Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ja dostałam na ''Mikołaja '' komplecik noży Fiskars'a...

 Aniu piekny komplet :thumbsup: 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388279
Udostępnij na innych stronach

Aniu, czy naprawdę, jest to baranina? (mutton).  Czy nie raczej udziec jagnięcy?  Wlasnie dzisiaj kupilem udziec jagnięcy bez kosci, i zastanawiam się co z nim zrobić. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388304
Udostępnij na innych stronach

 Ok, to zacznijmy od klasyfikacji. Baranina i jagniecina to jest roznica wieku. To co ja pokazywalam to jagniecina, mutton to mieso ze sztuki ponad 12miesiecznej. Zwykle z kastratow . 

 

 

Wlasnie dzisiaj kupilem udziec jagnięcy bez kosci, i zastanawiam się co z nim zrobić. 

Wspanialy jest wedzony . Zobacz Kostka , robil wedzony udziec.  Jesli chodzi o obiadowe porcje, mozesz upiec mozesz na roznie zrobic lub dusic.  Niektorzy bardzo mocno przyprawiaja, ze wzgledu na zapach. Jako ze masz jagniecine , to wystarczy tylko nadziac odrobine czosnkiem natrzec sola i pieprzem ziolami i odrobine rozmarynem. CZesto tez robie, jako ze udziec jest maly nawet nie nabijam do srodka czosnku, tylko w naczyniu , w ktorym pieke  rozkladam kilka zabkow rozgniecionych. Jesli  jest minimalna ilosc tluszczu( ja czesto nawet skrajam tluszcz) odrobine w czasie pieczenia podlewam woda lub czerwonym winem.

 

 Inna metoda to zrobic marynate, wono, ocet winny pieprz w ziarnachlistek czosnek, marchew, seler naciowy i cebula tym zalewam mieso i zostawiam w lodowce przykryte przez noc. Na nastepny wyjmuje z marynaty obsypuje ziolami i do piekarnika. Rownomiernie  w czasie podlewam marynata, pozniej z niej robie sos do miesa.   Poniewarz warzywa z marynaty bardzo zmiekka w czasie pieczenia i dodaja smak( flavours) , a pozniej przecedzam plyn dociskajac wszystkie wkladki ( czosnek warzywka cebula) aby czesc miekka przeszla i zageszczam sos. Tutaj juz tylko Twoj smak musi byc dodany Czasem mozna dodac zamiast maki startego ziemniaka ,jako zageszczacz.

 

 Mam nadzieje, ze pomoglam. Napisz, na co sie zdecydowales.

 pozdrawiam, 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388305
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za fajne idee. Niestety przebywam po za domem w Arizonie, i nie mam możliwości wędzenia.  Może spróbuje coś uwędzić po powrocie za parę miesięcy.  Muszę pierw poradzić się z rodzinką, ale mam zamiar zrobić szaszłyk z grillu albo pieczeń.  Dam znać jak to zrobię. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388306
Udostępnij na innych stronach

To proponuje kilka lkyzek masla roztopic w garnku, dodac do tego 2-3 lyzeczki zmiazdzonego czosnku, tak poddusic okolo 3-4minut, dodac do tego lyzke soy souce, lyzke miodu . Zdjac z ognia wymieszac dobrze, domieszac do tego odrobine chillie. Tym zamarynowac szaszlyki i na przynajmniej godzine do lodowki, a pozniej na grill. 

 

 Ewentualnie proste kawalki miesa baraniego/jagnieciego  lekko rozklepac,  kazdy pozmarowac odrobina kmusztardy, na to lisc szalwi i kostke feta, zawinac i nabyc na  patyk.  NA jeden nabyc przynajmniej 3-4 sztuki takiej rolki.  Jako patyk do szaszlyka mozesz zastosowac twarda galazke rozmarynu bez igielek, doda smaku dla miesa. Noe mowiac juz ,ze wyglada dekoracyjnie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388308
Udostępnij na innych stronach

Hmm, widzę Aniu ze nigdy łatwej drogi nie bierzesz!  Dzięki za przepis.  Naprawdę ciekawy asortyment składników.  Co do szaszłyków ja miałem na myśli tylko sól, pieprz, cebule, czosnek i cytrynę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388545
Udostępnij na innych stronach

No i na mnie tez pora przyszla z pierniczkami.  Pierwsza partia juz gotowa. Sama tego nie robilam, oczywiscie mialam pomoc, to chyba zrozumiale  :D

 post-40723-0-21401700-1418105250_thumb.jpg

 

 W kolejce czekaja choinki, komety, serca , gwiazdy i domek z piernika jest w drodze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388926
Udostępnij na innych stronach

Eli, bierz sie,bierz, Swieta za 17 dni to juz najwyzszy czas. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-388935
Udostępnij na innych stronach

Aniu .....  jak na razie to zrobilam Twoja konserwe rybna , jest pyszna ,duzo lepsza od konserw ktore do tej pory  kupowalampost-60407-0-21675100-1418234096_thumb.jpg zrobilam  7 takich sloiczkow , dzieki Ci za podanie tego przepisu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-389368
Udostępnij na innych stronach

Eli ciesze sie ,ze smakuje. Konsystencja wspaniala  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-389375
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Juz po swietach, ale domek z piernika jeszcze stoi ,robiony( dekorowany ) przez moje dzieci

post-40723-0-17333600-1419798634_thumb.jpg

 

 A tutaj chcialam wam pokazac jak gesty jest las tutaj i jaki wysoki

post-40723-0-42619000-1419798690_thumb.jpgpost-40723-0-97844800-1419798714_thumb.jpg

Wjesc sie nie da pomiedzy te paprocie, jest tak gesto.

 Musze dodac jeszcze ,ze pachnie olejkiem eukaliptusowym. Ale to co pachnie w butelce, nie umywa sie do tego czystego tam powietrza przesiaknietego owym zapachem. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-393404
Udostępnij na innych stronach

To zapomialam napisac. BArdzo cieply i sloneczny dzien w miescie, w lesie chlod , a prawie ze zimno. Cora moja zalozyla bluze, bo zimno jej sie zrobilo  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-393406
Udostępnij na innych stronach

Las spoko- kleszcze macie?

BArdzo duzo . Trzeba uwazac jak sie z psami jedzie. 

 Do tego jeszcze weze i pajaki :D

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-393420
Udostępnij na innych stronach

A tutaj chcialam wam pokazac jak gesty jest las tutaj i jaki wysoki

 

Aniu a może pokazalabyś nam troche Australię. Jakiś temat coś jak Wędrówki Bacy.

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-393438
Udostępnij na innych stronach

Jak bede jezdzic to chetnie. JAk na razie jestem caly czas w domu. Ale ponoc ma sie nam to zmienic w nowym roku  :D  Pozyjemy zobaczymy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-393442
Udostępnij na innych stronach

ANNAM ale dla nas to nawet takie zdjęcia z Twego ogrody są egzotyczne jak np possum , ktorego sfotografowałaś ostatnio :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-393445
Udostępnij na innych stronach

 

 

ANNAM ale dla nas to nawet takie zdjęcia z Twego ogrody są egzotyczne jak np possum , ktorego sfotografowałaś ostatnio

 Tez racja, bo u was na trawniku wrobla sie zobaczy a u nas predzej papugi :laugh: , jak bede je mijac to sie zatrzymam i klikne zdjecie. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/31/#findComment-393548
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.