Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem tą drugą metdoą ale nie wychodzi więc mleko zakwaszałem kwaskiem, chyba trochę mało dodałem bo plastyczność uzyskał dopiero po ok 12 godz. Następnym razem spróbuję z siadłym mlekiem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-366325
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zrób 2 metodą czyli masę jak na oscypki, przełóż na pieluchę do odcieknięcia w temp. pokojowej na 24godziny. samo się zakwasi tak jak potrzeba, a potem tniesz na małe porcje wrzucasz do gara o temp. 70 stopni, co jakiś czas wyciągasz i wyciskasz, wyciskasz z tych bąbelków które są w serze, aż uzyskasz jednolitą, plastyczną masę i dopiero z niej zaczynasz formować nić - pamiętaj też o temp. aby nie spadła poniżej 60 stopni bo ser przestaje się ciągnąć jak należy.

Nie rób też z całej masy za razem - przetrzymanie masy w cieple jak dostatecznie szybko nie zaczniesz wyciągać nitki z wody sprawi że masa się przekwasi i przestanie być plastyczna, zacznie się rwać.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-366332
Udostępnij na innych stronach

kurcze gdybym był w Napoleonowie był przeprowadził krótkie szkolenie ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-366353
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Szwagierka chlebki zamówila na festyn to machnąłem takie pszenno-żytnie z ziemniakami
 

Po raz kolejny muszę Cię pochwalić.. :clap: . chlebki przecudnej urody... szkoda że nie jesteś moim szwagrem  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-368417
Udostępnij na innych stronach

Haluś no i nie musiałbym martwić się o ciasta :D maria proszę już kroję :)

eli jak zwykle robiłem z głowy  :facepalm: ale było mniej więcej tak zakwas 4 dniowy 1kg mąki żytniej (720) trochę wody tak żeby wyszła papka jak gęsta śmietana na 24h przed pieczeniem zakwas dokarmiłem ok 200g mąki i odrobioną wody. Reszta to juz prosto robię zaczyn: zakwas, woda, żytnia odstawiam na 3h później dodaje ponownie żytnia i pszenna mniej wiecej 80/20 sól, drożdze, ugotowanie ziemniaki rozrobione  w odorbine wody, jak trzeba dodaję jeszcze wody przy wyrabianiu i odstawiam do wyrośnięcia. ;)

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-368436
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja słonina to tylko z Podlasia :)

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014/i_IMG_9582.JPG

 

sało po tyg. w lodówce nabiera smaku :cool: coraz lepsze... i lepsze...

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014/i_IMG_9724.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014/i_IMG_9725.JPG

 

Pierwszy ser też zrobiłem na razie nie wiem jak go nazwać leżał 3 dni w temp pokojowej i 2 tyg w lodówce zamknięty prózniowo, bardzo smaczny kremowy i można smarować na chlebku.

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014/i_IMG_9728.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014/i_IMG_9730.JPG

 

A teraz kończe gotować  podpiwek, zabiorę na zlot WM :)

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014/i_IMG_9733.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-371213
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja słonina to tylko z Podlasia :)

 

To święta prawda Przemku:) Moje sało oczywiście z najlepszej słoniny z Podlasia już w lodówce dojrzewa. Ale ja łakomy jestem więc już jeden kawałek napoczęty, kurcze jakie to smaczne a będzie jeszcze smaczniejsze. Sało to lepsze niż szynka - ja wole:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-371220
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwszy ser też zrobiłem na razie nie wiem jak go nazwać leżał 3 dni w temp pokojowej i 2 tyg w lodówce zamknięty prózniowo, bardzo smaczny kremowy i można smarować na chlebku.

 JAk go zwal tak go zwal, ale ty lepiej przypomnij sobie jak go robiles, bo bardzo mi sie podoba to,ze mozesz nim smarowac chlebus :thumbsup:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-371221
Udostępnij na innych stronach

tier  :) super słoninka  , niestety niedostępna w innej części polski   :(

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-371283
Udostępnij na innych stronach

o matko ja pierwszy raz widze taka slonine!

o serek tez poprosze przepis bo lubie takie smarowne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-371320
Udostępnij na innych stronach

;) taka słonina na Podlasiu jest w cenie szynki ;)

Coż za jakość się płaci ;)

Swoją drogą tak myślę że mimo iż mamy najlepsze mięso w Unii coś przemija :(

Zatem korzystamy póki możemy ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-371471
Udostępnij na innych stronach

roger, u nas podroby drogie nie wiem jak w innych rejonach, słonina cienka ok 1cm 2,50zł, grubsza 8zł, ozory 12zł, uszy wp. dziś wyjątkowo tanio 8,50zł :)

Wracając do produkcji było co wczoraj robić, jak mieszka się w bloku robota na kilka dni :tongue: trochę serków machnąłem (z 50l mleka)

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014_2/i_IMG_9836.JPG

 

Ricotty wyszło prawie 3kg

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014_2/i_IMG_9778.JPG

 

i sery ala kremowe, pierwsze formy z wiaderek efekt zadawalający :D

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014_2/i_IMG_9774.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014_2/i_IMG_9839.JPG

 

Kiełbasa ala polska wędzona będzie...

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014_2/i_IMG_9847.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014_2/i_IMG_9841.JPG:)

 

no i oczywiście słoninka

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby_wrzesien2014_2/i_IMG_9744.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-371638
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wygląda to wszystko bardzo rewelacyjnie. Wyrazy uznania ode mnie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/4/#findComment-373684
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.