Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drożdżówka Halusi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#21 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 21 sty 2013 - 00:54

Wstyd się przyznać ale ja nigdy nie piekłam drożdżówki nastepne moje ciasto bedzie drożdżówka Halusi bo wygląda apetycznie

#22 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6556 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 21 sty 2013 - 15:30

Halusia
Ciasto w smaku bardzo fajne choć nie takie jak kiedyś u mamy ręcznie wygniatane 1,5 godziny

Mirku najważniejsze że ciasto smakuje... ja po prostu muszę kiedyś użyć swojego automatu i porównam.
Pytając nie miałam nic złego na myśli, a kształt nie ma tu najmniejszego znaczenia... najważniejsze że wyszedł a rączki trzeba oszczędzać. :wink:

Wstyd się przyznać ale ja nigdy nie piekłam drożdżówki nastepne moje ciasto bedzie drożdżówka Halusi bo wygląda apetycznie

Reniu to żaden wstyd, ja mam koleżankę która z góry zakłada że drożdżowe jej nie wyjdzie.. najpierw trzeba się o tym przekonać.
Słyszałam również że do drożdżowego trzeba mieć '' rękę'' ja tam nie narzekam mi tam w rękach rośnie :grin:

#23 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 965 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 21 sty 2013 - 18:49

Halusia
nawet nie myślałem o jakiś podtekstach.
Ciasto wychodzi z tego przepisu całkiem sympatyczne . Tylko przynajmniej w moim wypiekaczu nie ma na to programu . Żeby go zrobić skaczę po kilku programach ale mimo wszystko oszczędza się sporo czasu w porównaniu do ręcznej roboty .

#24 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 22 sty 2013 - 19:29

No i stało się upiekłam drożdżówkę Halusi Dołączona grafika Dołączona grafika jest pyszna i pulchniutka dodałam do niej rodzynki morele suszone i skórkę z cytryny :thumbsup:
Dziękuję Halusia za przepis

#25 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1664 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 22 sty 2013 - 19:37

Renesi suuuuper Ci wyszła drożdżóweczka :clap: :clap: :clap:

#26 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 22 sty 2013 - 19:40

Dziękuję A jak smakuje jeszcze ciepłą ją pałaszuje nie dałam jej wystygnąć , bo pachniała w całym domu i kusiła :lol:

#27 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1664 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 22 sty 2013 - 19:41

a tak się bałaś :smile:

#28 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6556 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 22 sty 2013 - 20:10

No i stało się upiekłam drożdżówkę Halusi


Jejku.... ale drożdżóweczka... :thumbsup: :clap:
Reniu więc już nie musisz się wstydzić :wink:
Jeszcze pytanko odnośnie wyrabiania... poszłaś na łatwiznę czy Twoje rączki mają taką moc :smile:

#29 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 22 sty 2013 - 20:14

Poszłam na łatwiznę :sad: Robot za mnie to zrobił :wink:

#30 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6556 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 22 sty 2013 - 21:07

Poszłam na łatwiznę :sad: Robot za mnie to zrobił :wink:


Reniu tak spytałam z ciekawości... przecież i ja muszę kiedyś zacząć dbać o swoje '' łapki'' :wink:

#31 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 965 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 sty 2013 - 21:23

Wygląda super i pachnie aż u mnie . :lol: :thumbsup:

#32 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 24 sty 2013 - 12:10

Moja babcia czesto mówiła ,, nie miała babka kłopoty to coś tam "
Nie miała Renata kłopotu to drożdżówkę Halusi upiekła
Wczoraj upiekłam koleiną dziś do kawy została mi mała końcówka i karteczka z pytaniem ,, kiedy następna drożdżówka będzie?"
Drożdżówki wcześniej nie piekłam , ale ciasta drożdżowe dość często robiłam np. do calzone i nigdy mi tak nie wyrastało to drożdżówka rośnie w oczach
I tu moje pytanie
Czy przepis ten jest tak dobry ?
Czy może powodem jest to że do robienia drożdżówki użyłam tych samych misek i deski co do robienia chleba na zakwasie ?
Ta drożdżówka po upieczeniu jest coś takiego jak panatone pulchna mięciutka i można ją rozrywać na powiedzmy piórka
Nie wiem czy to będzie widać na zdjęciu
To moja wczorajsza drożdżówka Dołączona grafika
Przepis napewno jest idealny , ale mnie zastanawia to jej rośnięcie muszą ja przykrywać bo wierzch jest już dość brązowy a środek jeszcze nie dopieczony

#33 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6556 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 sty 2013 - 16:24

Drożdżówki wcześniej nie piekłam , ale ciasta drożdżowe dość często robiłam np. do calzone i nigdy mi tak nie wyrastało to drożdżówka rośnie w oczach
I tu moje pytanie
Czy przepis ten jest tak dobry ?


Reniu to już musisz sama ocenić :smile:
Metodą prób i błędów uważam że ten skład na drożdżówkę jak dla mnie jest na tyle dopracowany że ostatnio piekę tylko w/g tego przepisu, a piekę naprawdę dużo i bardzo często :wink:
Kolejna'' drożdżówa'' przepięknej urody :thumbsup:

#34 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 24 sty 2013 - 16:43

Jak dla mnie Halusia jest to pierwszy i jedyny przepis po inny chyba raczej nie sięgnę bo idealnych rzeczy się nie zmienia

#35 Mirekr134a

Mirekr134a

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 965 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 sty 2013 - 18:28

renesi
Jak dla mnie takie przypiekanie to za duża temperatura - na wierzchu już się zapieka a ciepło nie nadąża przeniknąć w głąb.
Co do nadmiernego wyrastania to po niej tego nie widać ale możesz probować nieznacznie zmniejszyć ilość drożdży .

#36 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 25 sty 2013 - 10:28

No dziewczyny, dowaliłyście do pieca !!! Zbliża się weekend i chyba nie mam innego wyjścia, takie apetyczne te Wasze ciacha :thumbsup:.
Ciasto drożdżowe piekłam w automacie 2 razy: pierwszy i ostatni :grin:. No i nie można porządnie posypac kruszonką :lol: . Natomiast zawsze je wyrabiam w maszynie, to duże odciążenie dla łapek, Halusia. Spróbuj koniecznie.

#37 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 25 sty 2013 - 11:54

Mirekr134a co do temperatury zgoda ale nic w przepisie zmieniać nie bedę bo jest doskonały Nie napisałam że ona tak rośnie że aż przerasta robi się tak jak puch .
Gatita zrobienie drożdżówki Halusi ma plusy i minusy Plusem jest na pewno że jest bardzo dobra a minusem że znika szybko Co do wyrabiania ciasta w maszynie jest to na pewno dużym ułatwieniem :wink:

#38 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 25 sty 2013 - 12:40

Reniu... to ona, ta drożdżowka ma takie minusy... ? To ja nie wiem czy ją bedę robić :grin:

#39 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6556 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 lut 2014 - 14:20

Tym razem ciasto drożdżowe upieczone w 3 foremkach keksowych  :) chcę zaznaczyć że ciasto z jednej porcji przepisu.

 

Załączone pliki



#40 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6556 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 lut 2014 - 17:08

Tak wygląda w przekroju  :)

 

Załączony plik  1505220_507550392698160_796477470_n.jpg   58,19 KB   1 Ilość pobrań


Użytkownik abratek edytował ten post 02 lut 2014 - 20:27





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych