arkadiusz Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Października 2012 Dokładnie.. miro ma rację... do wędliny w osłonie białkowej nie dolewałam gorącej wodyTo ja mam rację a nie Miro .Przecież o tym piszę, że trudno tą kiełbasę w osłonce białkowej uznać za kruchą bez dodatku gorącej wody. [ Dodano: Sro 10 Paź, 2012 19:36 ]A gucio prawda .Zauważ ,że do tej kiełbasy nie dolano gorącej wody to jaka z niej będzie krucha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Października 2012 Gucio co ją zje. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Października 2012 @halusia@, zrób proszę eksperyment i przetrzymaj kawałek tej kiełbaski przez jakiś czas w lodówce - ciekawe jaka będzie jej trwałość, czy zajdą jakieś niekorzystne zmiany Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Października 2012 że stawiam bardziej na mieszanie niż napełnianieArku jesteś jedyny "bystrzacha" (*praktyka uczy*).napełnianie... od napełnienia nadziewarki farszem,po "filowanie" (nadziewanie) w "sztanglówki" (baton) farszu, trzeba nadziewać mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Października 2012 Pęcherzyki powietrza zaznaczone na czerwono są wg technologa skutkiem zapowietrzonego farszu. Gdyby pęcherzyki wystąpiły w zielonym przekroju, to wtedy przyczyną jest bakteria Escherichia coli lub mięso z wadą PSE. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Października 2012 Pęcherzyki powietrza zaznaczone na czerwono są wg technologa skutkiem zapowietrzonego farszu. I co w związku z tym? :grin: .Kiepskie mięso czy kiepska obróbka? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Października 2012 Arku podałem dwa przykłady.W farszu rozdrobnionym przyczyną może być zapowietrzenie.Przy kawałku mięsa nie wprowadzisz do niego powietrza i wtedy przyczyny mogą być dwie.Gucio ? :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Października 2012 Arku podałem dwa przykłady. Ale mnie interesują wnioski w tym konkretnym przypadku :grin: a nie jakieś bla, bla :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Października 2012 Gucio zaczynasz podnosić mi ciśnienie.A czy ja nie jasno napisałem co jest wadą w tym wypadku ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Października 2012 :grin: też uważam,że to napowietrzenie podczas wyrabiania farszu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Października 2012 Pęcherzyki powietrza zaznaczone na czerwono są wg technologa skutkiem zapowietrzonego farszu.Miro- Gucio nie dał za wygrane.. :shock: Zapowietrzony farsz... czyli to moja wina?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Października 2012 w'' POLO".. tam właśnie zakupiłam łopatkę. :shock: Teoretycznie powinni mieć niezłe mięsko bo głównie kupują z PKM Duda i Pini na własne magazyny centralne ( Pakość k. Inowrocławia i Wieluń ) ......no ale jak to w życiu różnie bywa "Teoretycznie" jest tu słowem kluczowym. Na logikę trzeba prześledzić drogę takiego mięsa i zadać sobie pytanie: czy to mięso nadal kwalifikuje się jako ŚWIEŻE??? Pomijam aspekt jakości surowca wyjściowego ( widząc co próbuje sprzedawać Pini oraz Duda nie odpowiem, czy jakość jest najlepsza ), pomijam również zachowanie łańcucha chłodniczego ( coś wiem jak to wygląda w sieci Polo, a przed tym jest magazyn centralny i nie do końca kumaci pod względem reżimu chłodniczego magazynierzy ) w końcu aspekt rotacji na sklepach sieci wspomnianej powyżej. Do tego trzeba sprawdzać kraj pochodzenia mięsa, bo w wielu marketach sieciowych widuję mięso pochodzenia DE, E, DK itp. A jakie jest to mięso to chyba nie muszę tłumaczyć Jako technolog, sam uległem kiedyś promocji w innej sieci i do dzisiaj jest mi wstyd, że stary chłop dał się tak "zrobić". No ale nikt mnie zmuszał, a za naukę trzeba płacić. To tyle jeśli chodzi o surowiec, który w Twoim przypadku wcale nie musiał mieć podstawowej winy ( może w jakimś małym % stał się składową błędów ). Dodatek gorącej wody lub jego brak raczej nie wpłynąłby na przekrój, ale bardziej na strukturę. Moje zdanie jest podobne do MIRO, że błąd mógł się pojawić przy mieszaniu farszu, do którego "wpompowano" powietrze. W przypadku naszej, domowej produkcji nie ma to większego znaczenia, ale jeśli kogoś to denerwuje to trzeba "opracować" sobie ruchy ciągłe, długie nie zagarniające powietrze, niejako wewnątrz farszu. Zauważyłem, że moja teściowa, która robi wyśmienite pączki ma właśnie taką tendencję, że przy zwyczajnej lub pieczonej są prawie zawsze pęcherzyki. W tym miejscu dodam, że ilość pęcherzyków nie ma wpływu na czas znikania kiełbasy z lodówki. Może nawyki branżowe piekarz-masarz się nie lubią. Słowo na koniec: jeśli kogoś to denerwuje, to niech próbuje dążyć do doskonałości, jednak domowy wyrób wędlin jest obarczony tyloma błędami składowymi, że nie wiem czy uda się zawsze wszystkie wyeliminować. Ten sam skład, kupiony w innym sklepie, mieszany/mielony w innym dniu, inaczej nadziewany, osadzany, wędzony ( trzy ostatnie procesy przy różnych temp ) może skutkować innym efektem końcowym. To jednak właśnie czyni nasze wyroby innymi od całej reszty i wcale nie oznacza, że gorszymi. Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Października 2012 :grin: majchal :grin: :clap: bardzo to fajnie wszystko podsumowałeś.Jestem tego samego zdania na temat wędlin domowych :grin: Halinko jeszcze raz napiszę,że bardzo ładna kiełbasa :thumbsup: to jest wyrób domowy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Października 2012 Gdyby pęcherzyki wystąpiły w zielonym przekroju, to wtedy przyczyną jest bakteria Escherichia coli lub mięso z wadą PSE. Foty zostały wysłane grzecznościowo do pewnego emerytowanego profesora z zakłądu technologii mięsa na sggw :wink: może jeszcze dzisiaj dostanę opinię w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-242984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 12 Października 2012 profesora z zakłądu technologii mięsa na sggwSamo zdjęcie nic za dużo nam nie powie ale wg mnie przy długim osadzaniu to czosnek może spłatać nam takiego figla :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-243011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 12 Października 2012 A nie lepiej zamiast winy, dać Halusi wina? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-243025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 12 Października 2012 Wina za dużo powiedziane.Halusia nie mieszałki próżniowej inni pewnie też nie mają, czyli taki problem może się pojawiać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-243027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Października 2012 Zapasy w lodówce się skończyły więc dzisiaj troszkę Kruchej.. :grin: wydaje mi się troszkę tłustawa ale.. trudno. :wink: Zobaczymy w przekroju..... Po wędzeniu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Października 2012 wydaje mi się troszkę tłustawa ale.. trudno. :wink: Wgląda apetycznie. Jakby co to ja właśnie taką lubię. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Października 2012 Nie mogłam się powstrzymać i już próbowałam. Mogę Cię zapewnić że jest dobra :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Października 2012 Nie mogłam się powstrzymać i już próbowałam. Mogę Cię zapewnić że jest dobra :wink:Nawet nie ma co wątpić :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 28 Października 2012 Ni i po parzeniu.. jednak nie myliłam się że jest troszkę tłusta , ale już mi to nie przeszkadza :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 28 Października 2012 Ni i po parzeniu.. jednak nie myliłam się że jest troszkę tłusta , ale już mi to nie przeszkadza :grin: Witaj Halinko , bardzo ładna ta kiełbasa :clap: i wcale nie tłusta ,arkadiusz, dobrze mówi :!: - tłuszcz jest nośnikiem smaku a jak dasz trochę więcej tłustego to kiełbasa wyjdzie jeszcze bardziej krucha i skórka będzie ładnie schodzić . Ja dla odmiany robię dzisiaj cwaniaka :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 28 Października 2012 Zgadam się z Tobą Arkadiuszu i Bodzio.. praktyka uczy. Ale pisałam wyżej że ten tłuszczyk już wcale mi nie przeszkadza..a kiełbasa naprawdę jest krucha. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Października 2012 @halusia@, Halinko i to jest właśnie kwintesencja smaku :grin: , nie zawsze musi być chuda :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/4/#findComment-246395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.