kostek61 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 2 Marca 2013 Dodam że termometr dopiero za mojej kadencji dodano!Ten termometr to tylko do ozdoby chyba ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 2 Marca 2013 Marcin Loren1, Małe ciasne palenisko, duże straty na komorze i zapewne długi zimny komin. Wędzarnia robiona chyba przez zduna. To! to! nie wędzi, to! to! truje :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 2 Marca 2013 To! to! nie wędzi, to! to! trujeAndyandy, nie strasz forumowicza na początku drogi. Moim zdaniem niekogo przez wszystkie lata swego istnienia nie zatruła. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Marca 2013 A co z nim nie tak? Może i nie jest profesjonalny ale jest! I mozna okreslic czy temp podskoczyla czy spadła! Nie każdy sra kasą i ma wszystko! Ja mam to co mam i się cieszę że mam chociaż tyle...Marcin termometr zamontowany w tym miejscu i tak nie pokazuje Ci faktycznej temp. która jest w wędzarni.Żeby wiedzieć dokładnie jaka jest temp. musi być term.który mierzy temp.na wysokości wędzonek. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 2 Marca 2013 Jak masz duże palenisko, to żar rozsuń żeby nie był taki spiętrzony, ale przed wędzeniem dobrze nagrzej komorę i osusz. Para wodna skrapla się na chłodnych ścianach komory ponieważ zapewne długi chłodny komin nie odprowadza razem z dymem pary wodnej i masz parowy refluks. "Drobiny" pary wodnej łączą się z resztkami zasadowymi lub kwaśnymi i jako już ciężkie pary skraplają się i opadają do komory. Wędzonki nie mają odpowiedniego zapachu smaku, a po ściankach leje się czarna cuchnąca ciecz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 2 Marca 2013 A wierzcie mi że przez tą wedzarnie przeszly setki prosiakow! ojciec mojego teścia był masarzem starej daty! Takim prawdziwym! Wszystko odbywalo się w tej kuchni! Przez te 70 lat nikt nie stwierdził zgonu z powodu wadliwej wędzarni Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 2 Marca 2013 Dodam że termometr dopiero za mojej kadencji dodano!Marcin w tych wedzokach to się temp.łapą na dźwierkach badało na wyczucie,masz termometr to sobie poprzykładasz i wyczujesz o czym piszę. To! to! nie wędzi, to! to! trujena tym Andrzej trzeba umieć wędzić,umiejętnie sterować klapą w kominie i paleniskiem, błąd jest że kol.osusza na drugim zdjęciu przy otwartych drzwiach (nie w przypadku tego typu wędzoka-tylko komin/Klapa przepustnicy) ciepło ucieka przez drzwi,ściany nie wygrzane później oddają chłód plus dym=wędzenie jak z parą (prawie) maluje wędliny na czorno,a z drzwi leje się aż po ścianie czarny dziegć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 2 Marca 2013 Jak masz duże palenisko, to żar rozsuń żeby nie był taki spiętrzony, ale przed wędzeniem dobrze nagrzej komorę i osusz. Para wodna skrapla się na chłodnych ścianach komory ponieważ zapewne długi chłodny komin nie odprowadza razem z dymem pary wodnej i masz parowy refluks. "Drobiny" pary wodnej łączą się z resztkami zasadowymi lub kwaśnymi i jako już ciężkie pary skraplają się i opadają do komory. Wędzonki nie mają odpowiedniego zapachu smaku, a po ściankach leje się czarna cuchnąca ciecz.Już się tego nauczyłem! A te zacieki to nie moja sprawka! No ale to Fachowcy mają rację! Ja tylko się bawię Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Marca 2013 Pamiętaj tylko o przekładaniu kijów i dobrym termometrze. To typowa, jak pisał Marek z Bielska, poniemiecka wedzarnia domowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Marca 2013 Tam nie ma przepustnicy na kominie!Czyli wedzok najpierw nagrać a mięso osuszac farelką? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Marca 2013 Musisz nauczyć się w niej palić. Nie ma możliwości wstawienia nawet poziomej zasuwki do komina? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Marca 2013 Przekladam kije 2razy (i obracam) na kielbasach! Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 2 Marca 2013 Pewnie za mało. Poćwicz palenie i różne warianty temperatury i zadymienia"na sucho", bez wędzonek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 2 Marca 2013 Marcin Loren1, Farelka dodatkowo przyprawi wędzonki roztoczem. Jeżeli wędzarnia była tak długo użytkowana, to należy sprawdzić komin czy nie jest zaklejony smolą , sadzą itd. Musisz nauczyć się opalać. To jest podstawa wędzenia. Wędzonki nie mogą być szare, ciemne o dziwnym smaku czy wchodzące w niebieskawy odcień. W palenisku musi być odpowiednio dużo żaru, które będzie oddawać ciepło, a drewno tylko tlić się. Nie zamykaj dolnych drzwiczek, naucz się opalać przy otwartych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 2 Marca 2013 Tam nie ma przepustnicy na kominie!jest napewn pooglądaj okolice sufitu,taka rączka lub drut Czyli wedzok najpierw nagrać a mięso osuszac farelką?wedzok wygrzać maksymalnie (zrobisz sobie dużo żaru),przewietrzyć,dać wędliny i wpierw osuszać tak długo aż kiełbasy będą delikatnie szeleścić (osłonka) potem wędzenie3x15-20min i wsio,niezapomnij o tańcu z kijami z przodu do tyłu tak do uzyskania równego uwędzenia produktu jeżeli nie ma klapy - zasuwy operuj drzwiczkami paleniska,dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Marca 2013 Tam nie ma przepustnicy na kominie!jest napewn pooglądaj okolice sufitu,taka rączka lub drutCzyli wedzok najpierw nagrać a mięso osuszac farelką?wedzok wygrzać maksymalnie (zrobisz sobie dużo żaru),przewietrzyć,dać wędliny i wpierw osuszać tak długo aż kiełbasy będą delikatnie szeleścić (osłonka) potem wędzenie3x15-20min i wsio,niezapomnij o tańcu z kijami z przodu do tyłu tak do uzyskaniarównego uwędzenia produktujeżeli nie ma klapy - zasuwy operuj drzwiczkami paleniska,dasz radeNie no! Kielbasy mam ok! Ale szynki ciemne [ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 22:47 ]http://imageshack.us/photo/photo/546/20130301183241lls11.jpg/ [ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 22:48 ]Ale będę próbował! Dziękuję i przepraszam Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Marca 2013 klapa zasuwa jest niezbędna nią regulujesz spalanie w samym palenisku,przez zamknięte drzwi nie może walić dym do piwnicy (w przeciwnym razie się zaczadzisz-zaśniesz i nie dowędzisz :idea: )zasuwą wyczuwasz ten moment kiedy dym już nie wychodzi przez drzwi,awędruje do komina czyniąc lekkie dławienie w komorze taką poduszkę dymu która kotłuje się i wędzi wędlinyte wedzoki są zaje....tylko trzeba umieć na nich wędzić,jak się nauczysz to będziesz wiedziałkiedy możesz mieć wolne,pamiętaj to wędzarz decyduje co produkcja ma kiedy robić wg zapotrzebowania w Twoim przypadku idziesz na kawę do żony i trzymasz ją za kolano,oby nie zadługook na mnie czas3-maj się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Marca 2013 klapa zasuwa jest niezbędna nią regulujesz spalanie w samym palenisku,przez zamknięte drzwi nie może walić dym do piwnicy (w przeciwnym razie się zaczadzisz-zaśniesz i nie dowędzisz :idea: )zasuwą wyczuwasz ten moment kiedy dym już nie wychodzi przez drzwi,a wędruje do komina czyniąc lekkie dławienie w komorze taką poduszkę dymu która kotłuje się i wędzi wędliny te wedzoki są zaje....tylko trzeba umieć na nich wędzić,jak się nauczysz to będziesz wiedział kiedy możesz mieć wolne,pamiętaj to wędzarz decyduje co produkcja ma kiedy robić wg zapotrzebowania w Twoim przypadku idziesz na kawę do żony i trzymasz ją za kolano,oby nie zadługo ok na mnie czas 3-maj sięCiaperkuchnia jest na placu a nie w piwnicy. Przewiewna jest! Może kiedyś wpadniesz polukać na to cudo! Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Marca 2013 Nie no! Kielbasy mam ok! Ale szynki ciemnekrótko poczytaj sobie o osadzaniu i osuszaniu najwyraźniej tu dajesz ciałanie napiszę Ci od a do z bo byś miał labę,a jak byś zawalił co zdarza się często miałbyśdo mnie żal,musisz poczytać o wędzeniu na forum,jest masa bombowych informacjichoćby ten elementarz Andyandiego,czy akademię Dziadka [ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 23:09 ]Może kiedyś wpadniesz polukać na to cudo!po mnie to byś musiał przyjechać,postawić -ja także,a żona Twoja by mnie odwiozłado mojej żony,też bym uwędził swoje przy okazji,miałbyś darmowy miting wandzenia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-272336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 ja też mam wędzarnie z blachy chromowej i niestety zbiera się wilgoć ale osuszanie sprawdzam dotykając kiełbas , ma być sucha jak papier w dotyku "pergamin" i to może trwać i 45min i ponad godzinę , ale jak przykrywam wędzarnię to niestety to jest blacha i różnica temperatur a zwłaszcza zimową porą robi się rosa na ściankach i wytwarza się para a głównie na pokrywie górnej i muszę podnosić często i obcierać te krople ale jak osuszę dobrze to nie ma problemu z okopceniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-279360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 ale jak przykrywam wędzarnię to niestety to jest blacha i różnica temperatur a zwłaszcza zimową porą robi się rosa na ściankach i wytwarza się para a głównie na pokrywie górnej Wędzonki osuszaj bez pokrywy albo przykryj komorę deskami z przerwami żeby mogła wilgoć uciekać a jak osuszysz to dopiero połóż pokrywę . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-279365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwnah Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Dlaczego dowcipu?Ja tak wędzę i wychodzi całkiem całkiem :-) Nie mówię, że koledzy mają tak robić. Ja tak robię i to mi wystarczy. Sprawdziłem to i tyle. Lecz chodziło mi o fakt, że wędzę na nie całkiem suchym drewnie i nie mam z tego powodu jakichś problemów z wędzonkami. Kwestia zdobywania doświadczenia. A w sumie tak polecił mi pewien kolega. On też wkłada drewno na 3 godz. do wody przed wędzeniem.Nie widzę powodu aby się z tego śmiać, jeśli nie wpływa to na jakość wędzonek. Witam,My też tak robimy , za radą sąsiada , który wędzi już baaardzo długo. Zgadzam się z tym ,że każdy musi wypracować własny sposób metodą prób i błędów .Piękne wędzonki Panie Jacku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-531268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Dziwny post jak na "dzień dobry" - będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-531272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Dziwny post jak na "dzień dobry" - będzie się działo Przecież widzisz że blondynka - one tak "dziyń dybry" mówią... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-531283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ja tam widzę brunetkę i to całkiem ... ale awatary często kłamią Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7102-ciemne-w%C4%99dzonki-co-robi%C4%99-%C5%BAle/page/6/#findComment-531284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.