Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Annam W kuchni robi....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1308 odpowiedzi w tym temacie

#61 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 24 paź 2012 - 12:16

k zaczelam to na pewno sie nie zatrzymam

Moja wlasna pierwsza wedzona kielbasa

Fajna kiełbaska Anno,tylko tak dalej :clap:

#62 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 24 paź 2012 - 14:18

Nie mam tez duzego sitek do maszynki wiec kroilam recznie

Jakie sitka posiadasz..?

moja mala wedzareczka byla za krotka

Pokaż no dziewczyno Twoją wędzareczkę..! (Już myślałem że moja "teleskopówa" jest najmniejszą :wink: )


:wink:

#63 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7052 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 paź 2012 - 17:12

Moja wlasna pierwsza wedzona kielbasa.


Brawo Aniu :clap: :clap: :clap:
Fajnie że w końcu odważyłaś się zrobić ten pierwszy krok... czekamy na więcej :wink:

#64 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 24 paź 2012 - 17:16

Juz kombinuje co nowego zrobic.

,
:clap: :clap: za pierwszą kiełbaskę. Widzisz ile radości to daje i jak wciąga :clap: :thumbsup:

#65 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7480 postów

Napisano 24 paź 2012 - 17:35

Aniu :clap: :clap: :clap: żeby nie ta odległość byłbym dziś twoim gościem :thumbsup:

#66 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11865 postów

Napisano 24 paź 2012 - 17:43

temp. 60-65 stopni,


Trochę za wysoko .45-55C byłoby lepiej, ale pierwsze koty za płoty.Następnym razem już pójdzie lepiej. :clap: za odwagę i jak na pierwszy raz to całkiem, całkiem :grin: .

#67 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2012 - 18:52

Jakie sitka posiadasz..?

JA mam kenwood'a, tam w zestawie nie ma duzo sitek tylko te podstawowe. ale to nic, kiedys tez kroilia nie mielili.

Pokaż no dziewczyno Twoją wędzareczkę..! (Już myślałem że moja "teleskopówa" jest najmniejszą )

wlasnie cos takiego jak twoja, ale nie za wysokie.Ona w oryginale miala polki , czyli wedzilo sie na lezaco a nie na wiszaco Gdybym zostawila na dlugosci kielbasy, to bylyby chyba dobrze upieczone na dolnym koncu.

Trochę za wysoko .45-55C byłoby lepiej, ale pierwsze koty za płoty.Następnym razem już pójdzie lepiej.

Arkadiusz, nie umiej w tej mojej wedzarce utrzymac niskich temperatur :blush: Mam nadzieje ze pozniej ja dobrze rozgryze

#68 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5433 postów

Napisano 24 paź 2012 - 22:24

ANNAM , widzę ,że idzie Ci coraz lepiej :clap: Ja też ponieważ nie mam tzw szarpaka to mięso kl I kroję ręcznie :lol:

#69 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 24 paź 2012 - 22:48

ANNAM, gratuluję z pierwszymi krokami! :clap:
Sam nie dawno zacząłem "chodzić" i znam jak jest ważne wsparcie zwolenników w moment podjęcia decyzji. Nie zwracaj z elitarnej drogi, na tym forum druhowie ciebie poprą, a w domu twoje bliskie.
Też czynię kiełbaskę po przepisie Dziadka i też kraję mięso. Klienci to cenią. :thumbsup:
Powodzenia ci. Fora u ciebie jest - kiedy sypiamy ty wędź... :lol:

#70 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2012 - 22:56

Dziekuje wam wszytkim za dobre slowa i popchanie do przodu. Wlasnie siedze na necie aby zrobic zakupy jelit na kielbasy( mysle o kabanowach Halusi) . Mieso dzisiaj na pewno jakies kupie na dalsze wycieczki . :grin:

#71 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4171 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 24 paź 2012 - 23:15

Moja wlasna pierwsza wedzona kielbasa.

nie jest taka ladna i rowna

Annam, no coś się nie postarałaś... faktycznie, coś taka nijaka, krzywa, jakby nie równo nadziewana... wędzona też, jakoś tak... te jasne miejsca... niedowędzone... pewnie nie chciało ci się przekładać...

:tongue: :tongue: :tongue: :tongue: :grin: :grin: :grin: :grin:

ŻART !!!

Buziaki za odwagę !!! I za to, że w końcu nie tylko cytryny i eukaliptus ale i coś wędzonego zrobiłaś !!!
Fajnie !!!
No to teraz przyznaj się w jakim kartonie wędziłaś albo w jakich puszkach po konserwach ? Oj też żartuję :)

Witaj teraz już na całego w naszym wędzarniczym gronie :)

#72 walka

walka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 115 postów

Napisano 25 paź 2012 - 12:34

Witaj ANNAM " podwojna Krajanka"/to od Kraju pochodzenia i zamieszkania/
Pierwsze koty za ploty.
Ja tez mialem problemy z sitkami do maszynki zakupionej w Australii.
Jezeli mozna Ci doradzic to zmierz posiadane sitko; dokladnie srednice zewnetrzna,otwor na oske oraz grubosc.
Na stronie WD mozna znalezc adres firmy sprzedajacej sitka,mysle ze cos Ci dobiora.
Ja nie pamietam linka ale mam nadziej ze ktos zna i Ci pomoze.
Przyjemnego zadymiania -Waldek

#73 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2012 - 08:05

Zrobilam moja pierwsza kaszanke. Od wielu tygodni czytalam wszytkie tematy na temat kaszanki, oczywiscie strona glowna jako pierwsza. Przepis z pierwszej strony. A to efekt koncowy:
Dołączona grafika
NAstepnym razem dam wiecej kaszy.

#74 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3475 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 04 lis 2012 - 08:13

Brawo Anno - daj też niespodzianki :thumbsup:

#75 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7564 postów

Napisano 04 lis 2012 - 08:14

Zrobilam moja pierwsza kaszanke.

Piękna kaszaneczka :thumbsup: :thumbsup:
Polecam dodać do kaszanki sparzoną i krojoną w drobną kostkę wątrobę wp, lub gotowane nerki wp też krojone w kostkę, ale takie dodatki to już trzeba lubić :D :D

#76 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2012 - 08:16

Brawo Anno - daj też niespodzianki :thumbsup:

Henio dalam, ale chyba za malo. Watrobe kroilam w kostki , czasem jak sie ukroi to widac, ten odkrojony kawalek akurat nie pokazal :cry:
JA bardzo lubie niespodzianki :grin: w kaszance

#77 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7564 postów

Napisano 04 lis 2012 - 08:23

Watrobe kroilam w kostki

Jak są niespodzianki to oki :D fotki nie mogę powiększyć to nie widziałem :blush: taka kaszanka z niespodzianką to dla mnie taka, jakby to napisać :rolleyes: taka fajność smaku jest :thumbsup: :thumbsup: :grin: :grin:

#78 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2012 - 08:28

Zboju MAdeju, na pewno nastepnym razem dam duzo wiecej niespodzianek( sama je bardzo lubie) teraz mialam wielkiego stracha o sam smak. Wiem juz ,ze kaszy powinno byc wieceji wlasnie tych niespodzianek. I wg glownej strony to ja daje mniej soli, dla mnie oni maja za duzo.
A co do zdjecia, to Zboju Madeju, ze mnie fotograf jak z zaby kalosze, ale tam na prawde nie jest za bardzo pokazane niespodzianki.
Poprawie sie obiecuje

#79 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7564 postów

Napisano 04 lis 2012 - 08:30

A co do zdjecia,

Spróbuj Aniu w aparacie troszkę większą rozdzielczość ustawić :D

#80 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 04 lis 2012 - 09:20

ANNAM, a wg jakiego przepisu robiłaś? - ja od samego początku staram się trzymać receptury http://wedlinydomowe...u-pod-poznaniem
ale z nieco zmniejszoną ilością soli (w przepisie 23/kg u mnie 20/kg) a połowę z niej daję do parzenia kaszy....

i jeszcze jedno pytanie - krew suszona czy świeża? (skąd) :cool:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych