Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie.. miro ma rację... do wędliny w osłonie białkowej nie dolewałam gorącej wody

To ja mam rację a nie Miro .Przecież o tym piszę, że trudno tą kiełbasę w osłonce białkowej uznać za kruchą bez dodatku gorącej wody.

 

[ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 19:36 ]

A gucio prawda .Zauważ ,że do tej kiełbasy nie dolano gorącej wody to jaka z niej będzie krucha.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242738
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gucio co ją zje. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242742
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, zrób proszę eksperyment i przetrzymaj kawałek tej kiełbaski przez jakiś czas w lodówce - ciekawe jaka będzie jej trwałość, czy zajdą jakieś niekorzystne zmiany

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242774
Udostępnij na innych stronach

że stawiam bardziej na mieszanie niż napełnianie

Arku jesteś jedyny "bystrzacha" (*praktyka uczy*).napełnianie... od napełnienia

nadziewarki farszem,po "filowanie" (nadziewanie) w "sztanglówki" (baton) farszu,

trzeba nadziewać mocno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242808
Udostępnij na innych stronach

 

Pęcherzyki powietrza zaznaczone na czerwono są wg technologa skutkiem zapowietrzonego farszu.

 

Gdyby pęcherzyki wystąpiły w zielonym przekroju, to wtedy przyczyną jest bakteria Escherichia coli lub mięso z wadą PSE.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242913
Udostępnij na innych stronach

Pęcherzyki powietrza zaznaczone na czerwono są wg technologa skutkiem zapowietrzonego farszu.

I co w związku z tym? :grin: .Kiepskie mięso czy kiepska obróbka? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242918
Udostępnij na innych stronach

Arku podałem dwa przykłady.

W farszu rozdrobnionym przyczyną może być zapowietrzenie.

Przy kawałku mięsa nie wprowadzisz do niego powietrza i wtedy przyczyny mogą być dwie.

Gucio ? :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242923
Udostępnij na innych stronach

Arku podałem dwa przykłady.

Ale mnie interesują wnioski w tym konkretnym przypadku :grin: a nie jakieś bla, bla :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242924
Udostępnij na innych stronach

Gucio zaczynasz podnosić mi ciśnienie.

A czy ja nie jasno napisałem co jest wadą w tym wypadku ? :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242925
Udostępnij na innych stronach

Pęcherzyki powietrza zaznaczone na czerwono są wg technologa skutkiem zapowietrzonego farszu.

Miro- Gucio nie dał za wygrane.. :shock:

Zapowietrzony farsz... czyli to moja wina?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242948
Udostępnij na innych stronach

w'' POLO".. tam właśnie zakupiłam łopatkę. :shock:

Teoretycznie powinni mieć niezłe mięsko bo głównie kupują z PKM Duda i Pini na własne magazyny centralne ( Pakość k. Inowrocławia i Wieluń ) ......no ale jak to w życiu różnie bywa ;)

"Teoretycznie" jest tu słowem kluczowym.

Na logikę trzeba prześledzić drogę takiego mięsa i zadać sobie pytanie: czy to mięso nadal kwalifikuje się jako ŚWIEŻE??? Pomijam aspekt jakości surowca wyjściowego ( widząc co próbuje sprzedawać Pini oraz Duda nie odpowiem, czy jakość jest najlepsza ), pomijam również zachowanie łańcucha chłodniczego ( coś wiem jak to wygląda w sieci Polo, a przed tym jest magazyn centralny i nie do końca kumaci pod względem reżimu chłodniczego magazynierzy ) w końcu aspekt rotacji na sklepach sieci wspomnianej powyżej. Do tego trzeba sprawdzać kraj pochodzenia mięsa, bo w wielu marketach sieciowych widuję mięso pochodzenia DE, E, DK itp. A jakie jest to mięso to chyba nie muszę tłumaczyć

Jako technolog, sam uległem kiedyś promocji w innej sieci i do dzisiaj jest mi wstyd, że stary chłop dał się tak "zrobić". No ale nikt mnie zmuszał, a za naukę trzeba płacić.

To tyle jeśli chodzi o surowiec, który w Twoim przypadku wcale nie musiał mieć podstawowej winy ( może w jakimś małym % stał się składową błędów ).

Dodatek gorącej wody lub jego brak raczej nie wpłynąłby na przekrój, ale bardziej na strukturę.

Moje zdanie jest podobne do MIRO, że błąd mógł się pojawić przy mieszaniu farszu, do którego "wpompowano" powietrze. W przypadku naszej, domowej produkcji nie ma to większego znaczenia, ale jeśli kogoś to denerwuje to trzeba "opracować" sobie ruchy ciągłe, długie nie zagarniające powietrze, niejako wewnątrz farszu. Zauważyłem, że moja teściowa, która robi wyśmienite pączki ma właśnie taką tendencję, że przy zwyczajnej lub pieczonej są prawie zawsze pęcherzyki. W tym miejscu dodam, że ilość pęcherzyków nie ma wpływu na czas znikania kiełbasy z lodówki. Może nawyki branżowe piekarz-masarz się nie lubią.

Słowo na koniec: jeśli kogoś to denerwuje, to niech próbuje dążyć do doskonałości, jednak domowy wyrób wędlin jest obarczony tyloma błędami składowymi, że nie wiem czy uda się zawsze wszystkie wyeliminować. Ten sam skład, kupiony w innym sklepie, mieszany/mielony w innym dniu, inaczej nadziewany, osadzany, wędzony ( trzy ostatnie procesy przy różnych temp ) może skutkować innym efektem końcowym. To jednak właśnie czyni nasze wyroby innymi od całej reszty i wcale nie oznacza, że gorszymi.

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242954
Udostępnij na innych stronach

:grin: majchal :grin: :clap: bardzo to fajnie wszystko podsumowałeś.Jestem tego samego zdania na temat wędlin domowych :grin:

 

Halinko jeszcze raz napiszę,że bardzo ładna kiełbasa :thumbsup: to jest wyrób domowy :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242982
Udostępnij na innych stronach

Gdyby pęcherzyki wystąpiły w zielonym przekroju, to wtedy przyczyną jest bakteria Escherichia coli lub mięso z wadą PSE.

Foty zostały wysłane grzecznościowo do pewnego emerytowanego profesora z zakłądu technologii mięsa na sggw :wink: może jeszcze dzisiaj dostanę opinię w tym temacie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242984
Udostępnij na innych stronach

profesora z zakłądu technologii mięsa na sggw

Samo zdjęcie nic za dużo nam nie powie ale wg mnie przy długim osadzaniu to czosnek może spłatać nam takiego figla :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-243011
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej zamiast winy, dać Halusi wina?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-243025
Udostępnij na innych stronach

Wina za dużo powiedziane.

Halusia nie mieszałki próżniowej inni pewnie też nie mają, czyli taki problem może się pojawiać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-243027
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zapasy w lodówce się skończyły więc dzisiaj troszkę Kruchej.. :grin: wydaje mi się troszkę tłustawa ale.. trudno. :wink: Zobaczymy w przekroju.....

Po wędzeniu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246161
Udostępnij na innych stronach

wydaje mi się troszkę tłustawa ale.. trudno. :wink:

Wgląda apetycznie. Jakby co to ja właśnie taką lubię. :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246167
Udostępnij na innych stronach

Nie mogłam się powstrzymać i już próbowałam.

Mogę Cię zapewnić że jest dobra :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246169
Udostępnij na innych stronach

Nie mogłam się powstrzymać i już próbowałam.

Mogę Cię zapewnić że jest dobra :wink:

Nawet nie ma co wątpić :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246172
Udostępnij na innych stronach

Ni i po parzeniu.. jednak nie myliłam się że jest troszkę tłusta , ale już mi to nie przeszkadza :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246336
Udostępnij na innych stronach

Ni i po parzeniu.. jednak nie myliłam się że jest troszkę tłusta , ale już mi to nie przeszkadza :grin:

Witaj Halinko , bardzo ładna ta kiełbasa :clap: i wcale nie tłusta ,arkadiusz, dobrze mówi :!: - tłuszcz jest nośnikiem smaku a jak dasz trochę więcej tłustego to kiełbasa wyjdzie jeszcze bardziej krucha i skórka będzie ładnie schodzić .

Ja dla odmiany robię dzisiaj cwaniaka :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246354
Udostępnij na innych stronach

Zgadam się z Tobą Arkadiuszu i Bodzio.. praktyka uczy. Ale pisałam wyżej że ten tłuszczyk już wcale mi nie przeszkadza..a kiełbasa naprawdę jest krucha. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246355
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Halinko i to jest właśnie kwintesencja smaku :grin: , nie zawsze musi być chuda :grin:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246395
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.