Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

W ub. roku zakisiłam kilka słoików.

EAnno ... możesz napisać dokładniej jak to robiłaś. Będę wdzięczna. :)

 

Starannie umyte liście ułożyłam ciasno w słoikach i zalałam solanką 5%.

Ale uwaga: ten produkt wymaga staranności wyjątkowej. Solanka uprzednio zagotowana i przestudzona, słoiki wyparzone w mikrofalówce, wieczka wygotowane.

Jeżeli zawartość nie zakisi się dobrze od razu, może pojawić się pleśn. 

Należy słoiki obserwować. Po dobrym zakiszeniu trzymają się znakomicie do nowego sezonu.

Najlepiej robić w średnich opakowaniach, 0,5l i po otwarciu zuzyć dość szybko.

Trzymam je w piwnicy, ok. 12 st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-419829
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję za przepis. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-419831
Udostępnij na innych stronach

Pisu, To ta sama salami co poprzednio, słonina ręcznie siekana może wygląda i tłusto, a dziś szynkę 4 razy podwędzana testuję, kawałek mam jeszcze próżniowo zapakowany :cool:

 

 

post-39848-0-27203400-1429040862_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-420024
Udostępnij na innych stronach

Już nie czas na słoninę, za ciepło.Teraz dobry boczuś to jest to.Chociaż za moich młodych lat gospodynie mówiły, że jak stary weźmie w pole sztabkę słoniny, to cały dzień może kosić   :tongue:   

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-420826
Udostępnij na innych stronach

Trochę nasionek zamówiłem, dokładnie 74 szt. co daje cenę za sztukę jednej paczki 1,58zł (razem z kosztami przesyłki) myślę że cena dobra bo u nas za paczkę ogórów kasują ponad 3 zeta. :cool: a i zapas na jakieś 2-3 lata :D

 

post-39848-0-28469100-1429558228_thumb.jpg

post-39848-0-10192300-1429558237_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-421113
Udostępnij na innych stronach

No to teraz nic tylko siać  i siać  i siać  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-421118
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę nasionek zamówiłem, dokładnie 74 szt.

Tier ... hektary kupiłeś ? :D oby tylko plony obfite były, tego sobie i Tobie życzę :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-421121
Udostępnij na innych stronach

Vilmorin to firma francuska .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-421132
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mnie ciekawiły nasiona z Chin, Węgier, Hiszpanii i innych odległych miejsc - tzn. jak zachowują się w naszym klimacie, szczególnie na północnym wschodzie kraju, używam tylko rodzimych odmian ....może  źle  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-421133
Udostępnij na innych stronach

Moje klimaty pepperoni, pieczarki i grubo "wegetariańskiego" białka ;) ... walnął bym co prawda jeszcze warstwę serka na wierzch ale co tam i tak musi smakować ;)

Ty nie pisz chłopie pizza tylko po polskiemu na kolację był podpłomyk ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-421540
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Napisano dziś, 18:57 Dziś trochę zadymiłem na komunię syna kilka szynek, boczki, serki i ser biebrzański z czosnkiem niedźwiedzim, salami też dymem podrasowałem 
 

Same pyszności Przemku  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/17/#findComment-424090
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.