Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, zamiast kwas powinienem napisać zakwas, masz rację. :blush:

Izunia 2007, piękny jest ten Twój chlebek, wręcz wzorcowy

Mój typ chleba jest inny – taki to ze mnie „odmieniec” :lol: :lol: :lol:

Dla mnie chleb musi byś „mięsisty” czyli jak go jem to musze czuć, no i skibeczki muszą być troszkę grubsze, tak ze 2 – 3 cm.

Piekę też mniejsze, z racji tego ze sam go jem, a codziennie chce mieć świeży, czyli jak dla mnie to ta foremka upieczonego chleba to max ¾ wysokości.

Poza tym kwadratowy przekrój, bardziej mi pasuje do obkładu i mojego pudełka śniadaniowego. :cool:

Co do drożdży pytano mnie na @ dlaczego 8 g, ano dlatego, że paczka tutaj ma 40 g, dziele ja na oko na 5 części i z tego wyszło 8 g.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47212
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzieki Toshiba za uznanie.A co do zakwasu to ja wlasciwie ostatnio nie uzywam.Wole ciasto zakwaszone.Zakwaszam go metoda 3 lub 1 fazowa.Wydaje mi sie ze chleb jednak lepiej i szybciej wyrasta.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47215
Udostępnij na innych stronach

Ja to już nie wiem jaką metodą zakwaszam swój chleb :question:

Mam taki słoiczek, na jeden raz zużywam okoł 3/4 - 4/5 zawartości które uzupełniam wodą i pół na pół mąka i te płatki ze wszystkim co tam jest w środku – czyli jak wpadną rodzynki, suszone winogrona czy orzeszki to sobie tam są.

Jak mi okruchy chleba zostaną po krojeniu, to tez tam dosypie, a co mają się zmarnowac?!.

Pięknie pachnie bimberkiem z octem :grin: :lol:

Nie mam pojęcia czy do następnego dnia ukwasza się całości czy nie, ale tak właśnie mi odpowiada smak

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47223
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, Witam

Jak zakwas pachnie octem to nie nadaje się do wypieków. Zakwas to fermentacja kwasu mlekowego. Ty dając rodzynki i inne rzeczy uruchamiasz fermentację alkoholową, a powstały spirytus utlenia się do kwasu octowego. Przy nadmiarze alkoholu może nastąpić proces estryfikacji i powstanie octan etylu (składnik zmywacza do paznokci).

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47225
Udostępnij na innych stronach

SMORODINA,

Wiem, u mnie czasem też coś kapie :grin: , tak że bym to tego nie dopuścił żeby mi acetonem waliło :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47234
Udostępnij na innych stronach

Ja to już nie wiem jaką metodą zakwaszam swój chleb :question:

Ciasto zakwaszone metoda 3-stopniowa lub 3-fazowa (jak kto woli) robi sie tak:

bierzemy 2-3 lyzki zakwasu o temperaturze pokojowej i dodajemy 100 g maki (przewaznie pszennej) + tyle wody aby powstalo ciasto o konsystencji gestej smietany.Odstawiamy w cieple miejsce na 12-14 godzin.Nastepnie dodajemy znow 100 g maki i wode (konsyst. gestej smietany), mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce na 6 godzin.Po tym czasie dodajemy znow 100 g maki i wode (konsyst. gestej smietany) i pozostawiamy na 4 godziny, nie dluzej.Tak zakwaszone ciasto uzywamy zamiast zakwasu.Ilosc jest zalezna od tego jak kwasny chleb lubimy.Dodajemy od 20-50 % ilosci maki ktora zuzyjemy na ciasto.Jak uzyjemy 20-30 % to bedzie lekko kwasny,a jak 50 to raczej bardzo kwasny.

Np.Ja lubie lekko kwasny a w przepisie mam uzyc 600 g maki (pszennej lub mieszanej).Biore wiec przewaznie 25% czyli 150 g ciasta zakwaszonego.

Zawsze biore z tego zakwaszonego ciasta 2-3 lyzki (chyba ze zostanie wiecej) i chowam do lodowki(nie trzeba chowac jesli codziennie cos pieczemy).Na nastepny dzien wyciagam doprowadzam do temperatury pokojowej i zakwaszam metoda 1-stopniowa,czyli dodaje tylko jeden raz 1 szkl. (170-200 g) maki pszennej + woda i zostawiam w cieplym miejscu na 6-8 godzin.To wystarczy.Potem z now z tego ciasta zostawiam 2-3 lyzki i tak w kolko.Moj zakwas w tym przypadku nie jest uzywany i stoi w lodowce dokarmiany raz na 10-14 dni.

 

Ja mam wrazenie ze jesli w skladzie jest zakwaszone ciasto a nie zakwas,to rosnie szybciej i lepiej.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47321
Udostępnij na innych stronach

Izunia2007, jak zwykle Twoja wypowiedz jest pełna i wyczerpująca :grin:

Jednak jak robi się normalny zakwas, to ja wiem, pisalem jedynie że nie wiem jak nazywa się metoda którą ja stosuje, i czy wogóle to jeszcze jest zakwas, czy jednak "kwas" :lol: z bimberkiem :grin: :grin: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47344
Udostępnij na innych stronach

Izunia2007, jak zwykle Twoja wypowiedz jest pełna i wyczerpująca :grin:

Jednak jak robi się normalny zakwas, to ja wiem, pisalem jedynie że nie wiem jak nazywa się metoda którą ja stosuje, i czy wogóle to jeszcze jest zakwas, czy jednak "kwas" :lol: z bimberkiem :grin: :grin: :grin:

Chyba sie jednak nie zrozumielismy :grin: Ja nie napisalam jak sie robi zakwas,tylko ciasto zakwaszone, a to jest bardzo duza roznica.Do zakwasu uzywamy maki zytniej,a nie tej z jakiej bedziemy robic ciasto.Ty nie stosujesz zadnej metody-uzywasz poprostu czystego zakwasu.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-47354
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wreszcie załapałem jak robi się chleb na zakwasie. :grin:

To takie proste. Wystarczy zakwas, mąka, woda i sól. Jeszcze tylko muszę załapać jak uzyskać błyszczącą skórkę i będzie pełny sukces.

Narazie efekty są takie.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48984
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze tylko muszę załapać jak uzyskać błyszczącą skórkę

Po prostu posmaruj rozbełtanym jajkiem!!!!Przed pieczeniem.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48989
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Po prostu posmaruj rozbełtanym jajkiem

A nie samym białkiem , pamiętam jak babcia to robiła . Smarowała również makowce zawijane . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-48998
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Najlepszy efekt daje jajko.Ja smaruje nim praktycznie wszystko.

Należy zrozumieć że całe jajko :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49323
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj, słuchając radia - I program, usłyszałem takie stwierdzenie.

Czy jest prawdą, że chleba wyprodukowanego z użyciem zakwasu nie wolno zamrozić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49342
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem na czym jest oparte stwierdzenie, które usłyszałeś. My nadmiar upieczonego chleba przechowujemy w zamrażarce i nic niepokojącego nie zauważyliśmy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49344
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Najlepszy efekt daje jajko.Ja smaruje nim praktycznie wszystko.

Należy zrozumieć że całe jajko :question:

 

 

Pozdrawiam

Tak cale.Jesli jest male to mozna dolac troszke zimnej wody.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49402
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj, słuchając radia - I program, usłyszałem takie stwierdzenie.

Czy jest prawdą, że chleba wyprodukowanego z użyciem zakwasu nie wolno zamrozić?

Pierwszy raz takie cos slysze.W piekarniach zamrazaja chleby, ja zamrazam chleby a sam zakwas tez mozna zamrozic i po odmrozeniu i dokarmieniu bardzo dobrze funkcjonuje.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-49405
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ostatnio zostałam obdarowana przez johnny40 wspaniałym garnkiem rzymskim. Janusz jeszcze raz dziękuję :lol: .

Pierwsze co mi przyszło do głowy, to upiec w nim chleb. A oto efekt mojego eksperymentu :tongue:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-50308
Udostępnij na innych stronach

Gabi, ostatnio widziałem taki garnek w płockim Auchanie i zastanawiałem się czy mi się przyda. Nawet miałem go kupić właśnie z myślą o pieczeniu chleba, kosztował chyba jakieś 45 zł. Teraz widzę, że chyba źle zrobiłem. Jutro podjadę, może jeszcze będzie? Chlebek wyszedł Ci "superowy"! Robiłaś go cały czas pod przykryciem, bo taka fajna skórka Ci wyszła?
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/6/#findComment-50319
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.