Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Aniu poezja 

 BAzyl a ja wlasnie teraz bede miala 2 dni temu nastawione ogoreczki  :D  ,sezon otwarty 

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-324851
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiejsze sniadanie oczywiscie na chlebku wczesniej pokazanym. 

Chlebek ktoimy  na kromki

post-40723-0-60969700-1389045306_thumb.jpg

 Wycinamy dziurki

post-40723-0-29977000-1389045337_thumb.jpg

 Samrujemy z obu stron maslem 

post-40723-0-34617500-1389045373_thumb.jpg

 Smazymy na patelni z jednej srtony, obracamy 

post-40723-0-89467100-1389045442_thumb.jpg

 i do kazdje dziury wbijamy pojednym jajku i odrobine solimy

post-40723-0-96915400-1389045488_thumb.jpg

 Kiedy bialko zetnie sie na spodzie odwrocic i podsmazyc na drugiej stronie.

A to juz efekt koncowy ,na talerzu  z ogorkiem malosolnym  :D  

post-40723-0-07622300-1389045569_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325037
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie i apetycznie wygląda taki dwukolorowy chleb :tongue:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325039
Udostępnij na innych stronach

Aniu czytam i oglądam pierwsze zdjęcie piekny chlebek, drugie ale zepsuty, a efekt końcowy pychota. Ja już po kolacji, a Ty mi smaka robisz :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325042
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ładnie i apetycznie wygląda taki dwukolorowy chleb

 

Aniu czytam i oglądam pierwsze zdjęcie piekny chlebek, drugie ale zepsuty, a efekt końcowy pychota. Ja już po kolacji, a Ty mi smaka robisz

 Oj, dziekuje, dziekuje :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325044
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie jestem po obiedzie, dzisiaj musialam zrobic "Cos" z dyzurnych kotletow ,ktore zostaly od wczoraj, wiec  to co lubie najbardziej  salatka. 

 Do piekarnika trafily kotlety zawiniete w papier i wlaczylam grill, aby sie ogrzaly a nie wysuszyly.

Na sucha patelnie trafily polamane kawalki orzechow cashew ( sprawdzilam w google to sa orzechy nerkowaca).

post-40723-0-28931500-1389077082_thumb.jpg

 NAstepnie zdjelam je z rozgrzanej patelni, kirdy sie podrumienily a na nia dalam odrobine smalczyku i ziemniaka pokrojonego w kostke post-40723-0-42176100-1389077159_thumb.jpg

W tym czasie do miski porwalam troche salaty, wkroilam gruszke

post-40723-0-80444900-1389077230_thumb.jpg

 W tym czasie tez trzeba bylo pilnowac aby ziemniaki sie nie przypalily, kiedy juz byly zrumienione, a na pewno nie surowe, dodalam przyprawy, sol, pieprz papryka i chillie, razem wymieszane i na ziemniaczki, oczywiscie przemieszane.

post-40723-0-36276800-1389077369_thumb.jpg

Kiedy ziemniaki dochodzily na patelni z przyprawami, a kotlety  na grillu dokonczylam reszte warzywek: 2 plasteki cebuli drobno pokrojonej, kawalek brokula i kalafiora, ale tylko same kwiatki, mala czerwona papryczka, och zapomnialabym dodac zielony ogorek tez tam trafil

post-40723-0-07597800-1389077547_thumb.jpg

 Teraz juz ziemniaki czekaly na  patelni, a miesko wyszlo  z piekarnika

post-40723-0-67228400-1389077589_thumb.jpg

 Mieso pokroilam, dodalam do salatki, na to ziemniaki

post-40723-0-89724100-1389077661_thumb.jpg

 Teraz sos do salatki w rownych jednostkach 2:2:2, czyli 2 lyzki miodu, 2 lyzi octu i 2 lyzki oleju. Nalezy to utrzec nie rozbic w mikserze czy sloiku, spokojnie lyzka utrzec aby uzyskalo odpowiednia konsystencje. Tym zalac salatke i dodac orzechy. Razem wymieszac.

Obiad gotowy 

post-40723-0-20877200-1389077800_thumb.jpg

 Powiem wam jeszcze ,ze juz nic nie zostalo. :)

 

 

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325068
Udostępnij na innych stronach

Zainspirowałaś mnie Annam. Świetna fotorelacja i smaczniasty obiadek. Moja LP uważa, że ja gotuję po bauersku i brak mi finezji. Teraz ją znalazłem. :thumbsup:  :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325077
Udostępnij na innych stronach

 

 

ANNAM jak robisz ten slimakowy chlebek?

 Eli , jest to chleb drozdzowy . Robie dwa rodzaje, jeden pszenny drugi zytni. Kiedy juz w misce cisto podrosnie najpierw wyrabiam kazde osobno, a nastepnie rozwalkowuje pszenne, odkladam na moment, rozwalkowuje zytnie i kalade na pszenne. RAzem zwijam starajac sie aby nie powstaly zadne piuste miejsca z powietrzem. TAki rulon wstawiam doblaszki i przykrywam wilgotna sciereczka ,az urosnie. Wtedy do pieca 240 stopnii pieke( nigdy nie sparwdzam czasu,po zapachu w domu wiem,ze juz nalezy sparwdzic i zadko sie myle).

 A jesli chcesz dokladny sklad to : 1 lyzka cukru,2 lyzeczki suchych drozdzy,1/4 szklanki wody- to wymieszac i odstawic na 15 minut, nastepnie do dac :4 szklanki makin pszennej chlebowej,1 szklanka wody, 2 lyzeczki soli,  - wyrobic az bedzie gladkie ciasto. Jesli robie czesc zytnia to wtedy zamiast 4 szklanek pszennej maki daje 2 szkalni zytniej, 2 szklanki pszennej chlebowej maki. 

Chleb  ten pieke ,kiedy w domu maja ochote na opiekane kromki.

 Eli zrob ,zobaczysz ze latwy  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325236
Udostępnij na innych stronach

Aniu ale piękna fotorelacja... a o daniu nie wspomnę...na pewno musiało smakować  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu ale piękna fotorelacja..

 HAlusia, dziekuje  stram sie z aparatem robic, ale ciezko mi to wychodzi :facepalm:

 

 

o daniu nie wspomnę...na pewno musiało smakować 
 

 HAlus danie polecam, szybkie w przygotowaniu i smaczne . U nas latem czesto takie obiady robie. Szybkie, aby nie grzac dlugo w domu, i salatkowe

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325241
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj sasiedzi wrocili z wakacji wiec obiad troche wiekszy zrobilam. Ale zacznijmy od poczatku. Wyjelam z lodowki resztki i to co z ogrodu dzisiaj bylo, no niewiele ,ale leniwa sie zrobilam   i jechac mi sie nie chcialo 

post-40723-0-99204900-1389171494_thumb.jpg

 Postalam popatrzylam i zaczelam od marchewki i jablka. Obralam starlam na tarce lekko posolilam zrobilam sos z oleju cukru odrobiny soli i wymieszalam. Odstawilam bo zawsze sok wylatuje jesli nie odpocznie.

 NAstepnie woda juz w garnku byla gotowa, dodalam sol i cukier wrzucialam oczyszczonafasolke i kalafior.

 Teraz czas na kapusty. Na pierwszy rzut poszla czerwona. Pokroilam, do tego dodalam pokrojona cebule czerwona. wymieszalam z sola i wypracowala az byla miekka. Do tego dodalam zielona pietruszke i olej z pieprzem i odrobina miodu. Do odstawienia.

 Pekinska kapusta stracila dzisiaj tylko trzy liscie, pokroilam ja dodalam do niejpokrojona w paski paprykei ziarna surowe z jednej kukurydzy.

 Teraz w mixerze wrzucialam marchewki kawalatek, jablko, lyzka majonezy olej tym razem z winogronowych pestek, avokado,pieprz sol i wszystko zmiksowalam na piekny pomaranczowy majonez. To dodalam do salaty i wymieszalam.

 Zapomnialam napisac wczesniej. Fasolka juz w tym czasie chlodzila sie w lodzie, a kalafior czeka, no i ziemniaczki z ogrodka juz do gara trafily.

 Ok, salatki powedrowaly na talerz ,a ja zajelam sie miesem. Najszybciej zrobic mi kotlety panierowane, a ze mam osobnika ktory moze je jesc codziennie i sasiedzi rowniez lubia,wiec zrobilam kotlety panierowane. Ziemniaczki oczywiscie z koperkiem z ogrodka. Trafilo to na drugi talerz. Szybko robilam zdjecie zanim zaczeli nakladac, dlatego tak malo kotletow na zdjeciu. Uwierzcie bylo wieciej :D

post-40723-0-91583800-1389172088_thumb.jpg

Ale kiedy te parujace ziemniaki trafily na talerz ,kazdy  okazal sie umierajaco glodny ;)

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325398
Udostępnij na innych stronach

Annam szkoda ze mieszkam tak daleko ..chcialabym miec taka sasiadke!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325420
Udostępnij na innych stronach

 Electra moi sasiedzi sa wspaniali i obie strony dbaja o siebie  :D

Wszyscy na forum robia pasztety ostatni i tyle sie o nich pisze, ja znowuporzadki w zamrazalniku robilam i odkrylam kiesko od rosolu. To tez sobie zrobilam. Moje dziecko nazywa to " miesne ciasto"bo jest na blaszcze pieczone, a nie w jelicie robione. Wiec zwal jak zwal, moze byc miesne ciasto z zurawinami. 

post-40723-0-86337000-1389307764_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325887
Udostępnij na innych stronach

Aniu super  :thumbsup: . A ten chlebek :tongue: ...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325892
Udostępnij na innych stronach

ANNAM   chlebek dwukolorowy jak rolada boczkowa  , :clap::)

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325893
Udostępnij na innych stronach

Teraz duzo nie pieke, bo mamy troche wyzsza temperature. Postanowilam zrobic batoniki z ziaren. 

 NAmieszalam, platki zytnie, jeczmienne, owsiane( bylo ich chyba 2 szklanki)  podprazylam na patelni i do michy.

NAstepnie na rozgrzana patelnie dalam orzeszki sosnowe, sezam, pestki dyni ,az do momentu podarzenia i te rowniez trafily do michy.

 Dalej oszly orzeszki nerkowe ( ale panietajcie, obojetnie jaki sklad wam pasuje ,albo macie pod reka ) i wiorki kokosowe, te ostatnie bardzo szybko i juz na wylaczonej patelni podprazalam( kokos jest delikarny jesli chodzi o temperature), rowniez do michy.

 Zapomnialam bym orientacyjnie podac ilosc, mysle ze tych wszystkich dodatkow bylo spokojnie 4-5 szklanek.

Teraz do rondelka dalam pol kostki masla( 125 g) i 2 szklanki miodu. Rozgrzewalam mieszajac,kiedy juz zaczelo wrzec, pozostawilam na malym ogniu i gotowalo sie do uzyskania  trwardosci na tescie z zimna woda, jakies 10 no moze 15 minut. To wszystko zalezy od miodu czy jest bardzo plynny czy twardniejacy. Jesli ktos nie jest pewny, moze dodac 3-4 lyzki cukru na poczatek( ja jednak z cukru zrezygnowalam ), bo ja za pierwszym razem jak robilam, to za wczesnie zdjelam z ognia i batoniki byly bardziej kruszonka. :laugh:

 Kiedy lubier miodowy jest gotowy wlewamy taki gotujacy sie na nasza mieszanine podprazonych ziaren i szybko mieszamy. Bardzo szybko sztywnieje, ale spokojnie mozna z nim pracowac dalej.

 NA blaszke wylozona palierem do pieczenia wylozylam mase i wyrownalam. To wszytko do lodowki. Kiedy zastygnie i wystygnie ,pokroic na kawalki jakie kazdemu odpowiadaja. Ja kroje czesc na male batoniki a  czesc na kostke. NA dlugo nie starczaja.

 Kiedys cos podobnego widzialam w tv , zrobilam i jestem bardzo zadowolona. 

Bardzo dobre do szkoly, czy pracy kiedy moje dziewczyny biora, a takze jest to taki energy bust ,kiedy jestesmy na biedu bez szansy lunchu, polecam

post-40723-0-30615300-1389424072_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326089
Udostępnij na innych stronach

BAsiu dziekuje, polecam,jest latwy w wykonaniu, a dzieci do szkoly kiedy zabieraly budzily zainteresowanie swoja kanapka nawet nauczycieli  :laugh:​ 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326389
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie dostalam wiadomosc , ze swinka juz sie studzi i oczywiscie zdjecie , tylko nie wiem, ktora moja jest 

post-40723-0-07040000-1389781477_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326879
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.