smola Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 5 Września 2012 I efekt wędzenia: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-235624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 5 Września 2012 smola, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Nie jest zbyt ważne w czym wędzisz, ale jak opalasz. Jaki widok, taki smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-235625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 5 Września 2012 Adamie.. golonki, leczo i te ciągłe zarąbiste wędzonki ^^ :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-235627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 5 Września 2012 Adam, super wędzonki A najlepszy ten wiejski klimat zadymiania To chyba teściowie? Czy rodzice ? Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-235639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Września 2012 To chyba teściowie? Czy rodzice ?Tak, to Teściowie, a klimat zajefajny :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-236189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Września 2012 pokemon15 Post wygaśnie: 09.09, 00:24 Nie wygaszaj :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-236190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Września 2012 Witanko Wszystkim :smile: ; Aby nie było tak kolorowo, dziś wstawiam fotki z piątkowego wędzenia, a raczej dziś rozkrojonej krakowskiej. Błędy jakie popełniłem podczas wyrabiania kiełbasy dały efekt, jak poniżej na zdjęciach. Zważywszy, iż kilku konsumentów gryzła w oczy słoninka pokrojona w kostkę, za radą kolegi Arkadiusza, zmieliłem na siatce 6. Daleki jestem od tego aby Go winić za to, co się stało. Więc: Mięsko I wp pokrojona w kostkę 2x3 ze schabu; II wp ze ścinek takich 50 x 50 wg przepisu; słonina solona na siatce 6; wołowina 2 x na siatce 4 NIE KUTROWANA - z lenistwa - :devil: i tu największy błąd. Kiełbasa po wędzeniu właściwym dopiekana jak zawsze w temp. 90 *C, do osiągnięcia temp. 72 *C. Następne przyczyny to to, że sam napełniałem osłonki i przy wiązaniu baton się rozluźniał. Do tego doszła zmielona słoninka, która się roztopiła i nie wchłonęła w mięsko, a rozeszła się pomiędzy większe kawałki mięsa i nie pozwoliła im się skleić. Ale nie poddaję się, bo krakowska to jedna z moich najbardziej ulubionych kiełbas. W przyszłym tygodniu jeszcze jedna próba ze słoninką ukrytą sposobem Arkadiusza, lecz ściśle trzymając się przepisu co do kutrowania. Dodam jeszcze tylko, że mięsko było peklowane dłużej niż zwykle, bo aż 5 dób. Może i to było pośrednią przyczyną. Arkadiusz - naprawdę nie wątpię w Twoją dobrą radę. Foto: Pozdrawiam Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Września 2012 do osiągnięcia temp. 72 *CAdam, jak mierzysz temp. wewnątrz podczas wędzenia ? Ja mam "ikee" ale coś jej nie ufam :devil: Dziwnie ta sonda się zachowuje, podaje temp. otoczenia :question: :?: :!: pomimo, że jest na 3/4 umieszczona w produkcie ... Zauważyłem to ostatnio przy parzeniu szynek. Chlup do wrzątku i pomimo umieszczenia bagnetu w szynce podawał temp. wody ... P.S. A Krakowska z zamkniętymi oczami jak smakuje ? Dużo tego wsadu Ci poszło ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 12 Września 2012 Adam, jakby wszystko wychodziło idealnie to perfekcyjne produkty nie wzbudzałyby takich emocji :grin: a tych u Ciebie nie brakuje Zgaduję, że nie napisałeś nic o smaku, bo wyrób jest pyszny :wink: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 12 Września 2012 Mięsko I wp pokrojona w kostkę 2x3 ze schabu;Ja do krakowskiej zawsze daję szynkę lub ładną łopatkę jako wp I ... no i wydaje mi sie, że za duże kawałki pokroiłeś... wołowina 2 x na siatce 4 NIE KUTROWANA - z lenistwa - :devil: i tu największy błąd.nie wydaje mi się, ja na krakowską czy szynkową wołowiny nie kutruję, tylko przepuszczam przez maszynkę i to jeden raz (fi 3-4)... i jest OK Błędy jakie popełniłem podczas wyrabiania kiełbasy dały efekt, jak poniżej na zdjęciachI tutaj się z tobą zgodzę Wygląda na to, że Iwp jest za mało wyrobiona-wymasowana przed dodaniem pozostałych mięs... wydaje mi się, że proporcje poszczególnych "składowych" też nie są takie jak w przepisie, no chyba, że próbowałes robić "po swojemu" krakowską... Adam, ale człek na błędach się uczy... wyciągniesz wnioski i następna krakowska wyjdzie OK pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Września 2012 A Krakowska z zamkniętymi oczami jak smakuje ? Dużo tego wsadu Ci poszło ?Smak ok, jak zawsze. Wsad na 10 kg :smile: Wygląda na to, że Iwp jest za mało wyrobiona-wymasowana przed dodaniem pozostałych mięs... wydaje mi się, że proporcje poszczególnych "składowych" też nie są takie jak w przepisie, no chyba, że próbowałes robić "po swojemu" krakowską...Wyrobiona i wymasowana porządnie, aż do puszczenia kleju, dobre 40 minut; skład jak w "szesnastce", tylko rozdrobnienie słoniny i wołowiny inne. Najważniejsze, że rodzince smakuje.Ja do krakowskiej zawsze daję szynkę lub ładną łopatkę jako wp I ... no i wydaje mi sie, że za duże kawałki pokroiłeś...Chciałem ją uszlachetnić i być może przedobrzyłem. Widać za dobre mięsa nie służą kiełbasą :grin: Ja mam "ikee" ale coś jej nie ufam :devil:Też korzystam z ikei oraz z kotłowego położonego na kijach, do parzenia używam analogowego z bagnetem. [ Dodano: Sro 12 Wrz, 2012 13:05 ]Adam, jakby wszystko wychodziło idealnie to perfekcyjne produkty nie wzbudzałyby takich emocjiPrawda, ale i te co nie za bardzo wychodzą mają swój urok :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Września 2012 Moim zdaniem największym błędem było użycie polędwicy, którą niestety ciężko wymasować tak jak to wychodzi z mięśniami szynki no i dla takiego rodzaju przerobu polędwicy temperatura wewnątrz rdzenia batonu (72 st.C) mogła okazać się za wysoka co spowodowało wyciek - zaryzykował bym 68-69 st.C Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 13 Września 2012 Mama znalazła w swojej bibliotece książkę pt. "Domowe wyroby z mięsa" W. Poszepczyńskiego, a w niej kartkę z odręcznie zapisaną przez ojca recepturą na kiełbasę:10 kg mięsa25 dkg soli :question: 1 1/2 dkg saletry :question: 2 dkg pieprzu1 dkg ziela angielskiego10 ząbków czosnkuKtoś mógłby wypowiedzieć się na temat takiej ilości soli i saletry?Co do rozdrobnienia mięsa, to wszystko na jednej średniej siatce; mama mówiła, że ojciec zawsze tak kiełbasę robił.BTW w książce znalazłem fajny przepis na krakowską :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 13 Września 2012 Ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat takiej ilości soli i saletry?soli zdecydowqnie za dużo na obecne czasy ale kiedyś solono dużo a jak jeszcze tato lubił słono to zrozumiałe... saletry troszkę za dużo - powinno zakończyć się na 10gramach (do tej ilości soli max około 12 gram Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 13 Września 2012 abratek, dzięki za szybką odpowiedź, ta ilość soli właśnie mnie tak zastanawiała, bo obecne przepisy oscylują w granicach 16 - 20g na kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 13 Września 2012 Co do rozdrobnienia mięsa, to wszystko na jednej średniej siatce; Ziele nada specyficzny smak(tatrzańska), a wszystko mielimy na 8-ce. Zamiast soli i saletry 18 dkg peklosoli, kiedyś mięso było mniej wodniste, pozyskiwano je ze zwierząt nieco starszych o większej wadze, stąd więcej soli, o sposobach przechowywania wędlin nie wspomnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 14 Września 2012 Ziele nada specyficzny smak(tatrzańska), a wszystko mielimy na 8-ce. Zamiast soli i saletry 18 dkg peklosoli, kiedyś mięso było mniej wodniste, pozyskiwano je ze zwierząt nieco starszych o większej wadze, stąd więcej soli, o sposobach przechowywania wędlin nie wspomnę. Dzięki za szczegóły, w przyszłym tygodniu zrobię. Może to ten smak, którego szukam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 14 Września 2012 Wspomniana wcześniej Krakowska z książki: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-237528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam, dawno nic nie dreptałem, jakoś nie było kiedy, ale za to wczoraj : I w przekroju: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam, dawno nic nie dreptałem, jakoś nie było kiedy, ale za to wczoraj : Kolorystycznie i ilościowo super . :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Listopada 2012 Super, tak trzymaj, dobrze, że już jestem po kolacji :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Listopada 2012 Dzięki za pochlebne komentarze; i jeszcze coś na osłodę, tradycyjnie "Budyniowa babka Halusi" - prosta, a jaka :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 17 Listopada 2012 smola, To chyba jest epidemia!!! takich pięknych wyrobów dawno nie widziałem, ale się pokazują i jest coraz więcej. "Zarażaj" innych pozytywnie bo warto. :clap: :clap: :clap: i bądź powtarzalny. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 18 Listopada 2012 smola, To chyba jest epidemia!!! takich pięknych wyrobów dawno nie widziałem, ale się pokazują i jest coraz więcej. "Zarażaj" innych pozytywnie bo warto. :clap: :brawo: :clap: i bądź powtarzalny. :wink: Dzięki, to poniekąd też Twoja zasługa. Materiały, które kiedyś od Ciebie otrzymałem dużo mi pomogły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Listopada 2012 Weź tu chłopie schudnij,jak na widok takich smakołyków, głód ciągnie mnie do lodówki jak wilka do lasu;brawo :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7002-w%C4%99dr%C3%B3wki-zadymiarskie-adama-i-nie-tylko/page/4/#findComment-250622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.