@halusia@ Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 17 Października 2014 Ostatnio tylko chleb byl, wiec dzieki Eli , zrobilam moim dziewczyna rogaliki Aniu... rogaliki przecudnej urody Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 17 Października 2014 Annam szacun za rogaliki ... od takich to z zoltym serkiem mozna sie uzaleznic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 17 Października 2014 Annam,takie rogaliki przynosił mi po nocnej zmianie na śniadanie mój ukochany dziadek. Był kierownikiem piekarni, nad którą mieszkałem. Babcia już była zdążyła zagotować mleko, które zawsze lekko wykipiało i zdążyło się przypalić na fajerkach pieca, w którym buzował poranny ogień. Była też bułka. Chrupiąca, lekko brązowa, o lekko twardej skórce z podspodu. Rozdrobniona lądowała w miseczce z łyżeczką cukru zalana mlekiem przygotowanym właśnie przez ukochaną babcię.Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa.Dzięki za przepis na rogaliki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 17 Października 2014 dyzio, pięknie to napisałeś Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 19 Października 2014 Wiadomo, ze truskawki sa teraz w sprzedazy przez caly rok, ale dzisiaj dostalam nasze lokalne. Moja cora zapytala mnie: Dlaczego te ze sklepu tak nie smakuja dobrze, oczywiscie objadajac sie miseczka truskawek. Sa to tzw. klasa II, czyli maja troche niepoprawny ksztalt i czasem jasniejsze sa przy szypulkach. Mi to nie przeszkadza, wole te niz te idealnie wygladajace w sklepie ,a smakujace jak plastyk.] Jako ze neidawno odkrylam ,iz sok z jablek robony w sokowniku ( ten garnek mam na mysli ) daje niesamowita slodycz. Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic, trzeba rozcienczyc woda. Polecam wyprobowac, chyba ze ktos lubi bardzo slodke wszystko. Zrobione ju ,gotowe do picia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 19 Października 2014 Zima dolac do herbaty i bedzie smak lata Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 19 Października 2014 Eli, ten pierwszy to dziewczyny pija z woda latem, a ja bede dorabiac co tydzien, tylko juz wieksze ilosci na jeden raz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 19 Października 2014 Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa. Dyzio .. mojego dzieciństwa też... Dziadek często przynosił gorące bułki i duży okrągły bochen chleba. Babcia robiła nożem znany wszystkim znak na chlebie i kroiła go na grube pajdy... i nieważne, że był tylko z samym masłem... ale ten smak Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic, Aniu widzę, że też robisz zapasy takiego połączenia owoców jeszcze nie robiłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 20 Października 2014 Wczoraj odrobinewedzilam, ale chyba mam popsuta wedzarke. Zobaczcie boczek wyglada w miare Ale ciagle mi cos bardzo tak bardzo sie kurczy pod koscmi Mam podejrzenia , jak i gdzie i kto jest tego winie, ale nie zlapalam za reke. A dzisiaj wyjelam serek, zwykly nasz twarog, bo ostatnio w sklepach to u nas kupic takiego nie mozna. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 21 Października 2014 Witaj Aniu ! Ładny serek taki babciny wzorek o smaku nie wspomnę :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 21 Października 2014 Podzielam opinie Marysi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 29 Października 2014 No coz, bigos czoraj zaczelam,juz podjadacze powiedzieli ze za malo kapusty Jablecznik, podejscie drugie musi byc z pianka I ser w poniedzialek zrobiony, po serze zostalo zdjecie .Dla wtajemniczonych mleko i pasteryzowane i homogenizowane tylko z Aldi i tylko z tego jednego mleka, ale o dziwo tylko z niego taki twarog tutaj wychodzi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 29 Października 2014 Aniu ... na śniadanie ser, na obiad bigos a na podwieczorek jabłecznik .. i kolacji już jeść nie trzeba Piękny ser z tego co widać, to jego struktura aksamitna ...Aniu do krojenia jest czy bardziej smarowny ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 29 Października 2014 Anus, do krojenia. A Zuzia to lyzeczka sobie pomaga Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 29 Października 2014 Aniu wszystko smaczniutkie , ja wczoraj tez nagotowalam bigosu na tej ostatniej nie udanej kielbasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 29 Października 2014 Eli ja zrobilam bigos,bo musialam w zamrazalniku porzadek zrobic Kto rano wstaje temu.. starczy czasu na upieczeni chleba przed sniadaniem Jeszcze jest za cieply ,aby go rozkroic. Zrobilam chleb z przepisu z blogu od Magdy( ten z siemiem lnianym ) , z malymi zmianami. W orygnale byl krotki czas pracy drozdzy, ja pozostawilam ciasto przez noc. A po rozkrojeniu zobaczymy co jest w srodku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 29 Października 2014 Juz na tyle przestygl, ze moglam ukroic kawalek. Uwazam ,ze dobrze zrobilam, zostawiajac ciasto do wyrosniecia na dlugo. Nie ma w ogole zapchu drozdzy ( krotkie wyrastanie ciast drozdzowych wlasnie powoduje, ze czuc je drozdzami ). Chleb ma odpowiednia wilgoc, jedno co ja zrobilam tez inaczej,do miski dalam najpierw wode i wsypalam siemie lniane, dopiero kiedy troche namoklo dodalam inne skladniki. Chleb latwy w wykonianiu, polecam dla tych zapracowanych, ktorzy moga np. wymieszac wszystko rano, a po pracy upiec lub tak jak ja wymieszac wszystko wieczorem a rano wsadzic do foremki a po okolo godzinie upiec. Wiadomo w foremkach, nie nadaje sie do pieczenia bez foremki, za luzne ciasto, do zrobienia ksztaltu z wolnej reki. Jeszcze jedno, zwykle ,kiedy robie z polskich przepisow chleb , jestem zmuszona dodac wiecej soli. W tym przepisie uwazam ze jest ok, nawet odrobine slone, wiec nie wiem, jak u was bedzie z sola U mnie jesli trafi do spisu chlebow, bedzie pod nazwa " szybki i latwy chleb dla kazdego ". Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 29 Października 2014 Na zdjęciu wygląda niezwykle smakowicie Ja na drożdzach nie piekłam chleba już wieki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 29 Października 2014 Czy to ten z siemieniem i z płatkami owsianymi??? Dziś robiłam, ale czas rośnięcia miałam znacznie krótszy niż u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 29 Października 2014 Chmmmm czy aż taki szybki to nie wiem????Chlebek wizualnie za fajnie nie wygląda,jak dla mnie za wiele nasion! Sorrki ale na twojej foci wygĺąda jak makowiec;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 29 Października 2014 Czy to ten z siemieniem i z płatkami owsianymi??? Dziś robiłam, ale czas rośnięcia miałam znacznie krótszy niż u Ciebie. TAk to ten i zalecam powiekszyc czas rosniecia, dla zdrowia nawet. Chleb jest jak dziecko potrzebuje ciepla i czasu. Bedzie lepiej wyrosniety . Postanowilam z tego blogu Magdy http://www.chleby.info/search/label/chleb%20z%20piekarnika zrobic te chleby , jeden po drugim. Chmmmm czy aż taki szybki to nie wiem????Chlebek wizualnie za fajnie nie wygląda,jak dla mnie za wiele nasion! Sorrki ale na twojej foci wygĺąda jak makowiec;)) Jest to nie mak tylko siemie lniane. Zrob i zobaczysz smak. Jednak jest bradzo duzo nasion, to trzeba lubic. Dla mnie jest pod tym wzgledem ok. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 29 Października 2014 Te czekają w kolejce :-)Też uważam, że chleb jest bardzo smaczny. Wstawiam, ale potem wyrzucę, żeby nie zaśmiecać Ci wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 29 Października 2014 Wiem że to nie mak!!zobaczyć smaku się nie da!!!widać że nasion jest w brud! Lubię ale nie aż tyle..dla mnie nie koniecznie:)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 29 Października 2014 Morfeusz to dla ciebie bardziej inny przepis, ja go gdzies mam, tam daje sie siemie lniane w ilosciach jakie tobie odpowiadaja, a jest podobny sposob robienia, tylko ilosc wody inna. Jesli jestes zainteresowany , to poszperam i poszukam. Wstawiam, ale potem wyrzucę, żeby nie zaśmiecać Ci wątku. Tusiaczkowa nie przejmuj sie, zostaw niech sobie siedzi tutaj. Zobacz jak bedzie tobie smakowac kiedy dluzej bedzie rosl. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 29 Października 2014 ) damy radę.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-380160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.