Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Aniu ... a co daje zastosowanie akurat mąki ryżowej ? można ją zastąpić całkowicie używając tylko kukurydzianej?

 

Niestety na zdjeciach produkcyjnych sie skonczylo, nie zrobilam zdjecia na talerzu wczesniej ,a pozniej to juz nie mialam co robic.

 

tak to bywa Aniu, kiedy się takie smaczne rzeczy robi :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-310793
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu, maka ryzowa jest  piaskowa, nie tworzy kluchy naokolo miesa, a razem z jajkie robi panierke ( maka kukurydziana powieksza  ilosc panierki) ,a panierka wspaniale naciaga sosem miodowym.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-310887
Udostępnij na innych stronach

Aniu, maka ryzowa jest  piaskowa, nie tworzy kluchy naokolo miesa, a razem z jajkie robi panierke ( maka kukurydziana powieksza  ilosc panierki) ,a panierka wspaniale naciaga sosem miodowym.

teraz już jestem oświecona na temat mąki ryżowej... tylko jeszcze muszę ją kupić :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-310902
Udostępnij na innych stronach

U mnie jest 10 godzin doprzodu. Spie w nocy czasem  nie dlugo, ale nauczylam sie spac na skroty :D  Jest teraz dokladnie 6:49 rano a u was 20:49

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-310906
Udostępnij na innych stronach

U mnie czas letni teraz, kiedy wymacie letni a ja zimowy jest 8 godzin roznicy

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-310910
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam ryż z warzywami. A z kurczakiem w miodzie to danie doskonałe. Dzięki za pomysł na niedzielny obiad!

 

Też mam problemy z fotografowaniem dań obiadowych ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-311360
Udostępnij na innych stronach

Znalazlam na necie przepis na chleb ktorego sie nie wyrabia.  3 szklanki maki ( ja mieszalam make chlebowa z razowa) 1/4 lyzeczki suchych drozdzy, 1 lyzeczka soli; to wszystko wymieszac i dolac do tego 1 i 1/2 szklanki wody. Jeszcze raz dokladnie wymieszac lyzka, przykryc plastykiem. wszystko to zrobilam wieczorem. Rano znalazlam w misce wyrosniete ciasto:

post-40723-0-43156000-1383885118_thumb.jpg

Troche z niedowierzaniem, ale przystapilam do dalszej pracy. Na stonice wylozylam ciasto ( nie bylo ani geste ani rzadkie),uformowalam bochenek i na koszyk do wyrosniecia polozylam:

post-40723-0-10859900-1383885212_thumb.jpg

 w czasie kiedy odpoczywalo i powiekszalo sie, w piekarniku nagrzalam garnek zeliwny w temp 260stopni, do ktorego wsadzilam ciasto, nawet z tego wszytkiego zapomnialam naciac z gory ,co spowodowalo lekkie pekniecie u dolu  Ale to nie wazne, najwazniejsze ze sie nie poparzylam  :D

Chleb pieklam w 240 stopniach 30 minut a pozniej zmniejszylam na 200 i okolo 20 minut ( w oryginalnym przepisie jest podane ze w 200 stopniach 15-30 minut.)

Oto chleb upieczony i ukrojony,

post-40723-0-56664000-1383885549_thumb.jpgpost-40723-0-35698900-1383885575_thumb.jpg

 Dla kogos ,kto rano wstaje wczesnie  i chce miec swiezy  jeszcze cieply chleb , a tak na prawde bez wielkiego nakladu pracy polecam.

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-311547
Udostępnij na innych stronach

Karolu, tak jak ty wstajesz, to rodzina moze jesc codziennie cieply chlebus na sniadanko  :D  A to ze sie piecze w zeliwnym garnku robi wspaniala skorke na chlebie

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-311551
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu za przepis na szybki chlebek to cos dla mnie Nie piekłam chlebka 3 miesiące zakwas moj w lodówce pewnie zmarł śmiercią głodową Chlebek mało pracochłonny i na pewno na niego znajdę czas Piękna skórka w koła chlebka ci wyszła

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-311568
Udostępnij na innych stronach

Aniu ... chlebek prosty w przygotowaniu i piękny w Twoim wykonaniu  :clap:

 

Dla kogos ,kto rano wstaje wczesnie i chce miec swiezy jeszcze cieply chleb , a tak na prawde bez wielkiego nakladu pracy polecam.

 

to chyba dla mnie ten przepis :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-311573
Udostępnij na innych stronach

Renesi skorka to wlasnie zasluga pieczenia w zeliwnym garnku, 

Aniu upiec smak zblizony do chleba na zakwasie( dziwne) .

 DZiekuje dziewczyny  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-311747
Udostępnij na innych stronach

Amator jedzonka nie ma problemu, moze byc to tylko moj temat , przynajmniej jakas dekoracja  :D Adbud, polecam, tylko pamietaj piecz w zeliwnym garnku

 

 No ale do dziela, obiecalam jednej osobie ( renesi to dla Ciebie  :D ) ciasto szybkie i na kilka smakow. 

Oryginalny przepis pochodzi z gazet wydawanych u nas z serii " Women's Weekly" a jest jedna z odmian polskiego przepisu na murzynka. Tylko moje przerobki zrobily z niego zupelnie inne smaki.

 Oto ryginalny przepis :

Do garnka dajemy 1 3/4 szklanki cukru ( dla mnie jest ta porcja za duza, zmniejszam ja przynajmniej do 1 i 1/4 ,ale to juz osobisty smak)

2/3 szklanki cocoa( ciasto jest bardzo ciemne) ,185 g masla,1 szklanka wody, 1/4 lyzeczki sody. Todoprowadzic do zagotowania mieszajac. wystudzic.

post-40723-0-65053200-1383992274_thumb.jpg

 Do tego dodac mieszajac lyzka 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia ( tu w przepisie jest self-raising flour, latwo zrobic na kazda szklanke maki dodac  1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia; czyli do tej porcji jaka tu jest dajemy 3  lyzeczki proszku do pieczenia), 3 jajka. Jesli ktos lubi to mozna dodac wanilie lub inny olejek Ja dodalam skorke z pomarancza. To wszystko do foremki  do rozgrzanego piekarnika 170 stopni i okolo 45 minut. Nalezy sparwdzic czy patyczek wbity wyjdzie suchy. A tak wyglada

post-40723-0-82272100-1383992359_thumb.jpg

 

A teraz juz nastepne to przerobka. Ciasto daktylowe bez cukru

Do garnka dalam 1qszklanke wody,185g masla,1/4 wyzeczki sody 1 i 1/2 szklanki daktyli( trzeba sie upewnic ze nie ma pestek, bo pozniej jest to wszystko blendowane) i maly kawalek cynamonu ( ja robie bez cukru jednak jesli ktos woli zawsze moze dodac przynajmniej odrobine)

post-40723-0-08022200-1383992514_thumb.jpg

 To wszystko doprowadzic do zagotowaniai zblendowac i na tym etapie dodalam ordrobine rumu

post-40723-0-67546900-1383992686_thumb.jpg

 Nastepnie jak w przepisie u gory dodac make i jajka. Do foremki i upiec. Oba ciasta pieklam w jednym piekarniku. A to wlasnie ciasto daktylowe

post-40723-0-46657300-1383992773_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-311793
Udostępnij na innych stronach

Musze sie pochwalic Czas letni juz niedlugo wiec nareszcie kupilam sobie nowa zabawke. Listponosz mi ja dzisiaj przyniosl

post-40723-0-78928500-1384147035_thumb.jpg

 Jak to mowia, mala rzecz a cieszy  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-312091
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję Aniu wypróbuję go w piątek Wersja daktylowa  musi być dobra Zrobię go tak dodam rodzynki i morele suszone a przełożę go dżemem cytrynowo pomarańczowym Myślę że będzie dobrze A jak ty uważasz ?

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-312105
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM,

3 lyzeczki proszku do pieczenia ,wydaje mi sie strasznie duzo  na ta ilosc maki,probowalas moze zmniejszyc ilosc?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-312106
Udostępnij na innych stronach

Electra, u nas jest maka self-raising flour ,a ten przelicznik znalazlam na necie.  Dlatego tak napisalam, Poszukaj moze znajdziesz mniejsza ilosc. JA mam gotowy produkt.  Ale zawsze mozesz zmniejszyc ilosc proszku, warto probowac, jesli zrobisz i okaze sie ,ze mniejsza ilosc jest ok, to napisz. Ja chetnie zmienie w przepisie  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-312107
Udostępnij na innych stronach

z tymi daktylami mi przypadlo do gustu .jak zrobie dam znac a postaram sie zmniejszyc proszek  proszku za bardzo nie moge ze wzgledu na zoladek :hmm:

u nas tez proponuja 3 lyzeczki proszku na 1/2 litra maki ,bede musiala poeksperymentowac ze zmniejszona iloscia:-)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-312109
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zrobilam w koncu kabanosy specjalne  :D   ok zacznijmy od poczatku. Czyli dostalam w koncu miesko kangura tak ono wyglada

post-40723-0-21591400-1386356428_thumb.jpg

oczywisice trzeba bylo oczysci wiec uzyskalam taki produkt

post-40723-0-94009600-1386356476_thumb.jpg

 Dlugo zastanawialam sie jaka kielbase zrobic w koncu padlo na kabanosy i wygrzebalam na forum kabanosy z baraniny, zastapilam w przepisie baranine miesem z kangura . Przyprawy jakie dalam to czosnek, pieprz , kminek i gorczyce. zaluje ze nie dodalam odrobiny chili, no nastepnym razem nie omieszkam. 

 Co do proporcji miesa to twiuerdze, ze nastepnym razem rowniez zwieksze ilosc wieprzowiny kl. II. a tak wyglada koncowy produkt( podejscie pierwsze, :D ) udane

post-40723-0-08934500-1386356764_thumb.jpg

 Jeszcze wczoraj cieple prosto z wedzarni rodzinka musiala probowac, smakowalo czyli osiagnelam zamierzony cel.

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/17/#findComment-319090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.