Skocz do zawartości

Szynka parzona nie wedzona.


marcus

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Skroci to czas parzenia i wplynie pozytywnie na powiezchnie wyrobu

Każdy robi jak chce ,albo umie.Żadnego czasu nie skróci bo Ty parzysz bez gotowania.Jak widać Ty parzysz szynki inaczej niż większość i moim zdaniem Twój sposób parzenia nie wpłynie w żaden sposób na powierzchnię mięsa.Odpowiedz sobie na pytanie dlaczego przepis przewiduje wrzucenie szynki do wrzątku i gotowanie przez pewien czas a znajdziesz odpowiedź na to że Twój sposób nie wpływa na nic.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku, ale teraz jak sobie przypomniałem jak powinno się przygotować dobry befsztyk, to ... coś mi się przypomina, że mięso powinno być smażone z temperatury pokojowej.

Jakby mniejszy szok termiczny ..... może coś w tym jest. ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakby mniejszy szok termiczny ..... może coś w tym jest. ?

To niewielka różnica.Tylko ok. 14C i moim zdaniem nie ma wpływu na powierzchnię mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arek sprzeczał się nie będę.

14 C niby nic, ale gdyby wyjść z poniżej 0C i wtedy parzyć ?

Sam byś krzyczał że tak nie wolno !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam termometru - mam jeden normalny, taka tarcza z bolcem i drugi elektroniczny. Najczesciej uzywam tego do mięsa z bolcem - pomiedzy pokrywke i krawedz garnka wsadzam, wisi sobie i wszystko jest pod kontrolą... :)
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy uzywacie termometru do parzenia?

Wiekszosc ludzi zdziwi sie kiedy wlasnie tego urzadzenia uzyje do wykonania swoich wyrobow .

Pozdrawiam

:cool: to podstawa :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arek sprzeczał się nie będę.

14 C niby nic, ale gdyby wyjść z poniżej 0C i wtedy parzyć ?

Teoretycznie tak nie powinno być , bo peklujemy przecież w temp. 4-8 stopni , czyli nie schodzimy poniżej zera.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój ksperyment z "udawaną" szynką był w temacie: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7311

 

a konkretnie opisany w poście: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=193925#193925

 

PS posmaku cebuli nie wyczuwałem.... - może dlatego że użyty był dodatek soli wędzonkowej , moze go tam nie było a może po prostu się nie doszukiwałem :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokusiłem się i również coś takiego zrobiłem z racji że wędzarni nie posiadam :) W smaku całkiem niezłe :) Do zabarwienia użyłem łupin cebuli tak jak Abratek pisał :) Trochę brakuję tego charakterystycznego zapachu ale i tak jest OK :)

 

http://img543.imageshack.us/img543/7947/img7233s.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do zabarwienia użyłem łupin cebuli tak jak Abratek pisał

bardzo ładnie wygląda, jakie ilości tych łupin do takiej jednej szyneczki

 

[ Dodano: Sob 01 Wrz, 2012 19:18 ]

Trochę brakuję tego charakterystycznego zapachu ale i tak jest OK

to teraz masz jak sklepowe ciemne ale nie wędzone i bez zapachu :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokusiłem się

I dobrze.Eksperymenty mile widziane. :grin:

 

Na obczyźnie trzeba sobie jakoś radzić

Ale termometr bagnetowy to tam można kupić bo trochę tą szyneczkę przeparzyłeś :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marek301, I zdrowa potwierdz bo nie "kiszona"Jak wspominałeś ostatnio :grin: :grin:

Bracie Tomaj RACJA, RACJA! :clap:

 

Bratu, Teqton należą się PODWÓJNE BRAWA,

bo w końcu na "obczyźnie" zawsze TRUDNIEJ

cokolwiek "wymodzić"! :clap: :clap: :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Violka , a co to ziec , bo nie jarzę ? :question:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale termometr bagnetowy to tam można kupić bo trochę tą szyneczkę przeparzyłeś :sad:

Posiadam termometr bagnetowy, troszkę się zagapiłem i temp doszła do 70 w środku, ale to chyba nie problem :)

 

Do zabarwienia użyłem łupin cebuli tak jak Abratek pisał

bardzo ładnie wygląda, jakie ilości tych łupin do takiej jednej szyneczki

 

 

Pierwszy raz coś takiego robiłem i dałem łupiny z 4 cebul :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.