ANNAM Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 16 Października 2014 Olga to taki przepis "na oko". maki wsypalam tak kilka lopatek, bedzie kg lub troche wiecej, jajka 3 sztuki rostrzepalam, drozdzy 30-40 g roztarlam z lyzka cukru i dalam troche mleka cieplego, a mleka wszystkiego bylo okolo 0.5 l, soli 4 lyzeczki ( zawsze sprobuje ciasto i jesli trzeba dodac to troche dodaje, tym razem bylo ok )i masla 3 lyzki ,takie czubate rozpuszczonego. To wyrobilam, ladnie sie wyrobilo i do rosniecia a pozniej walkowalam 4 placki, kazdy pokroilam na czesci i zrolowalam, posmarowalam jajkiem i posypalam makiem. Rogaliki tez rosly , a ja w tym czasie mialam czas na cos innego.( Prosze nie sugerowac sie dokladnie ilosciami, to tak jak mysle dalam jesli chodzi o gramy czy kg, ) Kiedys jeszcze sie trzymalam przepisow, a teraz to juz chyba leniwa sie robie. Zauwazylam jedno jesli sie chce delikatniejsze pieczywo miec, to make taka jak tortowa dac trzeba, a nie chlebowa i tak tutaj zrobilam. Tak samo z tluszczem maslo do buleczek, olej do bardziej sztywnych wypiekow ,jak pizza. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 16 Października 2014 OK -dzięki ,taki przepis mi wystarczy ,ja też wiele rzeczy robię na oko Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 16 Października 2014 ja też wiele rzeczy robię na oko Wiem w koncu w niektorych dziedzinach z ciebie przyklad biore Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 17 Października 2014 Witaj Aneczko ! Rogaliki jak malowane :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 17 Października 2014 Aniu pieknie wyszly Ci te rogaliki... :clap: i znowu mi smaku i roboty narobilas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 17 Października 2014 MArysiu, Eli ,dziekuje znowu mi smaku i roboty narobilas To ja przez ciebie robilam Eli te rogale Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 17 Października 2014 Aniu rogaliki tak pysznie wyglądają ,że też przypomniałem sobie jak w szkole na długiej przerwie podawali ze szklanką mleka :tongue: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 17 Października 2014 Grzegorz dziekuje Wiele takich zdjec na forum ,przypomina smaki z lat dzieciecych, chyba sie starzejemy , a moze inaczej napisze, lat nam przybywa Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 17 Października 2014 chyba sie starzejemy , a moze inaczej napisze, lat nam przybywa NIe starzejemy się, ani nam lat nie przybywa. Dzieci nam tylko rosną !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 17 Października 2014 Moje juz wyrosly , a teraz wnuki rosna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 17 Października 2014 Ostatnio tylko chleb byl, wiec dzieki Eli , zrobilam moim dziewczyna rogaliki Aniu... rogaliki przecudnej urody Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 17 Października 2014 Annam szacun za rogaliki ... od takich to z zoltym serkiem mozna sie uzaleznic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 17 Października 2014 Annam,takie rogaliki przynosił mi po nocnej zmianie na śniadanie mój ukochany dziadek. Był kierownikiem piekarni, nad którą mieszkałem. Babcia już była zdążyła zagotować mleko, które zawsze lekko wykipiało i zdążyło się przypalić na fajerkach pieca, w którym buzował poranny ogień. Była też bułka. Chrupiąca, lekko brązowa, o lekko twardej skórce z podspodu. Rozdrobniona lądowała w miseczce z łyżeczką cukru zalana mlekiem przygotowanym właśnie przez ukochaną babcię.Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa.Dzięki za przepis na rogaliki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 17 Października 2014 dyzio, pięknie to napisałeś Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 19 Października 2014 Wiadomo, ze truskawki sa teraz w sprzedazy przez caly rok, ale dzisiaj dostalam nasze lokalne. Moja cora zapytala mnie: Dlaczego te ze sklepu tak nie smakuja dobrze, oczywiscie objadajac sie miseczka truskawek. Sa to tzw. klasa II, czyli maja troche niepoprawny ksztalt i czasem jasniejsze sa przy szypulkach. Mi to nie przeszkadza, wole te niz te idealnie wygladajace w sklepie ,a smakujace jak plastyk.] Jako ze neidawno odkrylam ,iz sok z jablek robony w sokowniku ( ten garnek mam na mysli ) daje niesamowita slodycz. Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic, trzeba rozcienczyc woda. Polecam wyprobowac, chyba ze ktos lubi bardzo slodke wszystko. Zrobione ju ,gotowe do picia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 19 Października 2014 Zima dolac do herbaty i bedzie smak lata Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 19 Października 2014 Eli, ten pierwszy to dziewczyny pija z woda latem, a ja bede dorabiac co tydzien, tylko juz wieksze ilosci na jeden raz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 19 Października 2014 Smak tych bułek i rogali, zapach drożdży piekarniczych i zakwasów do chleba, woń wyjmowanych chlebów z pieca opalanego drewnem pamiętam do dziś. Smaki i zapachy mojego dziećiństwa. Dyzio .. mojego dzieciństwa też... Dziadek często przynosił gorące bułki i duży okrągły bochen chleba. Babcia robiła nożem znany wszystkim znak na chlebie i kroiła go na grube pajdy... i nieważne, że był tylko z samym masłem... ale ten smak Wiec zrobilam syrop jablkowo-truskawkowy. Tak dokladnie syrop, bo jablka daly slodycz, truskawki smak i tym sposobem powstal syrop, ktory aby mozna bylo wypic, Aniu widzę, że też robisz zapasy takiego połączenia owoców jeszcze nie robiłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-377841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 20 Października 2014 Wczoraj odrobinewedzilam, ale chyba mam popsuta wedzarke. Zobaczcie boczek wyglada w miare Ale ciagle mi cos bardzo tak bardzo sie kurczy pod koscmi Mam podejrzenia , jak i gdzie i kto jest tego winie, ale nie zlapalam za reke. A dzisiaj wyjelam serek, zwykly nasz twarog, bo ostatnio w sklepach to u nas kupic takiego nie mozna. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 21 Października 2014 Witaj Aniu ! Ładny serek taki babciny wzorek o smaku nie wspomnę :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 21 Października 2014 Podzielam opinie Marysi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-378232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 29 Października 2014 No coz, bigos czoraj zaczelam,juz podjadacze powiedzieli ze za malo kapusty Jablecznik, podejscie drugie musi byc z pianka I ser w poniedzialek zrobiony, po serze zostalo zdjecie .Dla wtajemniczonych mleko i pasteryzowane i homogenizowane tylko z Aldi i tylko z tego jednego mleka, ale o dziwo tylko z niego taki twarog tutaj wychodzi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 29 Października 2014 Aniu ... na śniadanie ser, na obiad bigos a na podwieczorek jabłecznik .. i kolacji już jeść nie trzeba Piękny ser z tego co widać, to jego struktura aksamitna ...Aniu do krojenia jest czy bardziej smarowny ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 29 Października 2014 Anus, do krojenia. A Zuzia to lyzeczka sobie pomaga Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 29 Października 2014 Aniu wszystko smaczniutkie , ja wczoraj tez nagotowalam bigosu na tej ostatniej nie udanej kielbasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/27/#findComment-379916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.