Marek z Bielska Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Co to za wada ? Niedopeklowane ? Peklowanie trwało 7 dni bez nastrzyku.Darhel takie fotki na forum widuje się dosyć często,typowe błędy peklowania,tyle napisano już na ten temat...powraca jak bumerang. przy tym brak nieprzyjemnego zapachu ... smakować się nie odważyłem. Występuje tylko w środkowej, najgrubszej części szynki.po paru dniach w lodówce i tak "sztycha" dostanie od środka p.s.wrzód to nie jest zatem decyzja do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Co to za wada ? Niedopeklowane ? Peklowanie trwało 7 dni bez nastrzyku. Czy w ciągu tych 7 dni, przekładałeś/masowałeś to mięso.? Wiem że peklowałeś bez nastrzyku, ale takie dzienne ugniatanie mięsa w naczyniu pewno by pomogło. Uważałeś też na zalecaną temp. procesu peklowania.? pzdr. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Bez bicia się przyznam, że przekładałem tylko jeden raz :blush: O masowaniu nawet nie wspominam :blush: Co ciekawe, druga identyczna szynka wyszła okej ... ??? Obydwie peklowały się w "wannie" lodówkowej tak samo zalane solanką i bez styczności ze sobą. Reżim temperaturowy był zachowany 2*-6*, jeden dzień zdarzył się nawet poniżej 2*, okolice zera. Ogólnie po wykrojeniu środka reszta jest cacy, soczysta, smaczna i nie zabija na miejscu po konsumpcji. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter24 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Człowiek uczy się na błędach,nie każdy się przyzna ale pewno większość z nas miała kiedyś do czynienia z niedopeklowana wędlina!według mnie wszystko zależy od mięsa i użytego elementu do produkcji wędliny bo jedna była ok a przygotowane były tak samo.powodzenia pozdrawiam :wink: Cytuj Piter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Reżim temperaturowy był zachowany 2*-6*, jeden dzień zdarzył się nawet poniżej 2*, okolice zera.Reżim bodajże mówi o przedziale 4 - 8 *C. Być może to jest też przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Darhel takie fotki na forum widuje się dosyć często,typowe błędy peklowania,tyle napisano już na ten temat...powraca jak bumerang.Marku możemy pisać i pisać i tak ...... robią po swojemu. Peklowanie to proces i jeśli chodzi o wyroby swojskie z prawdziwego zdarzenia niestety, ale czas jest nieubłagany. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Witam, przymierzam się dziś do wykonania kiełbasy Dziadka. Na szybko zrobiłem sobie kalkulatorek - Kalkulator składników do kiełbasy Dziadka v.1.0, może komuś się przyda Edytujemy komórkę z czerwonym tłem, reszta sama się przeliczy. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Popatrz w arkusz bo coś tam źle działa. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 coś tam źle działa.Wszystko gra, tylko ktoś usunął formuły w zielonych komórkach. Edytujemy TYLKO czerwoną. Muszę poszukać gdzie się blokuje komórki, bo każdy w tej chwili może edytować cały arkusz .... Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Tutaj też masz przelicznik http://wedlinydomowe.pl/roboczy/przelicznik.xls Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 coś tam źle działa.Wszystko gra, tylko ktoś usunął formuły w zielonych komórkach. Edytujemy TYLKO czerwoną. Muszę poszukać gdzie się blokuje komórki, bo każdy w tej chwili może edytować cały arkusz .... W Open Office klikasz na komórkę prawym klawiszem myszy, wybierasz opcję "Formatuj komórki...", następnie wybierasz zakładkę "Ochrona komórek", zaznaczasz w "Ochronie" okienko "Chronione", warto jeszcze zaznaczyć "Ukryj formułę: dla tych komórek. Wykonujesz to dla wszystkich komórek które nie mogą być zmienione. Na koniec wybierasz w opcjach "Narzędzia", z rozwiniętej listy "Chroń Dokument" -> "Arkusz..." i gotowe. Prawdopodobnie u Siebie nie włączyłeś ochrony arkusza. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Dzięki, później popróbuję. Teraz biorę się za tą kiełbachę Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Pierwsza kiełbasa (2,1 kg) a'la Dziadek, pierwsze doświadczenia z nadziewaniem (nie wspomnę o łacinie, która temu towarzyszyła), ... poszła do osadzania :smile: Jutro wędzenie i parzenie. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 No i poszły konie po betonie. Kiełbacha się osusza, za 30min puszczam dym. Mam pytanie co do studzenia po parzeniu, w przepisie jest: "Studzenie: Do temperatury poniżej 18 stopni C, po czym dzieli się kiełbasy na parki." Czy można kiełbasę studzić pod bieżącą zimną wodą, czy sama ma się wystudzić ? Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Wszystko zależy jaką kiełbasę chcesz uzyskać, jeśli od razu po parzeniu zahartujesz zimną wodą, kiełbasa zatrzyma jej więcej w sobie. Natomiast jeśli zostawisz do wystygnięcia na kijach po parzeniu, część wody odparuje z kiełbasy. Możesz jeszcze dopiec w wędzarni dla porównania. Osobiście preferuję dopiekane. Są trwalsze i bardziej wyraziste w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Wszystko zależy jaką kiełbasę chcesz uzyskaćDzięki za odpowiedź. Jak na pierwszy raz to jej nie będę dopiekał. Popróbuję pośrodku, czyli trochę schłodzę/zahartuję. Zbyt suchej nie lubię, a ponadto ledwo 2,1kg tego wsadu, więc długo nie będzie leżeć Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-230987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 No i po zawodach. Kiełbacha osuszona, uwędzona, sparzona, zahartowana. Tłuszczu niet. Muszę pomyśleć o czymś lepszym niż zelmer nr 5. Tak sobie tłumaczę :wink: No i muszę poćwiczyć odkręcanie ... Przyprawione ok, soczyste, nie rozłazi się. Pęto już pochłonięte :thumbsup: Fotki z telefonu i przy świetlówce (przekłamania barw). Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-231029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Muszę pomyśleć o czymś lepszym niż zelmer nr 5. Tak sobie tłumaczęKiełbaski wyszły ładnie napełnione. W czym Zelmerek szkodzi ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-231032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Gratuluję pierwszej kiełbaski, smaczna jest, bo "dziadkową" robiłem. Zelmerek zmiażdżył troszkę mięsko, widać na zdjęciach. Ale to nic i tak tysiąc razy lepsza niż sklepowa :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-231033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 W czym Zelmerek szkodzi ?W "mieleniu" ... nr 5 ... P.S. Adam, dzięki za dobre słowa. Motywuje mnie to do dalszego doskonalenia w moim nowym hobby. [ Dodano: Sro 15 Sie, 2012 18:07 ]Dziś na tapecie były pilosy i polędwiczki. Pilosik standardowo w solance 8,5%.Polędwiczki przez trzy dni na mokro w solance 0,5kg/10l + przyprawy. Słoność wyszła supcio, oczywiście jak dla mnie (jak wszyscy piszą, co kto lubi ). Poniżej fotki, jak zwykle z telefonu ... (szkoda kasy na aparat, jak nadziewarkę lub mieszałkę trzeba kupić ). Ociekanie - 1,5h z użyciem wentylatora. Osuszanie - 40min w temp. 40*, do suchości Tu brak fotki, bo w ferworze walki ... zapomniałem telefonu :tongue: Powinna być fota z wędzarki po wędzeniu. Tutaj towar sparzony na dwa termometry, jeden w wodzie drugi w wędzonce. Doprowadzone do temp. wew. 70*. Czasu nie mierzyłem. No i oczywiście łakomstwo, jedna polędwiczka padła ... Tu przekrój. Dla mnie supcio, zapaszek ahhh, soczek mniam, itd, itp. A tu "towarek" nabiera kolorku. Wentylatorek troszku jeszcze owieje i do lodówy. Proszę o Wasze cenne uwagi, co w powyższym procesie zrobiłem nie tak. Z góry dzięki. Darhel. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 [ Dodano: Sro 15 Sie, 2012 20:49 ]Dotyczy https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=275374#275374["Darhel"]Co to za wada ? Niedopeklowane ?Niedopeklowane tylko czemu nie jest szare, a zółte ?Właśnie jest żółte ... przy tym brak nieprzyjemnego zapachu W peklowanym kawałku mięsa był krwiak ( wylew wewnętrzny- pęknięte naczynko krwionośne). Nie było nastrzyku, więc było za mało azotynu aby związać wszystkie barwniki krwi występujące w krwistym rozlewisku w krótkim czasie.W ciągu siedmiu dni nastąpił rozkład erytrocytów powodując zółty kolor krwiaka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 romk, Powiem uczciwie, że wcześniej nie zauważyłem tego zdjęcia, dlatego odpowiedziałem tak późno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Bagno, dzięki za cenne wyjaśnienie :smile: Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 No i stało się ... "Sałatka z fasolki szparagowej" by Pokemon. :thumbsup: Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Sierpnia 2012 No i stało sięi co dobre :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7051-darhela-sukcesy-i-pora%C5%BCki/page/2/#findComment-232934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.