Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Blondynki, jak się patrzy !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-326882
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Blondynki, jak się patrzy !!!

 To brunetki, tylko sie juz rozebraly  troche :laugh: . Po polu biegaly czarne :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-326883
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj jeden dzien odpoczynku i odrobine w kuchni  bylam. Oczywiscie deser zawsze musi byc, dzisiaj  szybkie  Czekoladowe mufinki ze swiezymi owocami . Ciasto robi sie bardzo szybko, miesza sie lyzka daje do formy i kilka minut w piekarniku. Gotowe, a to efekt 

post-40723-0-46442300-1391502664_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-331633
Udostępnij na innych stronach

ANNAM :clap: :clap: :clap:

Co prawda jeżyn nie mam, ale mam jagody i truskawki, to może byś przepisik na ciasto wrzuciła przy okazji. Ja robie muffiny z czekoladą, ale kiedyś jadłam prawdziwe mufiny przywiezione z USA i to było dopiero ciacho.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332020
Udostępnij na innych stronach

BAsiu juz pisze. Przepis prawdopodobnie dostalam od kogos, bo recznie wpisany w starym zeszycie z przepisami.

1 i 3/4 szklanki maki

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki czekolady 2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/4 lyzeczki sody 

+ szczypta soli( sol zawsze daje do kazdego ciasta)

 Te skladniki wymieszac lyzka w misce

 Teraz do drugiej miski:

 1 jajko,

1 i 1/4 szklanki mleka 

1/2 szklanki roztopionego masla

1 lyzeczka extratu vanilii

 i to juz kazdego wybor, ja to pomijam, 1 i 1/3 szklanki chipsow czekoladowych ( nie daje tego, bo wg mnie ciasto jest za slodkie)

To wymieszac  i wlac do pierwszej miski z maka.Po wymieszaniu  lyzka, uzyska sie geste bardzo ciasto, ale nie wyrabiac, tylko ma byc wymieszane  aby bylo mokre. Dalsze wyrabianie powoduje ze ciasto jest bardzo ciezkie.

Nakladac do wylozonych papierem foremek i do piekarnika nie wiecej niz 160 stopni.

 Moj nowy piekarni ( musialam to podkleslic, bo juz go mam  :D  i ciesze sie jakbym zywa byla  :laugh: ) piecze dosc szybko, nie dluzej niz 15 minut, ale zawsze i tak sprawdzam patyczniem.

 Inne  zmiany jakie czasem wporwadzam, daje do tego ciasta( juz kiedy przeloze do foremek) kilka jagod, czasem czeresnie czy wisnie, maliny.

Jednak najlepiej smakuja puste a owoce obok., ewentualnie  jesli ktos podaje to jako typowy deser, moze byc sos owocowy( malinowy np.) i bita smietana. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332060
Udostępnij na innych stronach

a ja, ze lubie wszystko na ostro to do muffin czekoladowych dodaje posiekana czerwona paprzyczke chili  :)

te jezynki przesliczne  :excl:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332134
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję ANNAM za przepis, jest inny niż ja mam. Wydaje się być bardziej prawdziwy bo mój to chyba jakiś oszukany ten przepis.

Masz rację, warto spróbować osobno podać owoce bo one jakoś się zatapiają w cieście.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332264
Udostępnij na innych stronach

Witam ANNAM, pytanie w sprawie czekolady - czy ta Twoja "1/2 szklanki czekolady" to czekolada taka w proszku, czy czekolada twarda upłynniona ? Bo ta w proszku przeznaczona do sporządzania napojów to jakiś erzac a nie czekolada, przynajmniej u nas (z tego co pamiętam, jak dzieci były małe}.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332288
Udostępnij na innych stronach

Jest czekolada w kawalkach, Zwykle kupuje taka jadalna, chociaz w przepisie byla taka do gotowania. Dla mnie ona smakuje jak margaryna i jej nie lubie, wole dac kawalki polamanej czekolady. 

 Kup gorzka czekolade o wysokiej ilosci kakao i ta jest wg mnie najlepsza.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332289
Udostępnij na innych stronach

 Wczoraj bylo u nas 37.8 temp. i nagle kolo poludnia, schlodzilo sie gwaltownie do 24 stoni. Zycie wrocilo we mnie, no i od razu trzeba bylo to uczcic  :laugh:

post-40723-0-04818700-1391983236_thumb.jpg

 Ciasto utarte ( jak zwykle na leniucha zrobione) na to przecier z nektarinek ,na to budyn smietankowy , a na wierzchu ciasto odrobine zageszczone maka,aby sie nie rozplynelo, a trzymalo ksztalt paskow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332753
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy dzien pelen pracy wiec musialam szybki obiad zrobic.  :)

post-40723-0-08036400-1392014143_thumb.jpg

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-332766
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Powoli zaczynam gotowac. Dzisiejsze sniadanie dla Zuzi, omleciki z dzemem truskawkowym

post-40723-0-16140100-1395174370_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-341370
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zima juz do nas przychodzi wiec czas na ... kiszona kapuste.   Trzy rodzaje,jednak z marchewka i przyprawami, jednak biala ( wg przepisu mojej kolezanki dodaje sie odrobine wody, jest bardzo smaczna ) i trzecia moja ulubiona z burakami ( nikomu nie mowicie, ale zawsze staram sie te buraczki do kanapki dodac, pycha http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,013_T6_orig.gif )

Co prawda, jak zwykle znowu zdjecie mi nie wyszlo za dobrze , 

post-40723-0-88714300-1400119697_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352136
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,Dobrych snów Ci Aniu życzę wszak u Ciebie noc, ciekawe te słoiczki napisz może coś bliżej bo za niedługo i u nas zima, chociaż jeszcze nie ma porządnej takiej majowej wiosny. Ciekawe są te buraczki jako, że lubię je pod każdą postacią. A tak na marginesie jak u Ciebie wygląda zima?. Pozdrawiam no i miłego dnia życzę jak się obudzisz  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352140
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,Dobrych snów Ci Aniu życzę wszak u Ciebie noc, ciekawe te słoiczki napisz może coś bliżej bo za niedługo i u nas zima, chociaż jeszcze nie ma porządnej takiej majowej wiosny. Ciekawe są te buraczki jako, że lubię je pod każdą postacią. A tak na marginesie jak u Ciebie wygląda zima?. Pozdrawiam no i miłego dnia życzę jak się obudzisz 

 

 No u niej jeszcze jest dzien wiec dziekuje ,ale jeszcze nie klade sie :D

 Co do kapusty, to szykuje normalnie kapuste do kiszenia( ja daje 20g soli na 1kg kapusty )  kiedy wygniote kapuste az pusci sok, nakladam do duzego sloja razem z pokrojonymi w plastry burakami. Warstwa burakow nastepnie kapusta i tak do konca na gorze  mam zawsze kapuste. Kiedy nastepuje kiszenie buraki barwia kapuste ( widac tem wspanialy kolor) tylko nalezy uwazac, aby jak kazda kapusta, byla zawsze przycisnieta i ta kisze krocej. Oba kwasy lacza sie daja delikatnosc do kapuscianego i ostrosc do buraczanego. Bardzo mi smakaja plastry tego buraka na kanapki a sama kapusta na salatki.

 

 A teraz dzisiejszy obiad. MIalam jeszcze troche bigosu wiec obiad. Jest to przepis mojej mamy ( znaczy sie od niej go mam )zawsze po sweitach kiedy pozostalo bigosu i juz nikt nie chcial goza bar dzo jesc ,wtedy robila te pierogi.

 Ciastojest proste, po prostu ziemniaczane jak na kopytka, tylko ze ja dozuje je lyzka do lodow tobie z niego placuszek, nadziewam lyzka bigos ,zamykam i smaze na patelni. To wszystko. Dobrze smakuje z barszczem buraczkowym ,ale dzisiaj nie mialam barszczyku. To nic, moi  i ta jedza je.

 A tak wygladaja:

post-40723-0-36070000-1400133624_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352166
Udostępnij na innych stronach

Annam kupuje przepis ,lubie bigos a kopytka moglabym jesc na codzien ,( nie jem bo bym musiala mieszkanie przebudowac co by sie w drzwi zmiescic ..) Rozumiem ze tych placuszkow nie gotujesz tylko od razu smazysz? smazyz na masle ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352170
Udostępnij na innych stronach

Electra smazy sie od razu. Ja smazylam na smalcu. Ale jak kto lubi, maslo na pewno tez bedzie ok, tylko wyklarowane, bo inaczej nie wiem, jak to ciasto zareaguje.

U mnie ciasto na kopytka robie tylko z maka kartoflana, a kiedy formuje te placuszli to rece mocze , latwiej nie klei sie do rak.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/21/#findComment-352172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.