Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję jeszcze raz Zbójowi Madejowi i @halusi@[/b] za szybką reakcję a tym samym uratowanie dzisiejszej imprezy synka :) Ukłony :)

Jak starsza córka wróciła do domu to komentarz był taki " tato , ale pojechałeś mamie z tym biszkoptem " :):) zawsze mówiłem _ ręka mistrza więcej znaczy niż dobry sprzęt u partaczy _

co do jajek wiejskich ... mam kury i kurki ... czyli nioski i kurki liliputki takie ozdobne , kolorowe. i te ozdobne zawsze mają żółtka o intensywnej żółtej barwie , tak więc kiedy potrzeba jest aby wypiek czy nawet jajecznica miała ładny kolor dodaje kilka tych malutkich jajek. A tych sklepowych ...fuj !! .. to już z 10 lat nie kupujemy , odkąd mamy dom na wsi i własne kury. po ostatnich wylęgach to mam ich chyba już ze 40 szt

 

http://imageshack.us/photo/my-images/204/dsc9263.jpg/

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218750
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję jeszcze raz Zbójowi Madejowi i @halusi@

Nie ma za co :D

 

misza, biszkopcik oki :D a czy to jest fotka na świeżo czy po całkowitym wystygnięciu :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218751
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj rano wygląda tak samo , nic więcej nie opadł

Cieszy mnie bardzo, tylko ten dołek na środku, oczywiście to nic szkodliwego, po prostu u Ciebie chyba "inaczej" stygnie niż u mnie :lol:

Pamiętaj coby robić fotki tortu w całości i w przekroju :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218756
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję jeszcze raz Zbójowi Madejowi i @halusi@ za szybką reakcję a tym samym uratowanie dzisiejszej imprezy synka :) Ukłony :)

Misza, bardzo się cieszę że potrafiliśmy razem ze Zbójaszkiem Tobie pomóc, a dzięki temu synek z pewnością będzie miał przepyszny torcik...

Tutaj wkleję Twoją fotkę by był przykładem na to że przepis na biszkopt i ''rzucanie' nim o podłogę daje rewelacyjne winiki...

Biszkopt kolegi misza34

 

 

A dla syna wszystkiego dobrego z okazji 8 Urodzin... niech rośnie zdrowo :wink:

Proszę wstawić fotkę kiedy tort już będzie udekorowany.. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218766
Udostępnij na innych stronach

niech rośnie zdrowo

Tylko nie rzucać !!!!!

 

 

Tak mi się skojarzyło :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218794
Udostępnij na innych stronach

Nasz torcik i solenizant Antoni :)

Torcik wygląda pysznie i pewnie tak smakował... :clap:

Co na to wszystko żonka... teraz już pewnie biszkopty to Twoja działka :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218817
Udostępnij na innych stronach

Nasz torcik

Cieszy mnie bardzo, ze torcik wyszedł :clap: :grin: :grin:

solenizant Antoni :)

Raczej szczęściarz Antoni, że ma zdolnego tatę :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218876
Udostępnij na innych stronach

Ona jest zrobiona z pasa blachy ucięta na gilotynie.

Muszę taką mieć... ale to już zlecę mężowi... dzięki :wink:
taki sposób to niezależność rozmiarowa :cool: - możesz mieć każdą średnicę :cool:

 

Tutaj wkleję Twoją fotkę by był przykładem na to że przepis na biszkopt i ''rzucanie' nim o podłogę daje rewelacyjne winiki...

no.... uwierzcie mi że bez rzucania się da :tongue:

przyczyną opadania jest zbyt duże wyrośnięcie a to z kolei może być spowodowane dodatkami proszku i zbyt delikatnym wymieszaniem z mąką - w biszkoptach tortowych mieszanie lekko przedłużamy aby masę delikatnie "zaciągnąć"

aby "wyrównać" biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu, w odpowiednim czasie odwracamy go "do góry dnem" :cool:

 

miałem w sobotę zrobić fotkę alem zapomniał w ferworze przygotowań :blush:

pozostała tylko fotka efektu końcowego :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218877
Udostępnij na innych stronach

Moja córka/umysł ścisły/rozwikłała tajemnicę rzucania biszkoptem o podłogę.

Uderzając nim deformujemy a wręcz zamykamy wszystkie kanaliki którymi z ciasta uchodzi powietrze.

Ot i cała tajemnica.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218914
Udostępnij na innych stronach

Uderzając nim deformujemy a wręcz zamykamy wszystkie kanaliki którymi z ciasta uchodzi powietrze.

Czyli :rolleyes: ciasto "dostaje" sprężystości i nie opada :rolleyes: chyba :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218924
Udostępnij na innych stronach

nie chcę ścisłemu umysłowi ujmować :blush: ale już na fizyce w podstawówce (i np. przy opowieściach babcinych o stawianiu baniek) mnie uczyli że....: stygnące powietrze będzie zmniejszało objętość :rolleyes: więc skoro zamkniemy te gorące pęcherzyki i one zaczną stygnąć to co się będzie kochani działo??? :wink: :cool:

a to ci zagwozdka co? :tongue: :lol:

 

moi drodzy..... biszkopt nie potrzebuje dodatkowych spulchniaczy - jest tam powietrze więc po jasną cholerę walicie ten proszek??? :rolleyes:

strukturę czyli "delikatność i porowatość" biszkoptu regulujemy składem surowcowym i stopniem wymieszania "zaciągnięcia" masy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218932
Udostępnij na innych stronach

abratek napisał:

Cytat:

w odpowiednim czasie odwracamy go "do góry dnem"

 

czyli kiedy?

Musi być jeszcze ciepły... ale Abratek jest fachowcem więc może sam odpowie kiedy jest ten właściwy czas :wink:

Tomku a Twój tort w formie książki przecudny... :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218941
Udostępnij na innych stronach

Musi być jeszcze ciepły...

właściwie to już nie - jeśli będzie ciepły to zaparuje, powiedzmy że "letni",

i dobrze podłożyć papier...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218949
Udostępnij na innych stronach

Tomku a Twój tort w formie książki przecudny... :clap:

Coś mi w tej fotce nie pasowało :wink: (ale tylko okiem rzuciłem :grin: ). A to taki piękny tort :grin: :clap: :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218950
Udostępnij na innych stronach

Abratku,przed chwilą rozmawiałem z córką.Mój pierworodny post jest błędny/poprostu żle zrozumiałem/

Otóż,ciasto jak rośnie to powstają w nim bąble z CO2 które to tworzą strukturę ciasta.Po upieczeniu te bąble zostają w środku i poprzez uderzenie nim o coś twardego uwalniamy je na zewnątrz.Coś tam jeszcze mówiła o strukturze ciasta i kanałach pionowych i poziomych i to kanały pionowe utrzymują ciasto żeby nie opadło ale ja już się w tym wszystkim pogubiłem.Ważne,że to działa i w biszkopcie i w cieście drożdżowym.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218955
Udostępnij na innych stronach

Coś mi w tej fotce nie pasowało

śmiało - wytłumaczę :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-218995
Udostępnij na innych stronach

abratek czy możesz uronić rąbka tajemnicy jak zrobić taką piękną dekorację tortu .Mój Antoś za rok ma komunię więc może bym przez ten czas coś potrenował :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-219093
Udostępnij na innych stronach

śmiało - wytłumaczę :cool:

Nie przyszło mi do głowy, że to jest tort :grin: . Jeszcze raz :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-219094
Udostępnij na innych stronach

misza34, to jest wspominany już na forum wydruk na papierze jadalnym - grafika akurat w moim przypadku to własna radosna twórczość (z małym zapożyczeniem :blush: )

pozostaje zamówienie np z allegro i nałożenie (no... tu już aby efekt był właściwy trzeba troszkę wprawy :cool: - samo położenie np. na śmietanie nie daje "gładkości")

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-219106
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak poczytałem i już dzisiaj biorę tortownicę i będę nią rzucał o podłogę.

Co wyjdzie to wyjdzie, ale jak na razie to jesteście wielcy.

 

Wygląd biszkoptu rewelka :grin:

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-228109
Udostępnij na innych stronach

Żeby papier jadalny się nie marszczył proponuje zrobić na sam wierzch masę maślaną i posmarować wierzch tortu ,lub na wierzch zrobić śmietanę z żelatyną ,ale my w zakładzie robimy podkład z masy maślanej i żeby był ładny połysk spryskujemy tłuszczem w spraju ,ale dla jednego torta w domu to szkoda kasy na zakup.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6950-biszkopt-za-ka%C5%BCdym-razem-opada/page/2/#findComment-228114
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.