Wujaszek Tom Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Maja 2007 I za to Cię kocham !!!W sobotę rano komunia Ostrołęka a potem Karczma Kurpiowska :tongue: " OSTOJA" :tongue: :tongue: :lol: :lol: :lol: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Maja 2007 a ja mam takie pytanie czy naprawde jest lepiej nadziewarka niz maszynka ? jak tak czytam to mysle tez kupie ale maszynka zawsze robilem i bylo oki wiec jak to jest? Też nie wiedziałem. Do wczoraj. Gdy tylko nadziewarka przyszła, to szybciutko zrobiłem białą wg przepisu Maxella. Zapakowałem farsz, nadziałem jelito na lejek, zawołałem Połowicę i ... ... i ustanowiliśmy nowy, osobisty rekord, jeśli chodzi o czas nadziewania! :-) 2,5kg wsad nadzialiśmy w circa 5 minut, podczas gdy do tej pory, przy użyciu maszynki nr 8, zajmowalo to nam niespełna godzinę! Póki co zadowolony BonAir PS. A do zakupu nadziewarki tłokowej skłoniły nas męczarnie, jakie mieliśmy podczas nadziewania parówek drobiowych dla dzieci, przy użyciu maszynki nr 8. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Maja 2007 I będziesz zadowolony :grin: tylko dokup sobie jeden ścisk mały stolarski za 2 zł(przynajmniej ja tyle dałm w praktikerze) i wtedy nie będziesz potrzebował pomocy połowicy (no chyba że jest jedyny moment kiedy możecie być razem :grin: )żartuję ale to pomaga, teraz po kilku miesiącach doszłam do wprawy i nie potrzebuję pomocy drugiej osoby ( męża do pomcy wołam do mielenia mięsa bo tego nie lubię :devil: )Pozdrawiam wszystkich użytkowników "chińskich nadziewarek" :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Maja 2007 obserwujac dyskusje na temat nadziewarek ,można dojść do wniosku że na poczatek można kupić tanią nadziewarkę "made in China"lub używać maszynki do mięsa.nie da sie pogodzić "tanie i dobre"bo coś takiego nie istnieje.ja mam nadziewarkę MESLA,nie muszę sie obchodzić z nią b.delikatnie,bo jest dobrze i starannie wykonana.Przerobiłem jedynie mocowanie lejków do napełniania, na większelejki z odpowietrznikami /te z rowkami/ i wiem że pewnie jeszcze wnuki będą z niej korzystały.Jeden wydatek ale na wieki wieków ..... :tongue: pozdrawiam jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Maja 2007 Jurek, gdzie kupiłeś te lepsze lejki? Jaką mają średnicę? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Maja 2007 Maad,odpowiem Ci wieczorem,może podeślę zdjęcia jak to zrobiłem,ok?pozdrawiamjurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Maja 2007 Jurku - wyobraź sobie że nie każdy ma ot tak wywalić jakieś osiem stówek na Meslę :mellow: 60 zł jakoś idzie wysupłać, szczególnie kiedy ma się do dyspozycji tylko maszynkę "8" i farsz na parówki :shock: i permanentny brak funduszy Co do mocowania chińskiej nadziewarki tłokowej, to proponuję od razu zrobić jej "dyby" - połączenie podstawy w którą została zaopatrzona, nie wygląda na zbyt mocne. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Maja 2007 Abratek, masz rację, kasy nigdy za wiele, ale .... Meslą za 8 stówek to jeszcze mój syn popracuje, i wnuk może, jeśli się go doczekam, a Twoja chińszczyzna nie przetrwa jednego roku, może dwóch.Przysłowie "kto tanio kupuje dwa razy kupuje" niestety ciągle jest aktualne. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Maja 2007 Witam!Z tym kupowaniem to Maad ma rację. Mnie mój nieżyjący już teść nie raz i nie dwa przekonywał, że "tanio kupisz a drogo zapłacisz". Ale fakt jest faktem, że każdy się niestety z groszem liczy i...sam niestety nieraz zapominam o mądrych naukach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Maja 2007 Maad - wprawdzie pytanie o lejki nie było do mnie, ale mogę podpowiedzieć. Ja takie lejki (plastikowe z rowkami) widziałem u nas w sklepie ze sprzętem AGD i na rynku u gościa który sprzedaje maszynki do mielenia mięsa (wyglądają solidnie, ale nie wiem jakiej firmy) i inny drobny sprzęt masarski między innym chińskie nadziewarki. W razie co służe pomocą, w końcu nie jest daleko.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Maja 2007 Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji czy Chińszczyzna za 70-80 zł, czy jak proponuje Maad, raz a dobrze (oczywiście wydanie pieniędzy). :grin: Mam propozycje pośrednią, a może zrobić samemu lub zlecić zrobienie z nierdzewki. Koszt podejrzewam średni, bo nieco więcej niż Chińczyk, ale za to o wiele mniej niż Mesla. Myślę, że w przyszłym tygodniu , udam się do kolegi pracującego w nierdzewce, tylko zastanawiam się jaki model wybrać, bo wielkość to już raczej wiem (chałupnicza, nie masowa) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Maja 2007 Meslą za 8 stówek to jeszcze mój syn popracuje, i wnuk może, jeśli się go doczekam, a Twoja chińszczyzna nie przetrwa jednego roku, może dwóch. Przysłowie "kto tanio kupuje dwa razy kupuje" niestety ciągle jest aktualne.jeśli ktoś obchodzi się jak z przysłowiowym workiem kartofli - to nie przetrwa i miesiąca , natomiast przez czas dopóki się nie rozwali można sobie uskładać na coś lepszego :tongue: Zrobienie we własnym zakresie to dobry pomysł ale też nie każdy ma "znajomych" , a zakłady zdzierają ile wlezie. Panowie i Panie, proszę nie twórzcie takich opinii że jak ktoś kupuje tanie urządzenie to przygłup i chytrus , sam działam tymczasowo na tej "chińszczyźnie", ale gromadzę materiały na coś solidnego (tylko czasu brak) - wiem natomiast że nie wywalę kasy na Meslę a do maszynki nie wrócę :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Maja 2007 do Abratka Nie było moim zamiarem nazwać ludzi kupujących tzw.chińszczyznę przygłupami i chytrusami,to Ty sam użyłeś tego określenia w stosunku do tych osób które kupiły taki sprzęt / i pewnie nie zawsze z powodu oszczędnosci,ale czasem z braku rozeznania/.Natomiast ja wiem że jak kupie coś solidnego to jeszcze wnuki na tym popracują....ale ja jestem z poznańskiego :grin: :grin: :grin: Maad bez urazy :grin: pozdrawiam jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Maja 2007 to przygłup i chytrusabratek, luzik, nie obrażaj się nikt tu nikogo nie osądza, co najwyżej zimno kalkuluje Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Maja 2007 abratek, luzik, nie obrażaj się he! nie mam takiego zamiaru :lol: użyłem tak mocnych określeń bo z aktualnej dyskusji można mieć takie odczucie, Oczywiste jest że sprzęt dobrej jakości będzie pracował długo i bezawaryjnie, niestety między tanią chińszczyzną a "czymś lepszym" jest duża przepaść ( uważam że cena Mesli jest nazbyt wygórowana, ale tak już jest ze specjalistycznym osprzętem), Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Maja 2007 Witam Abratku , muszę swoje przysłowiowe trzy grosze dołożyć . Czytając powyższe posty nie zauważyłem żeby ktoś komuś narzucał kupno nadziewarki za ogromne pieniądze . Ja rozumiem to tak że zgodnie z tematem" Wybór nadziewarki " każdy wyciągał swoje wnioski i służył swoją radą . Ja osobiście posiadam bardzo dobrą nadziewarkę tłokową 9 litrową chociaż dzisiaj chyba bym kupił 6 litrową i mogę tylko polecić każdemu takiego cacko nie krytykując tych co mają np. . chińskie . Mogę tylko powiedzieć że warto zbierać kasę na dobre jakościowo urządzenie . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Maja 2007 Witam serdecznieMoim zamiarem też nie było krytykowanie tej "chińszczyzny", tylko sam wiem że niektóre rzeczy kupowane np. na Alegro nie do końca są towarem którego zakup podoba nam się w 100%. A co do zdzierania przez fachowców za zrobienie konkretnej rzeczy, to może lepiej niech zrobią podzespoły i nie mówić im do czego, np. chodzi o rurę średnicy takiej i takiej, zakończonej gwintem. Sam przekonałem się, że cztery deski kosztują mniej niż deski zrobione na szafkę :shock: . A forum jest po to by dyskutować i wiadomo, że jednemu podoba się teściowa a drugiemu synowa :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Maja 2007 Ciekawa dyskusja Tak sobie myślę każdy ma rację ,ale jak rozpoznać kiełbasę na jakiej nadziewarce była nadziana lub na jakiej maszynce A może to wszystko mało ważne a najważniejsze to będzie jakość gotowego wyrobu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Maja 2007 Witam DZIADKU . Wiadomo ze trudno rozpoznać . Moja pierwsza kaszaneczka którą robiłem ładnych parę lat temu była nadziewana przez lejek taki jak się wlewa płyny do butelek i to wszystko było popychane kwierlołkiem tak po Poznańsku , i jaka to była frajda jak smakowało jak cała rodzinka mlaskała . DZIADKU mam pełen szacunek do Twojej osoby Twojej wiedzy i fachowości ale jak ktoś chce nadziewać kiełbaski i inne wyroby nadziewarką za np 1000zł to niech nadziewa . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Maja 2007 Maad, podaję namiary na lejki plastikowe z rowkami odpowietrzającymi www.wyrobydomowe.nazwa.pl niestety musiałem je trochę okroic na średnicy i dorobić 2 pierścienie mocujące, /to taka redukcja/ pozdrawiam jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Maja 2007 niestety musiałem je trochę okroic na średnicy i dorobić 2 pierścienie mocujące Ale które lejki przerabiałeś, bo Miro ma ich 5 rodzajów. Nie rozumiem po co te pierścienie? Nie wystarczyło zmniejszenie średnicy stopki lejka do wymiarów nakrętki nadziewarki? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Maja 2007 Dorzucę swoje trzy grosze.Podpatrzyłem na forum jak jeden z Naszych kolegow produkował nadziewarkę tłokową i oferował ją wszystkim chętnym za całkim rozsądne pieniądze. A ponieważ urodziłem sie z dwoma prawymi rękoma, to pojechałem do sklepu z nierdzewką, kupiłem rurę i inne potrzebnae materiały, zaopatrzyłem się w sklepie monoplowym w paliwo i pojechałem do znajomego warsztatu gdzie mogłem sam i pomocą fachowców zmajstrwać taką nadziewarkę. Dodam, że zrobiłem dwie (dla kolegi KIT`a z Olsztyna i dla siebie). Całe urzadzenie + poniklowanie konstrukcji wsporczej - stojaka, kosztowało mnie ok. 300PLN.Do nadziewarki wchodzi ok 3 kg. wsadu. Dodatkowo mam trzy różne lejki z rowkami odpowietrzającymi. Rewelacja. To urządzenie podejrzał u mnie kol. Bagno i też sam chce coś takiego skonstruować. Nie jest to proste, ale jak ma się do pomocy warsztat + fachowców ślusarzy to można się w tej cenie zmieścić. Ale zanaczam, że to kupa roboty. Nie jest to chwalenie się, ale informacja że można coś takiego wydłubac samemu. Potrzeba matką wynalazków, a polak potrafi. :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Maja 2007 MirekB - w takim razie dlaczego nie widzielismy jeszcze twojej nadziewaki :question: :grin: Zdjecia prosimy. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Maja 2007 Maad, lejki są od maszynki nr.8,ale średnica wlotowa wewnetrzna lejka i tak jest wieksza od średnicy wewnętrznej nakrętki Mesli,dlatego musiałem dorobic te pierścienie.pozdrawiam Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Maja 2007 MirekB - w takim razie dlaczego nie widzielismy jeszcze twojej nadziewaki :question: :grin: Zdjecia prosimy. Tak, tak przyłączam się do prośby "Siary" Może to będzie inspiracja dla innych, pochwał się, nie chowaj swojego wynalzaku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.