Skocz do zawartości

Steki (stejki,steak,beef steak), BBQ oraz inne przepisy agn


Rekomendowane odpowiedzi

Zero tłuszczu piszesz ..... spróbujemy.

Nie odpuszczę i zakupię parę kawałków w celu różnego sposobu pieczenia.

 

Tylko muszę zrobić to po cichu, bo jak się zwiedzą, że znowu stek na obiad, to mi kasy braknie na mięso :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280173
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 128
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

znowu stek na obiad,

Do steku dobre jest masło z solą i np. grubo mielonym pieprzem czarnym lub kolorowym.

Druga wersja to masło z serem pleśniowym niebieskim.

Robi się zgrabne talarki i schładza. Potem na każdy stek takie cudo :D

Przeczytaj na blogu chefa Paula jak sprawdzić, czy patelnia osiągnęła odpowiednią temperaturę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280177
Udostępnij na innych stronach

Dzięki EAnno za rady, poczytam.

 

Wiesz, najgorsze jest to, że cena mięsa wołowego jest tak zawrotna, że stek staje się rarytasem, choć krów na nie brakuje.

Tylko że mięso naszych krów raczej nie nadaje się na steka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280186
Udostępnij na innych stronach

Dobra dobra Ty Mirek pisz na którą mam być ... ;) :thumbsup:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280187
Udostępnij na innych stronach

Zero tłuszczu piszesz ..... spróbujemy.

zero na patelnię ;) mięso natrzeć olejem wystarczy :P jak kiedyś nie wiedziałem to zanim patelnia z olejem się odpowiednio rozgrzała to cały dom był w dymu..

jak sucha patelnia zaczyna dymić lekko to wiadomo, że już jest ok :)

Do steku dobre jest masło z solą

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ano :D staram się unikać, ale masełko świetnie pasuje.. albo na zimno jako rozpuszczający się na steku dodatek, albo w połowie smażenia - i do końca polewasz masełkiem mięsko :grin: ależ się głodny zrobiłem :lol:

dla mnie takie zbrązowione masło wymieszane z sokami mięsnymi to najlepszy sosik :thumbsup: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280189
Udostępnij na innych stronach

Dobra dobra Ty Mirek pisz na którą mam być ... ;) :thumbsup:

Kiedy tylko chcesz !

Zawsze jesteś miło widziany.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280192
Udostępnij na innych stronach

mięso natrzeć olejem wystarczy

Jak już to oliwą lub roztopionym smalcem. Ale tylko "liznąć", najlepiej pędzelkiem..

Oleje mają tłuszcze trans i niską temp. dymienia.

Ja niczym nie smaruje steków tylko wkładam bezpośrednio na patelnie, na sucho. Są najlepsze, nie tracą soków. Ale patelnię rozgrzewam nieraz 6-8 minut; na kuchni ceramicznej, patelnia typu cepter.

Najważniejsze to dojrzałośc mięsa i krótkie smażenie a potem na boku, poza płytą - tzw. "dochodzenie" mięsa.

Jako ekskluzywny dodatek do steków proponuję sos holenderski lub jego odmianę - berneński.

Jak to zaserwujesz rodzinie Miro, pokochają Cię podwójnie i nikt nie będzie zważał na koszty mięsa :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280196
Udostępnij na innych stronach

Jak już to oliwą lub roztopionym smalcem. Ale tylko "liznąć", najlepiej pędzelkiem..

miałem pędzelek kupić silikonowy :rolleyes: skleroza nie boli :D muszę jak zwykle nacierać ręcznie stejki :P z oliwą próbowałem i nie polecałbym.. przynajmniej nie extra vergin, wszystko nabiera takiego nieprzyjemnego posmaku.. oliwy do smażenia 2-3 tłoczenie do niczego innego bym nie używał, więc wolę stary dobry olej :P

ze smalcem jeszcze nie próbowałem :) świetna myśl.. wszystko ze smalcem jest lepsze :D

miro, nie mogę się doczekać aż foteczki pokażesz :D tylko takie z przekrojem :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280198
Udostępnij na innych stronach

ze smalcem jeszcze nie próbowałem

Spróbuj na sucho i się zdziwisz.

Nawet odrobina tłuszczu zewnętrznego robi różnicę.

Zapomniałam dopisać dla Mira:

Steki przed smażeniem należy wyciągnąć z lodówki na tyle wcześnie, aby osiągnęły temp. pokojową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280207
Udostępnij na innych stronach

I to jest bardzo ważna uwaga ... bo to 15st C różnicy a czas obróbki termicznej relatywnie krótki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280209
Udostępnij na innych stronach

Obejrzałem parę filmików o przygotowaniu steka i oni solą mięso przed smażeniem a ja solę dopiero przed podaniem.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280243
Udostępnij na innych stronach

Obejrzałem parę filmików o przygotowaniu steka i oni solą mięso przed smażeniem a ja solę dopiero przed podaniem.

 

kwestia sporna :P są 3 szkoły - solenie bezpośrednio przed smażeniem, w trakcie smażenia albo tuż przed podaniem/na talerzu przy jedzeniu..

każda ma swoich zagorzałych zwolenników i nie sposób dyskutować kto ma rację ;) każdy niech robi jak uważa :)

ja trzymam się zasady, że wołowiny nie solimy przed obróbką termiczną..

 

najciekawszy sposób solenia wołowiny grillowanej widziałem w programie Zimmerna, kiedy to był w Argentynie u bożyszcza stekożerców :)

ruszt o temp. 400*C (mogę się mylić - nie pamiętam dokładnie edit: a jednak :P 700*C hehe) smarowali za pomocą wielkiej szczoty solanką.. kiedy to wyschło wkładali mięso.. wg Andyego powstawała na mięsku unikalna słono-mięsna skorupka.. warte kontemplacji :grin:

Od 6 minuty.. znalazłem xD

 

 

tak oglądam i widzę, JamieOliver.com ..myślę - musi być pewnikiem dobry sposób :) potem słucham i myślę, że przecież to nie ten głos i zamiast ekspresji i wybuchów radości jest mdła gadka.. doczytuję, że to jakiś Pete :lol: kumpel Jamiego..

Patelnia wg mnie o wiele za mało rozgrzana, za mało karmelizacji, świadczy też o tym czas smażenia.. 8 minut na średnio wysmażony to trochę dużo, prawda? :P

Na koniec jeszcze ten sok z cytryny i nawet przekroju nie pokazał.. coś mi tam po prostu nie pasuje :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280248
Udostępnij na innych stronach

Tak mnie teraz ssie, że chyba pojadę kupić mięso ....

Ale grill mają zaje...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280255
Udostępnij na innych stronach

ruszt o temp. 400*C

Mówili, że 700st. , w domyśle Farenheita. To daje 370 st.C. Jest to jak najbardziej możliwe.

W filmie pokazują grilowanie steka T-bone. Czyli oba rostbefy (L+P) połaczone kością.

To smarowanie solanką jest ciekawe. Przy najbliższym "stekowaniu" wypróbuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280258
Udostępnij na innych stronach

Mirku spróbuj z Coca-colą + przyprawy !!!!! zalej,ale musisz wytrzymać do jutra ze smażeniem.

 

PanieBoczku Wszystkie części tego filmu są OK , ale trzecia tego jest najbliższa sercu mojemu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=IRdbgx3jwZs :thumbsup:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280260
Udostępnij na innych stronach

Mówili, że 700st. , w domyśle Farenheita. To daje 370 st.C. Jest to jak najbardziej możliwe.

chyba tak zapamiętałem, że około 400* bo podali oryginalnie w farenheita.. zapewne na kuchni+ polski lektor to uwzględnił i podał po naszemu w przybliżeniu :P Eanno jak wypróbujesz daj znać koniecznie jak wyszło :) sam też chciałem, ale zabieram się jak pies za jeża :P

Wujaszku, nawet ulicę imienia Maxella mają :cool:

ja to w ogóle zimmerny, boudainy i inne olivery pochłaniam, nawet kilka razy ten sam odcinek :grin: brakuje polskich programów tego rodzaju.. Jakubiaki, Pascale czy Okrasy to za mało :grin: Tylko Pani Małgosia Molska wg mnie im dorównuje ze swoją podróżą po Sri Lance..

Tak mnie teraz ssie, że chyba pojadę kupić mięso ....

fotki fotki fotki :grin: nie ma to jak krwiste 'gastroporno' :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280278
Udostępnij na innych stronach

Mirku spróbuj z Coca-colą + przyprawy !!!!! zalej,ale musisz wytrzymać do jutra ze smażeniem.

Spróbuję jak tylko zakupię mięsko.

Dziś nie miałem szczęścia i pozostało mi zadowolenie się kwaśnicą.

Tyż dobra. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280343
Udostępnij na innych stronach

Więc i ja zakupiłem dziś nieco "wołowego" - antrykot z młodej krówki ;)

 

Natarłem nico smalcykiem i wrzuciłem na cholernie rozgrzaną patelnię :D

 

http://img9.imageshack.us/img9/8010/p4130497.th.jpg

 

Natarte wstępnie smalcykiem :)

http://img14.imageshack.us/img14/9634/p4130498t.th.jpg

 

2minutki jedna strona ...

http://img163.imageshack.us/img163/3183/p4130499.th.jpg

 

2 minutka druga ...

http://img202.imageshack.us/img202/5387/p4130500.th.jpg

 

Zmiana ... kolejna minutka na "1wszej" stronie ...

http://img163.imageshack.us/img163/9153/p4130501.th.jpg

 

Minutka na srugiej...

http://img405.imageshack.us/img405/1617/p4130503.th.jpg

 

Finalnie ... :D

http://img600.imageshack.us/img600/508/p4130505.th.jpghttp://img836.imageshack.us/img836/3299/p4130506.th.jpghttp://img844.imageshack.us/img844/2810/p4130508.th.jpg

 

Drugi rzut :D

 

http://img43.imageshack.us/img43/3034/p4130509.th.jpghttp://img812.imageshack.us/img812/5249/p4130510.th.jpg

http://img703.imageshack.us/img703/8933/p4130511.th.jpghttp://img7.imageshack.us/img7/6331/p4130513.th.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/6100/p4130514.th.jpghttp://img189.imageshack.us/img189/6909/p4130515.th.jpg

 

Drugi rzut różnił się od 1wszego tym, że po 2 minutkach na każdej stronie, następnie powędrowały na 30 sekund ponownie z każdej ... :)

 

Solenie i pieprzenie już na deseczce .. :)

 

Mniam, Mniam ... :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280528
Udostępnij na innych stronach

Mniam, Mniam ...

płakać mi się chce! CZEMU!! temu Panu dajcie bana :grin: ja nie mogę..

serce siada!

antrykot z młodej krówki

jakbym miał strzelbę z celnością na pół świata już byś nie żył.. coś takiego na wieczór! Niech Cię..

ja to nazywam gastroporno! dlaczego?? no sorry.. na ten widok co się dzieje? haha

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280532
Udostępnij na innych stronach

antrykot z młodej krówki

Najważniejsze w tym wszystkim,to odpowiedniej jakości mięso u mnie takiego tez nie brakuje :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280533
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze, że mięsko wyborne :)

 

I niby 30 sekund różnicy w "grillowaniu" a różnica w "konsystencji" mięska ogromna :)

 

Smak w obydwu przypadkach - zniewalający ...

 

Boczku Ty mówisz, ze to GASTROPORNO, a dla mnie to orgazm gastronomiczny :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280537
Udostępnij na innych stronach

Boczku Ty mówisz, ze to GASTROPORNO, a dla mnie to orgazm gastronomiczny

NIE KUŚ! bo słusznie bana dostanę za obsceniczne wypowiedzi i fotki xD Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280541
Udostępnij na innych stronach

Boczku, cieszę się, że się podoba ;) Masz wielkie pojęcie o gotowaniu, więc tym bardziej miło słyszeć :)

 

Ps. dzisiejszy odcinek sponsoruje Tuborg Pure Gold ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280544
Udostępnij na innych stronach

Masz wielkie pojęcie o gotowaniu, więc tym bardziej miło słyszeć

wobec Twojego stejka to tak małe, że go prawie w ogóle nie widać..

Ps. dzisiejszy odcinek sponsoruje Tuborg Pure Gold

nie mam pojęcia co to jest, ale skoro polecasz to się jutro dowiem! miarą dobrej reklamy jest zręczność dobrego 'polecacza'.. w tym wypadku świetnego ponad miarę :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280547
Udostępnij na innych stronach

wobec Twojego stejka to tak małe, że go prawie w ogóle nie widać..

Bez przesady, Twoje stejki wyglądają i smakują zapewne świetnie ... Twoje gotowanie jest naprawdę z najwyższej półki :)

 

BTW.

Ja na wysepce mam dostęp do naprawdę dobrego mięcha.... świnki biorę z eko - hodowli ... baranina pierwij sort on the world ... a i wołowinka jest najlepszego gatunku :D

 

A TPG to właśnie to :)

http://img20.imageshack.us/img20/2733/p4130517.th.jpg

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7289-steki-stejkisteakbeef-steak-bbq-oraz-inne-przepisy-agn/page/4/#findComment-280548
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.