Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Olga to taki przepis "na oko". maki wsypalam tak kilka lopatek, bedzie kg lub troche wiecej, jajka  3 sztuki rostrzepalam, drozdzy   30-40 g roztarlam z lyzka cukru i dalam troche mleka cieplego, a mleka wszystkiego bylo okolo 0.5 l, soli 4 lyzeczki ( zawsze sprobuje ciasto i jesli trzeba dodac to troche dodaje, tym razem bylo ok )i masla 3 lyzki ,takie czubate rozpuszczonego. To wyrobilam, ladnie sie wyrobilo i do rosniecia a pozniej walkowalam 4 placki, kazdy pokroilam na czesci i zrolowalam, posmarowalam jajkiem i  posypalam makiem.  Rogaliki tez rosly , a ja w tym czasie mialam czas na cos innego.

( Prosze nie sugerowac sie dokladnie ilosciami, to tak jak mysle dalam jesli chodzi o gramy czy kg, ) :facepalm:

 Kiedys jeszcze sie trzymalam przepisow, a teraz to juz chyba leniwa sie robie.  Zauwazylam jedno jesli sie chce delikatniejsze pieczywo miec, to make taka jak tortowa dac trzeba, a nie chlebowa i tak tutaj  zrobilam. Tak samo z tluszczem maslo do buleczek, olej do bardziej sztywnych wypiekow ,jak pizza.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377365
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

OK -dzięki  ,taki przepis mi wystarczy ,ja też wiele rzeczy robię na oko :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377366
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja też wiele rzeczy robię na oko
 

 Wiem  :laugh:  w koncu w niektorych dziedzinach z ciebie przyklad biore  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377367
Udostępnij na innych stronach

MArysiu, Eli ,dziekuje  :D 

 

 

znowu mi smaku i roboty narobilas

To ja przez ciebie robilam Eli te rogale :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377381
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu :):tongue:   rogaliki tak pysznie wyglądają ,że też przypomniałem sobie jak w szkole na długiej przerwie podawali ze szklanką mleka :):tongue: :tongue: :tongue:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377382
Udostępnij na innych stronach

 Grzegorz dziekuje :D  Wiele takich zdjec na forum ,przypomina smaki  z lat dzieciecych, chyba sie starzejemy  :laugh: , a moze inaczej napisze, lat nam przybywa :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377384
Udostępnij na innych stronach

chyba sie starzejemy  :laugh: , a moze inaczej napisze, lat nam przybywa :D

NIe starzejemy się, ani nam lat nie przybywa. Dzieci nam tylko rosną !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio tylko chleb byl, wiec dzieki Eli , zrobilam moim dziewczyna rogaliki
 

Aniu... rogaliki przecudnej urody  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377445
Udostępnij na innych stronach

Annam szacun za rogaliki ... :thumbsup: od takich to z zoltym serkiem mozna sie uzaleznic :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377447
Udostępnij na innych stronach

Annam,

takie rogaliki przynosił mi po nocnej zmianie na śniadanie mój ukochany dziadek. Był kierownikiem piekarni, nad którą mieszkałem. Babcia już była zdążyła zagotować mleko, które zawsze lekko wykipiało i zdążyło się przypalić na fajerkach pieca, w którym buzował poranny ogień. Była też bułka. Chrupiąca, lekko brązowa, o lekko twardej skórce z podspodu. Rozdrobniona lądowała w miseczce z łyżeczką cukru zalana mlekiem przygotowanym właśnie przez ukochaną babcię.

Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa.

Dzięki za przepis na rogaliki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377472
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo, ze truskawki sa teraz w sprzedazy przez caly rok, ale dzisiaj dostalam nasze lokalne. Moja cora zapytala mnie: Dlaczego te ze sklepu tak nie smakuja dobrze, oczywiscie objadajac sie miseczka truskawek.

post-40723-0-78497600-1413698495_thumb.jpg

 Sa to tzw. klasa II, czyli maja troche niepoprawny ksztalt i czasem jasniejsze sa przy szypulkach. Mi to nie przeszkadza, wole te niz te idealnie wygladajace w sklepie ,a smakujace jak plastyk.]

 Jako ze neidawno odkrylam ,iz sok z jablek robony w sokowniku ( ten garnek mam na mysli ) daje niesamowita slodycz. Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic, trzeba rozcienczyc woda. Polecam wyprobowac, chyba ze ktos lubi bardzo slodke wszystko.

post-40723-0-23470200-1413698714_thumb.jpg

 Zrobione ju ,gotowe do picia :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377793
Udostępnij na innych stronach

Eli, ten pierwszy to dziewczyny pija z woda latem, a ja bede dorabiac  co tydzien, tylko juz wieksze ilosci na jeden raz. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa.

Dyzio .. mojego dzieciństwa też...  :) Dziadek często przynosił gorące bułki i duży okrągły bochen chleba. Babcia robiła nożem znany wszystkim znak na chlebie i kroiła go na grube pajdy... i nieważne, że był tylko z samym masłem... ale ten smak :)

 

 

Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic,

Aniu widzę, że też robisz zapasy :thumbsup: takiego połączenia owoców jeszcze nie robiłam.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377841
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj odrobinewedzilam, ale chyba mam popsuta wedzarke. Zobaczcie boczek wyglada w miare

post-40723-0-70617200-1413840532_thumb.jpg

 Ale ciagle mi  cos bardzo tak bardzo sie kurczy pod koscmi

post-40723-0-22475800-1413840601_thumb.jpg

 Mam podejrzenia , jak i gdzie i kto jest tego winie, ale nie zlapalam za reke.  :D

 A dzisiaj wyjelam serek, zwykly nasz twarog, bo  ostatnio w sklepach to u nas kupic takiego nie mozna.

post-40723-0-56235200-1413840689_thumb.jpg

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378222
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 No coz, bigos czoraj zaczelam,juz podjadacze powiedzieli ze za malo kapusty

post-40723-0-37226800-1414569649_thumb.jpg

 

 Jablecznik, podejscie drugie musi byc z pianka

post-40723-0-44066200-1414569686_thumb.jpg

 

 I ser w poniedzialek zrobiony, po serze zostalo zdjecie  :D .

Dla wtajemniczonych mleko i pasteryzowane i homogenizowane tylko z Aldi i tylko z tego jednego mleka, ale o dziwo tylko z niego taki twarog  tutaj wychodzi.

post-40723-0-50663100-1414569794_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379866
Udostępnij na innych stronach

Aniu ... na śniadanie ser, na obiad bigos a na podwieczorek jabłecznik .. i kolacji już jeść nie trzeba :)

Piękny ser :thumbsup: z tego co widać, to jego struktura aksamitna ...

Aniu do krojenia jest czy bardziej smarowny ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379877
Udostępnij na innych stronach

Anus, do krojenia. A Zuzia to lyzeczka sobie pomaga  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379892
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.