Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc dziś na Targowisku Jagiellońskim na trafiłem na taka właśnie jak w temacie kapustę

Stąd moje pytanie do WB może ktoś robił i poda przepis

Lub naprowadzi czy robić ja normalna czy jak ogórki mało solne pytam bo nie wiem :wink:

 

Dodam ,że młoda kapusta 3.5zł za główkę :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/
Udostępnij na innych stronach

tomaj77, to Ty byłeś na Jagiellonce a ja 500 metrów dalej mam firmę i nie spotkaliśmy się??? ja na jagiellonce jestem codziennie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217336
Udostępnij na innych stronach

tomaj77, specem nie jestem ;) i nic wymyślnego z nią nie robie.. bo chyba w sumie nie trzeba, żeby była pyszna ^^

Na 1kg poszatkowanej kapusty daje 2 płaskie łyżki soli morskiej, łyżke kminku i 2 takie spore marchewki starte na dużych oczkach :)

Potem do kamionki, przykryć talerzykiem, obciążyć kamulcem i na tydzień odstawić ^^

Uwielbiam jeść od tak samą kapuste, albo robić z niej sałatki.. troche marynowanej cebuli, starte jabłko, zioła, rodzynki, cukier, ew. sól, sok z cytryny do smaku, oliwa z oliwek i duużo pieprzu :)

Pyszne, zdrowe i można jeść bez ograniczen ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217351
Udostępnij na innych stronach

Kap. kiszona, to kap. kiszona ... aczkowliek do młodej dałbym nieco mniej soli jak do "starej" ... kminek to kwestia gustu, ja uwielbiam, ale np. moja żona nie... a zioło potrzebne do kapuchy, aby trawienie lepiej przebiegało ... a pieprz... hmmm.... ok, jeśli pod siebie robisz, kiedy w domu małe dziecko, to już raczej mniej ostro ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217352
Udostępnij na innych stronach

15 dkg soli i 10 kg poszatkowanej kapusty.Reszta wg. gustu.Młodej nigdy nie robiłem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217358
Udostępnij na innych stronach

Termin kiszenia młodej tez znacznie krótszy oprócz twardszej jesiennej kapusty. Ja osobiście preferuje spożywać wczesną kapustę na świeżo. Rodzice byli pewni ze nie nadaje się do kiszenia. Daj znać jak się uda.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217365
Udostępnij na innych stronach

może ktoś robił i poda przepis

Lub naprowadzi czy robić ja normalna

Młodą kapustę kisi się do spożycia na bieżąco.

Podaję przepis sprawdzony, łatwy, na każdą kapustę ( młodą i starszą), czerwoną i białą.

 

10 g soli ( 1/2 łyżki) na 1 kg kapusty w główce.

 

Kapustę poszatkować cienko.Dodać sól.

Ja dodaję marchew startą na grubych oczkach, kminek( ziarna) do smaku, wg uznania.

Wszystko wymieszać kilka razy.

Gdy zmięknie i puści sok, napełnić słoiki.

Ubijać łyżką, aby nie było powietrza, zakręcić.

Zostawić ok.1 cm wolnego miejsca pod pokrywką, bo pracuje i puszcza sok.

Ja stawiam słoik na talerzu/tacy w temp. pokojowej.

Kilka dni i gotowe.

 

Młodą i jesienną kapustę robię do słoików małych 0,25 l lub 0,5 l.

Ubita w słoiku zajmuje mało miejsca i jest zawsze jej dużo.

Po otworzeniu słoika można zużyć tylko jej część i recztę pozostawić w lodówce.

Ja jem najczęściej czystą ( bez sosów; tzw. prosto z beczki/słoika)ukiszoną kapustę ze wzblędu na mniejszą ilość kalorii.A i tak tyję!!! :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-217897
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czerwonej jeszcze nie robiłam, ale wypróbuje na pewno

 

Daję na 1 kg poszatkowanej kapusty 1 płaską łyżkę soli, startą marchew i kminek oczywiście też, czasem potarte jabłko.

Po wymieszaniu z przyprawami ubijam ją w garnku drewnianym tłuczkiem, albo zwyczajnie pięścią (obowiązkowa kamionka, jak do ogórków, ale słoik też się nada).

Jak puści sok, to przykrywam talerzykiem lub deseczką i obciążam np. słojem z ogórkami :grin:

 

Najgorsze czekanie... :grin:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6925-m%C5%82oda-kapusta-kiszona-pytanie-o-przepis/#findComment-220788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.