Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

i tu małe pytanie do Alltid :)

jak to jest z tym gazowaniem? pamiętam, że pisałaś o odpowiednim gazowaniu, że nie można dać za dużo cukru.. u mnie na cydrze takiej wspaniałej piany jak u Ciebie nie było :D więc jakiś sekret w tym tkwi hehe ;)

co się stanie jeżeli jest za dużo cukru do fermentacji w butelce? (tzn. zakładając, że nie wybuchnie hehe)

Mnie obliczał cukier do cydra kolega winiarz i ilość ml soku z kartonika zamiast cukru.

Na 4 litry cydra ok.350 ml soku z kartonika.

Wiem tyle, że za dużo cukru spowalnia lub zatrzymuje fermentację :idea:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294106
Udostępnij na innych stronach

Wiem tyle, że za dużo cukru spowalnia lub zatrzymuje fermentację

o ile dobrze pamiętam powyżej 21Blg, ciekaw jestem czy butelek nie rozsadzi :lol:

winko przed dosłodzeniem i gazowaniem miało ciut goryczki.. więc wytrawne jak cydr byłoby niedobre :???:

 

Miła wiadomość :D mama dostała 21 sierpnia delegację do Gliwic ;)

więc we środę mnie wysadzi w Napoleonowie i na wieczór sama dojedzie :grin:

zawsze to jeden dzień więcej z Wami :grin: :grin: :grin:

 

Z przetworami w tym roku jakoś krucho :( owoce drogie, mało wyględne.. 5kg czarnej porzeczki sortowałem i czyściłem 3 godziny :???:

Za to może być ciekawa konfitura :D na karmelu ;)

Z wiśniami w syropie poszło dosyć gładko :) z pomocą BigMamy oczywiście!

 

http://img822.imageshack.us/img822/9413/br0i.jpg

 

http://img109.imageshack.us/img109/5966/txy7.jpg

 

http://img441.imageshack.us/img441/4239/d7j4.jpg

 

Nalewka z truskawek też już zlana :) zgłoszę chyba co nieco do konkursu :D

duża konkurencja jest zazwyczaj? :wink: :grin:

zaprawki smakowe.. nic specjalnego, te owocowe w ogóle dają średni efekt :(

scotch whisky zostawiłem sobie na urodziny hehe jak nie będzie dobra to z colą pójdzie najwyżej.. albo jak Gregory Peck pijał.. z cytryną :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294727
Udostępnij na innych stronach

więc we środę mnie wysadzi w Napoleonowie

Tak myślę i myślę :rolleyes: :rolleyes: coby lepiej BigMamuśka już we Wtorek w delegację jechała, Ciebie "wyrzuci" w Napoleonowie, a sama na Środę się dobrze wyśpi na miejscu i wieczorkiem dojedzie :grin: :grin: :grin:

 

Na Wtorek w Zagrodzie zbiera się silna choć mała ekipa :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294738
Udostępnij na innych stronach

Tak myślę i myślę coby lepiej BigMamuśka już we Wtorek w delegację jechała, Ciebie "wyrzuci" w Napoleonowie, a sama na Środę się dobrze wyśpi na miejscu i wieczorkiem dojedzie

Zbójaszku fajnie by było :D ale mama wraca z wakacji, 2 dni pracy potem 3ci dzień zamienili w delegację (całe szczęście, że w kierunku zlotu :lol: ) i się w tym roku nie uda być na wtorek.. ale w przyszłym będziemy cyrklować, żeby się udało :D

musicie trochę pourabiać na miejscy BigMamę i zachęcić.. chociaż to się pewnie uczyni samo, mimo woli :grin: :grin: :grin:

i tak niesamowicie się cieszę z tego dodatkowego dnia :D Pozdrawiam ;)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294741
Udostępnij na innych stronach

Takie zaprawki alkoholowe co mają w składzie? Coś naturalnego jest czy sama chemia? Kupiłem przez allegro parę na jutro jadą do mnie zastanawiam się czy nie spieprzę alkoholu ;/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294807
Udostępnij na innych stronach

karkan, a kto ich może wiedzieć ;) każdy reklamuje swoje jako zdrowe, naturalne i najlepsze na świecie. W temacie alkoholu wg mnie liczy się tylko SMAK :D

powiedzmy sobie szczerze.. to co może być chemiczne w tych zaprawkach nie zaszkodzi bardziej niż alkohol, z którym się to miesza ;)

 

np. Scotch Blended Whiskey-Essence

 

Ingredients: Flavourings, oakeextract, tannin, glycerine, invertose, distilled water. Color: Caramel E150A

 

Składniki: Aromaty, oakeextract (ekstrakt z dębu), garbniki, gliceryna, invertose*, woda destylowana. Kolor: Karmel E150a

 

*Invertose; http://en.wikipedia.org/wiki/Invertase enzym, który powoduje rozpad cukru.. tak w skrócie, bo dokładniej nie chciało mi się czytać :)

 

"Aromaty"... czy naturalne nie wiem - wiesz co.. specjalnie dla Ciebie pójdę i wezmę łyka tego co czeka na sobotę :lol: a co tam.. wracam za sekundę xD

 

powiem tak. wielkim znawcą whiskey nie jestem, ale wiem co mi smakuje :) zapach to ma wręcz niemiły.. niby podobny do trunku oryginalnego, ale jest w nim coś odpychającego. W smaku na początku jest bardzo ok! Jakbyś mi to podał w butelce po Jack Daniels - nabrałbym się :) zostawia tylko krótki niemiły posmak.. jakby coś sztuczne, przedobrzone. Z colą, cytryną, być może lodem i czymś tam wejdzie jak najzwyklejsza szkocka :D ale smakowitego, pięknie pachnącego trunku nie jest w stanie zastąpić - to tak na szybko napisałem ;)

Owocowe zaprawki to wg mnie w ogóle porażka.. lekki sztuczny smak owocu jest.. i może to to nawet smakować, lekkiej słodyczy nabiera alkohol.

Ale te zaprawki nie są w stanie hmm 'wygładzić' odpowiednio.. tzn, że np. pijesz trunek 60-70% a wydaje Ci się, że nie ma nawet 40 voltów.. czuć tą moc dopiero w przełyku :)

 

zastanawiam się czy nie spieprzę alkoholu ;/

wypróbuj! niektórym (wyczytałem z wielu komentarzy na różnych stronach i sklepach) to autentycznie bardzo smakuje :) każdy lubi co innego, więc musisz sam ocenić :)

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294814
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dojechały Zrobiłem Irish Cream i Gruszkową ledwo zalałem już dziabałem i jest wypas Mniam! Za długo nie dam im się przegryź

 

o widzisz :D bardzo się cieszę, że Ci posmakowały :P napisz plis jakiej firmy były.. może dam zaprawkom drugą szansę hehe :D

 

Bajeczka o tym jak Boczek zrobił sobie boczek :D w sosie z boczkiem na boczkowych skórkach :lol: :thumbsup:

 

"Boczek duszony w sosie"

 

Środa...

Zakupiony został płat boczku 2.5kg. Skóra została oddzielona, pozostałości kości i chrząstki wykrojone a boczek pokrojony na równe, dosyć duże kawałki :D

Nieforemne skrawki usunięte - przydadzą się do sosu :)

Kawałki boczku zostały obsmażone dosyć mocno ze wszystkich stron na suchej patelni (najpierw tłuszczem do dołu aby się wytopił).

 

http://img547.imageshack.us/img547/1812/yeu0.jpg

 

Boczek został zapakowany w folię alu do ostygnięcia i czekania na swoją kolej w lodówce. Na patelnię trafiły skrawki mięsa i skórki pokrojone w paski - smażyć pod kolor.

 

http://img832.imageshack.us/img832/900/v0bt.jpg

 

Dużo (ok. 12szt.) cebul cukrowych pokrojonych dosyć grubo zostało przesmażone na tłuszczu spod boczku i ODROBINIE masła do uzyskania brązowego koloru oraz słodyczy, pod koniec zostały doprawione przyprawą do pieczonego kurczaka..

 

http://img163.imageshack.us/img163/5186/f1od.jpg

 

Skórki, skrawki i cebulki trafiły do uprzednio zagotowanego wywaru;

wywar z kości od schabu (mocny), liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy, dużo czosnku i dowolne warzywa. Opcjonalnie na tym etapie chilli.

 

http://img197.imageshack.us/img197/3443/b39f.jpg

 

Sos gotował się we środę 3 godziny, we czwartek 2 godziny a w piątek....

 

Piątek...

 

Do zimnego sosu wkładamy kawałki boczku, które były w lodówce. Dodajemy też odrobinę galarety, która się pod nimi utworzyła (niewiele, ale jednak to smak ;) ).

 

http://img850.imageshack.us/img850/6044/c9r3.jpg

 

Boczek w sosie gotujemy 1.5 godziny po czym delikatnie wyjmujemy na talerzyk.

 

http://img694.imageshack.us/img694/8428/o3j6.jpg

 

W tym samym czasie lub wcześniej przygotowujemy zasmażkę.. mniej więcej 3 łyżki mąki na 3 łyżki rozpuszczonego na patelni masła :) +/- zależy od wielkości garnka z sosem i naszych upodobań co do gęstości sosu.

 

http://img7.imageshack.us/img7/6163/d4wo.jpg

 

Gorącą zasmażkę połączyłem z zimnym winem malinowym, żeby była gotowa na później do połączenia z ciepłym sosem.. powstał taki fajny pachnący glut :lol:

 

http://img853.imageshack.us/img853/3185/lnp7.jpg

 

Gdy nadejdzie pora łączymy zimną zasmażkę z ciepłym sosem na patelni dokładnie mieszając. Dodajemy rozgniecione z moździerzu orzeszki ziemne (smażone, solone).

 

http://img821.imageshack.us/img821/1910/g7kg.jpg

 

Prawie finisz :D łączymy zawartość patelni z sosem w garnku, dodajemy kawałki boczku i gotujemy 2 godziny.

Ostateczne doprawianie: na smak ;) dodajemy chilli, sól, czekoladę, cukier, sok z cytryny i ZNOWU czosnek, tym razem w plasterkach (sos potem musi postać, czosnek zmięknie i nada dodatkowy aromat..).

 

http://img208.imageshack.us/img208/9262/sqk9.jpg

 

Proponuję podawać z pieprzowym puree ziemniaczanym i czymś ostro kwaśnym :) najlepiej kiszona kapusta lub ogórek.

Boczek pozostaje w kawałkach i jednocześnie można do dzielić na talerzu łyżką :) rozpływa się w ustach ^^

 

http://img42.imageshack.us/img42/6900/lbty.jpg

 

http://img819.imageshack.us/img819/606/qzhr.jpg

 

SMACZNEGO!

 

wczoraj natomiast napocząłem surową dojrzewającą na zlot.. i..

chyba najmniej smaczna z tych, które do tej pory zrobiłem :blush: chciałem zrobić idealnie - szczypałem się z przyprawami itd :P no nic..

poza tym ciut za mało miała czasu.. smak jeszcze nie ma tego "zing'' a oczka słoninki nie rozpływają się w ustach..

zobaczymy co to będzie :lol: Pozdrawiam

 

http://img585.imageshack.us/img585/58/ynyk.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296084
Udostępnij na innych stronach

Witaj.

Widzę, że finezji i cierpliwości Ci nie brakuje. Tak trzymać.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296090
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczek powiem tak przyznam sie ze nigdy nie zagłądałem na twoje poczynania i wstd mi ,masz chłopie serce do gotowania jestem pod wrażeniem i to ogomnym. wielkie brawa dla ciebie,pozdrawiam Rafał. :clap: :clap: :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296337
Udostępnij na innych stronach

Poki Dyzio Ralf bardzo mię miło czytać takie słodkości :grin: :grin: :grin:

 

Na imieniny Jacka (naszego Dżekusia) było kurczę :) 2.4kg bysior :lol:

Natarty mieszanką do boczku rolowanego od wewnątrz i pod skórą tak daleko jak ręka sięgała :P MNIAM!

godzinka pieczenia na pleckach, potem pół godziny na cycuszkach.. piersi wyszły dzięki temu bardzo soczyste :thumbsup: soki w ostatniej fazie pieczenia spływały do nich :thumbsup:

Pod kurakiem ziemniaczki :) bardzo kurczakowe w smaku wyszły hehe

 

http://img96.imageshack.us/img96/2212/1xms.jpg

 

http://img191.imageshack.us/img191/2640/kd9u.jpg

 

A dziś na tapecie ostatnie wędzenie.. miałem tylko 2 rolady z boczku i małą szyneczkę :? więc mama skoczyła do sklepu po boczek :grin:

ładny, chudy,, ale nie zasoliłem go, nie peklowałem.,. od razu do wędzarni ze sklepu poszedł :) myślę żeby z niego machnąć we wtorek metkę.. z cebulką i przyprawami, inspirowaną Pisem :D mam co do tego dobre przeczucia :P

fotek nie ma co chyba wstawiać.. we środę przecież się widzimy na miejscu :grin:

Prośba od razu mała o pomoc.. ja wysiadam a mama jedzie od razu do Gliwic.. pomoc z wypakowanie by się przydała :P Gar 50l wypełniony słoikami i butelkami chyba będzie dla jednego chopa ciut za ciężki :lol: do tego alkohole, konserwy mięsne :rolleyes: prawie jak prepersi czekający na apokalipsę :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296693
Udostępnij na innych stronach

fotek nie ma co chyba wstawiać..

a jednak... obsesja wzięła górę hehehehe

urzekła mnie beczka, z której dziś wyjątkowo obficie się dymiło :cool::cool::cool:

piękno tkwi w prostocie... prawda? :lol: nie zawsze jak widać ;)

 

http://img844.imageshack.us/img844/2647/jn5c.jpg

 

Rolady z boczku i mała myszka wędzona drugi raz :)

po pierwszym wędzeniu zamroziłem ją, odmarzała powoli 2 dni i znowu wędzenie.. czyli w sumie około 15-16 godzin :) dam jej 25 minut w ~80*C z boczkami może wyjdzie dobra :blush:

 

http://img694.imageshack.us/img694/2977/gbkp.jpg

 

Boczuś na metkę :P piękny nie jest, ale smaczny i do zmielenia się nada hehe ;) Pozdrawiam

 

http://img855.imageshack.us/img855/1926/jd7b.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296734
Udostępnij na innych stronach

Produkcja idzie pełną parą :cool: Metka z wędzonego boczku.. mielony na sitku 4.5mm

przyprawy:

Sól/peklosól 50:50 20g/kg

Pieprz 2g/kg

Cebula 100g/kg

troszkę kuminu rozgniecionego w moździerzu z połową główki czosnku

odrobina cukru demerara

szczypta majeranku

 

http://img13.imageshack.us/img13/3716/jycn.jpg

 

http://img20.imageshack.us/img20/760/g809.jpg

 

http://img42.imageshack.us/img42/9065/07na.jpg

 

Słoiki, butelki, warzywa, nalewki :D kociokwik hehe

kiszone pomidory pierwszy raz robiłem.. małosolne powinny być gites :D

 

http://img18.imageshack.us/img18/11/5f46.jpg

 

http://img856.imageshack.us/img856/3383/hvde.jpg

 

http://img12.imageshack.us/img12/4971/0c0z.jpg

 

Zbójaszku nie mogę się doczekać opróżniania tychże :grin: Pozdrawiam :D

 

http://img822.imageshack.us/img822/9246/8weh.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296829
Udostępnij na innych stronach

Boczuś

Ja myślę że ktoś odpowiedni jednak powinien mieć nad tobą pieczę bo jak patrzę na te skarby to się obawiam że cię dopadną zbójcy :grin: I tym kimś będę ja !!!!

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296834
Udostępnij na innych stronach

HerrSpeck, ale powiedz dlaczemu do metki z wędzonego boczku dajesz peklosól - bo coś nie kaman :cool: :question: :shock:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296843
Udostępnij na innych stronach

tusiaczek, :grin: :grin: :grin: bardzo się ucieszę, jeżeli niczego do domu nie będę musiał odwozić :idea: więc szabrujcie ile się da :D :D :D

z resztą co tam za skarby są... u Ciebie zbójnicy będą szukać prawdziwych perełek :D

i w tym wypadku krzyknę: "PERŁY PRZED WIEPRZE" :lol: więcej chce mi się tych perełek niż wieprzowinki :cool:

HerrSpeck, ale powiedz dlaczemu do metki z wędzonego boczku dajesz peklosól - bo coś nie kaman

boczek był wędzony bez peklowania dla koloru

Pozwól, że zacytuję Maxella :D

Azotynowa sól peklująca (peklosól) jest niezastąpionym środkiem pomocniczym w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich, stosowanym w ponad 90% przypadków. Dietetycy ciągle wskazują na rzekomo szkodliwe dla zdrowia działanie peklosoli lub saletry, domagając się produktów, które zostały wyprodukowane bez tej ważnej - technologicznie i higienicznie - substancji. Azotyny i azotany zachowują czerwoną barwę mięsa oraz pełnią rolę konserwantów. Hamują rozwój niepożądanych mikroorganizmów, np. bakterii Clostridium botulinum (wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) i gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Zetknięcie się wyrobów mięsnych z tymi bakteriami może nastąpić w każdym momencie, zwłaszcza w procesie produkcji oraz podczas niewłaściwego przechowywania wyrobów. Należy więc tak obliczyć ilość azotynów i azotanów, żeby spełniały one funkcję konserwującą także w chwili spożywania produktów.

Metki kolor był mi w sumie obojętny.. chociaż bardziej odpowiada mi peklowane mięsko :D siakoś tak smaczniej wygląda..

ale, że boczek wędziłem na dziko bez żadnej soli i musiałem doprawić już zmielony, pomyślałem że lepiej 'na wszelki wypadek' dać połowę peklosoli :)

nie sądzę żeby 20g peklosoli na 2.25kg mięsa miało negatywny wpływ na zdrowie.. a jeżeli ma dodatkowo zakonserwować i uchronić przed bakteriologiczną wpadką.. ;)

Na zlocie pewnie moje obawy i teoria zostanie zweryfikowana przez specjalistów :grin: tak to jest jak się robi coś na szybko w ostatniej chwili hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296850
Udostępnij na innych stronach

boczek był wędzony bez peklowania dla koloru

ojojoj - jakieś nowe technologie :shock:

a to jakiego koloru mianowicie :question:

 

PanBoczek, jeśli nie patrzysz na kolor to OK

a czy kmin rzymski nie kłóci się w smaku z czosnkiem?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296854
Udostępnij na innych stronach

ojojoj - jakieś nowe technologie

a to jakiego koloru mianowicie

:grin: Marii chodziło chyba o to, że boczek nie był peklowany, więc dodałem peklosól dla koloru hehe :D skróty myślowe są często pożyteczne :P

mnie też czasem ktoś nie rozumie jak ich używam :lol:

 

PanBoczek, jeśli nie patrzysz na kolor to OK

a czy kmin rzymski nie kłóci się w smaku z czosnkiem?

:shock: :shock: :shock: zapewne to kwestia gustu...

jakbym go dodał choć gram to pewnie by za bardzo zdominował inne smaki ;)

ale sypnąłem tylko odrobinkę do moździerza - nie uważam żeby 'gryzł się' z czosnkiem :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296855
Udostępnij na innych stronach

ja zrozumiałem Ciebie dobrze i jej idącą w złym kierunku sugestię również

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296857
Udostępnij na innych stronach

ale widzisz że zrozumiała to opacznie

ja myślę, że Ty zrozumiałeś źle Marię :) ale nie wypowiem się w Jej imieniu :D

z resztą.. sprawa wyjaśniona i wagi niewielkiej hehe

pewnie jakbym dodał samej soli też byłoby dobrze :) jak ktoś planuje zrobić metkę to wcześniej trzeba spreparować mięsko tak jak zapisał w recepturach na metkę Pis :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296859
Udostępnij na innych stronach

Wyszukałem w piwnicy trochę słoiczków babcinych.. z wiśniami, porzeczkami, truskawkami i sok jabłkowy :thumbsup: wszystko ma już co najmniej 10-15 lat, więc smak bardzo się zmienił :lol: ale to mam nadzieję będzie ciekawe w tym eksperymencie :D

 

I jak tam eksperymencik? :) Ja musiałem do swojego dodac cukru, ale kolorek... PIĘKNY :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296955
Udostępnij na innych stronach

Łukasz, wybacz, że tyle czekałeś na odpowiedź ;) ..sam rozumiesz hehehe

winko nie zagazowało odpowiednio :( widać za dużo cukru miało do tego procesu..

jak smakuje też nie wiem hehe Ania pisała, że nie jest źle :grin:

Z pomocą Zbójaszka udało mi się 'upłynnić' cały towar :lol: :cool:

 

przy okazji... tak cyknąłem sobie kilka zdjątek podczas dzisiejszego obiadu z tego co szczodrze Andrzej rozdawał :grin:

chyba z 3 godziny z babcią przegadałem.. ciężko u niej wzbudzić zainteresowanie jakimś tematem.. tym bardziej uśmiech :P ale... ALE.. sami zobaczcie ;) Pozdrawiam

 

http://img35.imageshack.us/img35/5428/yzoh.jpg

 

http://img854.imageshack.us/img854/1703/p6vy.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-297368
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.