jaugusty Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2012 Witam,pisze, gdyz potrzebuje porady. Otoz od 8 dni pekluje w zalewie kawalek schabu. Problem w tym, ze w ciagu ostatniego dnia (garnek jest w lodowce) woda zmetniala, a na schabie sa miejsca o kolorze szarym. Miesko nadal ladnie pachnie, nic nie "wania"Solanke juz zmienilem. Jest to w mojej "karierze" dopiero piate peklowanie i po prostu nie wiem, jest to normalne, czy do kosza z tym? I zeby bylo zawilej. Za 10 dni jedziemy do Polski i pomyslalem sobie, ze lepiej to uwedzic w Polsce.Jesli nie do kosza z tym to lepiej zamrozic teraz, zamrozone zabrac i potem wedzic, czy peklowac jeszcze 10 dni?Wiem, ze pogmatwane, ale pomozcie, bo to naprawde ladny kawalek schabu, chcialem na polendwice....ale te kolor w paru mijscach mnie przerazil. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2012 jaugusty nic nie piszesz jakie stężenie peklosoli,na ile dni przewidzane peklowanie i podaj temp.przechowywania. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Maja 2012 bedzie jakis 5 stopni, solanka: na litr wody 2 lyzki od zupy pektosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Maja 2012 Jaugusty na forum są dobre przepisy na zrobienie zalewy peklującej ,tego się trzymaj chyba że chcesz tą polędwicę wyrzucić.Przy peklowaniu musi być zachowane stężenie % .czas peklowania oraz temperatura.Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2012 na litr wody 2 lyzki od zupy pektosoli. No to mogą być problemy.Duże problemy.Kostek dobrze radzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2012 Jeśli faktycznie nie masz oznak zepsucia koniecznie zamrozić i rozmrozić przed wędzeniem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Maja 2012 8 dni peklujesz i chcesz jeszcze 10 ? czy robiłeś nastrzyk?ile waży twoja polędwica?czy codziennie ją przewracałeś - masowałeś?2 łyżki kuchenne PEKLOSOLI na litr to deczko dużo , stosując ten pomiar , to max 1,5 łyżki Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Maja 2012 2 lyzki soli, ale plaskieMiesko obracane codziennie, wielkosc jakies 2 - 2,5 kg @miro: no wlasnie, co to sa oznaki zepsucia? kolor sie naprawde w kilku miejscach zmienil na szary, no nie jest ladny, ale nic (anprawde nic ) nie czuc, pachnie sobie nadal powiedzialbym, ze ladnie Ja to chcialem faktycznie tylko 8 dni peklowac, ale wyskoczyl mi ten wyjazd.... No i faktycznie, Wasze opinie pokazuja mi tutaj tylko jeden kierunek.....i tak sie poslucham, nie ma nic gorszego jak sie zatruc miesem i to jeszcze w urlopie !! Dzieki jeszcze raz za rade. Zmylilo mnie to, ze ma nadal ladny zapach, ale jak to bylo? chytry 2 razy traci....Moje szoste peklowanie bedzie lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Maja 2012 Wasze opinie pokazuja mi tutaj tylko jeden kierunek.....i tak sie posluchamTo jest właściwe podejście do tematu.Wgryzaj się w tą kopalnię wiedzy która jest na TEJ stronie a na wyniki nie będziesz musiał długo czekać.W razie wątpliwości pytaj pomożemy. :grin: Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6946-problem-przy-peklowaniu/#findComment-218629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.