Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Ja również z chęcią spróbuję zrobić coś takiego :D Wygląda bardzo apetycznie i ciekawie! Rodzinka pewnie znów będzie w siódmym niebie :) Zastanawiam się jedynie, jak wygląda spód takiego zawijańca...podpieka się i jakby zasklepia, czy wszystko stara się dołem wypłynąć po upieczeniu?
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298854
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moge dodac, ze jesli zostanie cos na drugi dzien ( u mnie raz tylko sie to udalo), to jest dobry pomysl na lunch dla dzieci do szkoly( pewnie i dopracy, ale jak pracowalam, to nigdy jedzenia ze soba nie nosilam).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298855
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Challah ,czyli nasza polska Chalka

Tylko z mala zmian bo trojkolorowa

Skladniki:

1 szklanka mleka,                                                      

¼ szklanki oleju,

1 cale  jajko i 1 zoltko,

2 lyzeczki soli,

½ szklanki cukru,

3 i ½ szklanki maki,

1 i ½ lyzeczki suchych drozdzy

Wszystko dobrze wyrobic i podzielic na 3 czesci. Do jednej dodac kilka lyzek mleka( ja dalam 4 lyzki), do nastepnej czesci dodac 2 czubate lyzki miazgi z pumpkina( ugotowana dynia, wystudzona i przetarta przez sito;nie moze byc jak woda, powinna byc w miare sucha),a do trzeciej, lyzke kakao i 2 lyzki oleju. Kazda z czesci dobrze wyrobic i pozostawic do wyrosniencia . Kiedy podwoja swoja objetosc lekko przerobic i uformowac walki. Mozna robic warkocz z trzech, ja sie bawilam i przecielam kazdy kolor jeszcze na pol, czyli mialam wszystkich 6 waleczkow, ktore zaplotlam w warkocz.

post-40723-0-52303000-1381100061_thumb.jpg

 

Przelozyc na blaszke i pozostawic do wyrosniecia.NAstepnie  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i okolo 30-40 minut( to juz zalezy od piekarnika, ), najlepiej sprawdzic patyczkiem  czy suche w srodku.

Ja posmarowalam cala chalke przed pieczeniem bialkiem i posypalam lekko nasionami sezamu.

 

A tak wyglada po przekrojeniu:

 

 

post-40723-0-95113600-1381100121_thumb.jpg

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-305475
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W tym tygodniu trzeba bylo zrobic cos do jedzenia,bo rodzina juz glodem przymierala. Pomiedzy jednym zajeciem a drugim zrobilam kielabse Krakowska Kostka i kielbase  hm, wlasciwie bez nazwy taka aby sobie kawalek zjesc cieleco-wieprzowa , bo Zuzia tak lubi. MAm jeszcze prblem z nadziewarka zwlaszcza grubych kielbas, ale i tak jestem dumna z siebie. BArdzo nam wszystkim smakuje  :D

post-40723-0-78084300-1382118754_thumb.jpg

A tu Krakowska w przekroju 

post-40723-0-57552800-1382118899.jpg

 

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307560
Udostępnij na innych stronach

jestem dumna z siebie

Masz prawo Anno,bardzo ładne kiełbasy :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307566
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak jestem dumna z siebie.

Ja z Ciebie też :D:clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307569
Udostępnij na innych stronach

Jak sie ma dobrych   :yes:  nauczycieli :yes:    to sie czlowiek uczy , jak zrobi blad  to tez sie uczy ,bo nastepne lepsze bedzie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307570
Udostępnij na innych stronach

Aniu, no i super :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307619
Udostępnij na innych stronach

:clap: bardzo smakowicie wygladaja ,a nie wspomne jak pewnie smakuja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307630
Udostępnij na innych stronach

Cóż ja mogę po wpisach koleżanek i kolegów dodać powiem tak miło jest oglądać takie zdjątka i miło jest ,że komuś wychodzi słowem mistrzowska klasa moje gratulacje no i więcej takich wyrobów życzę :tongue::clap: pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307786
Udostępnij na innych stronach

Wedliny zrobilam, dzem zrobilam, chutney zrobilam ,wiec teraz czas na pieczywo. Oryginalny przepis byl na bagietke, jednak nie majac wlasciwej foremki do bagietek, robie takie bulkobagietki. Sa robione w walek, a pozniej nacinane, ze kiedy ma sie ochote na bulke, po portu odrywa sie  porcje jak bulke.

Przepis kiedys przepisalam ma kartke z internetu, (nie pamietam z jakiej strony) szybki i prosty:

220g maki; 150 ml wody ;1/2  lyzeczka drozdzy suchych;  1 lyzeczka  soli. To wszystko wieczorem zamieszac w misce. Powstanie geste ciasto. Przykryc workiem plastykowym i pozostawic do rana.

 Rani dolozyc do tego: 700g maki; 450ml wody;  2,5 lyzeczki soli( mozna dac mniej np. 2 lyzeczki, ja stosuje nadal "oczna" dawke)  ;2 lyzeczki suchych drozdzy; 3-4 lyzki oliwy- to wszystko wyrobic dokladnie uformowac kule i pozostawic w przykrytej misce okolo 2 godzin. Po tym czasie  jeszcze raz przerobic i podzielic na 4 czesci. Z kazdej czesci zrobic dluga bulke , ktora ponacinac lub po porstu pozostawiac jako jedna dluga bulke. Polozyc na blaszkach ,przykryc i pozostawic aby podrosly w tym czasie rozgrzac piekarnik do 240 stopni. Kiedy bulki podrosna, posmarowac je woda i do piekarnika Ja w moim na samym poczatku dalam na dol kilka kostek lodu ponownie pod koniec powtorzylam ten zabieg.

 Bulki sa chrupiace. 

A oto czesc bulek jaka sie zachowala:

post-40723-0-59690300-1382516800_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308312
Udostępnij na innych stronach

Aniu..bardzo dobry pomysł z tym "odrywaniem".

Poza tym :clap:  dla Ciebie za recepturkę ,wykonanie no i..zdjęcie :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308316
Udostępnij na innych stronach

Aniu .... po co te kostki lodu w piekarniku ? i czy to jest konieczne ?

a tak w ogóle to bułeczki wyglądają super :):clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308317
Udostępnij na innych stronach

Malgos recepture tak jak pisalam sciagnieta  :blush: , nie moja, ale sprawdzona i bardzo dobra. Polecam, nawet jak ktos nie piecze na pewno zrobi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308319
Udostępnij na innych stronach

Właśnie chodziło mi o to,że to sprawdzona recepturka. W necie jest wiele przepisów i czasem można trafić na coś co niby powinno wyjść, a w praktyce okazuje się totalną porażką. :hmm:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308321
Udostępnij na innych stronach

Aniu aby bulka byla chrupiaca Ja mam gazowy piekarnik, jeden z gorszych do pieczywa.To jakby wspomaganie przy pieczeniu  :D



Dodano: 23 październik 2013 - 10:44

Zapomnialam dodac, ze kiedys pieklam je z ziolami i oliwkami, wychodzily super, zwlaszcza kiedy potrzebowalam na stol dla gosci.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308322
Udostępnij na innych stronach

A tak apropos wyrobów niejakiej Annam  :cool:  Zrobiłem wczoraj ten likier gruszkowy z Twojego przepisu, likier jest bardzo dobry ale ja dodałem do niego troszkę wanilii, kilka goździków i korę cynamonu. Efekt taki że panie mlaskają .... Ale jak dla mnie jeszcze lepsze wyszły same gruszki użyte do niego. Po wystudzeniu i wyjęciu z syropu wsadziłem je do słoika i zalałem odrobiną owego likieru. poezja .... chyba se pójdę jedną czy dwie skąsić  :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308326
Udostępnij na innych stronach

A tak apropos wyrobów niejakiej Annam  :cool:  Zrobiłem wczoraj ten likier gruszkowy z Twojego przepisu, likier jest bardzo dobry ale ja dodałem do niego troszkę wanilii, kilka goździków i korę cynamonu. Efekt taki że panie mlaskają .... Ale jak dla mnie jeszcze lepsze wyszły same gruszki użyte do niego. Po wystudzeniu i wyjęciu z syropu wsadziłem je do słoika i zalałem odrobiną owego likieru. poezja .... chyba se pójdę jedną czy dwie skąsić  :tongue:

Tusiaczku, to zapodaj ow przepis na forum ,jak sparwdzony.  Niech inne panie tez moga sobie pomlaskac  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308328
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem czy tak mogę ... Potem na jakimś zlocie mógłbym zabłysnąć przed Paniami http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308329
Udostępnij na innych stronach

Witam.

No nie bądź taki, jak dzieci mojego ojca i skoro masz już pozwoleństwo, to go podaj spragnionym !!! ;)   :devil:



Dodano: 23 październik 2013 - 13:34

OKI, znalazłem. THX !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308334
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.