Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Adamie.. golonki, leczo i te ciągłe zarąbiste wędzonki ^^ :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-235627
Udostępnij na innych stronach

Adam, super wędzonki :) A najlepszy ten wiejski klimat zadymiania :) To chyba teściowie? Czy rodzice ? Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-235639
Udostępnij na innych stronach

Witanko Wszystkim :smile: ; Aby nie było tak kolorowo, dziś wstawiam fotki z piątkowego wędzenia, a raczej dziś rozkrojonej krakowskiej. Błędy jakie popełniłem podczas wyrabiania kiełbasy dały efekt, jak poniżej na zdjęciach. Zważywszy, iż kilku konsumentów gryzła w oczy słoninka pokrojona w kostkę, za radą kolegi Arkadiusza, zmieliłem na siatce 6. Daleki jestem od tego aby Go winić za to, co się stało. Więc:

Mięsko I wp pokrojona w kostkę 2x3 ze schabu;

II wp ze ścinek takich 50 x 50 wg przepisu;

słonina solona na siatce 6;

wołowina 2 x na siatce 4 NIE KUTROWANA - z lenistwa - :devil: i tu największy błąd.

Kiełbasa po wędzeniu właściwym dopiekana jak zawsze w temp. 90 *C, do osiągnięcia temp. 72 *C. Następne przyczyny to to, że sam napełniałem osłonki i przy wiązaniu baton się rozluźniał. Do tego doszła zmielona słoninka, która się roztopiła i nie wchłonęła w mięsko, a rozeszła się pomiędzy większe kawałki mięsa i nie pozwoliła im się skleić.

Ale nie poddaję się, bo krakowska to jedna z moich najbardziej ulubionych kiełbas. W przyszłym tygodniu jeszcze jedna próba ze słoninką ukrytą sposobem Arkadiusza, lecz ściśle trzymając się przepisu co do kutrowania.

Dodam jeszcze tylko, że mięsko było peklowane dłużej niż zwykle, bo aż 5 dób. Może i to było pośrednią przyczyną.

Arkadiusz - naprawdę nie wątpię w Twoją dobrą radę.

Foto:

Pozdrawiam Adam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237024
Udostępnij na innych stronach

do osiągnięcia temp. 72 *C

Adam, jak mierzysz temp. wewnątrz podczas wędzenia ? Ja mam "ikee" ale coś jej nie ufam :devil: Dziwnie ta sonda się zachowuje, podaje temp. otoczenia :question: :?: :!: pomimo, że jest na 3/4 umieszczona w produkcie ... Zauważyłem to ostatnio przy parzeniu szynek. Chlup do wrzątku i pomimo umieszczenia bagnetu w szynce podawał temp. wody ...

 

P.S.

A Krakowska z zamkniętymi oczami jak smakuje ? Dużo tego wsadu Ci poszło ?

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237042
Udostępnij na innych stronach

Adam, jakby wszystko wychodziło idealnie to perfekcyjne produkty nie wzbudzałyby takich emocji :grin: a tych u Ciebie nie brakuje ;)

Zgaduję, że nie napisałeś nic o smaku, bo wyrób jest pyszny :wink: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237062
Udostępnij na innych stronach

Mięsko I wp pokrojona w kostkę 2x3 ze schabu;

Ja do krakowskiej zawsze daję szynkę lub ładną łopatkę jako wp I ... no i wydaje mi sie, że za duże kawałki pokroiłeś...

wołowina 2 x na siatce 4 NIE KUTROWANA - z lenistwa - :devil: i tu największy błąd.

nie wydaje mi się, ja na krakowską czy szynkową wołowiny nie kutruję, tylko przepuszczam przez maszynkę i to jeden raz (fi 3-4)... i jest OK

Błędy jakie popełniłem podczas wyrabiania kiełbasy dały efekt, jak poniżej na zdjęciach

I tutaj się z tobą zgodzę :cool:

Wygląda na to, że Iwp jest za mało wyrobiona-wymasowana przed dodaniem pozostałych mięs... wydaje mi się, że proporcje poszczególnych "składowych" też nie są takie jak w przepisie, no chyba, że próbowałes robić "po swojemu" krakowską...

Adam, ale człek na błędach się uczy... wyciągniesz wnioski i następna krakowska wyjdzie OK :) pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237088
Udostępnij na innych stronach

A Krakowska z zamkniętymi oczami jak smakuje ? Dużo tego wsadu Ci poszło ?

Smak ok, jak zawsze. Wsad na 10 kg :smile:

Wygląda na to, że Iwp jest za mało wyrobiona-wymasowana przed dodaniem pozostałych mięs... wydaje mi się, że proporcje poszczególnych "składowych" też nie są takie jak w przepisie, no chyba, że próbowałes robić "po swojemu" krakowską...

Wyrobiona i wymasowana porządnie, aż do puszczenia kleju, dobre 40 minut; skład jak w "szesnastce", tylko rozdrobnienie słoniny i wołowiny inne. Najważniejsze, że rodzince smakuje.

Ja do krakowskiej zawsze daję szynkę lub ładną łopatkę jako wp I ... no i wydaje mi sie, że za duże kawałki pokroiłeś...

Chciałem ją uszlachetnić i być może przedobrzyłem. Widać za dobre mięsa nie służą kiełbasą :grin:

Ja mam "ikee" ale coś jej nie ufam :devil:

Też korzystam z ikei oraz z kotłowego położonego na kijach, do parzenia używam analogowego z bagnetem.

 

[ Dodano: Sro 12 Wrz, 2012 13:05 ]

Adam, jakby wszystko wychodziło idealnie to perfekcyjne produkty nie wzbudzałyby takich emocji

Prawda, ale i te co nie za bardzo wychodzą mają swój urok :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237104
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem największym błędem było użycie polędwicy, którą niestety ciężko wymasować tak jak to wychodzi z mięśniami szynki no i dla takiego rodzaju przerobu polędwicy temperatura wewnątrz rdzenia batonu (72 st.C) mogła okazać się za wysoka co spowodowało wyciek - zaryzykował bym 68-69 st.C
http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237107
Udostępnij na innych stronach

Mama znalazła w swojej bibliotece książkę pt. "Domowe wyroby z mięsa" W. Poszepczyńskiego, a w niej kartkę z odręcznie zapisaną przez ojca recepturą na kiełbasę:

10 kg mięsa

25 dkg soli :question:

1 1/2 dkg saletry :question:

2 dkg pieprzu

1 dkg ziela angielskiego

10 ząbków czosnku

Ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat takiej ilości soli i saletry?

Co do rozdrobnienia mięsa, to wszystko na jednej średniej siatce; mama mówiła, że ojciec zawsze tak kiełbasę robił.

BTW w książce znalazłem fajny przepis na krakowską :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237419
Udostępnij na innych stronach

Ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat takiej ilości soli i saletry?

soli zdecydowqnie za dużo na obecne czasy ale kiedyś solono dużo a jak jeszcze tato lubił słono to zrozumiałe...

saletry troszkę za dużo - powinno zakończyć się na 10gramach (do tej ilości soli max około 12 gram

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237423
Udostępnij na innych stronach

abratek, dzięki za szybką odpowiedź, ta ilość soli właśnie mnie tak zastanawiała, bo obecne przepisy oscylują w granicach 16 - 20g na kg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237424
Udostępnij na innych stronach

Co do rozdrobnienia mięsa, to wszystko na jednej średniej siatce;

Ziele nada specyficzny smak(tatrzańska), a wszystko mielimy na 8-ce. Zamiast soli i saletry 18 dkg peklosoli, kiedyś mięso było mniej wodniste, pozyskiwano je ze zwierząt nieco starszych o większej wadze, stąd więcej soli, o sposobach przechowywania wędlin nie wspomnę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237426
Udostępnij na innych stronach

Ziele nada specyficzny smak(tatrzańska), a wszystko mielimy na 8-ce. Zamiast soli i saletry 18 dkg peklosoli, kiedyś mięso było mniej wodniste, pozyskiwano je ze zwierząt nieco starszych o większej wadze, stąd więcej soli, o sposobach przechowywania wędlin nie wspomnę. :cool:

Dzięki za szczegóły, w przyszłym tygodniu zrobię. Może to ten smak, którego szukam :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237451
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam, dawno nic nie dreptałem, jakoś nie było kiedy, ale za to wczoraj :

Kolorystycznie i ilościowo super . :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250350
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pochlebne komentarze; i jeszcze coś na osłodę, tradycyjnie "Budyniowa babka Halusi" - prosta, a jaka :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250370
Udostępnij na innych stronach

smola, To chyba jest epidemia!!! takich pięknych wyrobów dawno nie widziałem, ale się pokazują i jest coraz więcej. "Zarażaj" innych pozytywnie bo warto. :clap: :clap: :clap: i bądź powtarzalny. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250485
Udostępnij na innych stronach

smola, To chyba jest epidemia!!! takich pięknych wyrobów dawno nie widziałem, ale się pokazują i jest coraz więcej. "Zarażaj" innych pozytywnie bo warto. :clap: :brawo: :clap: i bądź powtarzalny. :wink:

Dzięki, to poniekąd też Twoja zasługa. Materiały, które kiedyś od Ciebie otrzymałem dużo mi pomogły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250605
Udostępnij na innych stronach

Weź tu chłopie schudnij,jak na widok takich smakołyków, głód ciągnie mnie do lodówki jak wilka do lasu;brawo :clap: :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250622
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.