Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ostatnio tylko chleb byl, wiec dzieki Eli , zrobilam moim dziewczyna rogaliki
 

Aniu... rogaliki przecudnej urody  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377445
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Annam szacun za rogaliki ... :thumbsup: od takich to z zoltym serkiem mozna sie uzaleznic :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377447
Udostępnij na innych stronach

Annam,

takie rogaliki przynosił mi po nocnej zmianie na śniadanie mój ukochany dziadek. Był kierownikiem piekarni, nad którą mieszkałem. Babcia już była zdążyła zagotować mleko, które zawsze lekko wykipiało i zdążyło się przypalić na fajerkach pieca, w którym buzował poranny ogień. Była też bułka. Chrupiąca, lekko brązowa, o lekko twardej skórce z podspodu. Rozdrobniona lądowała w miseczce z łyżeczką cukru zalana mlekiem przygotowanym właśnie przez ukochaną babcię.

Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa.

Dzięki za przepis na rogaliki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377472
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo, ze truskawki sa teraz w sprzedazy przez caly rok, ale dzisiaj dostalam nasze lokalne. Moja cora zapytala mnie: Dlaczego te ze sklepu tak nie smakuja dobrze, oczywiscie objadajac sie miseczka truskawek.

post-40723-0-78497600-1413698495_thumb.jpg

 Sa to tzw. klasa II, czyli maja troche niepoprawny ksztalt i czasem jasniejsze sa przy szypulkach. Mi to nie przeszkadza, wole te niz te idealnie wygladajace w sklepie ,a smakujace jak plastyk.]

 Jako ze neidawno odkrylam ,iz sok z jablek robony w sokowniku ( ten garnek mam na mysli ) daje niesamowita slodycz. Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic, trzeba rozcienczyc woda. Polecam wyprobowac, chyba ze ktos lubi bardzo slodke wszystko.

post-40723-0-23470200-1413698714_thumb.jpg

 Zrobione ju ,gotowe do picia :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377793
Udostępnij na innych stronach

Eli, ten pierwszy to dziewczyny pija z woda latem, a ja bede dorabiac  co tydzien, tylko juz wieksze ilosci na jeden raz. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa.

Dyzio .. mojego dzieciństwa też...  :) Dziadek często przynosił gorące bułki i duży okrągły bochen chleba. Babcia robiła nożem znany wszystkim znak na chlebie i kroiła go na grube pajdy... i nieważne, że był tylko z samym masłem... ale ten smak :)

 

 

Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic,

Aniu widzę, że też robisz zapasy :thumbsup: takiego połączenia owoców jeszcze nie robiłam.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377841
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj odrobinewedzilam, ale chyba mam popsuta wedzarke. Zobaczcie boczek wyglada w miare

post-40723-0-70617200-1413840532_thumb.jpg

 Ale ciagle mi  cos bardzo tak bardzo sie kurczy pod koscmi

post-40723-0-22475800-1413840601_thumb.jpg

 Mam podejrzenia , jak i gdzie i kto jest tego winie, ale nie zlapalam za reke.  :D

 A dzisiaj wyjelam serek, zwykly nasz twarog, bo  ostatnio w sklepach to u nas kupic takiego nie mozna.

post-40723-0-56235200-1413840689_thumb.jpg

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378222
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 No coz, bigos czoraj zaczelam,juz podjadacze powiedzieli ze za malo kapusty

post-40723-0-37226800-1414569649_thumb.jpg

 

 Jablecznik, podejscie drugie musi byc z pianka

post-40723-0-44066200-1414569686_thumb.jpg

 

 I ser w poniedzialek zrobiony, po serze zostalo zdjecie  :D .

Dla wtajemniczonych mleko i pasteryzowane i homogenizowane tylko z Aldi i tylko z tego jednego mleka, ale o dziwo tylko z niego taki twarog  tutaj wychodzi.

post-40723-0-50663100-1414569794_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379866
Udostępnij na innych stronach

Aniu ... na śniadanie ser, na obiad bigos a na podwieczorek jabłecznik .. i kolacji już jeść nie trzeba :)

Piękny ser :thumbsup: z tego co widać, to jego struktura aksamitna ...

Aniu do krojenia jest czy bardziej smarowny ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379877
Udostępnij na innych stronach

Anus, do krojenia. A Zuzia to lyzeczka sobie pomaga  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379892
Udostępnij na innych stronach

Eli ja zrobilam bigos,bo musialam w zamrazalniku porzadek zrobic  :laugh:


Kto rano wstaje temu.. starczy czasu na upieczeni chleba przed sniadaniem :D

post-40723-0-90314800-1414610223_thumb.jpg

 Jeszcze jest za cieply ,aby go rozkroic. Zrobilam chleb z przepisu z blogu od Magdy( ten z siemiem lnianym ) , z malymi zmianami. W orygnale byl krotki czas pracy drozdzy, ja pozostawilam ciasto przez noc. A po rozkrojeniu zobaczymy co jest w srodku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380040
Udostępnij na innych stronach

 Juz na tyle przestygl, ze moglam ukroic kawalek.

post-40723-0-72732700-1414622025_thumb.jpg

 Uwazam ,ze dobrze zrobilam, zostawiajac ciasto do wyrosniecia na dlugo. Nie ma w ogole zapchu drozdzy ( krotkie wyrastanie  ciast drozdzowych wlasnie powoduje, ze czuc je drozdzami ). Chleb ma odpowiednia wilgoc, jedno co ja zrobilam tez inaczej,do miski dalam najpierw wode i wsypalam siemie lniane, dopiero kiedy troche namoklo dodalam inne skladniki. 

 Chleb latwy w wykonianiu, polecam dla tych zapracowanych, ktorzy moga np. wymieszac wszystko rano, a po pracy upiec lub tak jak ja wymieszac wszystko wieczorem a rano wsadzic do foremki a po okolo godzinie upiec.   Wiadomo w foremkach, nie nadaje sie do pieczenia bez foremki, za luzne ciasto, do zrobienia ksztaltu z wolnej reki.

 Jeszcze jedno, zwykle ,kiedy robie z polskich przepisow chleb , jestem zmuszona dodac wiecej soli. W tym przepisie uwazam ze jest ok, nawet odrobine slone, wiec nie wiem, jak u was bedzie  z sola

 U mnie jesli trafi do spisu chlebow,  bedzie pod nazwa " szybki i latwy chleb  dla kazdego ".

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380145
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu wygląda niezwykle smakowicie :clap:  Ja na drożdzach nie piekłam chleba już wieki :hmm: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380146
Udostępnij na innych stronach

Chmmmm czy aż taki szybki to nie wiem????Chlebek wizualnie za fajnie nie wygląda,jak dla mnie za wiele nasion! Sorrki ale na twojej foci wygĺąda jak makowiec;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380148
Udostępnij na innych stronach

Czy to ten z siemieniem i z płatkami owsianymi??? Dziś robiłam, ale czas rośnięcia miałam znacznie krótszy niż u Ciebie.

 

 TAk to ten i zalecam  powiekszyc czas rosniecia, dla zdrowia nawet. Chleb jest jak dziecko potrzebuje ciepla i  czasu. Bedzie lepiej wyrosniety .

 Postanowilam z tego blogu Magdy http://www.chleby.info/search/label/chleb%20z%20piekarnika  zrobic te chleby , jeden  po drugim.

 

 

Chmmmm czy aż taki szybki to nie wiem????Chlebek wizualnie za fajnie nie wygląda,jak dla mnie za wiele nasion! Sorrki ale na twojej foci wygĺąda jak makowiec;))

 

Jest to nie mak  tylko siemie lniane. Zrob i zobaczysz smak. Jednak jest bradzo duzo nasion, to trzeba lubic. Dla mnie  jest pod tym wzgledem ok.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380152
Udostępnij na innych stronach

Wiem że to nie mak!!zobaczyć smaku się nie da!!!widać że nasion jest w brud! Lubię ale nie aż tyle..dla mnie nie koniecznie:))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380155
Udostępnij na innych stronach

Morfeusz to dla ciebie bardziej inny przepis, ja go gdzies mam, tam daje sie siemie lniane w ilosciach jakie tobie odpowiadaja, a jest podobny sposob robienia, tylko ilosc wody inna. Jesli jestes zainteresowany , to poszperam i poszukam

.

 

Wstawiam, ale potem wyrzucę, żeby nie zaśmiecać Ci wątku.

Tusiaczkowa nie przejmuj sie, zostaw niech sobie siedzi tutaj. Zobacz jak bedzie tobie smakowac kiedy dluzej bedzie rosl.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380158
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.