ANNAM Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Ok, u nas zima i zaczal sie sezon owocow cytrusowych. Teraz robi sie wszystko co mozna z tych owocow ,jesli ma sie ich duzo. Tutaj w do drugim domu w ogrodzie jest cytryna, pomarancze lub grejfrut.No i czasem lemonka.Jestem zachlanna, mam wszystkie cztery, co prawda pomorancza i grejfruta mam malego( po moje wczesniejsze drzewa przszkadzaly tej mojej drugiej polowie- nie w tym miejscu rosly i je skosil). Dzisiaj wczorajsze babeczki pomaranczowe. Kazdemu wyjda, nie trzeba miec do nich zadnego miksera, tylko lyzka i miska, no i oczywiscie blaszka do mufinek. 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 jajka Te trzy skladniki wymieszac dokladnie nastepnie dodac: 1 1/2 szklanka maki 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka sody do pieczenia 1 lyzeczka wanilli( ja mam extrat z wanilli) 1/4 szklanki soku z pomarancza 2 lyzki skorki z pomarancza Teraz dobrze wymieszac i gotowe. Nalac do foremek do wysokosci 3/4 ,piec w nagrzanym piekarniku- 180 stopni , na zloty kolor. Tj, okolo 15 minut. Mozna to posmarowac glazura( ja tego nie robie ,bo jest slodkie) Glazura: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 lyzka soku z pomarancza. Wymieszac i smarowac babeczki kiedy jeszcze gorace. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ok, nikt sie nie skusil na babeczki pomaranczowe, to moze kaczka z pomaranczami. Wiadomo, potrzebna jest kaczka: , Nastepnie pomarancze i okrajamy je ze skory: oraz przyprawy wg wlasnego smaku. Ja daje sol,pieprz,majeranek, czosnek, razem starte Oczyszczona kaczke natrzec przyprawami w srodku, napchac pomarancze,zamknac wykalaczkami lub zaszyc i reszta przypraw posmarowac kaczke z zewnatrz. Na dno naczymia wykladam marchew, pore, cebule,seler pietruszke i odrobine swojskiej kostki rosolowej. Po upieczeniu tworzy sie tam sos, ktory pozniej tylko zageszczam i odciagam tluszcz, w koncu to kaczka, wiec jest tlusta. Tak przygotowana kaczke daje do piekarnika na okolo 2 godz. Oto efekt koncowy: Warto sprobowac, polecam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Czerwca 2012 to moze kaczka z pomaranczami. Kiedyś taką upiekłem i nigdy więcej.Jak dla nas to tylko z jabłkami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Kaczka z pomarańczami jest mdła,wymysł francuski,natomiast z jabłkami ma winny smak i jest smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Kiedyś taką upiekłem i nigdy więcej.Jak dla nas to tylko z jabłkami.Arkadiuszu ,myślę ,że taki post nic nie wnosi to po pierwsze , po drugie nie wiem co to znaczy "dla nas" bo ja akurat nie lubię kaczki pieczonej z jabłkami , jabłka i owszem ale upieczone oddzielnie w całości, oczywiście z wydrążonym gniazdem nasiennym , gdzie wsypuję cukier ewentualnie żurawiny i tak podane. Co do pomarańczy to nigdy tak nie próbowałam i na pewno nie mamy takich dobrych pomarańczy jak ma ANNAM ale myślę ,że chodzi tu głównie o działanie kwasów owocowych , które powodują ,że mięso jest bardziej kruche natomiast samych owoców w tym przepisie to raczej się nie spożywa.. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Czerwca 2012 myślę ,że chodzi tu głównie o działanie kwasów owocowych , które powodują ,że mięso jest bardziej kruche natomiast samych owoców w tym przepisie to raczej się nie spożywa.. To prawda, pomaranczy sie nie je, po upieczeniu sa one nawet mozna powiedziec suche, ale mieso jest bardzo kruche. Ciasto ze zmielonym pomaranczem To dla tych ,ktorzy naprawde lubia pelny smak pomaranczy Skladniki: 1 cala pomarańcza,lekko pokrojona i odrzucic nalezy pestki 3 jajka 180g masla, rozpuszczone 1 szklanka bialego cukru 1 1/2 szklanki maki + 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia. Na zdjeciu nie ma masla, ktore wlasnie zostalo postawione na kuchence do rozpuszczenia Pomarańczę dokladnie umyc, pokroic ,aby byc pewnym że nie ma pestek i wrzucic ją do food processor'a, i rozbic na miazge. Dodac do tego reszte skladnikow i miksowac okolo 30 sekund. To wszystko przelozyc do przygotowanej blaszki. Piec w nagrzanym wczesniej piekarniku do 180 stopni,okolo 40minut. a tutaj przekrojone Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Co do pomarańczy to nigdy tak nie próbowałam i na pewno nie mamy takich dobrych pomarańczy jak ma ANNAM ale myślę ,że chodzi tu głównie o działanie kwasów owocowych , które powodują ,że mięso jest bardziej kruche natomiast samych owoców w tym przepisie to raczej się nie spożywa.. Ja nie wiem co to za pomarańcze, ale moja kaczka po upieczenie z pomarańczami miała lekko gorzkawy posmak.Teraz już coś wnosi.? :tongue: A jabłka uważasz to nie zawierają tych kwasów? :shock: .A to że Ty nie lubisz z jabłkami to mnie troche dziwi bo to jest klasyczny przepis na pieczoną kaczkę, ale jak wiadomo o gustach.............. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Arkadiusz, mam pytanie , czy okroileś skórę z pomarancza tak jak jest pokazane na zdjeciu? To wazne, bo jesli zostawiles ją, to z tego mogles miec gorycz. Jeszcze jedny powod goryczy , moze byc spowodowany mieszany rodzajem. Wiesz ,czesto sa krzyzowki pomarancza z mandarynka, grejfrutem lub cytryna. Nastepnym powodem goryczy moze byc wiek pomarancza.( kiedy zostal zerwany i jak dlugo przechowywany) Ja mam po prostu takie zwykle, niekrzyzowane pomarancze, które są bardzo soczyste. A najwazniejsze jeszcze wczoraj byly na drzewie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Arkadiusz, mam pytanie , czy okroiles skore z pomarancza tak jak jest pokazane na zdjeciu? Oczywiście,że tak.Były czyściutkie jak pupcia niemowlaka :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Czerwca 2012 A najwazniejsze jeszcze wczoraj byly na drzewie.no i tu macie kochani sedno sprawy..... - jak myślicie jak ta cała chemia "przetrwalnikowa" wpływa na smak? a ja tak kaczki nie lubię choćby nie wiem z czym była :rolleyes: :tongue: - raz zrobiłem z jabłkami była super, drugi raz chciałem się popisać przed znajomymi i wyszła kicha... dodam że obie kaczki chowały sie razem, "papu domowe", potem obie pod nóż do zamrażarki..... no i jabłka też ten sam gatunek :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Czerwca 2012 ANNAM, super przepis :grin: uwielbiam drób z cytrusami.. chociaż kaczka to odświętne.. częściej kurczak nadziewany i obkładany cytrynami... a co więcej kroje ze skórka i albedo uwielbiam słodko-gorzki posmak drobiu.. najbardziej zauroczył mnie ten przepis na ciacho z cała pomarańczą przy pierwszej okazji wypróbuje :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-221807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Ponownie tutaj, dzisiaj wstawiam robione wczesniej " Masło lemonkowe". Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2282 Podobnie jak tutaj tylko zamiast cytryny, użyłam lemonki. Tutaj zdjecia i pokazana wystudzona konsystencja produktu: A tutaj sloiczki w towarzystwie bardzo dojrzalych lemonek: Od razu muszę dodac, ze można według tego przepisu zrobic tak samo z pomarańczami. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-224969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Lipca 2012 DZisiaj " Angel Cake" Czyli anielskie ciasto: Skladniki: 6 jaj, rozdzielonych 1,5 szklanki maki +1,5 lyzeczki proszku do pieczenia wymieszane razem 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki soku z pomarancza i cytryny 1 lyzka skorki z pomarancza lub cytryny( do wyboru) 1/2 szklanki oleju Bialka ubic na piane, dodawac po lyzce cukru, ( taj jakiby sie robilo bezy) nastepnie dodac zoltka. powoli dalej ubijac dodacwac na przemian sok z olejem i make. Przelozyc do foremki na "Angel cake" i piec w tem. 160-180 stopni przez okolo 45 min. Po upieczeniu studzic w foremce do gory nogami az do kompletnego wystudzenia. Teraz kilka uwag, Blaszki nie smaruje sie niczym, to ciasto i tak nie przywiera, a poprawnie sie studzi. W sklepach na pewno macie takie foremki, a jak nie, to w torownicy z kominem( pamietan takie byly) i tylko nalezy podeprzec boki blaszki, ale warto zrobic, bo ciasto jest jak puch. A to zdjecia: tutaj studzi sie po upieczeniu. PO wystudzeniu i wyjeciu z formy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6999-cytrusy-w-roli-glownej/#findComment-226433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.