TOSHIBA Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 27 Listopada 2008 Tak, zamiast kwas powinienem napisać zakwas, masz rację. :blush: Izunia 2007, piękny jest ten Twój chlebek, wręcz wzorcowyMój typ chleba jest inny – taki to ze mnie „odmieniec” :lol: :lol: :lol: Dla mnie chleb musi byś „mięsisty” czyli jak go jem to musze czuć, no i skibeczki muszą być troszkę grubsze, tak ze 2 – 3 cm.Piekę też mniejsze, z racji tego ze sam go jem, a codziennie chce mieć świeży, czyli jak dla mnie to ta foremka upieczonego chleba to max ¾ wysokości.Poza tym kwadratowy przekrój, bardziej mi pasuje do obkładu i mojego pudełka śniadaniowego. Co do drożdży pytano mnie na @ dlaczego 8 g, ano dlatego, że paczka tutaj ma 40 g, dziele ja na oko na 5 części i z tego wyszło 8 g. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 27 Listopada 2008 Dzieki Toshiba za uznanie.A co do zakwasu to ja wlasciwie ostatnio nie uzywam.Wole ciasto zakwaszone.Zakwaszam go metoda 3 lub 1 fazowa.Wydaje mi sie ze chleb jednak lepiej i szybciej wyrasta. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 27 Listopada 2008 Ja to już nie wiem jaką metodą zakwaszam swój chleb :question: Mam taki słoiczek, na jeden raz zużywam okoł 3/4 - 4/5 zawartości które uzupełniam wodą i pół na pół mąka i te płatki ze wszystkim co tam jest w środku – czyli jak wpadną rodzynki, suszone winogrona czy orzeszki to sobie tam są.Jak mi okruchy chleba zostaną po krojeniu, to tez tam dosypie, a co mają się zmarnowac?!.Pięknie pachnie bimberkiem z octem :grin: :lol: Nie mam pojęcia czy do następnego dnia ukwasza się całości czy nie, ale tak właśnie mi odpowiada smak Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 27 Listopada 2008 TOSHIBA, Witam Jak zakwas pachnie octem to nie nadaje się do wypieków. Zakwas to fermentacja kwasu mlekowego. Ty dając rodzynki i inne rzeczy uruchamiasz fermentację alkoholową, a powstały spirytus utlenia się do kwasu octowego. Przy nadmiarze alkoholu może nastąpić proces estryfikacji i powstanie octan etylu (składnik zmywacza do paznokci). Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 27 Listopada 2008 SMORODINA, Wiem, u mnie czasem też coś kapie :grin: , tak że bym to tego nie dopuścił żeby mi acetonem waliło :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Listopada 2008 Ja to już nie wiem jaką metodą zakwaszam swój chleb :question: Ciasto zakwaszone metoda 3-stopniowa lub 3-fazowa (jak kto woli) robi sie tak: bierzemy 2-3 lyzki zakwasu o temperaturze pokojowej i dodajemy 100 g maki (przewaznie pszennej) + tyle wody aby powstalo ciasto o konsystencji gestej smietany.Odstawiamy w cieple miejsce na 12-14 godzin.Nastepnie dodajemy znow 100 g maki i wode (konsyst. gestej smietany), mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce na 6 godzin.Po tym czasie dodajemy znow 100 g maki i wode (konsyst. gestej smietany) i pozostawiamy na 4 godziny, nie dluzej.Tak zakwaszone ciasto uzywamy zamiast zakwasu.Ilosc jest zalezna od tego jak kwasny chleb lubimy.Dodajemy od 20-50 % ilosci maki ktora zuzyjemy na ciasto.Jak uzyjemy 20-30 % to bedzie lekko kwasny,a jak 50 to raczej bardzo kwasny. Np.Ja lubie lekko kwasny a w przepisie mam uzyc 600 g maki (pszennej lub mieszanej).Biore wiec przewaznie 25% czyli 150 g ciasta zakwaszonego. Zawsze biore z tego zakwaszonego ciasta 2-3 lyzki (chyba ze zostanie wiecej) i chowam do lodowki(nie trzeba chowac jesli codziennie cos pieczemy).Na nastepny dzien wyciagam doprowadzam do temperatury pokojowej i zakwaszam metoda 1-stopniowa,czyli dodaje tylko jeden raz 1 szkl. (170-200 g) maki pszennej + woda i zostawiam w cieplym miejscu na 6-8 godzin.To wystarczy.Potem z now z tego ciasta zostawiam 2-3 lyzki i tak w kolko.Moj zakwas w tym przypadku nie jest uzywany i stoi w lodowce dokarmiany raz na 10-14 dni. Ja mam wrazenie ze jesli w skladzie jest zakwaszone ciasto a nie zakwas,to rosnie szybciej i lepiej. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 28 Listopada 2008 Izunia2007, jak zwykle Twoja wypowiedz jest pełna i wyczerpująca :grin: Jednak jak robi się normalny zakwas, to ja wiem, pisalem jedynie że nie wiem jak nazywa się metoda którą ja stosuje, i czy wogóle to jeszcze jest zakwas, czy jednak "kwas" :lol: z bimberkiem :grin: :grin: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 28 Listopada 2008 żeby mi acetonem octanem etylu( ester) aceton (keton) dwa różne związki. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 28 Listopada 2008 Izunia2007, jak zwykle Twoja wypowiedz jest pełna i wyczerpująca :grin: Jednak jak robi się normalny zakwas, to ja wiem, pisalem jedynie że nie wiem jak nazywa się metoda którą ja stosuje, i czy wogóle to jeszcze jest zakwas, czy jednak "kwas" :lol: z bimberkiem :grin: :grin: :grin: Chyba sie jednak nie zrozumielismy :grin: Ja nie napisalam jak sie robi zakwas,tylko ciasto zakwaszone, a to jest bardzo duza roznica.Do zakwasu uzywamy maki zytniej,a nie tej z jakiej bedziemy robic ciasto.Ty nie stosujesz zadnej metody-uzywasz poprostu czystego zakwasu. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Wreszcie załapałem jak robi się chleb na zakwasie. :grin: To takie proste. Wystarczy zakwas, mąka, woda i sól. Jeszcze tylko muszę załapać jak uzyskać błyszczącą skórkę i będzie pełny sukces. Narazie efekty są takie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Jeszcze tylko muszę załapać jak uzyskać błyszczącą skórkę Spryskaj po upieczeniu gorące chlebki wodą ze spryskiwacza, wtedy zabłysną. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Jeszcze tylko muszę załapać jak uzyskać błyszczącą skórkęPo prostu posmaruj rozbełtanym jajkiem!!!!Przed pieczeniem. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 14 Grudnia 2008 tak jak Pedro Ci podalbeda sliczne Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam Po prostu posmaruj rozbełtanym jajkiem A nie samym białkiem , pamiętam jak babcia to robiła . Smarowała również makowce zawijane . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Ja przed pieczeniem smaruje wodą. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Najlepszy efekt daje jajko.Ja smaruje nim praktycznie wszystko. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam Najlepszy efekt daje jajko.Ja smaruje nim praktycznie wszystko. Należy zrozumieć że całe jajko :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Należy zrozumieć że całe jajkoA nie samym białkiem , pamiętam jak babcia to robiła . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dzisiaj, słuchając radia - I program, usłyszałem takie stwierdzenie. Czy jest prawdą, że chleba wyprodukowanego z użyciem zakwasu nie wolno zamrozić? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Nie wiem na czym jest oparte stwierdzenie, które usłyszałeś. My nadmiar upieczonego chleba przechowujemy w zamrażarce i nic niepokojącego nie zauważyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Witam Najlepszy efekt daje jajko.Ja smaruje nim praktycznie wszystko. Należy zrozumieć że całe jajko :question: PozdrawiamTak cale.Jesli jest male to mozna dolac troszke zimnej wody. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dzisiaj, słuchając radia - I program, usłyszałem takie stwierdzenie. Czy jest prawdą, że chleba wyprodukowanego z użyciem zakwasu nie wolno zamrozić?Pierwszy raz takie cos slysze.W piekarniach zamrazaja chleby, ja zamrazam chleby a sam zakwas tez mozna zamrozic i po odmrozeniu i dokarmieniu bardzo dobrze funkcjonuje. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Ostatnio zostałam obdarowana przez johnny40 wspaniałym garnkiem rzymskim. Janusz jeszcze raz dziękuję :lol: . Pierwsze co mi przyszło do głowy, to upiec w nim chleb. A oto efekt mojego eksperymentu :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-50308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Gabi, ostatnio widziałem taki garnek w płockim Auchanie i zastanawiałem się czy mi się przyda. Nawet miałem go kupić właśnie z myślą o pieczeniu chleba, kosztował chyba jakieś 45 zł. Teraz widzę, że chyba źle zrobiłem. Jutro podjadę, może jeszcze będzie? Chlebek wyszedł Ci "superowy"! Robiłaś go cały czas pod przykryciem, bo taka fajna skórka Ci wyszła? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-50319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Chlebek ładniusi, a garnek przyda Ci się do różnych potraw pieczonych bez tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-50324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.