Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

ciasto nic ciekawego, kazdy ma swoje , sparwdzone

Mogłabyś przesłać dokładny przepis na swoje cisto :question: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298739
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja robię dokładnie tak samo, ale na wierzch kładę po kawałku sera twardego, albo mozzarellę.

I jeszcze wkładam do foremek do muffin

Annam jak zwykle cudnie to przedstawiłaś Pozdrawiam serdecznie

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298756
Udostępnij na innych stronach

maria.s, Zuzia lubi kolorowo, a to z mysla o niej specjalnie zrobione.

jagra, prawde powiem, klamac nie bede. Daje make, wode, olej sol drozdze odrobine cukru, a jakie ilosci, juz dawno zapomnialam, na pamiec robie z reki. Zwykle tez sprobowac musze czy aby soli nie jest malo.

Biotit, ja nie daje nawet do pizzy duzo sera, a przynajmniej staram sie , bo dla mie ser nie moze wziac smaku calosci.

renesi, dziekuje :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298841
Udostępnij na innych stronach

Pizzowe rulony, tak to sie chyba nazywa

Aniu... bardzo smakowicie wyglądaja te Pizzowe rulony.. :thumbsup: kolorowe .. generalanie dzieci tak lubią bo jedzą '' oczami'' :thumbsup:

Ja cos w tym stylu wstawiłam na forum.. ale z nadzieniem mięsa mielonego , pieczone w tortownicy . :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298852
Udostępnij na innych stronach

Ja również z chęcią spróbuję zrobić coś takiego :D Wygląda bardzo apetycznie i ciekawie! Rodzinka pewnie znów będzie w siódmym niebie :) Zastanawiam się jedynie, jak wygląda spód takiego zawijańca...podpieka się i jakby zasklepia, czy wszystko stara się dołem wypłynąć po upieczeniu?
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298854
Udostępnij na innych stronach

Moge dodac, ze jesli zostanie cos na drugi dzien ( u mnie raz tylko sie to udalo), to jest dobry pomysl na lunch dla dzieci do szkoly( pewnie i dopracy, ale jak pracowalam, to nigdy jedzenia ze soba nie nosilam).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-298855
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Challah ,czyli nasza polska Chalka

Tylko z mala zmian bo trojkolorowa

Skladniki:

1 szklanka mleka,                                                      

¼ szklanki oleju,

1 cale  jajko i 1 zoltko,

2 lyzeczki soli,

½ szklanki cukru,

3 i ½ szklanki maki,

1 i ½ lyzeczki suchych drozdzy

Wszystko dobrze wyrobic i podzielic na 3 czesci. Do jednej dodac kilka lyzek mleka( ja dalam 4 lyzki), do nastepnej czesci dodac 2 czubate lyzki miazgi z pumpkina( ugotowana dynia, wystudzona i przetarta przez sito;nie moze byc jak woda, powinna byc w miare sucha),a do trzeciej, lyzke kakao i 2 lyzki oleju. Kazda z czesci dobrze wyrobic i pozostawic do wyrosniencia . Kiedy podwoja swoja objetosc lekko przerobic i uformowac walki. Mozna robic warkocz z trzech, ja sie bawilam i przecielam kazdy kolor jeszcze na pol, czyli mialam wszystkich 6 waleczkow, ktore zaplotlam w warkocz.

post-40723-0-52303000-1381100061_thumb.jpg

 

Przelozyc na blaszke i pozostawic do wyrosniecia.NAstepnie  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i okolo 30-40 minut( to juz zalezy od piekarnika, ), najlepiej sprawdzic patyczkiem  czy suche w srodku.

Ja posmarowalam cala chalke przed pieczeniem bialkiem i posypalam lekko nasionami sezamu.

 

A tak wyglada po przekrojeniu:

 

 

post-40723-0-95113600-1381100121_thumb.jpg

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-305475
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W tym tygodniu trzeba bylo zrobic cos do jedzenia,bo rodzina juz glodem przymierala. Pomiedzy jednym zajeciem a drugim zrobilam kielabse Krakowska Kostka i kielbase  hm, wlasciwie bez nazwy taka aby sobie kawalek zjesc cieleco-wieprzowa , bo Zuzia tak lubi. MAm jeszcze prblem z nadziewarka zwlaszcza grubych kielbas, ale i tak jestem dumna z siebie. BArdzo nam wszystkim smakuje  :D

post-40723-0-78084300-1382118754_thumb.jpg

A tu Krakowska w przekroju 

post-40723-0-57552800-1382118899.jpg

 

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307560
Udostępnij na innych stronach

jestem dumna z siebie

Masz prawo Anno,bardzo ładne kiełbasy :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307566
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak jestem dumna z siebie.

Ja z Ciebie też :D:clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307569
Udostępnij na innych stronach

Jak sie ma dobrych   :yes:  nauczycieli :yes:    to sie czlowiek uczy , jak zrobi blad  to tez sie uczy ,bo nastepne lepsze bedzie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307570
Udostępnij na innych stronach

Aniu, no i super :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307619
Udostępnij na innych stronach

:clap: bardzo smakowicie wygladaja ,a nie wspomne jak pewnie smakuja :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307630
Udostępnij na innych stronach

Cóż ja mogę po wpisach koleżanek i kolegów dodać powiem tak miło jest oglądać takie zdjątka i miło jest ,że komuś wychodzi słowem mistrzowska klasa moje gratulacje no i więcej takich wyrobów życzę :tongue::clap: pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-307786
Udostępnij na innych stronach

Wedliny zrobilam, dzem zrobilam, chutney zrobilam ,wiec teraz czas na pieczywo. Oryginalny przepis byl na bagietke, jednak nie majac wlasciwej foremki do bagietek, robie takie bulkobagietki. Sa robione w walek, a pozniej nacinane, ze kiedy ma sie ochote na bulke, po portu odrywa sie  porcje jak bulke.

Przepis kiedys przepisalam ma kartke z internetu, (nie pamietam z jakiej strony) szybki i prosty:

220g maki; 150 ml wody ;1/2  lyzeczka drozdzy suchych;  1 lyzeczka  soli. To wszystko wieczorem zamieszac w misce. Powstanie geste ciasto. Przykryc workiem plastykowym i pozostawic do rana.

 Rani dolozyc do tego: 700g maki; 450ml wody;  2,5 lyzeczki soli( mozna dac mniej np. 2 lyzeczki, ja stosuje nadal "oczna" dawke)  ;2 lyzeczki suchych drozdzy; 3-4 lyzki oliwy- to wszystko wyrobic dokladnie uformowac kule i pozostawic w przykrytej misce okolo 2 godzin. Po tym czasie  jeszcze raz przerobic i podzielic na 4 czesci. Z kazdej czesci zrobic dluga bulke , ktora ponacinac lub po porstu pozostawiac jako jedna dluga bulke. Polozyc na blaszkach ,przykryc i pozostawic aby podrosly w tym czasie rozgrzac piekarnik do 240 stopni. Kiedy bulki podrosna, posmarowac je woda i do piekarnika Ja w moim na samym poczatku dalam na dol kilka kostek lodu ponownie pod koniec powtorzylam ten zabieg.

 Bulki sa chrupiace. 

A oto czesc bulek jaka sie zachowala:

post-40723-0-59690300-1382516800_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308312
Udostępnij na innych stronach

Aniu..bardzo dobry pomysł z tym "odrywaniem".

Poza tym :clap:  dla Ciebie za recepturkę ,wykonanie no i..zdjęcie :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308316
Udostępnij na innych stronach

Aniu .... po co te kostki lodu w piekarniku ? i czy to jest konieczne ?

a tak w ogóle to bułeczki wyglądają super :):clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308317
Udostępnij na innych stronach

Malgos recepture tak jak pisalam sciagnieta  :blush: , nie moja, ale sprawdzona i bardzo dobra. Polecam, nawet jak ktos nie piecze na pewno zrobi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/15/#findComment-308319
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.