Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jako ze wiekszoscprac rpobie w kuchni to kolejna rzecz.Moje domowe mydla. Tutaj na zdjeciu juz po wyjeciu z foremek

 

Aniu wyglądają jak sery :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414134
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ANNAM, Ładna produkcja :thumbsup:

i my, kiedyś z małżonką próbowaliśmy zabawy z mydłami.

Wychodziły ładnie pachnące, ale słabiej się mydliły niż kupne.

Trzeba było bardzo długo "trzeć" w rękach, aby uzyskać odpowiednie namydlenie.

W rezultacie zostały jako mydełka - kostki zapachowe :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414145
Udostępnij na innych stronach

Gen, te  mydla powinny dlugo dojrzewac . Inaczej sie robia takie slimaczace i szybko sie zmydlaja. Ja robie "na okraglo" czyli zawsze mam cos co sie uzywa i nastepne lezakuja.

 robilam rozne, teraz skupilam sie na oliwie z oliwek, bo dziewczyna najlepiej pasuja plus dodatki.  Ale  zamierzam znowu wrocic do robienia na mleku. Wiecej przygotowania, ale mam teraz dostep do malych ilosci koziego mleka tylko dlatego. 

 Mi nie przeszkadza nawet jesli jest w stadium wczesnego mydlenia sie ( podam tabele wlasnie z nazwami tluszczu i ilosci sody jaka trzeba uzyc aby prawidlowo sie mydlilo) , bo wole to nasze mydlo niz sklepowe ,ktore wysusza jednak skore.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414247
Udostępnij na innych stronach

Przepis na MYDŁO

 

Zaczniemy od najlatwiejszego chyba mydla, od takiego ja zaczelamiuwazam ze najlepiej.  Ale chyba lista ostrzezen najwazniejsza

 1. Nierobimy tego ani przy zwierzetach ani przy dzieciach, poniewaz pracujemy z soda caustyczna, co jest bardzo niebezpieczne

2.Sami musimy miec ubranie odpowiednie, dlugi rekaw, gumowe rekawiczki, okulary takie ochronne i maske 

 To dwie podstawowe rzeczy o czym powinnismy pamietac kiedy zabieramy sie za robienie mydla..

 Sprzet jaki jest potrzebny:

 garnek stalowy( w nim bedziemy rozgrzewac olej)

spadula, waga kuchenna dokladna do grams,miarka do mierzenia plynu, 2 termomerty( bedziiemy w tym samym czasie mierzyc 2 plyny),stickblender- taka blenda ,jaka sie wsadza do garnka aby zupe dyniowa zrobic na krem, oczywiscie odpowiednie foremki. Ja na poczatku moje pierwsze mydlo zrobilam w plastykowym pudelku wylozonym przezroczystym plastykiem tym z kuchni, a puzniej kroilam mydlo na kawalki, teraz mam foremki syliconowe, takie do pieczenia ciasta, najtansze, bardzo dobrze sie sprawdzaja.

  Bedzie tez potrzebny papier kuchenny, do przykrycia foremek po wypelnieniu i recznik.

 

Teraz podstawowy przepis i od razu uwaga, tylko woda jest podana w mls a reszta w gramach, i tak ma byc. Olej musi byc wazony nie miezony dzbankiem

 450 mls wody deszczowki( autentycznie mam zbiornik i taka wode  biore do robienia mydla)

 172 g caustic soda

1000g oliwy z oliwek i to dobrej jakosci

250 g oleju kokosowego lub tluszczu zwierzecego 

 

Ja robie to zwykle w zlewie, kiedys bawilam sie na szafce, okladalam gazetami, jednak uwazam ,ze najlepiej najwygiodniej i najczysciej , najbezpieczniej zapomnialam dodac, w zlewie. W kuchni mam zllew podwojny , zwykle takie sa, wiec w jednej mam pojemnik z zimna woda do niego dodaje bardzo ostroznie sode caustyczna. ZEBY NIEW BYLO ODRWTONIE- o wasze bezpieczenstwo tutaj chodziu. Mieszam tak dlugo az soda sie rozpusci calkowicie. 

Tutaj uwaga, maska powinna byc na buzi, bo beda wydzielaly sie opary przy tym procesie. Termomert jeden trafia tutaj do plynu i powoli co jakis czas mieszam, , az do temp 50 stopni C.

 Miedzyczasie odmierzone jednostki olejow daje do garnka i doprowadzam do tej samej temperatuty 50 C( t8utaj wlasnie ma zastosowanie drugi termomert, nie nalezy przekladac z jednego plynu do drugiego ) Pamietajmy tez oliek kokosowy musi byc calkowicie rozpuszczony.

 Kiedy oleje osiagna temperature, garnek wstawiam do drugiego zlewu. Jesli juz oba plyny maja ta sam temperature, to mieszanke wody i sody ( lye)ostorznie wlewam do oleju delikatnie mieszajac lyzka ( ja mam osobne lyzki do tego przeznaczone na stale ) .ZEBY NIE ODWROTNIE Teraz jesli ktos chce to mieszac recznie, to zajmie przynajmniej 20  minut aby doprowadzic do odpowiedniej bestosci, nie mowiac o tym ze reka bedzie bolec, Ja zmieniam po wstepnym mieszaniu lyzke na blender. Najpierw tylko takim pulsem powolnym , aby nie chlapac, i pozniej juz jednolite ale trzeba paietac bysmy nie robili babli powietrza w gestym plynie. Blenderem zajmuje to okolo 5 minut.

 doprowadzamy nasze mieszanie do tzw. po angielsku trace, slad(?) . Chodzi o to ze plyn jest gesty , ale taki jeszcze ze da sie wlac do formy. Za bardzo ubity bedzie sie rozwarstwial.To tak jak zamin sie osioagnie chciany punkt to powierzchnia plynu bedzie ciagle gladka, a jak juz mamy ten punkt osiagniety  to bedzie jak gesty budyn,  zostawi slad  na powierzchni( ale nie za gesty )

 Nastepnie wlac mydlo do formy/foremek, , przykryc papierem, nalozyc na to recznik lub 2 jeszcze lepiej i pozostawic do wystygniecia i stwardnienia. TYlko zeby ktos nie wpadl aby wstawic to do bardzo zimnego pomieszczenia. Mydlo te pierwsze 15 h powinno wyschnac w normalnej pokojowej temperaturze. U mnie po prostu czesc blatu w kuchni jest nakryte calkowicie recznikami, a domownicy wyszkoleni juz, nie dotykac.

 Nastepnegodnia, myslo spokojnie wyjdzie z formy, tylko ostroznie ono  nadal jest miekkie i delikatne, i nadal jest caustyczne, ale juz nie tak jak sama soda.   Przez pierwsze 2 tygodnie pydlo powinno pozostac na kratce i codziennie je przekrecac aby rowno sie suszyko. A nastepnie odstawic gdzie na kolejne 4 tygodnie, tez powinno sie je obraca, ja juz tego nie robie, chyba jetem leniwa. 

 U mnie jest zwykle zapas i takie swieze mydlo szynko sie zmydla, takie dobrze dojrzale jest najlepsze. A czas odpoczynku i wysuszenia jest rownie potrzebny na dojrzewanie i utrate owego caustyczniego dzialania( lekkie pieczeni,m sprawdzilam na sobie  :laugh: ).

 

  

 

 KOlejne ,inne mydla robi sie w taki sam sposob, tylko trzeba  brac odpowiednia ilosc sody do odpowiedniego oleju, aby uzyskac odpowiednie zmydlanie sie mydla. 

w internecie jest na kilku blogach przepis, ale ja nie odwarzylabym sie robic  takiej ilosci sody caustycznej ( jednakowa ilosc) do roznych zestawow olei.

 Nastepna rzecz to stosowanie roznych plynow, np, majbardziej popularne jest mleko zwlaszcza kozie, no tutaj jest jeszcze proces mrozenia mleka, ale to juz bardziej dla zainteresowanych, Na wstepie polecam ten przepis co wyzej.

 

 Chart zmydlania( saponification) wstawie pozniej i oczywiscie sposob wyliczania  sody do oleju

 

 

 Pozdrawiam serdecznie i zycze dobrej zabawy.

Edytowane przez EAnna

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414284
Udostępnij na innych stronach

ArkoGdynia, dziekuje  :D  A teraz rece w gore ,kto jest zainteresowany, bo temat jest bardzo szeroki 

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414495
Udostępnij na innych stronach

Eli zrobilam z Twojego przepisu ciasto drozdzowe i rogaliki, tylko ze nadzialam je serem Jutro ( jesli cokolwiek zostanie )  sprawdze konsystencje ciasta.

 Jedno moge powiedziec, jest slodkie ciasto i tak jak ktos wczesniej pisal, moze wlasnie to  jest przyczyna zmian.

post-40723-0-82309700-1426925225_thumb.jpg

 Jeszcze cieple  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-414515
Udostępnij na innych stronach

Nikt widac nie ma ochoty na robienie mydla, szkoda, mialabym z kim wymieniac doswiadczenia.

 Wiec wracamy do kuchni  i prac zwiazanych z jedzeniem. Zrobilam twoarozek, ale taki do smarowania, ktory moge spokojnie zmieszac z czosnkiem czy ziolami. Oto wstepna czesc robienia serka

post-40723-0-87504200-1427238958_thumb.jpg

 Zuzanna oczywiscie musiala juz sprobowac, najwiekszy nasz amator serow. Dzisiaj bedzie robiony serek czosnkowy i drugi paprykowy. Ponownie bedzie po wymieszaniu  odciskany, aby uzyskac bardziej suchy serek do smarowania. Powoduje to ,ze smak jaki dodaje bedzie bardziej intensywny.

 CDN

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415616
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu ten rogal bardzo apetycznie wyglada , a jak w smaku?
 

 eli to z Twojego przepisu, bardzo smaczny tylko jak dla nas odrobine za slodki. JAk sie okazal0o mialamich na tyle ,ze starczylo na trzy dni i na trzeci dzien nadal byly smaczne, tylko juz czuc bylo ,ze nie " dzisiejsze" :D . Eli zmniejsz ilosc cukru i upiecz raz jeszcze.

 

 

 

Aniu na czym go odsączałaś że taki placek wyszedł ?
 

 Bazyl, ja  dalam wszystko do gazy i pozniej kiedy wstepnie odcieknie, ukladam go na noc na zlewie w gazie, i przyciskamdecha do krojenia, Mam taka ,ktora strasznie ciezka jest. Rano juz gotowy taki plaski. Kiedys sie staralam, zeby kstalt liscia mial, ale Zuzia i tak oberwie tam gdzie ladnie cos odstaje wiec teraz juz zrezygniowalam

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415675
Udostępnij na innych stronach

Mialy byc dwa serki , ale jest jeden. Tylko i wylacznie czosnkowy. No moze odrobine za duzo czosnku dalam, ale nie przeszkadza, zjemy.

 Na zdjeciu widac juz po kolejnym odsuszaniu, jaka jest gesta konsystencja sera. CZosnek przetarty na miazge i wymieszany z serem, razem odciskane. 

post-40723-0-46688900-1427325089_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-415894
Udostępnij na innych stronach

Kochani, tak dawno wedzilam wegorze ze nie pamietam jaka powinnam zrobic solanke do ich kapieli ;)  :D

 PAmietam ,ze wg wskazan Maxell'a solanka do wegorza powinna byc mocniejsza niz do chudych ryb, ale nie pamietam jak bardzo. Wiem ,ze u was rano, ale jakby ktos znajacy temat pomogl bylabym bardzo wdzieczna :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416157
Udostępnij na innych stronach

Kochani, tak dawno wedzilam wegorze ze nie pamietam jaka powinnam zrobic solanke do ich kapieli

 

 

Aniu ja robiłem tak https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/?p=359324   wyszły pyszne ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416188
Udostępnij na innych stronach

 Na mojej jablonce ciagle jablka objedzone i w koncu zlapalam zlodzieli. Tal zlodziei. Cwane bestie,jeden  watchman a reszta wsuwa ,a sie trzesie dzrewko, i deszcz tez im nie przeszkadzal.

post-40723-0-13940900-1427507667_thumb.jpgpost-40723-0-99102200-1427507842_thumb.jpgpost-40723-0-66984100-1427507741_thumb.jpgpost-40723-0-85853400-1427507791_thumb.jpgpost-40723-0-43426600-1427508009_thumb.jpg

 

 Maad, zdjecia robilam nowym aparatem, badz delikatny prosze  ;)

post-40723-0-66049800-1427507916_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416444
Udostępnij na innych stronach

PAcan Wojciech, teraz duzo widac papug w miescie, chyba im znowu lasy wycinaja do tutaj jedzenia szukaja 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416459
Udostępnij na innych stronach

Moze lubia towarzystwo ludzi , ale chyba sa bardziej praktyczne -łatiwej zdobyć pożywienie , ale i tak mi sie podobają Twoje zdjęcia , będe patrzył na nie z tej lepszej strony  :) , ja juz pewnie nie zobaczę Australii , przyjaciele byli z wizytą u swoich przyjaciół wrócuili zachwyceni . :)

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416462
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, ten strażnik z pierwszej fotki, to siedzi na drzewku grejpfrutowym? Cytrusy też objadają?

Więcej fotek poproszę, bardzo ciekawe zdjęcia robisz, dla nas takie egzotyczne (jabłoń z papugami :)).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/34/#findComment-416466
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.