jacinto Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 25 Lipca 2013 Wyjdzie Ci mielonka dębowa :grin: . W sklepie widziałem kiedyś szynkę dębową... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 25 Lipca 2013 i tu małe pytanie do Alltid jak to jest z tym gazowaniem? pamiętam, że pisałaś o odpowiednim gazowaniu, że nie można dać za dużo cukru.. u mnie na cydrze takiej wspaniałej piany jak u Ciebie nie było więc jakiś sekret w tym tkwi hehe co się stanie jeżeli jest za dużo cukru do fermentacji w butelce? (tzn. zakładając, że nie wybuchnie hehe)Mnie obliczał cukier do cydra kolega winiarz i ilość ml soku z kartonika zamiast cukru. Na 4 litry cydra ok.350 ml soku z kartonika. Wiem tyle, że za dużo cukru spowalnia lub zatrzymuje fermentację :idea: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 31 Lipca 2013 Wiem tyle, że za dużo cukru spowalnia lub zatrzymuje fermentacjęo ile dobrze pamiętam powyżej 21Blg, ciekaw jestem czy butelek nie rozsadzi :lol: winko przed dosłodzeniem i gazowaniem miało ciut goryczki.. więc wytrawne jak cydr byłoby niedobre :???: Miła wiadomość mama dostała 21 sierpnia delegację do Gliwic więc we środę mnie wysadzi w Napoleonowie i na wieczór sama dojedzie :grin: zawsze to jeden dzień więcej z Wami :grin: :grin: :grin: Z przetworami w tym roku jakoś krucho owoce drogie, mało wyględne.. 5kg czarnej porzeczki sortowałem i czyściłem 3 godziny :???: Za to może być ciekawa konfitura na karmelu Z wiśniami w syropie poszło dosyć gładko z pomocą BigMamy oczywiście! http://img822.imageshack.us/img822/9413/br0i.jpg http://img109.imageshack.us/img109/5966/txy7.jpg http://img441.imageshack.us/img441/4239/d7j4.jpg Nalewka z truskawek też już zlana zgłoszę chyba co nieco do konkursu duża konkurencja jest zazwyczaj? :wink: :grin: zaprawki smakowe.. nic specjalnego, te owocowe w ogóle dają średni efekt scotch whisky zostawiłem sobie na urodziny hehe jak nie będzie dobra to z colą pójdzie najwyżej.. albo jak Gregory Peck pijał.. z cytryną Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 31 Lipca 2013 więc we środę mnie wysadzi w NapoleonowieTak myślę i myślę :rolleyes: :rolleyes: coby lepiej BigMamuśka już we Wtorek w delegację jechała, Ciebie "wyrzuci" w Napoleonowie, a sama na Środę się dobrze wyśpi na miejscu i wieczorkiem dojedzie :grin: :grin: :grin: Na Wtorek w Zagrodzie zbiera się silna choć mała ekipa Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 31 Lipca 2013 Tak myślę i myślę coby lepiej BigMamuśka już we Wtorek w delegację jechała, Ciebie "wyrzuci" w Napoleonowie, a sama na Środę się dobrze wyśpi na miejscu i wieczorkiem dojedzieZbójaszku fajnie by było ale mama wraca z wakacji, 2 dni pracy potem 3ci dzień zamienili w delegację (całe szczęście, że w kierunku zlotu :lol: ) i się w tym roku nie uda być na wtorek.. ale w przyszłym będziemy cyrklować, żeby się udało musicie trochę pourabiać na miejscy BigMamę i zachęcić.. chociaż to się pewnie uczyni samo, mimo woli :grin: :grin: :grin: i tak niesamowicie się cieszę z tego dodatkowego dnia Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 31 Lipca 2013 Takie zaprawki alkoholowe co mają w składzie? Coś naturalnego jest czy sama chemia? Kupiłem przez allegro parę na jutro jadą do mnie zastanawiam się czy nie spieprzę alkoholu ;/ Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 31 Lipca 2013 karkan, a kto ich może wiedzieć każdy reklamuje swoje jako zdrowe, naturalne i najlepsze na świecie. W temacie alkoholu wg mnie liczy się tylko SMAK powiedzmy sobie szczerze.. to co może być chemiczne w tych zaprawkach nie zaszkodzi bardziej niż alkohol, z którym się to miesza np. Scotch Blended Whiskey-Essence Ingredients: Flavourings, oakeextract, tannin, glycerine, invertose, distilled water. Color: Caramel E150A Składniki: Aromaty, oakeextract (ekstrakt z dębu), garbniki, gliceryna, invertose*, woda destylowana. Kolor: Karmel E150a *Invertose; http://en.wikipedia.org/wiki/Invertase enzym, który powoduje rozpad cukru.. tak w skrócie, bo dokładniej nie chciało mi się czytać "Aromaty"... czy naturalne nie wiem - wiesz co.. specjalnie dla Ciebie pójdę i wezmę łyka tego co czeka na sobotę :lol: a co tam.. wracam za sekundę xD powiem tak. wielkim znawcą whiskey nie jestem, ale wiem co mi smakuje zapach to ma wręcz niemiły.. niby podobny do trunku oryginalnego, ale jest w nim coś odpychającego. W smaku na początku jest bardzo ok! Jakbyś mi to podał w butelce po Jack Daniels - nabrałbym się zostawia tylko krótki niemiły posmak.. jakby coś sztuczne, przedobrzone. Z colą, cytryną, być może lodem i czymś tam wejdzie jak najzwyklejsza szkocka ale smakowitego, pięknie pachnącego trunku nie jest w stanie zastąpić - to tak na szybko napisałem Owocowe zaprawki to wg mnie w ogóle porażka.. lekki sztuczny smak owocu jest.. i może to to nawet smakować, lekkiej słodyczy nabiera alkohol. Ale te zaprawki nie są w stanie hmm 'wygładzić' odpowiednio.. tzn, że np. pijesz trunek 60-70% a wydaje Ci się, że nie ma nawet 40 voltów.. czuć tą moc dopiero w przełyku zastanawiam się czy nie spieprzę alkoholu ;/wypróbuj! niektórym (wyczytałem z wielu komentarzy na różnych stronach i sklepach) to autentycznie bardzo smakuje każdy lubi co innego, więc musisz sam ocenić Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dojechały Zrobiłem Irish Cream i Gruszkową ledwo zalałem już dziabałem i jest wypas Mniam! Za długo nie dam im się przegryź Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-294915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Dojechały Zrobiłem Irish Cream i Gruszkową ledwo zalałem już dziabałem i jest wypas Mniam! Za długo nie dam im się przegryź o widzisz bardzo się cieszę, że Ci posmakowały :P napisz plis jakiej firmy były.. może dam zaprawkom drugą szansę hehe Bajeczka o tym jak Boczek zrobił sobie boczek w sosie z boczkiem na boczkowych skórkach :lol: :thumbsup: "Boczek duszony w sosie" Środa... Zakupiony został płat boczku 2.5kg. Skóra została oddzielona, pozostałości kości i chrząstki wykrojone a boczek pokrojony na równe, dosyć duże kawałki Nieforemne skrawki usunięte - przydadzą się do sosu Kawałki boczku zostały obsmażone dosyć mocno ze wszystkich stron na suchej patelni (najpierw tłuszczem do dołu aby się wytopił). http://img547.imageshack.us/img547/1812/yeu0.jpg Boczek został zapakowany w folię alu do ostygnięcia i czekania na swoją kolej w lodówce. Na patelnię trafiły skrawki mięsa i skórki pokrojone w paski - smażyć pod kolor. http://img832.imageshack.us/img832/900/v0bt.jpg Dużo (ok. 12szt.) cebul cukrowych pokrojonych dosyć grubo zostało przesmażone na tłuszczu spod boczku i ODROBINIE masła do uzyskania brązowego koloru oraz słodyczy, pod koniec zostały doprawione przyprawą do pieczonego kurczaka.. http://img163.imageshack.us/img163/5186/f1od.jpg Skórki, skrawki i cebulki trafiły do uprzednio zagotowanego wywaru; wywar z kości od schabu (mocny), liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy, dużo czosnku i dowolne warzywa. Opcjonalnie na tym etapie chilli. http://img197.imageshack.us/img197/3443/b39f.jpg Sos gotował się we środę 3 godziny, we czwartek 2 godziny a w piątek.... Piątek... Do zimnego sosu wkładamy kawałki boczku, które były w lodówce. Dodajemy też odrobinę galarety, która się pod nimi utworzyła (niewiele, ale jednak to smak ). http://img850.imageshack.us/img850/6044/c9r3.jpg Boczek w sosie gotujemy 1.5 godziny po czym delikatnie wyjmujemy na talerzyk. http://img694.imageshack.us/img694/8428/o3j6.jpg W tym samym czasie lub wcześniej przygotowujemy zasmażkę.. mniej więcej 3 łyżki mąki na 3 łyżki rozpuszczonego na patelni masła +/- zależy od wielkości garnka z sosem i naszych upodobań co do gęstości sosu. http://img7.imageshack.us/img7/6163/d4wo.jpg Gorącą zasmażkę połączyłem z zimnym winem malinowym, żeby była gotowa na później do połączenia z ciepłym sosem.. powstał taki fajny pachnący glut :lol: http://img853.imageshack.us/img853/3185/lnp7.jpg Gdy nadejdzie pora łączymy zimną zasmażkę z ciepłym sosem na patelni dokładnie mieszając. Dodajemy rozgniecione z moździerzu orzeszki ziemne (smażone, solone). http://img821.imageshack.us/img821/1910/g7kg.jpg Prawie finisz łączymy zawartość patelni z sosem w garnku, dodajemy kawałki boczku i gotujemy 2 godziny. Ostateczne doprawianie: na smak dodajemy chilli, sól, czekoladę, cukier, sok z cytryny i ZNOWU czosnek, tym razem w plasterkach (sos potem musi postać, czosnek zmięknie i nada dodatkowy aromat..). http://img208.imageshack.us/img208/9262/sqk9.jpg Proponuję podawać z pieprzowym puree ziemniaczanym i czymś ostro kwaśnym najlepiej kiszona kapusta lub ogórek. Boczek pozostaje w kawałkach i jednocześnie można do dzielić na talerzu łyżką rozpływa się w ustach ^^ http://img42.imageshack.us/img42/6900/lbty.jpg http://img819.imageshack.us/img819/606/qzhr.jpg SMACZNEGO! wczoraj natomiast napocząłem surową dojrzewającą na zlot.. i.. chyba najmniej smaczna z tych, które do tej pory zrobiłem :blush: chciałem zrobić idealnie - szczypałem się z przyprawami itd :P no nic.. poza tym ciut za mało miała czasu.. smak jeszcze nie ma tego "zing'' a oczka słoninki nie rozpływają się w ustach.. zobaczymy co to będzie :lol: Pozdrawiam http://img585.imageshack.us/img585/58/ynyk.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 "Boczek duszony w sosie" Robert !!! Brak mi słów... :clap: :clap: :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Witaj.Widzę, że finezji i cierpliwości Ci nie brakuje. Tak trzymać. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Panie Boczek powiem tak przyznam sie ze nigdy nie zagłądałem na twoje poczynania i wstd mi ,masz chłopie serce do gotowania jestem pod wrażeniem i to ogomnym. wielkie brawa dla ciebie,pozdrawiam Rafał. :clap: :clap: :clap: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Poki Dyzio Ralf bardzo mię miło czytać takie słodkości :grin: :grin: :grin: Na imieniny Jacka (naszego Dżekusia) było kurczę 2.4kg bysior :lol: Natarty mieszanką do boczku rolowanego od wewnątrz i pod skórą tak daleko jak ręka sięgała :P MNIAM! godzinka pieczenia na pleckach, potem pół godziny na cycuszkach.. piersi wyszły dzięki temu bardzo soczyste :thumbsup: soki w ostatniej fazie pieczenia spływały do nich :thumbsup: Pod kurakiem ziemniaczki bardzo kurczakowe w smaku wyszły hehe http://img96.imageshack.us/img96/2212/1xms.jpg http://img191.imageshack.us/img191/2640/kd9u.jpg A dziś na tapecie ostatnie wędzenie.. miałem tylko 2 rolady z boczku i małą szyneczkę :? więc mama skoczyła do sklepu po boczek :grin: ładny, chudy,, ale nie zasoliłem go, nie peklowałem.,. od razu do wędzarni ze sklepu poszedł myślę żeby z niego machnąć we wtorek metkę.. z cebulką i przyprawami, inspirowaną Pisem mam co do tego dobre przeczucia :P fotek nie ma co chyba wstawiać.. we środę przecież się widzimy na miejscu :grin: Prośba od razu mała o pomoc.. ja wysiadam a mama jedzie od razu do Gliwic.. pomoc z wypakowanie by się przydała :P Gar 50l wypełniony słoikami i butelkami chyba będzie dla jednego chopa ciut za ciężki :lol: do tego alkohole, konserwy mięsne :rolleyes: prawie jak prepersi czekający na apokalipsę :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 fotek nie ma co chyba wstawiać..a jednak... obsesja wzięła górę hehehehe urzekła mnie beczka, z której dziś wyjątkowo obficie się dymiło piękno tkwi w prostocie... prawda? :lol: nie zawsze jak widać http://img844.imageshack.us/img844/2647/jn5c.jpg Rolady z boczku i mała myszka wędzona drugi raz po pierwszym wędzeniu zamroziłem ją, odmarzała powoli 2 dni i znowu wędzenie.. czyli w sumie około 15-16 godzin dam jej 25 minut w ~80*C z boczkami może wyjdzie dobra :blush: http://img694.imageshack.us/img694/2977/gbkp.jpg Boczuś na metkę :P piękny nie jest, ale smaczny i do zmielenia się nada hehe Pozdrawiam http://img855.imageshack.us/img855/1926/jd7b.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Produkcja idzie pełną parą Metka z wędzonego boczku.. mielony na sitku 4.5mm przyprawy: Sól/peklosól 50:50 20g/kg Pieprz 2g/kg Cebula 100g/kg troszkę kuminu rozgniecionego w moździerzu z połową główki czosnku odrobina cukru demerara szczypta majeranku http://img13.imageshack.us/img13/3716/jycn.jpg http://img20.imageshack.us/img20/760/g809.jpg http://img42.imageshack.us/img42/9065/07na.jpg Słoiki, butelki, warzywa, nalewki kociokwik hehe kiszone pomidory pierwszy raz robiłem.. małosolne powinny być gites http://img18.imageshack.us/img18/11/5f46.jpg http://img856.imageshack.us/img856/3383/hvde.jpg http://img12.imageshack.us/img12/4971/0c0z.jpg Zbójaszku nie mogę się doczekać opróżniania tychże :grin: Pozdrawiam http://img822.imageshack.us/img822/9246/8weh.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 BoczuśJa myślę że ktoś odpowiedni jednak powinien mieć nad tobą pieczę bo jak patrzę na te skarby to się obawiam że cię dopadną zbójcy :grin: I tym kimś będę ja !!!! Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 HerrSpeck, ale powiedz dlaczemu do metki z wędzonego boczku dajesz peklosól - bo coś nie kaman :question: :shock: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 boczek był wędzony bez peklowania dla koloru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 tusiaczek, :grin: :grin: :grin: bardzo się ucieszę, jeżeli niczego do domu nie będę musiał odwozić :idea: więc szabrujcie ile się da :D z resztą co tam za skarby są... u Ciebie zbójnicy będą szukać prawdziwych perełek i w tym wypadku krzyknę: "PERŁY PRZED WIEPRZE" :lol: więcej chce mi się tych perełek niż wieprzowinki HerrSpeck, ale powiedz dlaczemu do metki z wędzonego boczku dajesz peklosól - bo coś nie kamanboczek był wędzony bez peklowania dla koloruPozwól, że zacytuję Maxella Azotynowa sól peklująca (peklosól) jest niezastąpionym środkiem pomocniczym w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich, stosowanym w ponad 90% przypadków. Dietetycy ciągle wskazują na rzekomo szkodliwe dla zdrowia działanie peklosoli lub saletry, domagając się produktów, które zostały wyprodukowane bez tej ważnej - technologicznie i higienicznie - substancji. Azotyny i azotany zachowują czerwoną barwę mięsa oraz pełnią rolę konserwantów. Hamują rozwój niepożądanych mikroorganizmów, np. bakterii Clostridium botulinum (wywołującej botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym) i gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Zetknięcie się wyrobów mięsnych z tymi bakteriami może nastąpić w każdym momencie, zwłaszcza w procesie produkcji oraz podczas niewłaściwego przechowywania wyrobów. Należy więc tak obliczyć ilość azotynów i azotanów, żeby spełniały one funkcję konserwującą także w chwili spożywania produktów.Metki kolor był mi w sumie obojętny.. chociaż bardziej odpowiada mi peklowane mięsko siakoś tak smaczniej wygląda.. ale, że boczek wędziłem na dziko bez żadnej soli i musiałem doprawić już zmielony, pomyślałem że lepiej 'na wszelki wypadek' dać połowę peklosoli nie sądzę żeby 20g peklosoli na 2.25kg mięsa miało negatywny wpływ na zdrowie.. a jeżeli ma dodatkowo zakonserwować i uchronić przed bakteriologiczną wpadką.. Na zlocie pewnie moje obawy i teoria zostanie zweryfikowana przez specjalistów :grin: tak to jest jak się robi coś na szybko w ostatniej chwili hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 boczek był wędzony bez peklowania dla koloru ojojoj - jakieś nowe technologie :shock: a to jakiego koloru mianowicie :question: PanBoczek, jeśli nie patrzysz na kolor to OK a czy kmin rzymski nie kłóci się w smaku z czosnkiem? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 ojojoj - jakieś nowe technologie a to jakiego koloru mianowicie :grin: Marii chodziło chyba o to, że boczek nie był peklowany, więc dodałem peklosól dla koloru hehe skróty myślowe są często pożyteczne :P mnie też czasem ktoś nie rozumie jak ich używam :lol: PanBoczek, jeśli nie patrzysz na kolor to OK a czy kmin rzymski nie kłóci się w smaku z czosnkiem? :shock: :shock: :shock: zapewne to kwestia gustu... jakbym go dodał choć gram to pewnie by za bardzo zdominował inne smaki ale sypnąłem tylko odrobinkę do moździerza - nie uważam żeby 'gryzł się' z czosnkiem :P Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 ja zrozumiałem Ciebie dobrze i jej idącą w złym kierunku sugestię również Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 ale widzisz że zrozumiała to opacznieja myślę, że Ty zrozumiałeś źle Marię ale nie wypowiem się w Jej imieniu z resztą.. sprawa wyjaśniona i wagi niewielkiej hehe pewnie jakbym dodał samej soli też byłoby dobrze jak ktoś planuje zrobić metkę to wcześniej trzeba spreparować mięsko tak jak zapisał w recepturach na metkę Pis Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Wyszukałem w piwnicy trochę słoiczków babcinych.. z wiśniami, porzeczkami, truskawkami i sok jabłkowy :thumbsup: wszystko ma już co najmniej 10-15 lat, więc smak bardzo się zmienił :lol: ale to mam nadzieję będzie ciekawe w tym eksperymencie I jak tam eksperymencik? Ja musiałem do swojego dodac cukru, ale kolorek... PIĘKNY Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-296955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Łukasz, wybacz, że tyle czekałeś na odpowiedź ..sam rozumiesz hehehe winko nie zagazowało odpowiednio widać za dużo cukru miało do tego procesu.. jak smakuje też nie wiem hehe Ania pisała, że nie jest źle :grin: Z pomocą Zbójaszka udało mi się 'upłynnić' cały towar :lol: przy okazji... tak cyknąłem sobie kilka zdjątek podczas dzisiejszego obiadu z tego co szczodrze Andrzej rozdawał :grin: chyba z 3 godziny z babcią przegadałem.. ciężko u niej wzbudzić zainteresowanie jakimś tematem.. tym bardziej uśmiech :P ale... ALE.. sami zobaczcie Pozdrawiam http://img35.imageshack.us/img35/5428/yzoh.jpg http://img854.imageshack.us/img854/1703/p6vy.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/35/#findComment-297368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.