tomaj77 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Maja 2012 Będąc dziś na Targowisku Jagiellońskim na trafiłem na taka właśnie jak w temacie kapustę Stąd moje pytanie do WB może ktoś robił i poda przepis Lub naprowadzi czy robić ja normalna czy jak ogórki mało solne pytam bo nie wiem :wink: Dodam ,że młoda kapusta 3.5zł za główkę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Maja 2012 tomaj77, to Ty byłeś na Jagiellonce a ja 500 metrów dalej mam firmę i nie spotkaliśmy się??? ja na jagiellonce jestem codziennie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Maja 2012 tomaj77, specem nie jestem i nic wymyślnego z nią nie robie.. bo chyba w sumie nie trzeba, żeby była pyszna ^^ Na 1kg poszatkowanej kapusty daje 2 płaskie łyżki soli morskiej, łyżke kminku i 2 takie spore marchewki starte na dużych oczkach Potem do kamionki, przykryć talerzykiem, obciążyć kamulcem i na tydzień odstawić ^^ Uwielbiam jeść od tak samą kapuste, albo robić z niej sałatki.. troche marynowanej cebuli, starte jabłko, zioła, rodzynki, cukier, ew. sól, sok z cytryny do smaku, oliwa z oliwek i duużo pieprzu Pyszne, zdrowe i można jeść bez ograniczen ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Maja 2012 Kap. kiszona, to kap. kiszona ... aczkowliek do młodej dałbym nieco mniej soli jak do "starej" ... kminek to kwestia gustu, ja uwielbiam, ale np. moja żona nie... a zioło potrzebne do kapuchy, aby trawienie lepiej przebiegało ... a pieprz... hmmm.... ok, jeśli pod siebie robisz, kiedy w domu małe dziecko, to już raczej mniej ostro ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Maja 2012 15 dkg soli i 10 kg poszatkowanej kapusty.Reszta wg. gustu.Młodej nigdy nie robiłem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Maja 2012 Termin kiszenia młodej tez znacznie krótszy oprócz twardszej jesiennej kapusty. Ja osobiście preferuje spożywać wczesną kapustę na świeżo. Rodzice byli pewni ze nie nadaje się do kiszenia. Daj znać jak się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Maja 2012 może ktoś robił i poda przepis Lub naprowadzi czy robić ja normalna Młodą kapustę kisi się do spożycia na bieżąco. Podaję przepis sprawdzony, łatwy, na każdą kapustę ( młodą i starszą), czerwoną i białą. 10 g soli ( 1/2 łyżki) na 1 kg kapusty w główce. Kapustę poszatkować cienko.Dodać sól. Ja dodaję marchew startą na grubych oczkach, kminek( ziarna) do smaku, wg uznania. Wszystko wymieszać kilka razy. Gdy zmięknie i puści sok, napełnić słoiki. Ubijać łyżką, aby nie było powietrza, zakręcić. Zostawić ok.1 cm wolnego miejsca pod pokrywką, bo pracuje i puszcza sok. Ja stawiam słoik na talerzu/tacy w temp. pokojowej. Kilka dni i gotowe. Młodą i jesienną kapustę robię do słoików małych 0,25 l lub 0,5 l. Ubita w słoiku zajmuje mało miejsca i jest zawsze jej dużo. Po otworzeniu słoika można zużyć tylko jej część i recztę pozostawić w lodówce. Ja jem najczęściej czystą ( bez sosów; tzw. prosto z beczki/słoika)ukiszoną kapustę ze wzblędu na mniejszą ilość kalorii.A i tak tyję!!! :lol: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Czerwonej jeszcze nie robiłam, ale wypróbuje na pewno Daję na 1 kg poszatkowanej kapusty 1 płaską łyżkę soli, startą marchew i kminek oczywiście też, czasem potarte jabłko.Po wymieszaniu z przyprawami ubijam ją w garnku drewnianym tłuczkiem, albo zwyczajnie pięścią (obowiązkowa kamionka, jak do ogórków, ale słoik też się nada).Jak puści sok, to przykrywam talerzykiem lub deseczką i obciążam np. słojem z ogórkami :grin: Najgorsze czekanie... :grin: Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-220788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.