Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA KRUCHA HALUSI

PO wędzeniu...

PO parzeniu...

Gotowa... można jeść.. :wink: Wędlina w sumie jeszcze letnia... ale w smaku pycha i bardzo krucha....

 

Skład i mielenie :

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

- 200 ml wody

 

 

Przyprawy

 

1) sól -18 g / kg

2) pieprz - 3 g / kg

3) czosnek polski - 3 g / kg

4) cukier - 2 g / kg

5) gorczyca 1g/ kg

Sposób wykonania

Mięso zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej czyli golonki dodałam szklankę wody ,czosnek i cukier . Wszystkie składniki dobrze wymieszałam , dodając w czasie mieszania pieprz , gorczycę i jedną szklankę wody temperaturze 80 stopni w celu nadania kruchości.

Całość nadziane w jelita 26-28.

Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Halinko :clap: , bardzo ładna ta kiełbaska i z pewnością pyszna :thumbsup: , jutro w smaku będzie jeszcze lepsza .
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224146
Udostępnij na innych stronach

Parzenie w temp 75-80

halusia kielbasa cudna :clap: :thumbsup: ja taka kielbase podpiekam w wedzarni.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224147
Udostępnij na innych stronach

Halinko :clap: , bardzo ładna ta kiełbaska i z pewnością pyszna :thumbsup:

Bardzo dobra w smaku a jaka krucha z tym że szara no i krótkotrwała.

 

halusia kielbasa cudna :clap: :thumbsup: ja taka kielbase podpiekam w wedzarni.

Może następnym razem Jacku :wink:

No Halinko piękną zagryzkę Andrzejkowi ma mecz przygotowałaś :lol: :clap:

No trzeba jakoś przez żołądek do serca :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224154
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje za piękny wyrób. Ale Halusiu pała z wykrzyknikiem z tak podany skład . Jak Ty te elementy zmieliła - kości, skóry

Skład i mielenie :

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224155
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje za piękny wyrób. Ale Halusiu pała z wykrzyknikiem z tak podany skład . Jak Ty te elementy zmieliła - kości, skóry

Skład i mielenie :

Cytat:

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

 

:blush: :blush:

DZIADKU to ja sprostuję :

- wp kl II- karkówka - 1,6 kg

- wp.kl I - łopatka- 2.1 kg

- wp. kl III- chude z golonki - 1.3kg.

- tłuszcz twardy- podgarle- 1 kg.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224159
Udostępnij na innych stronach

- wp kl II- z karkówki - 1,6 kg

- wp.kl I -z łopatki - 2.1 kg

- wp. kl III- chude z golonki - 1.3kg.

- tłuszcz twardy- z podgarla- 1 kg.

Z karkówki otrzymujemy również kl I i kl III

Z łopatki kl II i III

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224160
Udostępnij na innych stronach

- wp kl II- z karkówki - 1,6 kg

- wp.kl I -z łopatki - 2.1 kg

- wp. kl III- chude z golonki - 1.3kg.

- tłuszcz twardy- z podgarla- 1 kg.

[ Dodano: Sob 23 Cze, 2012 21:16 ]

Z karkówki otrzymujemy również kl I i kl III

Z łopatki kl II i III

DZIADKU.. jeśli coś nie tak to proszę mnie sprostować :wink:

Karkówka poszła w całości więc uznałam to jako kl II. a co do łopatki to udało mi się kupić piękne kawałki gulaszowego... bez dodatku tłuszczu i w/g śmiało mogłam zaliczyć do wp Kl I.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224162
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: . Spróbuję zrobić z dodatkiem gorącej wody. To jutro masz fest śniadanie :tongue:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224177
Udostępnij na innych stronach

Halusia :clap: . Spróbuję zrobić z dodatkiem gorącej wody. To jutro masz fest śniadanie :tongue:

Spróbuj Radku... podchodzi pod swojską kiełbasę z lat młodości :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224178
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobra w smaku a jaka krucha z tym że szara no i krótkotrwała.

 

Halinko taka kiełbasa i tak nie ma szans dłużej poleżeć , no chyba że by miała rogi :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224183
Udostępnij na innych stronach

Gorczyca była cała czy mielona?

Gorczycę zawsze używam w całości :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224223
Udostępnij na innych stronach

Gorczycę zawsze używam w całości :wink:

Ja do kiełbasy zawsze używam majeranku 3g/kg. Z gorczyca nie robiłem jeszcze. Muszę kiedyś spróbować.

 

Ogólnie

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-224229
Udostępnij na innych stronach

Małe pytanko:

czy mięso było peklowane?

Nie...użyłam tylko sól. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-225392
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Gorczycę zawsze używam w całości :wink:

Ja do kiełbasy zawsze używam majeranku 3g/kg. Z gorczyca nie robiłem jeszcze. Muszę kiedyś spróbować.

 

Ogólnie

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Ja do farszu zawsze sypnę trochę gorczycy , wg. zadymiarzy z poza forum to naturalny konserwant , majeranek to zdecydowanie do białej .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-231292
Udostępnij na innych stronach

majeranek to zdecydowanie do białej .

 

Do białej jak najbardziej plus do zwyczajnej, kruchej, mielonki, itp. :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-231299
Udostępnij na innych stronach

Skład i mielenie :

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8

- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10

- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4

- 1 kg podgarla...sitko Fi 6

- 200 ml wody

 

 

Przyprawy

 

1) sól -18 g / kg

2) pieprz - 3 g / kg

3) czosnek polski - 3 g / kg

4) cukier - 2 g / kg

5) gorczyca 1g/ kg

Sposób wykonania

Mięso zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej czyli golonki dodałam szklankę wody ,czosnek i cukier . Wszystkie składniki dobrze wymieszałam , dodając w czasie mieszania pieprz , gorczycę i jedną szklankę wody temperaturze 80 stopni w celu nadania kruchości.

Całość nadziane w jelita 26-28.

Kiełbasa po nabiciu - (bez osadzania ) powędrowała do wędzarni i tam osuszanie 45 min w 45 stopni i następnie wędzenie 45 -50 stopni przez 3 godz . Parzenie w temp 75-80 stopni do uzyskania temp 72 stopnie wewnątrz , w moim przypadku 15 min.

 

Ile tej wody ma być ?

Trochę się pogubiłem - chcę wypróbować przepis ;)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-231312
Udostępnij na innych stronach

Ile tej wody ma być ?

Trochę się pogubiłem - chcę wypróbować przepis ;)

 

Masz napisane - 200ml wody

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-231313
Udostępnij na innych stronach

Ile tej wody ma być ?

Trochę się pogubiłem - chcę wypróbować przepis ;)

 

Masz napisane - 200ml wody

 

Pozdrawiam

Niby tak ale szklanka wody do masy wiążącej i szklanka wody gorącej to już około 400-500 ml . Też tego nie rozumiem :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-231314
Udostępnij na innych stronach

Niby tak ale szklanka wody do masy wiążącej i szklanka wody gorącej to już około 400-500 ml .

Tak jest - dwie szklanki. :cool: Co tu rozumieć, lać wodę lać. :cool:

Chodziło mi o to , że to się ma nijak do podanych w przepisie 200 ml :) . Oki rozumiem i pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/#findComment-231316
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.