eli55 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 7 Stycznia 2014 ANNAM jak robisz ten slimakowy chlebek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 7 Stycznia 2014 ANNAM jak robisz ten slimakowy chlebek? Eli , jest to chleb drozdzowy . Robie dwa rodzaje, jeden pszenny drugi zytni. Kiedy juz w misce cisto podrosnie najpierw wyrabiam kazde osobno, a nastepnie rozwalkowuje pszenne, odkladam na moment, rozwalkowuje zytnie i kalade na pszenne. RAzem zwijam starajac sie aby nie powstaly zadne piuste miejsca z powietrzem. TAki rulon wstawiam doblaszki i przykrywam wilgotna sciereczka ,az urosnie. Wtedy do pieca 240 stopnii pieke( nigdy nie sparwdzam czasu,po zapachu w domu wiem,ze juz nalezy sparwdzic i zadko sie myle). A jesli chcesz dokladny sklad to : 1 lyzka cukru,2 lyzeczki suchych drozdzy,1/4 szklanki wody- to wymieszac i odstawic na 15 minut, nastepnie do dac :4 szklanki makin pszennej chlebowej,1 szklanka wody, 2 lyzeczki soli, - wyrobic az bedzie gladkie ciasto. Jesli robie czesc zytnia to wtedy zamiast 4 szklanek pszennej maki daje 2 szkalni zytniej, 2 szklanki pszennej chlebowej maki. Chleb ten pieke ,kiedy w domu maja ochote na opiekane kromki. Eli zrob ,zobaczysz ze latwy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Aniu ale piękna fotorelacja... a o daniu nie wspomnę...na pewno musiało smakować Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Aniu ale piękna fotorelacja.. HAlusia, dziekuje stram sie z aparatem robic, ale ciezko mi to wychodzi o daniu nie wspomnę...na pewno musiało smakować HAlus danie polecam, szybkie w przygotowaniu i smaczne . U nas latem czesto takie obiady robie. Szybkie, aby nie grzac dlugo w domu, i salatkowe Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Dzisiaj sasiedzi wrocili z wakacji wiec obiad troche wiekszy zrobilam. Ale zacznijmy od poczatku. Wyjelam z lodowki resztki i to co z ogrodu dzisiaj bylo, no niewiele ,ale leniwa sie zrobilam i jechac mi sie nie chcialo Postalam popatrzylam i zaczelam od marchewki i jablka. Obralam starlam na tarce lekko posolilam zrobilam sos z oleju cukru odrobiny soli i wymieszalam. Odstawilam bo zawsze sok wylatuje jesli nie odpocznie. NAstepnie woda juz w garnku byla gotowa, dodalam sol i cukier wrzucialam oczyszczonafasolke i kalafior. Teraz czas na kapusty. Na pierwszy rzut poszla czerwona. Pokroilam, do tego dodalam pokrojona cebule czerwona. wymieszalam z sola i wypracowala az byla miekka. Do tego dodalam zielona pietruszke i olej z pieprzem i odrobina miodu. Do odstawienia. Pekinska kapusta stracila dzisiaj tylko trzy liscie, pokroilam ja dodalam do niejpokrojona w paski paprykei ziarna surowe z jednej kukurydzy. Teraz w mixerze wrzucialam marchewki kawalatek, jablko, lyzka majonezy olej tym razem z winogronowych pestek, avokado,pieprz sol i wszystko zmiksowalam na piekny pomaranczowy majonez. To dodalam do salaty i wymieszalam. Zapomnialam napisac wczesniej. Fasolka juz w tym czasie chlodzila sie w lodzie, a kalafior czeka, no i ziemniaczki z ogrodka juz do gara trafily. Ok, salatki powedrowaly na talerz ,a ja zajelam sie miesem. Najszybciej zrobic mi kotlety panierowane, a ze mam osobnika ktory moze je jesc codziennie i sasiedzi rowniez lubia,wiec zrobilam kotlety panierowane. Ziemniaczki oczywiscie z koperkiem z ogrodka. Trafilo to na drugi talerz. Szybko robilam zdjecie zanim zaczeli nakladac, dlatego tak malo kotletow na zdjeciu. Uwierzcie bylo wieciej Ale kiedy te parujace ziemniaki trafily na talerz ,kazdy okazal sie umierajaco glodny Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Annam szkoda ze mieszkam tak daleko ..chcialabym miec taka sasiadke! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Electra moi sasiedzi sa wspaniali i obie strony dbaja o siebie Wszyscy na forum robia pasztety ostatni i tyle sie o nich pisze, ja znowuporzadki w zamrazalniku robilam i odkrylam kiesko od rosolu. To tez sobie zrobilam. Moje dziecko nazywa to " miesne ciasto"bo jest na blaszcze pieczone, a nie w jelicie robione. Wiec zwal jak zwal, moze byc miesne ciasto z zurawinami. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Aniu super . A ten chlebek ... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 10 Stycznia 2014 ANNAM chlebek dwukolorowy jak rolada boczkowa , Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 10 Stycznia 2014 RAdku, Andrzeju dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Naprawde wyglada jak ciasto , Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 10 Stycznia 2014 @ANNAM,Co Ty jeszcze Dobra kobieto wymyślisz? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Teraz duzo nie pieke, bo mamy troche wyzsza temperature. Postanowilam zrobic batoniki z ziaren. NAmieszalam, platki zytnie, jeczmienne, owsiane( bylo ich chyba 2 szklanki) podprazylam na patelni i do michy.NAstepnie na rozgrzana patelnie dalam orzeszki sosnowe, sezam, pestki dyni ,az do momentu podarzenia i te rowniez trafily do michy. Dalej oszly orzeszki nerkowe ( ale panietajcie, obojetnie jaki sklad wam pasuje ,albo macie pod reka ) i wiorki kokosowe, te ostatnie bardzo szybko i juz na wylaczonej patelni podprazalam( kokos jest delikarny jesli chodzi o temperature), rowniez do michy. Zapomnialam bym orientacyjnie podac ilosc, mysle ze tych wszystkich dodatkow bylo spokojnie 4-5 szklanek.Teraz do rondelka dalam pol kostki masla( 125 g) i 2 szklanki miodu. Rozgrzewalam mieszajac,kiedy juz zaczelo wrzec, pozostawilam na malym ogniu i gotowalo sie do uzyskania trwardosci na tescie z zimna woda, jakies 10 no moze 15 minut. To wszystko zalezy od miodu czy jest bardzo plynny czy twardniejacy. Jesli ktos nie jest pewny, moze dodac 3-4 lyzki cukru na poczatek( ja jednak z cukru zrezygnowalam ), bo ja za pierwszym razem jak robilam, to za wczesnie zdjelam z ognia i batoniki byly bardziej kruszonka. Kiedy lubier miodowy jest gotowy wlewamy taki gotujacy sie na nasza mieszanine podprazonych ziaren i szybko mieszamy. Bardzo szybko sztywnieje, ale spokojnie mozna z nim pracowac dalej. NA blaszke wylozona palierem do pieczenia wylozylam mase i wyrownalam. To wszytko do lodowki. Kiedy zastygnie i wystygnie ,pokroic na kawalki jakie kazdemu odpowiadaja. Ja kroje czesc na male batoniki a czesc na kostke. NA dlugo nie starczaja. Kiedys cos podobnego widzialam w tv , zrobilam i jestem bardzo zadowolona. Bardzo dobre do szkoly, czy pracy kiedy moje dziewczyny biora, a takze jest to taki energy bust ,kiedy jestesmy na biedu bez szansy lunchu, polecam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 12 Stycznia 2014 ANNAM.Kurczę to jest pomysł z tym chlebkiem dla moich wnuków niejadków.Chlebek zrobiłaś pierwsza klasa :clap: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 12 Stycznia 2014 BAsiu dziekuje, polecam,jest latwy w wykonaniu, a dzieci do szkoly kiedy zabieraly budzily zainteresowanie swoja kanapka nawet nauczycieli Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Wlasnie dostalam wiadomosc , ze swinka juz sie studzi i oczywiscie zdjecie , tylko nie wiem, ktora moja jest Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Blondynki, jak się patrzy !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Blondynki, jak się patrzy !!! To brunetki, tylko sie juz rozebraly troche . Po polu biegaly czarne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 15 Stycznia 2014 wszystkie eleganckie panienki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 4 Lutego 2014 Dzisiaj jeden dzien odpoczynku i odrobine w kuchni bylam. Oczywiscie deser zawsze musi byc, dzisiaj szybkie Czekoladowe mufinki ze swiezymi owocami . Ciasto robi sie bardzo szybko, miesza sie lyzka daje do formy i kilka minut w piekarniku. Gotowe, a to efekt Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-331633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 4 Lutego 2014 Piękny ten Twój deserek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-331637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 5 Lutego 2014 A te owoce to jeżyny?, pozdrawiam jak widzisz Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-331849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 5 Lutego 2014 Tak Baca ,jezyny. Codziennie swieze mam z ogrodka Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-331894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 5 Lutego 2014 ANNAM :clap: Co prawda jeżyn nie mam, ale mam jagody i truskawki, to może byś przepisik na ciasto wrzuciła przy okazji. Ja robie muffiny z czekoladą, ale kiedyś jadłam prawdziwe mufiny przywiezione z USA i to było dopiero ciacho. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-332020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 5 Lutego 2014 BAsiu juz pisze. Przepis prawdopodobnie dostalam od kogos, bo recznie wpisany w starym zeszycie z przepisami.1 i 3/4 szklanki maki3/4 szklanki cukru1/2 szklanki czekolady 2 lyzeczki proszku do pieczenia1/4 lyzeczki sody + szczypta soli( sol zawsze daje do kazdego ciasta) Te skladniki wymieszac lyzka w misce Teraz do drugiej miski: 1 jajko,1 i 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki roztopionego masla1 lyzeczka extratu vanilii i to juz kazdego wybor, ja to pomijam, 1 i 1/3 szklanki chipsow czekoladowych ( nie daje tego, bo wg mnie ciasto jest za slodkie)To wymieszac i wlac do pierwszej miski z maka.Po wymieszaniu lyzka, uzyska sie geste bardzo ciasto, ale nie wyrabiac, tylko ma byc wymieszane aby bylo mokre. Dalsze wyrabianie powoduje ze ciasto jest bardzo ciezkie.Nakladac do wylozonych papierem foremek i do piekarnika nie wiecej niz 160 stopni. Moj nowy piekarni ( musialam to podkleslic, bo juz go mam i ciesze sie jakbym zywa byla ) piecze dosc szybko, nie dluzej niz 15 minut, ale zawsze i tak sprawdzam patyczniem. Inne zmiany jakie czasem wporwadzam, daje do tego ciasta( juz kiedy przeloze do foremek) kilka jagod, czasem czeresnie czy wisnie, maliny.Jednak najlepiej smakuja puste a owoce obok., ewentualnie jesli ktos podaje to jako typowy deser, moze byc sos owocowy( malinowy np.) i bita smietana. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-332060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.