Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

ANNAM jak robisz ten slimakowy chlebek?

 Eli , jest to chleb drozdzowy . Robie dwa rodzaje, jeden pszenny drugi zytni. Kiedy juz w misce cisto podrosnie najpierw wyrabiam kazde osobno, a nastepnie rozwalkowuje pszenne, odkladam na moment, rozwalkowuje zytnie i kalade na pszenne. RAzem zwijam starajac sie aby nie powstaly zadne piuste miejsca z powietrzem. TAki rulon wstawiam doblaszki i przykrywam wilgotna sciereczka ,az urosnie. Wtedy do pieca 240 stopnii pieke( nigdy nie sparwdzam czasu,po zapachu w domu wiem,ze juz nalezy sparwdzic i zadko sie myle).

 A jesli chcesz dokladny sklad to : 1 lyzka cukru,2 lyzeczki suchych drozdzy,1/4 szklanki wody- to wymieszac i odstawic na 15 minut, nastepnie do dac :4 szklanki makin pszennej chlebowej,1 szklanka wody, 2 lyzeczki soli,  - wyrobic az bedzie gladkie ciasto. Jesli robie czesc zytnia to wtedy zamiast 4 szklanek pszennej maki daje 2 szkalni zytniej, 2 szklanki pszennej chlebowej maki. 

Chleb  ten pieke ,kiedy w domu maja ochote na opiekane kromki.

 Eli zrob ,zobaczysz ze latwy  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325236
Udostępnij na innych stronach

Aniu ale piękna fotorelacja... a o daniu nie wspomnę...na pewno musiało smakować  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu ale piękna fotorelacja..

 HAlusia, dziekuje  stram sie z aparatem robic, ale ciezko mi to wychodzi :facepalm:

 

 

o daniu nie wspomnę...na pewno musiało smakować 
 

 HAlus danie polecam, szybkie w przygotowaniu i smaczne . U nas latem czesto takie obiady robie. Szybkie, aby nie grzac dlugo w domu, i salatkowe

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325241
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj sasiedzi wrocili z wakacji wiec obiad troche wiekszy zrobilam. Ale zacznijmy od poczatku. Wyjelam z lodowki resztki i to co z ogrodu dzisiaj bylo, no niewiele ,ale leniwa sie zrobilam   i jechac mi sie nie chcialo 

post-40723-0-99204900-1389171494_thumb.jpg

 Postalam popatrzylam i zaczelam od marchewki i jablka. Obralam starlam na tarce lekko posolilam zrobilam sos z oleju cukru odrobiny soli i wymieszalam. Odstawilam bo zawsze sok wylatuje jesli nie odpocznie.

 NAstepnie woda juz w garnku byla gotowa, dodalam sol i cukier wrzucialam oczyszczonafasolke i kalafior.

 Teraz czas na kapusty. Na pierwszy rzut poszla czerwona. Pokroilam, do tego dodalam pokrojona cebule czerwona. wymieszalam z sola i wypracowala az byla miekka. Do tego dodalam zielona pietruszke i olej z pieprzem i odrobina miodu. Do odstawienia.

 Pekinska kapusta stracila dzisiaj tylko trzy liscie, pokroilam ja dodalam do niejpokrojona w paski paprykei ziarna surowe z jednej kukurydzy.

 Teraz w mixerze wrzucialam marchewki kawalatek, jablko, lyzka majonezy olej tym razem z winogronowych pestek, avokado,pieprz sol i wszystko zmiksowalam na piekny pomaranczowy majonez. To dodalam do salaty i wymieszalam.

 Zapomnialam napisac wczesniej. Fasolka juz w tym czasie chlodzila sie w lodzie, a kalafior czeka, no i ziemniaczki z ogrodka juz do gara trafily.

 Ok, salatki powedrowaly na talerz ,a ja zajelam sie miesem. Najszybciej zrobic mi kotlety panierowane, a ze mam osobnika ktory moze je jesc codziennie i sasiedzi rowniez lubia,wiec zrobilam kotlety panierowane. Ziemniaczki oczywiscie z koperkiem z ogrodka. Trafilo to na drugi talerz. Szybko robilam zdjecie zanim zaczeli nakladac, dlatego tak malo kotletow na zdjeciu. Uwierzcie bylo wieciej :D

post-40723-0-91583800-1389172088_thumb.jpg

Ale kiedy te parujace ziemniaki trafily na talerz ,kazdy  okazal sie umierajaco glodny ;)

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325398
Udostępnij na innych stronach

Annam szkoda ze mieszkam tak daleko ..chcialabym miec taka sasiadke!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325420
Udostępnij na innych stronach

 Electra moi sasiedzi sa wspaniali i obie strony dbaja o siebie  :D

Wszyscy na forum robia pasztety ostatni i tyle sie o nich pisze, ja znowuporzadki w zamrazalniku robilam i odkrylam kiesko od rosolu. To tez sobie zrobilam. Moje dziecko nazywa to " miesne ciasto"bo jest na blaszcze pieczone, a nie w jelicie robione. Wiec zwal jak zwal, moze byc miesne ciasto z zurawinami. 

post-40723-0-86337000-1389307764_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325887
Udostępnij na innych stronach

Aniu super  :thumbsup: . A ten chlebek :tongue: ...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325892
Udostępnij na innych stronach

ANNAM   chlebek dwukolorowy jak rolada boczkowa  , :clap::)

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-325893
Udostępnij na innych stronach

Teraz duzo nie pieke, bo mamy troche wyzsza temperature. Postanowilam zrobic batoniki z ziaren. 

 NAmieszalam, platki zytnie, jeczmienne, owsiane( bylo ich chyba 2 szklanki)  podprazylam na patelni i do michy.

NAstepnie na rozgrzana patelnie dalam orzeszki sosnowe, sezam, pestki dyni ,az do momentu podarzenia i te rowniez trafily do michy.

 Dalej oszly orzeszki nerkowe ( ale panietajcie, obojetnie jaki sklad wam pasuje ,albo macie pod reka ) i wiorki kokosowe, te ostatnie bardzo szybko i juz na wylaczonej patelni podprazalam( kokos jest delikarny jesli chodzi o temperature), rowniez do michy.

 Zapomnialam bym orientacyjnie podac ilosc, mysle ze tych wszystkich dodatkow bylo spokojnie 4-5 szklanek.

Teraz do rondelka dalam pol kostki masla( 125 g) i 2 szklanki miodu. Rozgrzewalam mieszajac,kiedy juz zaczelo wrzec, pozostawilam na malym ogniu i gotowalo sie do uzyskania  trwardosci na tescie z zimna woda, jakies 10 no moze 15 minut. To wszystko zalezy od miodu czy jest bardzo plynny czy twardniejacy. Jesli ktos nie jest pewny, moze dodac 3-4 lyzki cukru na poczatek( ja jednak z cukru zrezygnowalam ), bo ja za pierwszym razem jak robilam, to za wczesnie zdjelam z ognia i batoniki byly bardziej kruszonka. :laugh:

 Kiedy lubier miodowy jest gotowy wlewamy taki gotujacy sie na nasza mieszanine podprazonych ziaren i szybko mieszamy. Bardzo szybko sztywnieje, ale spokojnie mozna z nim pracowac dalej.

 NA blaszke wylozona palierem do pieczenia wylozylam mase i wyrownalam. To wszytko do lodowki. Kiedy zastygnie i wystygnie ,pokroic na kawalki jakie kazdemu odpowiadaja. Ja kroje czesc na male batoniki a  czesc na kostke. NA dlugo nie starczaja.

 Kiedys cos podobnego widzialam w tv , zrobilam i jestem bardzo zadowolona. 

Bardzo dobre do szkoly, czy pracy kiedy moje dziewczyny biora, a takze jest to taki energy bust ,kiedy jestesmy na biedu bez szansy lunchu, polecam

post-40723-0-30615300-1389424072_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326089
Udostępnij na innych stronach

BAsiu dziekuje, polecam,jest latwy w wykonaniu, a dzieci do szkoly kiedy zabieraly budzily zainteresowanie swoja kanapka nawet nauczycieli  :laugh:​ 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326389
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie dostalam wiadomosc , ze swinka juz sie studzi i oczywiscie zdjecie , tylko nie wiem, ktora moja jest 

post-40723-0-07040000-1389781477_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326879
Udostępnij na innych stronach

Blondynki, jak się patrzy !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Blondynki, jak się patrzy !!!

 To brunetki, tylko sie juz rozebraly  troche :laugh: . Po polu biegaly czarne :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-326883
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj jeden dzien odpoczynku i odrobine w kuchni  bylam. Oczywiscie deser zawsze musi byc, dzisiaj  szybkie  Czekoladowe mufinki ze swiezymi owocami . Ciasto robi sie bardzo szybko, miesza sie lyzka daje do formy i kilka minut w piekarniku. Gotowe, a to efekt 

post-40723-0-46442300-1391502664_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-331633
Udostępnij na innych stronach

ANNAM :clap: :clap: :clap:

Co prawda jeżyn nie mam, ale mam jagody i truskawki, to może byś przepisik na ciasto wrzuciła przy okazji. Ja robie muffiny z czekoladą, ale kiedyś jadłam prawdziwe mufiny przywiezione z USA i to było dopiero ciacho.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-332020
Udostępnij na innych stronach

BAsiu juz pisze. Przepis prawdopodobnie dostalam od kogos, bo recznie wpisany w starym zeszycie z przepisami.

1 i 3/4 szklanki maki

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki czekolady 2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/4 lyzeczki sody 

+ szczypta soli( sol zawsze daje do kazdego ciasta)

 Te skladniki wymieszac lyzka w misce

 Teraz do drugiej miski:

 1 jajko,

1 i 1/4 szklanki mleka 

1/2 szklanki roztopionego masla

1 lyzeczka extratu vanilii

 i to juz kazdego wybor, ja to pomijam, 1 i 1/3 szklanki chipsow czekoladowych ( nie daje tego, bo wg mnie ciasto jest za slodkie)

To wymieszac  i wlac do pierwszej miski z maka.Po wymieszaniu  lyzka, uzyska sie geste bardzo ciasto, ale nie wyrabiac, tylko ma byc wymieszane  aby bylo mokre. Dalsze wyrabianie powoduje ze ciasto jest bardzo ciezkie.

Nakladac do wylozonych papierem foremek i do piekarnika nie wiecej niz 160 stopni.

 Moj nowy piekarni ( musialam to podkleslic, bo juz go mam  :D  i ciesze sie jakbym zywa byla  :laugh: ) piecze dosc szybko, nie dluzej niz 15 minut, ale zawsze i tak sprawdzam patyczniem.

 Inne  zmiany jakie czasem wporwadzam, daje do tego ciasta( juz kiedy przeloze do foremek) kilka jagod, czasem czeresnie czy wisnie, maliny.

Jednak najlepiej smakuja puste a owoce obok., ewentualnie  jesli ktos podaje to jako typowy deser, moze byc sos owocowy( malinowy np.) i bita smietana. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/20/#findComment-332060
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.