BazylWidzew Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 19 Marca 2015 Jako ze wiekszoscprac rpobie w kuchni to kolejna rzecz.Moje domowe mydla. Tutaj na zdjeciu juz po wyjeciu z foremek Aniu wyglądają jak sery Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 19 Marca 2015 ANNAM, Ładna produkcja i my, kiedyś z małżonką próbowaliśmy zabawy z mydłami.Wychodziły ładnie pachnące, ale słabiej się mydliły niż kupne.Trzeba było bardzo długo "trzeć" w rękach, aby uzyskać odpowiednie namydlenie.W rezultacie zostały jako mydełka - kostki zapachowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 19 Marca 2015 Gen, te mydla powinny dlugo dojrzewac . Inaczej sie robia takie slimaczace i szybko sie zmydlaja. Ja robie "na okraglo" czyli zawsze mam cos co sie uzywa i nastepne lezakuja. robilam rozne, teraz skupilam sie na oliwie z oliwek, bo dziewczyna najlepiej pasuja plus dodatki. Ale zamierzam znowu wrocic do robienia na mleku. Wiecej przygotowania, ale mam teraz dostep do malych ilosci koziego mleka tylko dlatego. Mi nie przeszkadza nawet jesli jest w stadium wczesnego mydlenia sie ( podam tabele wlasnie z nazwami tluszczu i ilosci sody jaka trzeba uzyc aby prawidlowo sie mydlilo) , bo wole to nasze mydlo niz sklepowe ,ktore wysusza jednak skore. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Przepis na MYDŁO Zaczniemy od najlatwiejszego chyba mydla, od takiego ja zaczelamiuwazam ze najlepiej. Ale chyba lista ostrzezen najwazniejsza 1. Nierobimy tego ani przy zwierzetach ani przy dzieciach, poniewaz pracujemy z soda caustyczna, co jest bardzo niebezpieczne2.Sami musimy miec ubranie odpowiednie, dlugi rekaw, gumowe rekawiczki, okulary takie ochronne i maske To dwie podstawowe rzeczy o czym powinnismy pamietac kiedy zabieramy sie za robienie mydla.. Sprzet jaki jest potrzebny: garnek stalowy( w nim bedziemy rozgrzewac olej)spadula, waga kuchenna dokladna do grams,miarka do mierzenia plynu, 2 termomerty( bedziiemy w tym samym czasie mierzyc 2 plyny),stickblender- taka blenda ,jaka sie wsadza do garnka aby zupe dyniowa zrobic na krem, oczywiscie odpowiednie foremki. Ja na poczatku moje pierwsze mydlo zrobilam w plastykowym pudelku wylozonym przezroczystym plastykiem tym z kuchni, a puzniej kroilam mydlo na kawalki, teraz mam foremki syliconowe, takie do pieczenia ciasta, najtansze, bardzo dobrze sie sprawdzaja. Bedzie tez potrzebny papier kuchenny, do przykrycia foremek po wypelnieniu i recznik. Teraz podstawowy przepis i od razu uwaga, tylko woda jest podana w mls a reszta w gramach, i tak ma byc. Olej musi byc wazony nie miezony dzbankiem 450 mls wody deszczowki( autentycznie mam zbiornik i taka wode biore do robienia mydla) 172 g caustic soda1000g oliwy z oliwek i to dobrej jakosci250 g oleju kokosowego lub tluszczu zwierzecego Ja robie to zwykle w zlewie, kiedys bawilam sie na szafce, okladalam gazetami, jednak uwazam ,ze najlepiej najwygiodniej i najczysciej , najbezpieczniej zapomnialam dodac, w zlewie. W kuchni mam zllew podwojny , zwykle takie sa, wiec w jednej mam pojemnik z zimna woda do niego dodaje bardzo ostroznie sode caustyczna. ZEBY NIEW BYLO ODRWTONIE- o wasze bezpieczenstwo tutaj chodziu. Mieszam tak dlugo az soda sie rozpusci calkowicie. Tutaj uwaga, maska powinna byc na buzi, bo beda wydzielaly sie opary przy tym procesie. Termomert jeden trafia tutaj do plynu i powoli co jakis czas mieszam, , az do temp 50 stopni C. Miedzyczasie odmierzone jednostki olejow daje do garnka i doprowadzam do tej samej temperatuty 50 C( t8utaj wlasnie ma zastosowanie drugi termomert, nie nalezy przekladac z jednego plynu do drugiego ) Pamietajmy tez oliek kokosowy musi byc calkowicie rozpuszczony. Kiedy oleje osiagna temperature, garnek wstawiam do drugiego zlewu. Jesli juz oba plyny maja ta sam temperature, to mieszanke wody i sody ( lye)ostorznie wlewam do oleju delikatnie mieszajac lyzka ( ja mam osobne lyzki do tego przeznaczone na stale ) .ZEBY NIE ODWROTNIE Teraz jesli ktos chce to mieszac recznie, to zajmie przynajmniej 20 minut aby doprowadzic do odpowiedniej bestosci, nie mowiac o tym ze reka bedzie bolec, Ja zmieniam po wstepnym mieszaniu lyzke na blender. Najpierw tylko takim pulsem powolnym , aby nie chlapac, i pozniej juz jednolite ale trzeba paietac bysmy nie robili babli powietrza w gestym plynie. Blenderem zajmuje to okolo 5 minut. doprowadzamy nasze mieszanie do tzw. po angielsku trace, slad(?) . Chodzi o to ze plyn jest gesty , ale taki jeszcze ze da sie wlac do formy. Za bardzo ubity bedzie sie rozwarstwial.To tak jak zamin sie osioagnie chciany punkt to powierzchnia plynu bedzie ciagle gladka, a jak juz mamy ten punkt osiagniety to bedzie jak gesty budyn, zostawi slad na powierzchni( ale nie za gesty ) Nastepnie wlac mydlo do formy/foremek, , przykryc papierem, nalozyc na to recznik lub 2 jeszcze lepiej i pozostawic do wystygniecia i stwardnienia. TYlko zeby ktos nie wpadl aby wstawic to do bardzo zimnego pomieszczenia. Mydlo te pierwsze 15 h powinno wyschnac w normalnej pokojowej temperaturze. U mnie po prostu czesc blatu w kuchni jest nakryte calkowicie recznikami, a domownicy wyszkoleni juz, nie dotykac. Nastepnegodnia, myslo spokojnie wyjdzie z formy, tylko ostroznie ono nadal jest miekkie i delikatne, i nadal jest caustyczne, ale juz nie tak jak sama soda. Przez pierwsze 2 tygodnie pydlo powinno pozostac na kratce i codziennie je przekrecac aby rowno sie suszyko. A nastepnie odstawic gdzie na kolejne 4 tygodnie, tez powinno sie je obraca, ja juz tego nie robie, chyba jetem leniwa. U mnie jest zwykle zapas i takie swieze mydlo szynko sie zmydla, takie dobrze dojrzale jest najlepsze. A czas odpoczynku i wysuszenia jest rownie potrzebny na dojrzewanie i utrate owego caustyczniego dzialania( lekkie pieczeni,m sprawdzilam na sobie ). KOlejne ,inne mydla robi sie w taki sam sposob, tylko trzeba brac odpowiednia ilosc sody do odpowiedniego oleju, aby uzyskac odpowiednie zmydlanie sie mydla. w internecie jest na kilku blogach przepis, ale ja nie odwarzylabym sie robic takiej ilosci sody caustycznej ( jednakowa ilosc) do roznych zestawow olei. Nastepna rzecz to stosowanie roznych plynow, np, majbardziej popularne jest mleko zwlaszcza kozie, no tutaj jest jeszcze proces mrozenia mleka, ale to juz bardziej dla zainteresowanych, Na wstepie polecam ten przepis co wyzej. Chart zmydlania( saponification) wstawie pozniej i oczywiscie sposob wyliczania sody do oleju Pozdrawiam serdecznie i zycze dobrej zabawy. Edytowane 26 Października 2020 przez EAnna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 20 Marca 2015 chemiczna robota , miałaś rację o ostrzeżeniach . Najlepiej wszystkich pogonić z kuchni przy produkcji no i trzeba mieć oddzielny sprzęt na ta okoliczność Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 20 Marca 2015 po przeczytaniu tego opisu to jeszcze większego szacunku nabrałem do Twojej produkcji!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) ArkoGdynia, dziekuje A teraz rece w gore ,kto jest zainteresowany, bo temat jest bardzo szeroki Edytowane 20 Marca 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 21 Marca 2015 Eli zrobilam z Twojego przepisu ciasto drozdzowe i rogaliki, tylko ze nadzialam je serem Jutro ( jesli cokolwiek zostanie ) sprawdze konsystencje ciasta. Jedno moge powiedziec, jest slodkie ciasto i tak jak ktos wczesniej pisal, moze wlasnie to jest przyczyna zmian. Jeszcze cieple Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 24 Marca 2015 Nikt widac nie ma ochoty na robienie mydla, szkoda, mialabym z kim wymieniac doswiadczenia. Wiec wracamy do kuchni i prac zwiazanych z jedzeniem. Zrobilam twoarozek, ale taki do smarowania, ktory moge spokojnie zmieszac z czosnkiem czy ziolami. Oto wstepna czesc robienia serka Zuzanna oczywiscie musiala juz sprobowac, najwiekszy nasz amator serow. Dzisiaj bedzie robiony serek czosnkowy i drugi paprykowy. Ponownie bedzie po wymieszaniu odciskany, aby uzyskac bardziej suchy serek do smarowania. Powoduje to ,ze smak jaki dodaje bedzie bardziej intensywny. CDN Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 25 Marca 2015 Aniu ten rogal bardzo apetycznie wyglada , a jak w smaku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 25 Marca 2015 Zrobilam twoarozek, Aniu na czym go odsączałaś że taki placek wyszedł ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 25 Marca 2015 Aniu ten rogal bardzo apetycznie wyglada , a jak w smaku? eli to z Twojego przepisu, bardzo smaczny tylko jak dla nas odrobine za slodki. JAk sie okazal0o mialamich na tyle ,ze starczylo na trzy dni i na trzeci dzien nadal byly smaczne, tylko juz czuc bylo ,ze nie " dzisiejsze" . Eli zmniejsz ilosc cukru i upiecz raz jeszcze. Aniu na czym go odsączałaś że taki placek wyszedł ? Bazyl, ja dalam wszystko do gazy i pozniej kiedy wstepnie odcieknie, ukladam go na noc na zlewie w gazie, i przyciskamdecha do krojenia, Mam taka ,ktora strasznie ciezka jest. Rano juz gotowy taki plaski. Kiedys sie staralam, zeby kstalt liscia mial, ale Zuzia i tak oberwie tam gdzie ladnie cos odstaje wiec teraz juz zrezygniowalam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 25 Marca 2015 Mialy byc dwa serki , ale jest jeden. Tylko i wylacznie czosnkowy. No moze odrobine za duzo czosnku dalam, ale nie przeszkadza, zjemy. Na zdjeciu widac juz po kolejnym odsuszaniu, jaka jest gesta konsystencja sera. CZosnek przetarty na miazge i wymieszany z serem, razem odciskane. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogus64 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 26 Marca 2015 Wiele fajnych przepisów, na pewno któryś wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 26 Marca 2015 DZiekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 27 Marca 2015 Kochani, tak dawno wedzilam wegorze ze nie pamietam jaka powinnam zrobic solanke do ich kapieli PAmietam ,ze wg wskazan Maxell'a solanka do wegorza powinna byc mocniejsza niz do chudych ryb, ale nie pamietam jak bardzo. Wiem ,ze u was rano, ale jakby ktos znajacy temat pomogl bylabym bardzo wdzieczna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 27 Marca 2015 ANNO rzuc tu okiem ,moze to to,http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1016&Itemid=4 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 27 Marca 2015 Kochani, tak dawno wedzilam wegorze ze nie pamietam jaka powinnam zrobic solanke do ich kapieli Aniu ja robiłem tak https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/?p=359324 wyszły pyszne Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 27 Marca 2015 Dziekuje wam bardzo Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 28 Marca 2015 Na mojej jablonce ciagle jablka objedzone i w koncu zlapalam zlodzieli. Tal zlodziei. Cwane bestie,jeden watchman a reszta wsuwa ,a sie trzesie dzrewko, i deszcz tez im nie przeszkadzal. Maad, zdjecia robilam nowym aparatem, badz delikatny prosze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 28 Marca 2015 Pierdzielona zorganizowana grupa przestępcza Swoją drogą lepiej patrzeć na kolorowe papugi niż ponure szpaki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 28 Marca 2015 Piekne zdjecia , az sie chce zyc , a tu u nas jak narazie szaro .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 28 Marca 2015 PAcan Wojciech, teraz duzo widac papug w miescie, chyba im znowu lasy wycinaja do tutaj jedzenia szukaja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 28 Marca 2015 Moze lubia towarzystwo ludzi , ale chyba sa bardziej praktyczne -łatiwej zdobyć pożywienie , ale i tak mi sie podobają Twoje zdjęcia , będe patrzył na nie z tej lepszej strony , ja juz pewnie nie zobaczę Australii , przyjaciele byli z wizytą u swoich przyjaciół wrócuili zachwyceni . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 28 Marca 2015 ANNAM, ten strażnik z pierwszej fotki, to siedzi na drzewku grejpfrutowym? Cytrusy też objadają?Więcej fotek poproszę, bardzo ciekawe zdjęcia robisz, dla nas takie egzotyczne (jabłoń z papugami ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.