Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Z reszty zrobiłem coś ala pasta węgierska (wzorowana na tej z tubki) moja wersja trochę mniej słona i pikantna. :)

 

Masz przepis ? Mam paprykę....  :cool: 

 

 

 

szynki też gotowe a uszy parzą się

 

Jeszcze uszu nie wędziłem, najpierw parzysz?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-446816
Udostępnij na innych stronach

Uszy najlepsze są po sparzeniu ok 3 godzin wtedy tylko chrząstka chrupie :cool: Przepis mam wrzucę później...  dym jeszcze leci, słonina już gotowa reszta łapie kolor. :D:tongue:

 

post-39848-0-94895700-1443186335_thumb.jpg

post-39848-0-21660300-1443186300_thumb.jpg

post-39848-0-70519900-1443186319_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-446926
Udostępnij na innych stronach

Pasta węgierska ala tier :cool:

 

 - papryka bez skórki 2,2kg

 - papryka ostra bez skórki 100g (dowolna odmiana, u mnie było średnio ostre )

 - swieża ostra bez pestek 5g

 - pieprz cayenne 2g

 - 120g sól

 - 20g mąka ziemniaczana do zagęszczenia

 

Paprykę zblendować, dodać sól, cayenne gotować na małym ogniu ok 10-15min pod koniec dodać ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody zagotować i do słoików, pasteryzacja 10min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-447001
Udostępnij na innych stronach

Uszy, które dostałem na zlocie, wędziłem bez parzenia (zawsze tak robię). Temperatura dosyć wysoka, tam gdzie wędziłem nie mam termometru, ok 3.5 h. Mięciutkie, tylko chrząstka wyraźnie chrupka.

Wszyscy zajadali się ze smakiem, ostatnie kawałki zjedliśmy kilka dni temu.

 

Ps  przepis na pastę zapisałem :)

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-447005
Udostępnij na innych stronach

Paprykę robisz jak na ajvar tzn. zapiekasz na ciemno i do folii, miski czego kolwiek byleby szczelnie przykryć na kilka min aby zaparowało a później tylko skórę zdejmujesz. :cool:

 

http://monki.us/~tier/wd/16.08.15_pasta_wegierska_papryka_w_zalewie/i_DSCN6459.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/16.08.15_pasta_wegierska_papryka_w_zalewie/i_DSCN6456.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-447021
Udostępnij na innych stronach

:mellow:  A już myślałam, że ''osmoliłeś'' nad żarem z ogniska... :cry:  Smak zupełnie inny... :cool:  Spróbuj kiedyś :thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-447025
Udostępnij na innych stronach

Einshell, wiadomix nie rozpalę ogniska na balkonie, a na metę specjalnie nie chce mi się jechać dla papryki. :cool:

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-447030
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jak nowy nabytek się sprawuje ?

Czy gardziel jest zdejmowana ?

Pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-452022
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje !!! :clap: Nadziać na pewno też  można ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-452127
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze wędzenie , kiełbasa z szynki, metka, boczek peklowany na sucho, parę serków... przy okazji podwędzone szynki dojrzewające, a salami powoli się pleśnią pokrywa :):cool:

 

 

post-39848-0-66989200-1446211754_thumb.jpgpost-39848-0-31317400-1446211777_thumb.jpg

post-39848-0-34754800-1446211764_thumb.jpgpost-39848-0-31744500-1446211768_thumb.jpg

post-39848-0-36395300-1446211772_thumb.jpgpost-39848-0-90832200-1446211906_thumb.jpg

post-39848-0-12747100-1446211903_thumb.jpgpost-39848-0-97323800-1446211760_thumb.jpg

post-39848-0-98687900-1446211913_thumb.jpgpost-39848-0-83233700-1446211910_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-453340
Udostępnij na innych stronach

Przemku.. wroby cudnej urody. Kiełbasa z szynki... ciekawi mnie przekrój... Co do salami to jestem pod wrażeniem :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-454110
Udostępnij na innych stronach

Dobre , nie Twoja mocna strona :D  Przemku , wrzuć jedną szyneczkę do dojrzewających kiełbas !!!! Proszę !!!! ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-454125
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinka, kiełbasy to nie moja mocna strona, coś tam wyszło na razie uczę się... :cool:

No z tym się nie zgodzę Przemku... pieknie prezentuje się w środku :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/20/#findComment-454131
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.