Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.. 

Chodzi o to żeby była naturalna tkanina, czy konkretnie lniana ma być z jakiegos powodu?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329005
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

...zawijam w papier albo owijam lnianą ścierką.

Od początku naszego pieczenia chleba (ponad 3 lata) zawijamy go w zwykłe bawełniane kuchenne ściereczki. Kolega, który też piecze chleb zawija je w ściereczki a dodatkowo pakuje do foliowej torebki (oczywiście po tym jak już chleb wystygnie) - nigdy nic mu nie spleśniało.

Edytowane przez bwie
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329015
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi o to żeby była naturalna tkanina, czy konkretnie lniana ma być z jakiegos powodu?

chleb przechowywany w torebkach foliowych utrzymuje zbyt dużą wilgotność a tym samym wyższą temerturę co przyspiesza proces jego pleśnienia . Worki czy też ścierki lniane nie dopuszczają wilgoci z zewnątrz ale równie skutecznie odprowadzają wilgoć z chleba na zewnątrz co nie pozwala na zaparzanie się chleba .

 bwie , z całym szacunkiem , owiń się folią i zobacz co z tego wyniknie :)  :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329033
Udostępnij na innych stronach

A co sądzicie o przechowywaniu chleba w drzewnianych skrzyneczkach ?

 

post-51023-0-96763100-1390570121_thumb.jpg

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329062
Udostępnij na innych stronach

 

 

owiń się folią i zobacz co z tego wyniknie :)

Dziękuję, postoję :cool:

Ale z ciekawości zrobię doświadczenie i następnym razem zapakuję chleby dodatkowo w folię aby zobaczyć co z tego wyniknie a potem Ci powiem co z tego wyszło.

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329069
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady :) Duchu będę czekał na Twoje mądrości apropo wyrabiania :) na pewno wykorzystam!

Jak eksperymenty to i ja hehe

BigMama wczoraj chlebki włożyła do plastikowych siatek.. spróbuję ocalić choć trochę i sprawdzić termin przydatności do spożycia.. 

Golonki z ogonami wołowymi gotowały się na wolnym ogniu wczoraj od 11 do 21, zostawione w gorącym garze do wolnego stygnięcia.. 

dziś od 8 do 14 znowu powolne gotowanie.. bardzo ciekaw jestem co z tego wyjdzie :) wczoraj nie były jeszcze miękkie! 

teraz powolutku dochodzą już bez ognia.. ależ będzie wyżżżżżżerrrrka! :devil:  :devil:  :devil:  :facepalm: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329074
Udostępnij na innych stronach

Ja tam swój chleb trzymam w torebce foliowej  i nie zdarzyło mi się by zapleśniał - max. trzymałam ok 7 dni.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329107
Udostępnij na innych stronach

może już kolego Robercie nie bedę się wypowiadał w kwesti wyrabainia ciasta , każdy pewnie robi inaczej tak jak z przechowywaniem chleba , ale gdbyś miał jakieś zapytanie to chętnie pomogę na PW :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329115
Udostępnij na innych stronach

Duchu niestety :) chleb cały został zjedzony hehe ale wierzę na słowo :) next one będę trzymał w ściereczce 

 

Tutaj miałem mały dylemat apropo przepisu na ogony wołowe.. czy zamieścić tutaj czy w temacie ogony wołowe hmm

więc może część uniwersalną z ogonami i sosem wrzucę tam;

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/page-2

a samo podanie, gdzie króluje golonka niech będzie tutaj :)

 

Obiecane GASTROPORNO  :frantics:  :frantics:  :frantics:

 

http://youtu.be/vrI9DQXa-Ek

 

post-52552-0-95668000-1390813442_thumb.jpg

 

post-52552-0-20668200-1390813445_thumb.jpg

 

post-52552-0-48040600-1390813447_thumb.jpg

 

post-52552-0-72450400-1390813449_thumb.jpg

 

post-52552-0-09073100-1390813452_thumb.jpg

 

post-52552-0-41123300-1390813454_thumb.jpg

 

post-52552-0-24805900-1390813457_thumb.jpg

 

post-52552-0-48570800-1390813460_thumb.jpg

 

Smakowite :) warto było czekać.. pomimo wielu godzin gotowania skóra na golonce nie rozpada się, jest idealna! 

Ogony też świetne, mięciutkie i kleiste. Mięso łatwo odchodzi od kości..

Z części tegoż mięsa mama zaordynowała farsz do pierożków.. :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329644
Udostępnij na innych stronach

Pan Okrasa i pan Paskal,-  do pięt Ci nie dorastają

 

Powinieneś wszystko, umieszczać na You Tube!!!

 

Bił byś rekordy oglądalności.

Jestem tego pewien.

 

Pomyśl nad tym, bo przecież trzeba się ROZWIJAĆ.

 

Hej!

Edytowane przez mima
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329647
Udostępnij na innych stronach

PB,

myślę że Twoje określenie gastroporno całkowićie wypełnia treścią to co zrobiłeś.

Tutaj chciał bym podeprzeć sie cytatem George´a Bernarda Shaw. Zdolny tworzy, niezdolny poucza.

Oczywiście bez żadnych wycieczek osobistych.

   

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329659
Udostępnij na innych stronach

Fajne, rzekłbym nawet zajebiste  :cool: Ma tylko jeden znaczący minus - za cholerę nie przystaje do tak zwanego racjonalnego żywienia oraz wizji diety jaką obrała moja Martusia  :facepalm:  :cry:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329677
Udostępnij na innych stronach

Ja Ci dam, mniam, mniam ;) ogony wołowe i goloneczka - proszę. a do tej golonki to się dobierałeś jak ginekolog do... ;) hehe

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-329686
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robert !!! Jak miło usłyszeć twój anielski głosik
 

hahaha nie no Poki :D powaliłem mnie na łopatki  :laugh:

to macie tu jeszcze reklamę pt. Dokarmiajcie ptaszki! kopamatakawa! 

nie warto wyrzucać tłuszczu :) jeżeli nie zjecie to się podzielcie z fauną! 

 

http://youtu.be/lm0nNoi0e4M

 

 

 

Pan Okrasa i pan Paskal,-  do pięt Ci nie dorastają   Powinieneś wszystko, umieszczać na You Tube!!!   Bił byś rekordy oglądalności. Jestem tego pewien.

hehe bardzo miło mi :) dziękuję! myślałem nad tym nawet, ale trzeba by było jakoś to lepiej zorganizować i mieć więcej różnorodnego materiału.. najmniej połowę tego co kotlev.tv hehehe kosić na takim przedsięwzięciu jakąś kase to marzenie.. (oni ile? 250tys? rocznie) a jak się raz zacznie kiepsko to potem już drugiej szansy na pierwsze wrażenie nie będzie :P

 

 

 

myślę że Twoje określenie gastroporno całkowićie wypełnia treścią to co zrobiłeś

 

 

a do tej golonki to się dobierałeś jak ginekolog do...

:facepalm:  :laugh:  hahahahahaha Chłopaki! nie słyszałem, żeby golonka protestowała  :cool: 

 

 

Fajne, rzekłbym nawet zajebiste   Ma tylko jeden znaczący minus - za cholerę nie przystaje do tak zwanego racjonalnego żywienia oraz wizji diety jaką obrała moja Martusia 

Tusiaczku będziemy musieli coś na to poradzić przy najbliższym zlocie 

trzeba przekonać małżonkę, że małe grzeszki są zdrowe! po co tracąc wagę stracić tez umysł hehe

bo jak się chłop nie napije chociaż od czasu do czasu to zwariować idzie! :devil: 

 

 

 

Łoj slinotok bez dwóch zdań, gratulacje

dziękuję bardzo Andrzeju :) zapraszam do powielania hehehe Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-330274
Udostępnij na innych stronach

chleb przechowywany w torebkach foliowych utrzymuje zbyt dużą wilgotność a tym samym wyższą temerturę co przyspiesza proces jego pleśnienia . Worki czy też ścierki lniane nie dopuszczają wilgoci z zewnątrz ale równie skutecznie odprowadzają wilgoć z chleba na zewnątrz co nie pozwala na zaparzanie się chleba . bwie , z całym szacunkiem , owiń się folią i zobacz co z tego wyniknie :)

 

Zgodnie z obietnicą przeprowadziłem eksperyment

Chleb (sztuk trzy) zrobiony został w sobotę rano, upieczony około 17:00, potem stygł i ok 23:00 został zawinięty w ściereczki bawełniane i celem przeprowadzenia dodatkowo eksperymentu w torebki foliowe, jedzony był sukcesywnie a w czwartek (wczoraj wieczorem) zrobiłem fotki (kiepska jakość bo z komórki) nie dostrzegam żadnych oznak pleśni bądź też jakichś innych defektów. Różnice, które zauważyłem to, że chleb w folii dłużej utrzymuje wilgoć (jak najbardziej zrozumiałe i przewidywalne) wcześniej chleb, który miał pięć dni był zdrowo wysuszony (ale mimo wszystko zjadliwy)

Wnioski: chyba się przerzucę na przechowywanie chleba w dodatkowym woreczku foliowym :cool:

1/3 chleba została na jutro (będzie tydzień) myślę, że nic mu się nie stanie.

 

pozdr

post-44831-0-93342000-1391196809_thumb.jpg

post-44831-0-02973500-1391196820_thumb.jpg

post-44831-0-06439300-1391196831_thumb.jpg

post-44831-0-83885200-1391196847_thumb.jpg

post-44831-0-20661800-1391196855_thumb.jpg

post-44831-0-27227800-1391196863_thumb.jpg

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-330855
Udostępnij na innych stronach

Następne podejście do chlebka za zakwasie dopiero pod koniec lutego :)

Duchu dzięki za radę na SB - odratowałem trochę zakwasu pszennego i zrestartowałem żytnią mąką.. 

teraz w lodówce mam pokaźny zapas dokarmionego i dobrze pracującego zakwasu  :thumbsup:

 

Pod kątem diety popełniłem trochę mięska w galarecie.. 

dla różnorodności i smaku; połączenie łopatki wieprz. i mięsa drobiowego oraz pamiętając inspirujący pościk Arkadiusza żołądki drobiowe z warzywami w rosole (galarecie).. cóż nie było akurat indyczych, dziś w makro może będą.. 

Najpierw oczywiście rosół na kościach z kurczaka (+ skóry, skrzydełka, szyjka etc.), kości cielęcej i  żołądkach. 

 

post-52552-0-63876900-1391519568_thumb.jpg

 

Mięso pokrojone w sporą kostkę, poszło na 24h w odstawkę - peklosól 18g/kg

 

post-52552-0-88407000-1391519576_thumb.jpg

 

Rosół gotowy, tłuszcz zebrany. żołądki i warzywa wymieszane i doprawione, czekają na zalanie. 

 

post-52552-0-06824700-1391519580_thumb.jpg

 

Peklowane mięso sparzyłem w przecedzonym rosole (trochę odlałem na zimno celem dodania żelatyny).

nie dłużej niż 15 minut, aby pozostało 'na ząb' 

 

post-52552-0-51586800-1391519584_thumb.jpg

 

Dalsza część oczywista :) całość bardzo mało soli zawiera.. oczywiście przez wzgląd na zdrowie. 

 

post-52552-0-59172100-1391519589_thumb.jpg

 

post-52552-0-70621800-1391519593_thumb.jpg

 

post-52552-0-35368500-1391519598_thumb.jpg

 

Zużyłem całą żelatynę w domu hehe cóż miałem nadzieję, że galareta będzie bardziej zwarta.. chociaż wg mamy idealna do konsumpcji..

z krojeniem w plastry trochę gorzej hehe 

 

post-52552-0-41882900-1391519603_thumb.jpg

 

post-52552-0-83491300-1391519609_thumb.jpg

 

Idealna forma dla ludzi zapracowanych (np. mama w pracy, bo przecież nie ja  :laugh:  :facepalm: ) do połowy takiego słoiczka wystarczy dołożyć warzywa na patelnię, trochę świeżych warzywek i bum! pyszny obiadek gotowy  :cool:

i jeszcze ten grzeszny plasterek nieba... niesamowity wędzony serek przysmażony na chrupko.. oh i ah 

 

Najlepszym możliwym wydaniem mięsa w galarecie bym tego nie nazwał.. ale do naszych potrzeb jest właśnie nieperfekcyjnie idealne hehe 

 

post-52552-0-50014200-1391519614_thumb.jpg

 

I jeszcze pozdrowienia od staruszki.. już 17 letniej! 

Śpi z otwartymi ślepiami i pewnie mnie dziś podrapie przy podawaniu antybiotyku hehe ale cóż.. 

Dłużej pożyje na pewno dzięki trosce i pomocy (dziękuję jeszcze raz Elu  ;) ) Pozdrawiam serdecznie

 

post-52552-0-49171500-1391520560_thumb.jpg

 

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-331701
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nic nie pisałem :facepalm:  i znowu wszystko zrzucę do jednego posta.. jak dam radę zmieścić hehe 

 

Zacznę od chlebka.. nadal nie mój gust.. ale już widać poprawę hehe 

chyba od nowa zakwas jednak zacznę robić.. 

BigMama i Maciek stwierdzili, że zły nie jest  :D

 

prażone siemię lniane, orzechy włoskie i pestki dynia.. mniam mniam hehe

 

post-52552-0-27853100-1393955011_thumb.jpg

 

post-52552-0-80513400-1393955014_thumb.jpg

 

post-52552-0-55086600-1393955022_thumb.jpg

 

post-52552-0-11728700-1393955037_thumb.jpg

 

A teraz coś z dnia dzisiejszego.. maszynki nadal nie mam.. 

miałem pierś kurczaka i pomyślałem, że z pomocą noża i folii spożywczej zrobię sobie na kolację wędlinkę drobiową do sałaty.. pół piersi posiekałem drobniutko aby kleiła a drugą w kostkę.. 

Dodałem peklosoli (nie wiem co po lol?), tłuczonych nasion kolendry, sporo pieprzu i prażoną cebulkę. 

Wyrobiłem, zawinąłem w 3 warstwy folii i zawijając jak cukierka na blacie otrzymałem kiełbaskę. 

Żeby fajnie wyglądała włożyłem w kawałek siatki wędliniarskiej i parzyłem 50 min. w 72*C.. pychota

Nie trzeba nic a nic mieć aby prostą wędlinkę zrobić!  :thumbsup:

 

post-52552-0-24956500-1393955047_thumb.jpg

 

post-52552-0-36535000-1393955059_thumb.jpg

 

post-52552-0-50241100-1393955063_thumb.jpg

 

Jako dodatek zdrowa alternatywa sałatki warzywnej.. 

Zamiast majonezu; łyżka oliwy, jogurt bałkański i musztarda

jajeczek tylko 3, czyli nie dużo.. ziemniaków też mało; za to torebka kaszy gryczanej.. a dalej wiadomo co..klasycznie

Z dużą ilością jabłuszka i prażoną cebulką.. posmak kaszy fajnie gra w tej sałatce! 

 

Wracając do zakwasu.. zrobiło mi się go w pewnej chwili za dużo w wiaderku, więc usmażyłem na smalcu placuszki.. 

tylko zakwas pszenno-żytni i sól z jednej strony w czasie lub po smażeniu - PYCHA! 

Śniadanko dla BM jak się patrzy ^^ do tego jajówa na skwarkach yhh

 

post-52552-0-06695100-1393955070_thumb.jpg

 

post-52552-0-86359700-1393955076_thumb.jpg

 

Po kuligu miałem przyjemność gościć troje wyjątkowych osób.. ale nie powiem kogo :D

niech to będzie zgadywanka, odpowiedź znajdziecie na jednym zdjęciu hehe

Wspaniałe podarunki dostaliśmy, oj wspaniałe ^^ jeszcze raz dzięki!!! 

 

post-52552-0-53274400-1393955081_thumb.jpg

 

post-52552-0-62729200-1393955087_thumb.jpg

 

Gościom niestety się spieszyło.. więc to my byliśmy tymi ugoszczonymi  :D i to po królewsku!!! 

następnym razem przygotuję to samo danie ^^ 

 

post-52552-0-28842500-1393955092_thumb.jpg

 

post-52552-0-31346600-1393955095_thumb.jpg

 

Od Sylwusia naszego drogą przekazu nie-on-line otrzymałem wiele dobra.. m.in. płat słoninki, który pracuje się w tej chwili na balkonie pod ciężarem drewnianej skrzyni hehe 

 

post-52552-0-34448800-1393955100_thumb.jpg

 

Inne Jego wyroby, iście Kurpiowskie, trzymają pozycję w czołówce.. wiadomo czego się spodziewać jak w skokach po Adamie czy Kamilu hehehe  :thumbsup:

 

BM niedawno miała kolejne party :) pozwoliłem sobie więc zrobić trochę jedzonka, które schodzi na tych przyjęciach na pniu.. jakoby w wawce nikt gotować nie umiał ani telefonu obsłużyć celem zamówienia cateringu  :rolleyes:

Pieczony boczek poszedł razem z serem wędzonym i redukcją wina z karmelizowaną 3 godz. cebulą do aromatycznych naleśników.. na miejscu odgrzane na chrupko w piekarniku..

wersja testowa z jajkiem i papryką była bardzo fajna na śniadanko

 

post-52552-0-48490900-1393955106_thumb.jpg

 

post-52552-0-10620000-1393955110_thumb.jpg

 

post-52552-0-18326200-1393955117_thumb.jpg

 

skórka chrupka została dla mnie hiehie ^^ 

focaccia z dodatkami też poleciała z mamą :)

 

post-52552-0-96614000-1393955125_thumb.jpg

 

ale koniec z rozpustą.. optymistycznym i lekkim akcentem zakończę ten wpis..

albowiem czas nastał pokuty  :devil:

Jabłuszko z 3 sosami chilli i rukolą.. przepyszna przekąska, słodka, paląca i orzeźwiająca.

 

post-52552-0-14469500-1393955130_thumb.jpg

 

Standardowa sałatka - tarta marchew, prażone pestki i orzechy z ostrym sosem tajskim oraz szybki omlet.

Pozdrawiam serdecznie

 

post-52552-0-53221200-1393955139_thumb.jpg

 

 

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/44/#findComment-338720
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.