Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie.

 

W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)?

 

Z poważaniem,

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/
Udostępnij na innych stronach

Do osiągnięcia 70-72C w środku kiełbasy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211386
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra . Nawet mistrz Bagno na filmiku tłumaczy :Parzymy od dwudziestu do pół godz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211412
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

mogę skorzystać przy parzeniu białej z pieca konwekcyjno parowego. Receptura podaje parzenie kiełbasy w sposób tradycyjny, 20 minut aż do podniesienia temperatury wewnątrz kiełby do 68-70 st, w wodzie.

 

W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej. Czy chodzi tylko o to, aby osiągnąć temperaturę 70 st. i wyciągać? Czy może do 70 i trzymać przez jakiś czas (jaki)?

 

Z poważaniem,

 

Plissken

Sam sobie już odpowiedziałeś......

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211422
Udostępnij na innych stronach

@MariuszB

 

Nie mam w domu warunków do sprawnego uparzenia 15 kg białej. Zajmie mi to kilka godzin. W piecu mogę zrobić wszystko na raz, dokładnie sterując temperaturą.

 

Czemu miał służyć Twój post?

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211425
Udostępnij na innych stronach

Miał służyć temu że sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie i tyle, a skoro masz możliwość komputerowego pomiaru owej temperatury to pytanie odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211428
Udostępnij na innych stronach

W tym piecu mogę komputerowo zadać jaka temperatura ma być w białej.

Tak napisał w swoim pierwszym poście Kol. Plissken więc chyba wie co pisze :wink:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211430
Udostępnij na innych stronach

odnośnie czasu jest bezsensowne ponieważ komputer po uzyskaniu nastawionej temperatury wewnątrz parzonego produktu i tak wyłączy, prawda?

To zależy jaki kolejny krok zaprogramujesz.

 

Aż tak mądry to ten komputer chyba nie jest :grin: to raz a dwa, czy to będzie parzona

Będzie - przy odpowiednim ustawieniu.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211433
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, jeszcze raz serdecznie przepraszam. :blush:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211435
Udostępnij na innych stronach

Woda jest lepszym przewodnikiem ciepła niż para i jak dobrze myślę parzenie w takim piecu może trwać dłużej niż standardowo.

Ciekawy jestem, skoro ma być użyta para w jakiej temperaturze będzie odbywać się parzenie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211446
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, to wygląda tak. Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produkt. Zadaje się na komputerze temperaturę, jaką ma osiągnąć w środku. A co dalej to zależy od operatora. Można ustawić tak, że kiełbasa osiąga wewnątrz 70 i od razu piec się wyłącza. Albo np. podniesienie do 70 i utrzymywanie takiej temperatury przez 20 minut. I o to chciałem dopytać. Albo wezmę duży gar i tradycyjnie sparzę połowę, a połowę w piecu.

 

Wędzona super dochodziła w tym piecu.

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211465
Udostępnij na innych stronach

Wszystko rozumiem, tylko jaka będzie temperatura w piekarniku podczas parzenia ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211476
Udostępnij na innych stronach

Jest sonda, którą nakierowuje się na obrabiany produkt

sorry kolego ale to chyba czary mary..... :rolleyes:

pirometr (bo to o niego tu chyba chodzi) nie mierzy temperatury wewnątrz produktu a tylko promieniowanie cieplne jakie wysyła "obserwowany przedmiot" :rolleyes: , a więc siłą rzeczy pomiar jest że tak powiem "do dooopy" :tongue:

 

chyba że masz na myśli sondę wbijaną :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211501
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem kiełbasa włożona do wody o temp. 80 st to 72 uzyska za 5 min. i to wcale nie oznacza że jest dobra

to przyklad czy rzeczywistosc?? i na jaki kaliber kielbasnicy??jaka poczatkowa temp kielbasy przed włozeniem do wody?? troche przesadziles z tym przykladem...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211508
Udostępnij na innych stronach

Sonda jest nakierowywana, nie wbijana. Jest dokładna, bo sprawdzałem jej pomiary wewnątrz kiełbasy miernikiem wbijanym.

 

Skoro nie ma konkretów, zostanę przy 40l garze i tradycyjnym parzeniu w wodzie. Żal byłoby, jakby biała na święta nie wyszła, zwłaszcza że tyle gąb czeka zaślinionych ;)

 

Plissken

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6858-piec-konwekcyjno-parowy-technologia-bia%C5%82ej-parzonej/#findComment-211573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.