Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie chodziło mi o to,że to sprawdzona recepturka. W necie jest wiele przepisów i czasem można trafić na coś co niby powinno wyjść, a w praktyce okazuje się totalną porażką. :hmm:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308321
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu aby bulka byla chrupiaca Ja mam gazowy piekarnik, jeden z gorszych do pieczywa.To jakby wspomaganie przy pieczeniu  :D



Dodano: 23 październik 2013 - 10:44

Zapomnialam dodac, ze kiedys pieklam je z ziolami i oliwkami, wychodzily super, zwlaszcza kiedy potrzebowalam na stol dla gosci.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308322
Udostępnij na innych stronach

A tak apropos wyrobów niejakiej Annam  :cool:  Zrobiłem wczoraj ten likier gruszkowy z Twojego przepisu, likier jest bardzo dobry ale ja dodałem do niego troszkę wanilii, kilka goździków i korę cynamonu. Efekt taki że panie mlaskają .... Ale jak dla mnie jeszcze lepsze wyszły same gruszki użyte do niego. Po wystudzeniu i wyjęciu z syropu wsadziłem je do słoika i zalałem odrobiną owego likieru. poezja .... chyba se pójdę jedną czy dwie skąsić  :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308326
Udostępnij na innych stronach

A tak apropos wyrobów niejakiej Annam  :cool:  Zrobiłem wczoraj ten likier gruszkowy z Twojego przepisu, likier jest bardzo dobry ale ja dodałem do niego troszkę wanilii, kilka goździków i korę cynamonu. Efekt taki że panie mlaskają .... Ale jak dla mnie jeszcze lepsze wyszły same gruszki użyte do niego. Po wystudzeniu i wyjęciu z syropu wsadziłem je do słoika i zalałem odrobiną owego likieru. poezja .... chyba se pójdę jedną czy dwie skąsić  :tongue:

Tusiaczku, to zapodaj ow przepis na forum ,jak sparwdzony.  Niech inne panie tez moga sobie pomlaskac  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308328
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem czy tak mogę ... Potem na jakimś zlocie mógłbym zabłysnąć przed Paniami http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308329
Udostępnij na innych stronach

Witam.

No nie bądź taki, jak dzieci mojego ojca i skoro masz już pozwoleństwo, to go podaj spragnionym !!! ;)   :devil:



Dodano: 23 październik 2013 - 13:34

OKI, znalazłem. THX !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308334
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj musialam chleby popiec

post-40723-0-47571100-1382606726_thumb.jpg

babanowe ciasto( pieklam po raz pierwszy ), od kolezanki dostalam przepis(do ciasta  dodane sa orzechy wloskie i rodzynki, a ciasto bardzo lekkie w sobie ,jak na bananowe)

post-40723-0-22027600-1382606790_thumb.jpg

 I kabanosy dopiero co uwedzone ,ale chyba za szybko "wysychaja"

post-40723-0-94687500-1382606861_thumb.jpg

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308512
Udostępnij na innych stronach

chlebek przepieknej urody ale kabanosy..musza byc palce lizac .. :clap:  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308513
Udostępnij na innych stronach

Aniu Ty cały dzień w kuchni siedzisz pewnie jeszcze nocki zawalasz.Ale chlebki cudne i kabanosiki też :)

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308521
Udostępnij na innych stronach

Aniu.. ale TY robisz postępy kochana... Ciasto bananowe... Kabanosy.. :clap: moje gratulacje :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308566
Udostępnij na innych stronach

HAlus ja zwykle robie wie w kuchni, tylko nie pokazuje. Teraz jakos przyszla ochota i zdjec kilka wstawila. Ale dziekuje ,dziekuje  :D

Elektra, KArolu bardzo dziekuje  :D Chlebus jeden poszedl do zamrazarki, a kabanosy na bierzaco zjadac beda.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308586
Udostępnij na innych stronach

Aniu .... moje gratulacje za mistrzowskie wykonanie :clap: :clap:

robiłam kiedyś ciasto bananowe ale było bardzo wilgotne i zakalcowate .... możesz podać swój wypróbowany przepis ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308709
Udostępnij na innych stronach

annam :) kabanosy jak malowane :) tłusciutkie :) i do tego swojski chleb... czego jeszcze chcieć wiecej ?

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308711
Udostępnij na innych stronach

annam :) kabanosy jak malowane :) tłusciutkie :) i do tego swojski chleb... czego jeszcze chcieć wiecej ?

Pozdrawiam

Pokemon chcialbys wypelnic moja liste zyczen :tongue:

Dziekuje za pochwaly.Aniu przepis na ciasto pozniej wstawie bo musze przetlumaczyc :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308713
Udostępnij na innych stronach

Możesz pokazać przekrój tego chleba?

Edytowane przez Bandolini
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308733
Udostępnij na innych stronach

Bandolini prosze bardzo Co prawda juz niewiele zostalo z chleba, bo jeden cora zabrala, a reszte dzisiaj z okazji bytnosci mlodziezy w domu duzo poszlo. Zrobilam z tego co zostalo

post-40723-0-06216800-1382682581_thumb.jpg

 A teraz ponowie swoja prosbe, abys umiesci zdjecia swoich wyrobow. NAwet tu w moim temacie.

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308742
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, bardzo ładnie wygląda i profesjonalnie.

Moje wyroby: patrz moje posty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-308747
Udostępnij na innych stronach

Aniu .... moje gratulacje za mistrzowskie wykonanie :clap: :clap:

robiłam kiedyś ciasto bananowe ale było bardzo wilgotne i zakalcowate .... możesz podać swój wypróbowany przepis ?

Przepis dostalam od kolezanki Ani ( Ania dala Ani a teraz pisze dla Ani ) :laugh: , a ona ma go z internetu ,ale swoje zmiany zrobila. 

Do food procesora wsadzic :125 g miekkiego masla(  nie z lodowki), 1 i1/2 cukru (nie pudru; Zmiany Ani- zmniejszona ilosc cukru , czyli do tej porcji dalysmy tylko 1 szklanke, inaczej byloby za slodkie ), 2 jajka, 1 lyzeczka wanilliowego extratu, 75-100 ml mleka kwasnego i 1 i 1/4 szklanki rozgniecionych bananow( banany powinny byc bardzo dojrzale, jesli nie masz to jakiekolwiek banany wsadz do woreczka plastykowego na noc, rano beda dojrzale) to wszystko dokladnie ubic w tej maszynie.

Ania zmienila przepis dodajac jeszcze starta skorke z cytryny i z polowy cytryny soku.

NAstepnie recznie juz domieszac przesiana make z proszkiem ( 1 i1/2 szklanki maki +  3sciete lyzeczki proszku do pieczenia) w przepisie bylo ,aby dodac jeszcze pol lyzeczki sody, dalam ,ale nastepnym razem zrezygnuje nawet jakby ciasto mialo byc ciezsze.

Oraz zmiany Ani, czyli  niepelma szklanak polamanych kawalkow orzechw wloskich i garsc rodzynek. Do jest porcja na 20cm okragla blaszke do tortow.

Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ( ja zawsze dno tej blaszki wykladam papierem do pieczenia ,nie musze jej niczym wysypywac). Piec okolo 45 minut ( u mnie bylo to dluzej troche wiecej niz godzina).

Mozna na to ciasto polozyc cukier puder, mase serowa. U nas bez niczego ciasto zostalo zjedzone.

 

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-309044
Udostępnij na innych stronach

Aniu ... bardzo dziękuję za przepis :) ... składniki w moim przepisie były nieco inne i w innej proporcjach ... bananów było 4 sztuki a zamiast kwaśnego mleka była śmietana ... może dlatego mi się nie udało... było po prostu za ''ciężkie '' aby ładnie wyrosło.

 

Przepis dostalam od kolezanki Ani ( Ania dala Ani a teraz pisze dla Ani ) :laugh:

... a teraz pójdzie do Kasi ... Małgosi i Marysi :laugh:

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-309066
Udostępnij na innych stronach

Moje , jak moje, ale Ani ciasto tak uroslo,ze usmiech pokazalo, tu jest zdjecie jej ciasta, ona piekla w foremce na babke

 

post-40723-0-29295300-1382820751.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-309070
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Teraz juz cieplej sie zaczyna robic, wiec szybkie obiady, a dziewczyny nie przepadaja za ziemniakami   to ryz w roli glownej.

Odrobina warzyw( groszek, brokuly,papryka,pierszka,marchewka) wrzucone na wok  z lyzka oleju sezamowego , i tylko przyprawione sojowym sosem i lyzeczka miodu.Nastepnie na woku rowniez zrobiony omlet ( jaja z sojowym sosem ;zwiniety i poszatkowany). Wszystko to wymieszane z ryzem.

post-40723-0-96766500-1383511200_thumb.jpg

Do tego kurczak  miodowo-cytrynowy. Zalewa to lyzka oleju sezamowego, 2lyzki nasion sezamowych,miod i cukier ciemny oraz sok z cytryny( no i tu bolesna metoda ,bo na oko ilosci). Niektorzy mieszaja tylko miod i sok z cytryny, jednak odkrylam ze slodkosc jest bardzej wyrownana nie gryzaca jesli dodaje sie olej sezamowy.A ze bardzo lubie sam sezam ,to i nasiona dodaje.

Kurczak jest pokrojony na male kawalki, zamoczony w jaju roztrzepanym ponownie z sojowym sosem, nastepnie obtoczone w mące ryzowej( lub mozna mieszanke zrobic z maki kukurydzianej i ryzowej, roznie robie,mam problem trzymac sie jednej receptury ale zawsze wychodzi ), to na tluszcz usmazyc z obu stron( tluszczu na woku musi byc taka odrobine wieksza ilosc aby byly zanurzone owe kawalki kurczaka, ale nie plywaly w nim), po usmazeniu, czesci kurczaka przenosze do miodowego sosu i tak nakladam sie kazda usmazona porcie .

post-40723-0-00494000-1383511656_thumb.jpg

 Niestety na zdjeciach produkcyjnych sie skonczylo, nie zrobilam zdjecia na talerzu wczesniej ,a pozniej to juz nie mialam co robic.

Edytowane przez chudziak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-310721
Udostępnij na innych stronach

 Niestety na zdjeciach produkcyjnych sie skonczylo, nie zrobilam zdjecia na talerzu wczesniej ,a pozniej to juz nie mialam co robic.

A szkoda Aniu dla mnie to takie  troszkę "egzotyczne " jedzonko aczkolwiek jak widać z przepisu musi być smaczne szkoda ,że tekst i foty nie oddają smaku  :tongue: Pozdrawiam :D

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-310748
Udostępnij na innych stronach

ANNAM zeby nie tak daleko to juz bym sie wprosila do ciebie na taki objad:-)ja tez nie jestem fanka ziemniakow szczegolnie gotowanych  no a frytki to kalorie :-) 

lubie takie szybkie dania nawet niekoniecznie latem a cos na styl azjatycki czy tajski jest zawsze super !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/16/#findComment-310763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.