Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ArturD Mario Wujaszku Arturze Grzesiu no i Mamuś :P dziękuję bardzo :grin:

Robert, napisz jak ten boczek robiłeś ? Co to to zielonkawe na wierzchu rolady przed zwinieciem ???

sorki, nie zaglądałem i dlatego nie odpisałem :P zagmatwałem się hyhy w świętowanie xD

 

To na wierzchu boczku (smarowany i masowany tylko od środka, żeby skórka nie była zabrudzona) to marynata na bazie musztardy :) czyli; musztarda rosyjska, oliwa aromatyzowana gotowaną chilli, aromat pomarańczowy (lub skórka - miałem aromat), peklosól, pieprz trochę przypraw; zioła prowansalskie, kumin.. więcej nie pamiętam :lol:

Boczek zrolowałem, poleżał kilka dni w lodówce w tym stanie, marynując się..

w dzień pieczenia rano wyciągnąłem go z lodówki i potraktowałem nożykiem stanley.. tyle dziurek żeby ładnie wyglądało i spełniło swoje zadanie ;)

potem polewałem stopniowo po skórce 1.5l wrzątku..

odstawiłem w zimne, przewiewne miejsce do wieczora żeby trochę obsechł.

Pieczenie najpierw 180* termoobieg bez niczego przez 40 minut, potem pod spód wstawiłem naczynie z sosem z kiszonej kapusty i się zapiekał w sumie 2.5-3 godzinki :)

wyznacznikiem jest skórka - środek i tak po tym czasie będzie cudownie delikatny hehe

podawać najlepiej i jeść od razu.. bo im dłużej stoi tym wiadomo.. skórka z chrupiącej robi się twarda.. zależy też od skóry.. najlepsza cieniutka na boczku.

 

Dziś znowu mięsko :D zakupy na majówkę.. lubię jak nie ma paragonów, kas.. Pani liczy wszystko w pamięci na karteczce :lol: jest klimat w tym jakiś..

a mięsko prześwietne! wczoraj zabita świnka była ^^

 

Karkóweczka, żeberka wołowe na grilla.. mięso na kiełbaskę; łopatka i część szybki.. z szybki wykroiłem i powiązałem 2 malutkie, żeby było ciekawiej ^^

część mięsa z golonki do kiełbasy grillowej na klej a większość wraz z kośćmi, skórami itp na zupkę świńską, którą planuję na razie :) nic nie jest przesądzone ;P

 

http://img46.imageshack.us/img46/9484/majwkamiso2013.jpg

 

Mały eksperyment.. wykroiłem od skóry płat boczku do zrolowania a małą pozostałość owinąłem tą skórą posypując wcześniej prażoną cebulą i przyprawami..

teraz pytanie wędzić, parzyć i studzić pod obciążeniem? czy darować sobie wędzenie tego? chcę aby skórka była idealnie mięciutka i po wystygnięciu liczę na coś fajnego..

 

http://img713.imageshack.us/img713/9018/majwkamiso20131.jpg

 

http://img10.imageshack.us/img10/3485/majwkamiso20132.jpg

 

żeberka wołowe pierwszy raz będę robił na grillu :) jak na razie są w marynacie na bazie soku jabłkowego z olejem, musztardą rosyjską i masą przypraw..

jakieś rady co do grillowania? :P

 

http://img854.imageshack.us/img854/7260/majwkamiso20133.jpg

 

..a są w marynacie razem z karkóweczką :shock: chciałem połowę jej wziąć.. ale mama zdecydowała, że taka ładna to całościowo pojedziemy :lol:

 

http://img28.imageshack.us/img28/3034/majwkamiso20134.jpg

 

http://img109.imageshack.us/img109/7065/majwkamiso20135.jpg

 

i oczywiście test mięska zamiast obiadu :lol:

kawałek boczku doprawiony tylko solą.. smażony na wolnym ogniu pół godziny..

bez wycieku wody.. smak dobrej wieprzowiny.. chce się jeść! Pozdrawiam

 

http://img607.imageshack.us/img607/1325/majwkamiso20136.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-282462
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robert, dziękuje za kulinarną instalację :thumbsup: :clap: :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-282692
Udostępnij na innych stronach

Robert , do żeberek następnym razem spróbuj zrobić marynatę na samym oleju /oliwie z dodatkiem soku z cytryn :thumbsup:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-282744
Udostępnij na innych stronach

Boczek w tym stanie bym upiekł.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-282745
Udostępnij na innych stronach

Boczek w tym stanie bym upiekł.

i to by było pewnie najlepsze rozwiązanie :) tyle, że szkoda mi dla takiego maleństwa piekarnik odpalać.. w dobie kryzysu trzeba oszczędzać :grin:

nawet utratą tegoż zawiniątka.. pomimo zasolenia zmieniła skóra lekko kolor i zajechała.. wg mnie przynajmniej - wg mamy pachnie ok.. więc zobaczymy co po wędzeniu i parzeniu z tego będzie :P najwyżej sam eksperyment co do konsystencji..

Robert, dziękuje za kulinarną instalację

:grin: Sasza czekam tylko kiedy zapowiesz swoje odwiedziny :grin:

Karkówkę już marynujesz i w majówkę będziesz grilował?

Dobrze zrozumiałem?

tak, pomimo braku soli nie boję się marynować mięsa kilka dni.. nawet więcej niż tydzień :) czosnek - bakteriobójczo, sporo musztardy i cukru z soku jabłkowego i miodu.. tworzy się taka zawiesina z mięskiem i jeszcze nie miałem przypadku żeby mi się to zepsuło..

ewentualnie można dodać soli zmiękczającej mięso, chociaż kto wie co to jest :P

Robert , do żeberek następnym razem spróbuj zrobić marynatę na samym oleju /oliwie z dodatkiem soku z cytryn

oki :) ciekaw jestem tych wołowych żeber..

 

no! idę odpalać beczkę :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-283119
Udostępnij na innych stronach

Zabarabuliłem jak to babcia mawia :P opóźnione fotki, ale są hehehe

Z kiełbaską poniosłem porażkę.. pod kątek poprawnie wykonanego wyrobu jest to 0/10.. pomyślałem, wywnioskowałem i oto zakładam, że jest to wina tępych noży w maszynce :)

słonina została częściowo niemalże skutrowana, przerobiona na papkę przy mieleniu :( dlatego potem cały tłuszcz w płynnej postaci się oddzielił..

temp. przy wędzeniu nie przekroczyła 50*C.. przy parzeniu też norma była zachowana..

 

http://img109.imageshack.us/img109/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Cóż zdarza się.. to zdjęcie oddaje istotę problemu, jeszcze lepiej będzie widać na późniejszym.. muszę przyznać, choć z kiełbasy dumny nie jestem.. że mi bardzo smakowała :) a na grilla była po prostu idealna w tym stanie hmm

Tłuszcz się wytopił, zostało tyle ile trzeba.. mięsko kruche, soczyste i ładnie zarumienione.. jak dla mnie na kiełbasę grillową sukces, lepszej nie jadłem :)

 

http://img705.imageshack.us/img705/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

http://img706.imageshack.us/img706/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Dla strudzonych ludzi świeżo parzona słoninka po wędzeniu :thumbsup: z marynowaną papryczką ;)

 

http://img716.imageshack.us/img716/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

tu widać dokładnie tą warstwę tłuszczu.. potem się pięknie wytapiała na grillu.. kiełbaska była litytlko ponakłówana wykałaczką..

 

http://img836.imageshack.us/img836/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Szyneczka dzielona na dwoje :) znowu wyszła nie za słona, tak jak rodzinka lubi.. dodatkowo peklowana z melasą i przyprawami.. pycha :) sparzona do mniej więcej 75*C w środku,, więc ciut przeparzona, ale taka mi bardzo odpowiada :) konsystencja lekko rozpadająca się ;)

 

http://img24.imageshack.us/img24/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Talerz wędlin.. rozmrożona pasztetowa nadal pyszna, boczek rolowany, szyneczka i mój eksperyment..

ten kawałeczek boczku w skórze.. uwędziłem i parzyłem 3.5 godziny - error, skórka była nadal twarda.. na drugi dzień ugotowałem go przez 2 godziny do miękkości..

efekt powalający :) na prawdę bardzo smaczne wyszło ;)

 

http://img23.imageshack.us/img23/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Kiełbaski dojrzewające i słoninka wisząca od wielkanocy.. mniam

 

http://img593.imageshack.us/img593/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

CZAS ZACZĄĆ MAJOWE GRILLOWANIE!

 

Żeberka wołowe.. polewane piwkiem :)

 

http://img32.imageshack.us/img32/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Dołączyły kiełbaski :thumbsup: ten dym z kapiącej, wytapiającej się słoniny.. sam pyszny smaczek :P chociaż pewnie niezdrowy heh

 

http://img801.imageshack.us/img801/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

http://img89.imageshack.us/img89/9300/aaaaaupdateweekendmajowr.jpg

 

Karkóweczka :thumbsup:

 

http://img811.imageshack.us/img811/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Żeberka wołowe w przekroju :thumbsup: ideolo jak dla mnie ^^

 

http://img442.imageshack.us/img442/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

Przekrój tej 'nieudanej' kiełbaski :P sami oceńcie..

 

http://img822.imageshack.us/img822/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

A tu późniejsze wariactwo :P

Pizza Fritta.. czyli nadziewana pizza smażona na smalcu.. w środeczku różności z ajvarem zamiast sosu pomidorowego :) pychotka! wyszło takich 5szt - cała rodzinka najedzona.

 

http://img849.imageshack.us/img849/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

http://img835.imageshack.us/img835/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

http://img69.imageshack.us/img69/8329/aaaaaupdateweekendmajow.jpg

 

NO! chyba to będzie na tyle :P coby nie przesadzić na jeden raz hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-283879
Udostępnij na innych stronach

ten dym z kapiącej, wytapiającej się słoniny.. sam pyszny smaczek :P chociaż pewnie niezdrowy heh

nie przejmuj się, w dzisiejszych czasach to już nawet oddychanie jest niezdrowe :grin: ;

co do kiełbasek, Robert od czasu do czasu trzeba zaliczyć wtopę, inaczej dobrze wykonane wędliny by już tak nie cieszyły; piszesz, że na grilla w sam raz, a więc nie ma tego złego, co by na dobre :wink: reszta jak zawsze lux.

P.S. Bardzo ładne fotki :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-283882
Udostępnij na innych stronach

niezła zadyma dosłownie i w przenośni :grin: :clap: :clap: :clap:

 

Z kiełbaską poniosłem porażkę

z jakiego przepisu robiłeś grillową?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-284055
Udostępnij na innych stronach

nie przejmuj się, w dzisiejszych czasach to już nawet oddychanie jest niezdrowe

zdziwiłbyś się jak bardzo tu gdzie mieszkam :P sąsiedzi jak rozpalą dyktami, sklejkami, śmieciami, plastikami... klękajcie narody.. okna trzeba szybko zamykać bo w głowie się od tego dymu kręci :devil:

P.S. Bardzo ładne fotki

:grin: dzięki :)

Benedetto również dziękuję :D grillowa z połcia ;) na oko doprawiona i w głowie zaprojektowana.. gdyby nie tępe noże w maszynce.. :D

w sumie szkoda, że tak mało jej zrobiłem.. zgrillowana i zatopiona w smalcu byłaby super :)

 

btw. sesja babci boczek się wczoraj odbyła xD

babcia chętnie współpracowała, obiektyw ją lubi.. a ona lubi miny zmieniać :grin:

 

http://img11.imageshack.us/img11/2945/babcia1.jpg

 

nie wiedziałem, gdzie wstawić ten mój pomysł.. bliżej temu na demotywatory niż do kącika fotograficznego :lol: ew. temat 'dowcipy', ale niech już tu będzie hehe Pozdrawiam

 

http://img24.imageshack.us/img24/445/babciag.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-284057
Udostępnij na innych stronach

Masz fantastyczną babcię !!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-284058
Udostępnij na innych stronach

Robert, to pierwsze od lewej ma potencjał :) Konwersja do BW dobrze mu zrobiła.

Mając tak fotogeniczną babcię, na Twoim miejscu odszedł bym od konwencji żartu i trochę poćwiczył całkiem poważny portret. Tylko chustę musisz babci inną wybrać. Ta jest zbyt pstrokata.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-284063
Udostępnij na innych stronach

Robert, super zdjęcia, babcia pewnie zadowolona zainteresowaniem i chętnie pozuje. :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-284075
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wow jak dawno nic nie pisałem :S

btw. Babcia się cieszyła i nadal cieszy (wspominając) to co jej od Was przekazałem ^^

Mając tak fotogeniczną babcię

nie wiem czy się zgodzisz ze mną, ale wszyscy starsi ludzie wychodzą dobrze na zdjęciach :) jest w nich po prostu coś ciekawego co widać na pierwszy rzut oka ;) może to kwestia 'styrania życiem' :grin:

 

cosik jedzonka trzeba by powrzucać :P

ostatnimi czasy żyłem w przekonaniu, że dostała mi się podagra.. wszystko na to wskazywało - nawet bardzo precyzyjnie.. na szczęście wyniki badań w opinii lekarza to wykluczyły.. wszystko w normie :P

więc cóż.. przyczyna bólu w nodze nadal nieodkryta, ale jestem dobrej myśli :lol:

dopóki jednoznacznej diagnozy nie było pozwalałem sobie troszkę :blush:

zatęsknił bym najbardziej za rybami, stekami i chilli ^^ więc sobie odbijam ich chwilowy brak hehe

 

Karkóweczki nigdy za mało :lol: dawno temu była grana.. ale co tam :P

 

http://img42.imageshack.us/img42/2526/aaaaupdateczerwiec2013.jpg

 

Szyjki indyka zapiekane z ziemniaczkami w intensywnym sosie :thumbsup:

 

http://img832.imageshack.us/img832/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

http://img541.imageshack.us/img541/5104/aaaaupdateczerwiec20132.jpg

 

Mielony, puree oblane hojnie tabasco i sałatka z porów :thumbsup:

 

http://img62.imageshack.us/img62/7084/aaaaupdateczerwiec20133.jpg

 

żeby było śmieszniej mielone nadziewane kiełbasą :lol: świetnie sprawdza się też kaszanka.. lub cokolwiek innego :D ser. warzywa. owoce!

 

http://img703.imageshack.us/img703/9230/aaaaupdateczerwiec20134.jpg

 

Świetny sposób na zdrowy obiad z dwóch dań ;) na główne ser 0% z warzywami na ostro.. a na deser druga połowa sera z ciapanymi truskawkami z odrobina cukru :)

 

http://img835.imageshack.us/img835/5536/aaaaupdateczerwiec20135.jpg

 

a to to nie pamiętam :P chyba przy robieniu słoikowej mielonki zostało mi trochę musu ze skórek.. to zatopiłem w nim szynkę, małosolnego i żurawinę.. wyszło coś a'la salceson w szklance xD całkiem smaczne :P cynamon zepsuł trochę smak..

 

http://img515.imageshack.us/img515/259/aaaaupdateczerwiec20136.jpg

 

http://img109.imageshack.us/img109/8148/aaaaupdateczerwiec20137.jpg

 

szybki torcik truskawkowy na imieniny cioci :)

 

http://img824.imageshack.us/img824/6671/aaaaupdateczerwiec20138.jpg

 

ciasto jak na takie 'ekspresowe z mikrofalówki' ale upiekłem w piekarniku :) całkiem fajne, bardzo wilgotne.. dobrze współgrało z żelatyną i pulpą truskawkową.. coś jak ciasto w lodowcu :)

 

http://img811.imageshack.us/img811/1979/aaaaupdateczerwiec20139.jpg

 

http://img191.imageshack.us/img191/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

całość zanurzona w pulpie truskawkowej.. dosłodzona, połączona z żelatyna i po 30 min. przegotowana.. łączone ciepła pulpa z chłodnym ciastem.

 

http://img208.imageshack.us/img208/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

wszystkim smakowało :) całość zajęła jakieś 40 minut łącznie z pieczeniem i gotowaniem.. + tężenie w lodówce

 

http://img163.imageshack.us/img163/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

http://img838.imageshack.us/img838/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

wczoraj i dziś trochę pobawiłem się grillem :) ZDROWO!!! bez kiełbas, kaszanek, karkówek.. warzywne szaszłyki i ryba.. świeżutka makrela :thumbsup:

 

http://img21.imageshack.us/img21/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

http://img21.imageshack.us/img21/9021/aaaaupdateczerwiec20131z.jpg

 

http://img248.imageshack.us/img248/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

http://img27.imageshack.us/img27/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

Dziś niespodzianka.. ogromna ulewa, która zalała garaż w 15 minut :? a ja akurat na balkonie grillowałem bakłażany :lol: jakoś się udało uratować i garaż (pompą) i bakłażany (mamą) :lol:

 

 

Do roladek z grillowanego bakłażana nadziewanych wędzonym serem z żurawiną, warzywami.. i kilkunastoma zmalakserowanymi składnikami oczywiście STEJK :D

z grilla, medium rare.. ideolo wyszedł :) a dla zdrowia? - jeden stek na 2 osoby :) i wcale nie było czuć niedosytu mięsiwa!

 

http://img38.imageshack.us/img38/7155/aaaaupdateczerwiec20131.jpg

 

przy okazji wypróbowałem na stejku pierwszy raz nóż od Gregtoma :D ojj poezja.. żadnym nożem, który posiadam bym tak ładnie nie poporcjował tego delikatnego mięska.. pokochałem ten nóż :cool: Pozdrawiam

 

http://img401.imageshack.us/img401/5104/aaaaupdateczerwiec20132.jpg

 

http://img854.imageshack.us/img854/5104/aaaaupdateczerwiec20132.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-287861
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek, Po obejrzeniu fotek Twojej twórczości wiem gdzie jestem w dziedzinie wędlin po prostu jeszcze mnie nie ma , a babcia super pozdrów Ją od Dziadka szczerze gratuluję i babci i wyrobów pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-287939
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

:grin: temat się trochę urwał przez wiadome dyskusje, aż sam wątek straciłem :P

a chciałem o coś zapytać znawców :)

Otóż w serialu 'Hannibal', gdzie znany wszystkim Dr. Lecter zabija i pożera :lol:, podsuwa także ciekawe kulinarne pomysły :)

"krew lochy (..) po odwirowaniu uzyskuję z niej przeźroczysty płyn.

Jeśli podasz ją z pomidorami to wszyscy będą uwielbiać ten słodki smak."

 

http://nonlimit.pl/file,watch,65B4F09123DA80E5.html przed 40 minutą odtwórzcie :)

 

to jakiś francuskie patent? czy co :D nigdy wcześniej nie słyszałem o czymś takim..

nad serialem pracują styliści potraw i kucharze, planując każde popisowe danie :)

ciekawe.. ciekawe! :devil:

 

żeby trochę osłodzić.. i przybliżyć do normalności :lol: post :) prezentuję torcik naleśnikowy nadziewany truskawkami :thumbsup:

 

http://img801.imageshack.us/img801/7839/gkn7.jpg

 

lub też naleśnikowe tagliatelle z takim samym truskawkowym sosem :) mniam

 

http://img850.imageshack.us/img850/8074/lpnv.jpg

 

wczoraj natomiast babcia po cieście Miro zażyczyła sobie więcej słodkości :lol:

tak więc Piegus i półkruche ciasto waniliowo-czekoladowe z makiem, sezamem i dżemem truskawkowym :thumbsup: do herbatki mniam..

szkoda, że do rozdania a nie dla mnie :P pożarłbym obie blachy od razu :lol: z 2 litrami herbatki xD haha

 

http://img825.imageshack.us/img825/136/oytn.jpg

 

na dole masa z kakałkiem, potem dżem, potem masa waniliowa i znowu dżem :) zapieczone 40 minut i posypane sezamem.. w sumie piekło się ponad godzinę, sprawdzane patyczkiem..

 

http://img404.imageshack.us/img404/3395/js40.jpg

 

Gdyby ktoś chciał przepis na ciasto; jest jak do sernika niemieckiego, tylko 2x więcej..

4 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

4 jajka

1 kostka margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy i trochę aromatu + do połowy ciasta kakao

 

Margarynę rozpuścić i wystudzić, sypkie składniki przesiać.. wymieszać, podzielić na 2 części - do jednej dodać kakao do drugiej cukier i aromat. Mak i sezam to tylko taki 'przypadek twórczy' hehe sezam średnio się sprawdził - mak SUPER :) Smacznego!

 

http://img837.imageshack.us/img837/4387/00no.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-289145
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Otóż w serialu 'Hannibal', gdzie znany wszystkim Dr. Lecter zabija i pożera , podsuwa także ciekawe kulinarne pomysły

"krew lochy (..) po odwirowaniu uzyskuję z niej przeźroczysty płyn.

Jeśli podasz ją z pomidorami to wszyscy będą uwielbiać ten słodki smak."

 

http://nonlimit.pl/file,w...9123DA80E5.html przed 40 minutą odtwórzcie

Nikt się nie wypowie? :P ani za ani przeciw? miłośnicy świń! przybywajcie :grin:

 

 

Rozpocząłem przygotowania na zlot ogólnopolski :)

Kiełbaska dojrzewająca.. mam nadzieję, że nic się nie spsuje :???: uwielbiam ją :P

na bazie boczku z kawałkami podgardla ciętego w kostkę :)

przyprawy; czosnek, majeranek, pieprz, kumin - mielony i w całości, jałowiec

peklosól 18g/kg :)

część boczku (bez tłuszczu) przepuszczona przez sitko 4.5mm x2 na klej

reszta na sitku 9mm, dodatek wody do wyrabiania niewielki :) ok 300ml na ok 4kg farszu

 

co z tego będzie? :grin: :shock:

http://img534.imageshack.us/img534/1052/976i.jpg

 

testowo usmażyłem kotlecik z farszu i sparzyłem niewielką kiełbaskę.. jak dla mnie wszystko dobrze :) smaczne, nie za słone.. aromaty ok.. obym się przed Wami nie zbłaźnił :grin:

http://img221.imageshack.us/img221/3443/t37v.jpg

 

Wczorajsze zadymianie :) 11 godzin :rolleyes: kiełbaska, boczek, mała szyneczka.. 2 pieczone udka, cebula i mała parówka xD tak dla testu :P

powiem Wam, że pieczone udko (ze sklepu) wędzone 7 godzin było o niebo lepsze od parzonego wędzonego :shock: popracuję nad tym zamysłem..

temperatura utrzymywała się wspaniale :) 40-45*C all day long baby :devil:

http://img407.imageshack.us/img407/9409/lwrg.jpg

 

nie sprawdzałem dokładnie czasu robienia fotek.. :P ale postęp widać ;)

http://img12.imageshack.us/img12/7185/6a3a.jpg

 

http://img832.imageshack.us/img832/3766/yq6i.jpg

 

Małą myszkę zamrożę i uwędzę przed zlotem razem z rolowanymi boczkami :)

ale potem.. parzyć czy nie parzyć oto jest pytanie :lol: co powiecie? może spróbować dopiec w beczke? :devil:

http://img607.imageshack.us/img607/6638/fg3r.jpg

 

Myślę sobie.. mam ja ładny uwędzony boczek :P co z niego zrobić, żeby było na zlot?

może mielonkę?! :devil:

takiego czegoś jeszcze nie robiłem ;) mam nadzieję, że wyjdzie smaczne.

przy krojeniu tego boczku aż troszkę szkoda było go mielić taki ładny.. :lol:

http://img534.imageshack.us/img534/3788/rh8b.jpg

 

http://img18.imageshack.us/img18/5799/d15y.jpg

 

Do mielonek poszła też część mielonego mięsa wykrawanego z kości od schabu..

przyprawy bardzo delikatnie.. 6 zabków czosnku, pieprz, majeranek i 3 wędzone cebulki zmielone przed mięsem :)

Jako, że nie dodawałem wody a i boczek przy wędzeniu stracił jej trochę.. galaretki nie wróżę tej konserwie :lol: ale myślę, że będzie to z korzyścią dla gotowego wyrobu :)

http://img515.imageshack.us/img515/8169/czia.jpg

 

wyszło 5 słoikczów.. jeden do przetestowania czy się nadadzą, reszta na zlot :D

planuję tyndalizację - dziś godzina, jutro pół i pojutrze pół :) tak, żeby surowy wędzony boczek odpowiednio zmiękł.. co o tym myślicie? (i love this knife xD)

http://img607.imageshack.us/img607/4817/16zf.jpg

 

czy farsz był dobry? :cool: na surowo podjadałęm jak szalony a miska przed myciem.. :lol: mniam :thumbsup:

http://img38.imageshack.us/img38/5964/bo53.jpg

 

Z tymi kostkami (działanie inspirowane Dziadkiem) chciałem się pobawić :) nie wyszło mi to tak świetnie jak Dziadkowi.. ale było i ładne mięsko i dużo kości na zupę :) dobrze spożytkowane 1.5 godziny obierania kości hehe

 

Z 5.3kg kości od schabu po 2.80kg wykroiłem 1090g mięsa.. czyli kg wychodzi 13.61zł.. wynik nie powalający - nie wiem czemu.. może zależy od kości? te były jakoś mało mięsne :lol: ale samo mięsko było świetne :) i w sumie tanie.

A na kościach pomidorowa :thumbsup: a raczej świńska zupa z pomidorami :lol:

http://img805.imageshack.us/img805/9274/397w.jpg

 

I tak z innej beczki trochę :P

rozmaryn po zimie o dziwo ładnie odbił :) myślę w jaki sposób go użyć :grin:

http://img838.imageshack.us/img838/9267/0ov5.jpg

 

Winko jabłkowe z cynamonem strasznie zmętniało.. potrzebowałem fermentatora, więc zlałem takie ciut mętne.. za to całkiem smaczne :) i sporo go :grin:

http://img827.imageshack.us/img827/9040/0qxu.jpg

 

Niedawne grillowanie :) spalone paski boczku marynowane po tajsku :thumbsup: uwielbiam takie czarne :lol: good times with friends ;) skóra wieprzowa z grilla to był niewypał :P

http://img203.imageshack.us/img203/5611/r04m.jpg

 

Nie obyłoby się bez stejka :cool: Pozdrawiam

http://img836.imageshack.us/img836/9685/mfbb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-291125
Udostępnij na innych stronach

Super relacja ;)

 

Małą myszkę zamrożę i uwędzę przed zlotem razem z rolowanymi boczkami :)

Jak peklowałeś przyprawiałeś taki boczek? Też mam zamiar zrobić rolowany boczek wędzony nie wiem jak przyprawić ile wędzić i czy później parzyć czy też nie. Jaki masz pomysł na swój?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-291126
Udostępnij na innych stronach

Super relacja

dzięki :grin:

Jak peklowałeś przyprawiałeś taki boczek? Też mam zamiar zrobić rolowany boczek wędzony nie wiem jak przyprawić ile wędzić i czy później parzyć czy też nie. Jaki masz pomysł na swój?

za każdym razem robię w ten sam sposób :)

Kupiony boczek dzielę na płaty ok 1kg - fajnie jak jest chudy/cienki - ładniej wygląda po zwinięciu :) ale może być jaki bądź.. byleby był ładny płat :)

oczywiście skórę i wszelkie chrząstki/kości należy dokładnie usunąć.. im ładniej odkroisz skórę tym ładniejsza będzie powierzchnia gotowego boczku :) nie ma się co spieszyć

przygotowuję najpierw mieszankę peklująca od razu z przyprawami;

 

Peklosól 30g/kg

Pieprz czarny 5g/kg

Czosnek 50g/kg

Majeranek 18g/kg

 

czosnek ucieram z solą w moździerzu na pastę (jak najdokładniej) i potem ucieram jeszcze chwilę z drobno mielonym pieprzem i majerankiem :)

wychodzi taka dosyć ciemna pasta, którą dokładnie nacieram płaty boczku od wewnętrznej strony - daję tyle coby przy wiązaniu jeszcze wychodziło bokami :lol:

Po związaniu boczku w roladę nacieram pozostałością pasty peklującej i wkładam do plastikowej siatki (nie dziurawej!) i odkładam do lodówki na kilka dni.. zazwyczaj staram się mieć tydzień zapasu, żeby poleżał te 7 dni :) codziennie obracam rolady - siatka to ułatwia, można za jednym razem nawet 3 szt obrócić bez problemu :)

 

Po 7 dniach na wieczór wieszam na kijach do ociekania - warto coś podstawić pod wiszące boczki, ew rolkę kuchenną rozłożyć :) następnego dnia do beczki i osuszanie.. ile trzeba, zazwyczaj 30-40 minut wystarcza. Jeżeli po ociekaniu boczki są jeszcze bardzo wilgotne pomagam sobie papierowym ręczniczkiem (osuszam).

Wędzenie kilka godzin (do odpowiedniego - satysfakcjonującego koloru) w temp. 45-60*C,, przy jakichś skokach temp. nie zauważyłem nic złego w gotowym boczku, ale trzymam się tych ramek temperatury :)

Wędzenie zazwyczaj zajmuje (po osuszaniu juz) 6-8 godzin.

Parzenie przez 2.5 godziny w temp. 72-75*C, ale jak skoczyła do 80* też nie zauważyłem nic niepokojącego :) boczuś wybacza wszystko prawie :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-291127
Udostępnij na innych stronach

Rozpocząłem przygotowania na zlot ogólnopolski :)

Jak to jest rozpoczęcie :shock: to jak będzie wyglądać reszta :clap:

Nie wiem czy na raz się zabierzesz na zlot :wink: :grin:

 

Wczorajsze zadymianie :) 11 godzin :rolleyes:

 

Przyjemne z pożytecznym :grin: ale fakt 11h to dobra dniówka :cool:

 

i mała parówka xD tak dla testu :P

:grin: i jak wyszła, jak smakuje :grin:

 

6 zabków czosnku, pieprz, majeranek i 3 wędzone cebulki zmielone przed mięsem :)

delikatny musiał być ten czosnek jak aż 6 dałeś na pięć słoiczków :cool:

 

Z 5.3kg kości od schabu po 2.80kg wykroiłem 1090g mięsa.. czyli kg wychodzi 13.61zł.. wynik nie powalający - nie wiem czemu.. może zależy od kości?

 

ot i masz odpowiedź :tongue:

dobrze spożytkowane 1.5 godziny obierania kości

ja dzisiaj zakupiłem 1,6kg i wyszło mi 700g mięcha :cool: a obierałem dobrą godzinę

 

ogólnie to żeś się rozpisał :grin:

nieźle się napracowałeś ale jak się lubi to co się robi to praca zmienia się w przjemność :grin:

:clap: :clap: :clap: :clap:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-291131
Udostępnij na innych stronach

Jak to jest rozpoczęcie to jak będzie wyglądać reszta

:cool: Napój gazowany z babcinej spiżarni! lekko albo i średnio mocno :lol: alkoholizowany :)

wg zamysłu Alltid na Cydr z soku kartonowego ;)

Wyszukałem w piwnicy trochę słoiczków babcinych.. z wiśniami, porzeczkami, truskawkami i sok jabłkowy :thumbsup: wszystko ma już co najmniej 10-15 lat, więc smak bardzo się zmienił :lol: ale to mam nadzieję będzie ciekawe w tym eksperymencie :D

Dla bezpieczeństwa późniejszego spożycia właśnie przegotowuję wszystko z dodatkiem wody i cukru.. odcedzam i do fermentatora, MD już mam gotową, choć sypnę chyba jeszcze suszonym drożdżem do środka hehe

dodatkowo przegotowałem syrop z owocami niedojrzałego agrestu i pysznych świeżych wiśni :P + trochę soku brzoskwiniowego ^^

Wg planu 3 tyg. fermentacji - butelkowanie i potem 4 tygodnie dojrzewania :)

Idealnie za 7 tygodni powinno być gotowe do spożycia na zlocik :grin:

jakby nie patrzeć - edycja limitowana :lol: wyszło jakieś 10+ litrów płynu.. a już nigdy babcinych słojów owocowych tak wiekowych nie uświadczę :grin:

 

http://img600.imageshack.us/img600/1314/s7b2.jpg

 

http://img33.imageshack.us/img33/3541/q53m.jpg

 

http://img515.imageshack.us/img515/2876/45ve.jpg

 

i jak wyszła, jak smakuje

parówka z serii 'sokoliki' ;) babcia je w zupie na śniadanie lubi :P po wędzeniu zeschła trochę, ale bardzo smaczna :lol: chociaż... :rolleyes: wiadomo..

delikatny musiał być ten czosnek jak aż 6 dałeś na pięć słoiczków

jakbym robił dla siebie dałbym więcej :lol: ja nie wampir :devil: kocham czosnek!

ja dzisiaj zakupiłem 1,6kg i wyszło mi 700g mięcha a obierałem dobrą godzinę

 

ogólnie to żeś się rozpisał

nieźle się napracowałeś ale jak się lubi to co się robi to praca zmienia się w przjemność

:clap: :clap: no to brawo.. półdarmo mięso jak u Dziadka :D u mnie nieopodal stolycy niestety.. sknery nie zostawiają prawie nic na kościach :lol: :lol: :lol:

kiedyś od 'baby' na rynku kupiłem kilo kości.. niedawno w sumie.. może z 50g dało się wyskrobać :shock:

powiem Ci szczerze, że praca zmieni się w pełną przyjemność i radochę kiedy zbuduję wygodną wędzarnię, kupię nabijarkę do farszu.. i będę na tyle chudy żeby jeść ile chcę tego co zrobię :lol: :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-291135
Udostępnij na innych stronach

i będę na tyle chudy żeby jeść ile chcę tego co zrobię :lol: :lol:

To musisz se '' włączyć'' tzw. ,,syndrom grzybiarza'' .... Zbierać lubi , ale jadł tego nie będzie.... :grin: :wink: :lol: PS . Masz szczęście , że obiad jem jak oglądam Twój temat :wink: :clap: :thumbsup: :clap: Pozdro!

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/33/#findComment-291139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.