Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Ja często dodaję trochę mąki pszennej, ciasto lepiej rośnie, a chleb jest trochę jaśniejszy i nie taki ciężki. poza tym gdy dodaję dodatki typu słonecznik siemię, czy dynia to, wtedy nie robi się taka (jak ja mówię) klucha, tylko bardziej puszysty chleb.pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9136
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jarku dużo tej pszennej dodajesz :question: , bo właśnie zaczęłam robić ciasto i na wyczucie wrzuciłam troszkę białej bo reszta to żytnia z otrębami i pomyslałam ,że może sama z otrębami żytnia to zaciężka :lol:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9139
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

A w czym pieczesz?

Piekę w piekarniku, bo w maszynie do chleba nie mogę uzyskać przyruminionej skórki, i format chlebka mi nie odpowiada.

Słyszałem o jakiś piecykach wielkości mikrofalówki, na prąd - właśnie do pieczenia chleba i pizzy. Piecze podobno w wysokiej temperaturze, ma izolację termiczną. Może spotkaliście się z czymś takim?

Przypomniałeś mi o moim piekarniku, właśnie takim, leży w piwnicy od lat nieużywany, muszę wypróbować w nim chleb.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9223
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie!

Wczoraj zrobiłem chlebek razowy z mąki żytniej 2000 na zakwasie. I po wykonaniu którego nasunęły mi się spostrzeżenia:

1- temperatura podana w przepisie na "chleb żytni" w moim przypadku była zbyt wysoka - chlebek trochę zabardzo się spiekł, twarda skórka

2- chlebek zbyt ciężki - trzeba było dodać trochę mąki pszennej

3- pomimo tych niedoskonałości chlebek zjadliwy - nawet młodsza część rodziny jadła :lol: i wręcz nie marudziła jak jest to przy innych okazjach, natomiast moja druga lepsza połowa nie jadła pieczywa sklepowego :grin:

Poniżej przedstawiam kilka fotek :wink:

http://images21.fotosik.pl/24/d504e92ad9fd235dm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9233
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jeżli chcecie mieć chleb bardziej ouszysty to zamiast wody należy dodać samo mleko. Ilość płynów zależy od klasy mąki. Jeśli dodaje się otręby, śrutę należy zwiększyć zawartość płynu. Generalnie im cięższa mąka tym więcej płynu.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9247
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

Czy zakwas na mące żytniej razowej musi długo stoć? (piąty dzień) i nic się nie rusza?

Chyba coś popitoliłam :blush: :blush: Kwaśny jest.

Dosypię mąki pszennej, to może jeszcze coś wyjdzie.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9337
Udostępnij na innych stronach

Jak jest kwaśny to ok , ma pachnieć jak na barszcz biały i mieć takie bąbelki , ja robiłam w sobotę z całej porcji , ale dodałam trochę pszennej mąki wg rady jarka zielonej pietruszki po dodaniu zakwasu do mąki ruszyło bardzo, ale wg mnie w przepisie jest ciu za mało soli może to i zdrowo , aha chleb jest lepszy następnego dnia , w tym samym jest troche gliniasty , ale może tylko mój bo miałam mąkę z otrębami od soboty zostały resztki z dwóch i teraz dopiero fajnie się kroi i pięknie pachnie zakwasem cud nad cudy. :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9338
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zakwas nie może pachnieć octem gdy ma taki zapach to trzeba wyrzucić. Zakwas musi kisić się w temperaturze powyżej 25 st.C bo wtedy następuje fermentacja kwasu mlekowego. Następny etap to fermentacja kwasu octowego i to trwa w teperaturze 30 st.C.

Dokładny schemat produkcji zakwasu podam w późniejszym terminie.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9339
Udostępnij na innych stronach

konsystencja ciasta na zakwas powinna byc taka jak na ciasto naleśnikowe.Przemo , ja wkładam chleb do piekarnika 220 st na 10-15 minut,po tym czasie zmniejszam temp.do 180-200 st i piekę już do końca w tej temp. Ostatnio zapomniałam zmniejszyc i też spiekł mi się jak diabli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9342
Udostępnij na innych stronach

Właśnie nastawiłam zakwas w drugim słoiku ale z mąki żytniej nie razowej jak poprzednio. Ustawiłam w kuchni wysoko na szafce. Ten nieudany tez :blush: . Stoją obydwa. Jutro podejrzę co sie będzie działo :shock: Myślę, że tym razem ruszy i nie będę się palić ze wstydu :blush: :blush: :devil:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9346
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

Moja przygoda z wypiekiem chleba zaczęła się dosyć niefortunnie :blush:

Pierwszy zakwas mi nie wyszedł - skwaśniał :blush: :blush: Postawiłam drugi raz i zrobił się okej. Do tej pory sporadycznie upiekłam chleb, jeśli już to z gotowych mieszanek. Tak więc tak naprawdę był to mój pierwszy raz :lol: :lol: Korzystałam z przepisu z „Exspressu Ilustrowanego” na chleb razowy żytni. Zrobiłam tylko małą modyfikację i odsypałam szklankę mąki z kg mąki razowej żytniej a w zamian dodałam mąki pszennej zwykłej 550. Według przepisu powinnam użyć 2 szklanki wody. Tak też zastosowałam ale było to za mało, ciasto nawet nie chciało się skleić. No to dolewałam tej wody jeszcze i jeszcze, nie mając pojęcia jakiej konsystencji powinno być ciasto z mąki razowej :rolleyes: :rolleyes: . No i tak ulepiłam mniej więcej na oko :grin: . Bałam się, że jak za gęste to będzie chlebek twardy a jak za rzadkie to z kolei zakalec. No ale uczymy się na błędach.

 

 

Moje spostrzeżenia.

Powinnam dodać jeszcze trochę wody, chleby po upieczeniu troszkę popękały. Smak chleba zupełnie inny od kupowanego w sklepie. Czuje się lekko zakwasek – ale chyba to dobrze. Następnym razem spróbuję innego przepisu dla porównania.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9700
Udostępnij na innych stronach

Chleb powinien popekac, a jak bedzie za duzo wody, to bedzie za bardzo kleisty. ;)

@tier - Ty chybas nigdy karmelu nie jadl ;] jak twierdzisz, ze nie zmienia smaku chleba. Jest stosowany w piekarniach do podrobienia koloru wypieku z razowej maki z pelnego przemialu - pisza potem, ze chleb razowy, "szpanuja" kolorkiem, a to badziewie jakich malo! ;)

Chleb z karmelem ma slodki i przypalony posmak, wlasnie karmelu. ;)

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-10172
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wadą automatów do chleba jest brak chrupiącej skórki. Grzałki są od spodu formy, więc wierzch zostaje blady i miękki.

Niestety nie zgadzam sie z tym.Pisalam juz o tym w innym temacie na tej stronce.Przykladem sa moje chlebki na moim blogu(wpisy z maja 2008).Wydaje mi sie ze to zalezy poprostu od maszyny.I chce tu zaznaczyc ze grzalke tez mam nisko jak chyba wiekszosc maszyn.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-44508
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie wiem czy była mowa już o garnkach rzymskich do pieczenia chleba, ja nie znalazłem.

Ale proponuje spróbować, to kolejny krok, po własnym zakwasie itd. celem otrzymania jeszcze lepszego smaku chleba, a za smakiem i jakości.

 

A taki garnek nadaje się również do pieczenia mięs, ryb lazani itd. więc nie jest to zakup jednorazowy.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-46452
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy była mowa już o garnkach rzymskich do pieczenia chleba, ja nie znalazłem.

Ale proponuje spróbować, to kolejny krok, po własnym zakwasie itd. celem otrzymania jeszcze lepszego smaku chleba, a za smakiem i jakości.

 

A taki garnek nadaje się również do pieczenia mięs, ryb lazani itd. więc nie jest to zakup jednorazowy.

Popieram! A kamien to tez fajna sprawa.Ja mam taki:

http://img403.imageshack.us/img403/4919/p1050689gk2.jpg

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-46477
Udostępnij na innych stronach

Chciałby podzielić się z Wami taką małą poprawką w maszynie do pieczenia chleba.

Od pewnego czasu stosuję taką małą kuwetkę zrobioną z folii aluminiowej, do której wlewam wodę.

Poprawiła ona moim zdaniem smak chleba.

Skórka jest grubsza i smaczniejsza, a i sam chleb mniej się kruszy i jest wilgotniejszy.

 

 

A to już sam chlebek, skład:

Kubek kwasu

Filiżanka mieszanki jak na fotkach (zestaw zgniecionych zbóż, suszone winogrona, rodzynki, orzeszki – po prostu to co inni zalewają mlekiem i jedzą na śniadanie)

Filiżanka mąki pszennej

Filiżanka mąki żytniej lub słonecznikowej

Garść pokrojonego serka wędzonego a la oscypek np. – lecz nie koniecznie wg własnego uznania

2 łyżki oliwy

8 g drożdzy

Cukirer 2 kostki

Sól – ale nie zawsze!

 

 

Kolejność:

Kwas + mieszanka + cukier + drożdże + ser jeżeli ktoś chce

10 minut mieszania żeby płatki/mieszanka dobrze naciągał wilgoć

Restartuje program od początku i dodaje mąkę.

I sól, ale nie zawsze, jak mam ochotę, jeżeli się jej nie doda to wychodzi coś w rodzaju drożdżówki chlebowej – na słodko,

Oliwa DOPIERO jak się dobrze wszystko wymiesza!

 

Pieczenie na Normal, Langer i Dark

 

Nie zapomnieć nalać wody do kuwetki około 70 - 100 ml

 

Po upieczeniu wyciągnąć foremkę z maszyny, postawić na czymś żaroodpornym i poczekać 5 – 10 min aż chleb się odparzy od foremki wtedy bardzo łatwo wychodzi.

 

 

Smacznego

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-47185
Udostępnij na innych stronach

Chlebus wyglada smacznie.A co miales na mysli piszac kwas? czy chodzi o zakwas?bo to jednak nie to samo.A jesli tak,to czy chleb nie jest zbyt kwasny? Bo ja na 500-600 g maki dodaje 1/2 kubka i czuje srednia kwasnosc.A Ty dajesz 1 kubek na duzo mniejsza ilosc maki.Pytam tak z ciekawosci.

A co do rynienki to w mojej maszynie niestety nie da sie takich cudow zrobic.Maszyna ma jedno mieszadlo na srodku i chleb wychodzi bardziej wysoki niz szeroki.Ale nie narzekam na kruszenie, chlebki nie sa suche i ladnie sie przypiekaja np ten:

 

http://img505.imageshack.us/img505/5614/p1070063dp4.jpg

 

 

 

http://img505.imageshack.us/img505/1854/p1070078vy0.jpg

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-47202
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.