DUCH Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Maja 2012 Dziękuję jeszcze raz Zbójowi Madejowi i @halusi@[/b] za szybką reakcję a tym samym uratowanie dzisiejszej imprezy synka Ukłony Jak starsza córka wróciła do domu to komentarz był taki " tato , ale pojechałeś mamie z tym biszkoptem " :) zawsze mówiłem _ ręka mistrza więcej znaczy niż dobry sprzęt u partaczy _ co do jajek wiejskich ... mam kury i kurki ... czyli nioski i kurki liliputki takie ozdobne , kolorowe. i te ozdobne zawsze mają żółtka o intensywnej żółtej barwie , tak więc kiedy potrzeba jest aby wypiek czy nawet jajecznica miała ładny kolor dodaje kilka tych malutkich jajek. A tych sklepowych ...fuj !! .. to już z 10 lat nie kupujemy , odkąd mamy dom na wsi i własne kury. po ostatnich wylęgach to mam ich chyba już ze 40 szt http://imageshack.us/photo/my-images/204/dsc9263.jpg/ Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Maja 2012 Dziękuję jeszcze raz Zbójowi Madejowi i @halusi@Nie ma za co misza, biszkopcik oki a czy to jest fotka na świeżo czy po całkowitym wystygnięciu :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Maja 2012 zrobiłem fotkę na gorąco , dzisiaj rano wygląda tak samo , nic więcej nie opadł Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Maja 2012 dzisiaj rano wygląda tak samo , nic więcej nie opadłCieszy mnie bardzo, tylko ten dołek na środku, oczywiście to nic szkodliwego, po prostu u Ciebie chyba "inaczej" stygnie niż u mnie :lol: Pamiętaj coby robić fotki tortu w całości i w przekroju Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Maja 2012 Dziękuję jeszcze raz Zbójowi Madejowi i @halusi@ za szybką reakcję a tym samym uratowanie dzisiejszej imprezy synka Ukłony Misza, bardzo się cieszę że potrafiliśmy razem ze Zbójaszkiem Tobie pomóc, a dzięki temu synek z pewnością będzie miał przepyszny torcik... Tutaj wkleję Twoją fotkę by był przykładem na to że przepis na biszkopt i ''rzucanie' nim o podłogę daje rewelacyjne winiki... Biszkopt kolegi misza34 A dla syna wszystkiego dobrego z okazji 8 Urodzin... niech rośnie zdrowo :wink: Proszę wstawić fotkę kiedy tort już będzie udekorowany.. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Maja 2012 niech rośnie zdrowo Tylko nie rzucać !!!!! Tak mi się skojarzyło Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Maja 2012 Nasz torcik i solenizant Antoni http://img685.imageshack.us/img685/476/tortant.jpg Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Maja 2012 Nasz torcik i solenizant Antoni Torcik wygląda pysznie i pewnie tak smakował... :clap: Co na to wszystko żonka... teraz już pewnie biszkopty to Twoja działka :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Maja 2012 Nasz torcikCieszy mnie bardzo, ze torcik wyszedł :clap: :grin: :grin: solenizant Antoni Raczej szczęściarz Antoni, że ma zdolnego tatę :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Maja 2012 Ona jest zrobiona z pasa blachy ucięta na gilotynie.Muszę taką mieć... ale to już zlecę mężowi... dzięki :wink:taki sposób to niezależność rozmiarowa - możesz mieć każdą średnicę Tutaj wkleję Twoją fotkę by był przykładem na to że przepis na biszkopt i ''rzucanie' nim o podłogę daje rewelacyjne winiki...no.... uwierzcie mi że bez rzucania się da :tongue: przyczyną opadania jest zbyt duże wyrośnięcie a to z kolei może być spowodowane dodatkami proszku i zbyt delikatnym wymieszaniem z mąką - w biszkoptach tortowych mieszanie lekko przedłużamy aby masę delikatnie "zaciągnąć" aby "wyrównać" biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu, w odpowiednim czasie odwracamy go "do góry dnem" miałem w sobotę zrobić fotkę alem zapomniał w ferworze przygotowań :blush: pozostała tylko fotka efektu końcowego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Maja 2012 Moja córka/umysł ścisły/rozwikłała tajemnicę rzucania biszkoptem o podłogę.Uderzając nim deformujemy a wręcz zamykamy wszystkie kanaliki którymi z ciasta uchodzi powietrze.Ot i cała tajemnica. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Maja 2012 Uderzając nim deformujemy a wręcz zamykamy wszystkie kanaliki którymi z ciasta uchodzi powietrze.Czyli :rolleyes: ciasto "dostaje" sprężystości i nie opada :rolleyes: chyba :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Maja 2012 nie chcę ścisłemu umysłowi ujmować :blush: ale już na fizyce w podstawówce (i np. przy opowieściach babcinych o stawianiu baniek) mnie uczyli że....: stygnące powietrze będzie zmniejszało objętość :rolleyes: więc skoro zamkniemy te gorące pęcherzyki i one zaczną stygnąć to co się będzie kochani działo??? :wink: a to ci zagwozdka co? :tongue: :lol: moi drodzy..... biszkopt nie potrzebuje dodatkowych spulchniaczy - jest tam powietrze więc po jasną cholerę walicie ten proszek??? :rolleyes: strukturę czyli "delikatność i porowatość" biszkoptu regulujemy składem surowcowym i stopniem wymieszania "zaciągnięcia" masy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Maja 2012 Córka na sympozjum w Wrocławiu,telefon wyłączony.Jak będę miał kontakt to się dokładnie dowiem. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Maja 2012 abratek napisał: w odpowiednim czasie odwracamy go "do góry dnem"czyli kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Maja 2012 abratek napisał: Cytat: w odpowiednim czasie odwracamy go "do góry dnem" czyli kiedy?Musi być jeszcze ciepły... ale Abratek jest fachowcem więc może sam odpowie kiedy jest ten właściwy czas :wink: Tomku a Twój tort w formie książki przecudny... :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Maja 2012 Musi być jeszcze ciepły...właściwie to już nie - jeśli będzie ciepły to zaparuje, powiedzmy że "letni", i dobrze podłożyć papier... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Maja 2012 Tomku a Twój tort w formie książki przecudny... :clap: Coś mi w tej fotce nie pasowało :wink: (ale tylko okiem rzuciłem :grin: ). A to taki piękny tort :grin: :clap: :clap: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Maja 2012 Abratku,przed chwilą rozmawiałem z córką.Mój pierworodny post jest błędny/poprostu żle zrozumiałem/Otóż,ciasto jak rośnie to powstają w nim bąble z CO2 które to tworzą strukturę ciasta.Po upieczeniu te bąble zostają w środku i poprzez uderzenie nim o coś twardego uwalniamy je na zewnątrz.Coś tam jeszcze mówiła o strukturze ciasta i kanałach pionowych i poziomych i to kanały pionowe utrzymują ciasto żeby nie opadło ale ja już się w tym wszystkim pogubiłem.Ważne,że to działa i w biszkopcie i w cieście drożdżowym. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Maja 2012 Coś mi w tej fotce nie pasowałośmiało - wytłumaczę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Maja 2012 abratek czy możesz uronić rąbka tajemnicy jak zrobić taką piękną dekorację tortu .Mój Antoś za rok ma komunię więc może bym przez ten czas coś potrenował Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-219093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Maja 2012 śmiało - wytłumaczę Nie przyszło mi do głowy, że to jest tort :grin: . Jeszcze raz :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-219094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Maja 2012 misza34, to jest wspominany już na forum wydruk na papierze jadalnym - grafika akurat w moim przypadku to własna radosna twórczość (z małym zapożyczeniem :blush: ) pozostaje zamówienie np z allegro i nałożenie (no... tu już aby efekt był właściwy trzeba troszkę wprawy - samo położenie np. na śmietanie nie daje "gładkości") Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-219106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Lipca 2012 Tak poczytałem i już dzisiaj biorę tortownicę i będę nią rzucał o podłogę.Co wyjdzie to wyjdzie, ale jak na razie to jesteście wielcy. Wygląd biszkoptu rewelka :grin: Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-228109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Lipca 2012 Żeby papier jadalny się nie marszczył proponuje zrobić na sam wierzch masę maślaną i posmarować wierzch tortu ,lub na wierzch zrobić śmietanę z żelatyną ,ale my w zakładzie robimy podkład z masy maślanej i żeby był ładny połysk spryskujemy tłuszczem w spraju ,ale dla jednego torta w domu to szkoda kasy na zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-228114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.