EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Marca 2011 Dzisiaj lekkie wedzonko,skrecenie i dojrzewanie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-149751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Marca 2011 Dzisiaj lekkie wedzonko,skrecenie i dojrzewanie. Grzesiu, jak dojrzeje nie będzie za twarde? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-149762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Marca 2011 Dzisiaj lekkie wedzonko,skrecenie i dojrzewanie. :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-149778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Marca 2011 Pisu :grin: Degustacja na zlocie Warminskim,jak się odbędzie :sad: Pewną twardość musi mieć :grin: :thumbsup: To jest eksperyment :grin: co wyjdzie nie wiem. :grin: To jest tylko zabawa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-149829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Marca 2011 Panczety i szpeki po 2 tygodniach na strychu :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-150850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Marca 2011 Aby zapobiec wyschniętej powierzchni i co za tym idzie, brzydka wysuszona otoczka. Smarowanie słoninką po zabiegu i znowu w lodówce :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekppp Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Marca 2011 na pierwszy rzut oka to ładne pstrągi jak się nie mylę to tęczowy drugi chyba zrudlanny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Marca 2011 Moja pancetta naturale rotolo po miesiącu: w smaku :thumbsup: Pewnie jeszcze trochę powisi. Nabierze lepszego aromatu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam ! Brawo ! Boczek pięknie wygląda na pewno smak wyborny :thumbsup: Kiełbaski też ładne :grin: :clap: :clap: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2011 na pewno smak wybornySmak jest wyrazisty, trochę ostry. Warto wykonać. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Marca 2011 Ty to musisz być czasowy i cierpliwy...Paolodoro, na tym polega cała zabawa z takimi wyrobami. Nie wiem czy wiesz, ale ostatnio robię też miody i wina(już od dawna), z tymi się podobnie ma. Moja pancetta naturale rotolo po miesiącu :clap: Ja kiedyś też boczek faszerowałem pieprzem i nie wiem z jakiego powody zakaził mi mięso jakimś niebieskim grzybem, musi indyjski albo gdzie tam pieprz rośnie :devil: Szkoda że nie zrobiłem wtedy fotki. A Twoja panczeta :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Marca 2011 Smak jest wyrazisty, Smak wyrazisty, pytanie czy tłuszcz w takich wyrobach nie jełczeje? Jak temu zapobiec? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Marca 2011 ...pytanie czy tłuszcz w takich wyrobach nie jełczeje? Jak temu zapobiec?Możesz temu zapobiec różnymi metodami, np. tradycyjnie lub przymysłowo. Tradycyjnie znaczy, że w etapie dojrzewania mięso przechowujemy chłodno i bez dostępu światła dziennego. Przemysłowo znaczy dodatek antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy i kwasów. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-151653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Marca 2011 Etap dojrzewania przebiega normalnie... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-152314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Marca 2011 Degustacja kontrolna wyrobów dojrzewających Panczeta i szpeck Półgąska(dojrzewa od 20.12.10) i panczeta rotolo s'il vous plaît :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-152770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Marca 2011 Wędlinki dojrzewające ciąg dalszy... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-153498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Marca 2011 Wędlinki dojrzwające ciąg dalszy... Darino , może cosik do Zlotu krajowego pozostanie , przecież to już nie długo . :thumbsup: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-153502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Marca 2011 Darino , może cosik do Zlotu krajowego pozostanie , przecież to już nie długoMoże cosik grzybek zostawi, półgąska smakuje córeczce, więc odpada :grin: Do Zlotu napewno jeszcze cosik nadreptam. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-153527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Maja 2011 pancetta rotolo po 3½ miesiącach dojrzewania :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-160567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifur Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Czy ktoś próbował zostawić przyprawy na na czas suszenia poza lodówka? @Darino Tradycyjnie znaczy, że w etapie dojrzewania mięso przechowujemy chłodno i bez dostępu światła dziennego. O jakiej temp mowa? Jaka wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-190879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Witaj kol. mifur zapraszam Cię do tematu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=232039&sid=81a4512a530f8a0934fe79dc9266b039#232039 O jakiej temp mowa? Jaka wilgotność?Temperatura o jakiej jest mowa to tradycyjnie taka jaka panuje w komórce, w zimnej piwnicy lub na strychu w zimnej porze roku. temp/wilgotność wzgl. Moim zdaniem najlepiej 4-10°C, a wilgotność względna ok. 70-80%. Ale to teoria bo w praktyce bierzemy co mamy lub próbujemy to co mamy jakoś dostosować. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-193399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackdaniels Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Darino, pełen szacunek :clap: :brawo: Jestem debiutantem w tej dziedzinie ale z braku miejsca(mieszkam w bloku) zainteresowałem się wędlinami dojrzewającymi. Mam pytanie-co polecasz na początek dla takiego nowicjusza jak ja i gdzie mogę znaleźć przepis na takie jak to Twoje cudo o nazwie półgąska jd Obrazek Półgąska(dojrzewa od 20.12.10) i panczeta rotolo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-197603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Stycznia 2012 jackdaniels, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=192330#192330 Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-197609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Mam pytanie-co polecasz na początek dla takiego nowicjusza jak ja :rolleyes: na początek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 :grin: Drób jako wyrób dojrzewający trochę później :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-197631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackdaniels Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Stycznia 2012 tim, Darino, dzięki za pomoc :grin: jestem od niedawna, muszę jeszcze trochę ogarnąć forum, pzdr jd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/705-w%C5%82ochy-boczek-pancetta/page/2/#findComment-197632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.