Skocz do zawartości

Darhel'a sukcesy i porażki ...


Rekomendowane odpowiedzi

Co to za wada ? Niedopeklowane ? Peklowanie trwało 7 dni bez nastrzyku.

Darhel takie fotki na forum widuje się dosyć często,typowe błędy peklowania,tyle

napisano już na ten temat...powraca jak bumerang.

przy tym brak nieprzyjemnego zapachu ... smakować się nie odważyłem. Występuje tylko w środkowej, najgrubszej części szynki.

po paru dniach w lodówce i tak "sztycha" dostanie od środka :cool:

p.s.wrzód to nie jest zatem decyzja do Ciebie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230628
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Co to za wada ? Niedopeklowane ? Peklowanie trwało 7 dni bez nastrzyku.

Czy w ciągu tych 7 dni, przekładałeś/masowałeś to mięso.? Wiem że peklowałeś bez nastrzyku, ale takie dzienne ugniatanie mięsa w naczyniu pewno by pomogło. Uważałeś też na zalecaną temp. procesu peklowania.?

 

pzdr. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230630
Udostępnij na innych stronach

Bez bicia się przyznam, że przekładałem tylko jeden raz :blush: O masowaniu nawet nie wspominam :blush:

Co ciekawe, druga identyczna szynka wyszła okej ... ??? Obydwie peklowały się w "wannie" lodówkowej tak samo zalane solanką i bez styczności ze sobą. Reżim temperaturowy był zachowany 2*-6*, jeden dzień zdarzył się nawet poniżej 2*, okolice zera.

 

Ogólnie po wykrojeniu środka reszta jest cacy, soczysta, smaczna i nie zabija na miejscu po konsumpcji.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230638
Udostępnij na innych stronach

Człowiek uczy się na błędach,nie każdy się przyzna ale pewno większość z nas miała kiedyś do czynienia z niedopeklowana wędlina!według mnie wszystko zależy od mięsa i użytego elementu do produkcji wędliny bo jedna była ok a przygotowane były tak samo.powodzenia pozdrawiam :wink:
Piter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230669
Udostępnij na innych stronach

Reżim temperaturowy był zachowany 2*-6*, jeden dzień zdarzył się nawet poniżej 2*, okolice zera.

Reżim bodajże mówi o przedziale 4 - 8 *C. Być może to jest też przyczyną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230675
Udostępnij na innych stronach

Darhel takie fotki na forum widuje się dosyć często,typowe błędy peklowania,tyle

napisano już na ten temat...powraca jak bumerang.

Marku możemy pisać i pisać i tak ...... robią po swojemu.

Peklowanie to proces i jeśli chodzi o wyroby swojskie z prawdziwego zdarzenia niestety, ale czas jest nieubłagany.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230680
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

przymierzam się dziś do wykonania kiełbasy Dziadka.

Na szybko zrobiłem sobie kalkulatorek - Kalkulator składników do kiełbasy Dziadka v.1.0, może komuś się przyda ;) Edytujemy komórkę z czerwonym tłem, reszta sama się przeliczy.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230790
Udostępnij na innych stronach

coś tam źle działa.

Wszystko gra, tylko ktoś usunął formuły w zielonych komórkach. Edytujemy TYLKO czerwoną. Muszę poszukać gdzie się blokuje komórki, bo każdy w tej chwili może edytować cały arkusz ....
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230799
Udostępnij na innych stronach

coś tam źle działa.

Wszystko gra, tylko ktoś usunął formuły w zielonych komórkach. Edytujemy TYLKO czerwoną. Muszę poszukać gdzie się blokuje komórki, bo każdy w tej chwili może edytować cały arkusz ....

W Open Office klikasz na komórkę prawym klawiszem myszy, wybierasz opcję "Formatuj komórki...", następnie wybierasz zakładkę "Ochrona komórek", zaznaczasz w "Ochronie" okienko "Chronione", warto jeszcze zaznaczyć "Ukryj formułę: dla tych komórek. Wykonujesz to dla wszystkich komórek które nie mogą być zmienione. Na koniec wybierasz w opcjach "Narzędzia", z rozwiniętej listy "Chroń Dokument" -> "Arkusz..." i gotowe. Prawdopodobnie u Siebie nie włączyłeś ochrony arkusza.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230801
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, później popróbuję. Teraz biorę się za tą kiełbachę ;)
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230802
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza kiełbasa (2,1 kg) a'la Dziadek, pierwsze doświadczenia z nadziewaniem (nie wspomnę o łacinie, która temu towarzyszyła), ... poszła do osadzania :smile:

 

 

Jutro wędzenie i parzenie.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230881
Udostępnij na innych stronach

No i poszły konie po betonie. Kiełbacha się osusza, za 30min puszczam dym.

 

Mam pytanie co do studzenia po parzeniu, w przepisie jest: "Studzenie: Do temperatury poniżej 18 stopni C, po czym dzieli się kiełbasy na parki."

 

Czy można kiełbasę studzić pod bieżącą zimną wodą, czy sama ma się wystudzić ?

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230981
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jaką kiełbasę chcesz uzyskać, jeśli od razu po parzeniu zahartujesz zimną wodą, kiełbasa zatrzyma jej więcej w sobie. Natomiast jeśli zostawisz do wystygnięcia na kijach po parzeniu, część wody odparuje z kiełbasy. Możesz jeszcze dopiec w wędzarni dla porównania. Osobiście preferuję dopiekane. Są trwalsze i bardziej wyraziste w smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230982
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jaką kiełbasę chcesz uzyskać

Dzięki za odpowiedź.

Jak na pierwszy raz to jej nie będę dopiekał. Popróbuję pośrodku, czyli trochę schłodzę/zahartuję. Zbyt suchej nie lubię, a ponadto ledwo 2,1kg tego wsadu, więc długo nie będzie leżeć ;)

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230987
Udostępnij na innych stronach

No i po zawodach. Kiełbacha osuszona, uwędzona, sparzona, zahartowana.

Tłuszczu niet. Muszę pomyśleć o czymś lepszym niż zelmer nr 5. Tak sobie tłumaczę :wink: No i muszę poćwiczyć odkręcanie ...

 

Przyprawione ok, soczyste, nie rozłazi się. Pęto już pochłonięte :thumbsup:

 

Fotki z telefonu i przy świetlówce (przekłamania barw).

 

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-231029
Udostępnij na innych stronach

Muszę pomyśleć o czymś lepszym niż zelmer nr 5. Tak sobie tłumaczę

Kiełbaski wyszły ładnie napełnione.

W czym Zelmerek szkodzi ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-231032
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję pierwszej kiełbaski, smaczna jest, bo "dziadkową" robiłem. Zelmerek zmiażdżył troszkę mięsko, widać na zdjęciach. Ale to nic i tak tysiąc razy lepsza niż sklepowa :clap: :clap: :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-231033
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W czym Zelmerek szkodzi ?

W "mieleniu" ... nr 5 ...

 

P.S.

Adam, dzięki za dobre słowa. Motywuje mnie to do dalszego doskonalenia w moim nowym hobby.

 

[ Dodano: Sro 15 Sie, 2012 18:07 ]

Dziś na tapecie były pilosy i polędwiczki.

 

Pilosik standardowo w solance 8,5%.

Polędwiczki przez trzy dni na mokro w solance 0,5kg/10l + przyprawy. Słoność wyszła supcio, oczywiście jak dla mnie (jak wszyscy piszą, co kto lubi ;) ).

 

Poniżej fotki, jak zwykle z telefonu ... (szkoda kasy na aparat, jak nadziewarkę lub mieszałkę trzeba kupić ;) ).

 

Ociekanie - 1,5h z użyciem wentylatora.

 

Osuszanie - 40min w temp. 40*, do suchości ;)

 

Tu brak fotki, bo w ferworze walki ... zapomniałem telefonu :tongue:

Powinna być fota z wędzarki po wędzeniu.

 

Tutaj towar sparzony na dwa termometry, jeden w wodzie drugi w wędzonce. Doprowadzone do temp. wew. 70*. Czasu nie mierzyłem. No i oczywiście łakomstwo, jedna polędwiczka padła ...

 

Tu przekrój. Dla mnie supcio, zapaszek ahhh, soczek mniam, itd, itp. ;)

 

A tu "towarek" nabiera kolorku. Wentylatorek troszku jeszcze owieje i do lodówy.

 

Proszę o Wasze cenne uwagi, co w powyższym procesie zrobiłem nie tak. Z góry dzięki. Darhel.

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232253
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Sro 15 Sie, 2012 20:49 ]

Dotyczy https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=275374#275374

["Darhel"]Co to za wada ? Niedopeklowane ?

Niedopeklowane tylko czemu nie jest szare, a zółte ?
Właśnie jest żółte ... przy tym brak nieprzyjemnego zapachu

 

W peklowanym kawałku mięsa był krwiak ( wylew wewnętrzny- pęknięte naczynko krwionośne). Nie było nastrzyku, więc było za mało azotynu aby związać wszystkie barwniki krwi występujące w krwistym rozlewisku w krótkim czasie.

W ciągu siedmiu dni nastąpił rozkład erytrocytów powodując zółty kolor krwiaka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232268
Udostępnij na innych stronach

romk, Powiem uczciwie, że wcześniej nie zauważyłem tego zdjęcia, dlatego odpowiedziałem tak późno.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232273
Udostępnij na innych stronach

No i stało się ... "Sałatka z fasolki szparagowej" by Pokemon. :thumbsup:

 

"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232927
Udostępnij na innych stronach

No i stało się

i co dobre :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232934
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.