Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję A jak smakuje jeszcze ciepłą ją pałaszuje nie dałam jej wystygnąć , bo pachniała w całym domu i kusiła :lol:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263145
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No i stało się upiekłam drożdżówkę Halusi

Jejku.... ale drożdżóweczka... :thumbsup: :clap:

Reniu więc już nie musisz się wstydzić :wink:

Jeszcze pytanko odnośnie wyrabiania... poszłaś na łatwiznę czy Twoje rączki mają taką moc :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263153
Udostępnij na innych stronach

Poszłam na łatwiznę :sad: Robot za mnie to zrobił :wink:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263157
Udostępnij na innych stronach

Poszłam na łatwiznę :sad: Robot za mnie to zrobił :wink:

Reniu tak spytałam z ciekawości... przecież i ja muszę kiedyś zacząć dbać o swoje '' łapki'' :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263176
Udostępnij na innych stronach

Moja babcia czesto mówiła ,, nie miała babka kłopoty to coś tam "

Nie miała Renata kłopotu to drożdżówkę Halusi upiekła

Wczoraj upiekłam koleiną dziś do kawy została mi mała końcówka i karteczka z pytaniem ,, kiedy następna drożdżówka będzie?"

Drożdżówki wcześniej nie piekłam , ale ciasta drożdżowe dość często robiłam np. do calzone i nigdy mi tak nie wyrastało to drożdżówka rośnie w oczach

I tu moje pytanie

Czy przepis ten jest tak dobry ?

Czy może powodem jest to że do robienia drożdżówki użyłam tych samych misek i deski co do robienia chleba na zakwasie ?

Ta drożdżówka po upieczeniu jest coś takiego jak panatone pulchna mięciutka i można ją rozrywać na powiedzmy piórka

Nie wiem czy to będzie widać na zdjęciu

To moja wczorajsza drożdżówka

Przepis napewno jest idealny , ale mnie zastanawia to jej rośnięcie muszą ja przykrywać bo wierzch jest już dość brązowy a środek jeszcze nie dopieczony

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263474
Udostępnij na innych stronach

Drożdżówki wcześniej nie piekłam , ale ciasta drożdżowe dość często robiłam np. do calzone i nigdy mi tak nie wyrastało to drożdżówka rośnie w oczach

I tu moje pytanie

Czy przepis ten jest tak dobry ?

Reniu to już musisz sama ocenić :smile:

Metodą prób i błędów uważam że ten skład na drożdżówkę jak dla mnie jest na tyle dopracowany że ostatnio piekę tylko w/g tego przepisu, a piekę naprawdę dużo i bardzo często :wink:

Kolejna'' drożdżówa'' przepięknej urody :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263530
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie Halusia jest to pierwszy i jedyny przepis po inny chyba raczej nie sięgnę bo idealnych rzeczy się nie zmienia

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263545
Udostępnij na innych stronach

renesi

Jak dla mnie takie przypiekanie to za duża temperatura - na wierzchu już się zapieka a ciepło nie nadąża przeniknąć w głąb.

Co do nadmiernego wyrastania to po niej tego nie widać ale możesz probować nieznacznie zmniejszyć ilość drożdży .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263567
Udostępnij na innych stronach

No dziewczyny, dowaliłyście do pieca !!! Zbliża się weekend i chyba nie mam innego wyjścia, takie apetyczne te Wasze ciacha :thumbsup:.

Ciasto drożdżowe piekłam w automacie 2 razy: pierwszy i ostatni :grin:. No i nie można porządnie posypac kruszonką :lol: . Natomiast zawsze je wyrabiam w maszynie, to duże odciążenie dla łapek, Halusia. Spróbuj koniecznie.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263665
Udostępnij na innych stronach

Mirekr134a co do temperatury zgoda ale nic w przepisie zmieniać nie bedę bo jest doskonały Nie napisałam że ona tak rośnie że aż przerasta robi się tak jak puch .

Gatita zrobienie drożdżówki Halusi ma plusy i minusy Plusem jest na pewno że jest bardzo dobra a minusem że znika szybko Co do wyrabiania ciasta w maszynie jest to na pewno dużym ułatwieniem :wink:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-263679
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Tym razem ciasto drożdżowe upieczone w 3 foremkach keksowych  :) chcę zaznaczyć że ciasto z jednej porcji przepisu.

 

post-43626-0-63746600-1391347192_thumb.jpg

post-43626-0-74612100-1391347204_thumb.jpg

post-43626-0-35418500-1391347216_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-331208
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda w przekroju  :)

 

post-43626-0-07622700-1391357293_thumb.jpg

Edytowane przez abratek

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-331239
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

I wczorajsze Ciasto Drożdżowe z rabarbarem  :)

Wystąpię do administarcji z oficjalnym pismem o zakaz publikacji zdjęć Twoich słodkości.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-424564
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 11 Maj 2015 - 20:22, napisał: I wczorajsze Ciasto Drożdżowe z rabarbarem  Wystąpię do administarcji z oficjalnym pismem o zakaz publikacji zdjęć Twoich słodkości. 
 

Paweł!! 

Wcale to nie głupi pomysł.. może w końcu przestałabym piec a potem zajadać ...  :D  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-424566
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Halusia włąśnie wyrasta drożdżowe w/g Twojego przepisu z 1 postu. Zrobiłem wszystkie produkty x 2 , Może wina mąki , lub dużych jajek , bo wyszło za rzadkie i musiałem dodać ok. 200g mąki . Czyli łącznie miałem 1,2kg maki :facepalm:  Najwyżej wykipi z blachy ;):laugh: .Użyłem mąki  Szymanowskiej  kl. 650 

Jak zdążysz to odpowiedz  jak ustawiasz piekarnik. Termoobieg , czy konwekcja ?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-573328
Udostępnij na innych stronach

  W sumie na opakowaniu jest napisane, , że idealna  do drożdżowych. Qrcze przepraszam  :facepalm:  Mąka nie Szymanowska a Babuni ale klasa 650.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-573341
Udostępnij na innych stronach

 

 

Termoobieg

 

Binio... chyba już późno , ale... pochwal się jak wyszła  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6884-dro%C5%BCd%C5%BC%C3%B3wka-halusi/page/2/#findComment-573359
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.