Gość Anonymous Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 23 Lutego 2007 Ja często dodaję trochę mąki pszennej, ciasto lepiej rośnie, a chleb jest trochę jaśniejszy i nie taki ciężki. poza tym gdy dodaję dodatki typu słonecznik siemię, czy dynia to, wtedy nie robi się taka (jak ja mówię) klucha, tylko bardziej puszysty chleb.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 23 Lutego 2007 Jarku dużo tej pszennej dodajesz :question: , bo właśnie zaczęłam robić ciasto i na wyczucie wrzuciłam troszkę białej bo reszta to żytnia z otrębami i pomyslałam ,że może sama z otrębami żytnia to zaciężka :lol: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 23 Lutego 2007 na 600g całości od 100 do 200g pszennej. w zależności od tego ile daję dodatków typu otręby, pestki, czy np cebula smażona na smaluszku :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 24 Lutego 2007 A w czym pieczesz?Piekę w piekarniku, bo w maszynie do chleba nie mogę uzyskać przyruminionej skórki, i format chlebka mi nie odpowiada. Słyszałem o jakiś piecykach wielkości mikrofalówki, na prąd - właśnie do pieczenia chleba i pizzy. Piecze podobno w wysokiej temperaturze, ma izolację termiczną. Może spotkaliście się z czymś takim?Przypomniałeś mi o moim piekarniku, właśnie takim, leży w piwnicy od lat nieużywany, muszę wypróbować w nim chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam wszystkich serdecznie! Wczoraj zrobiłem chlebek razowy z mąki żytniej 2000 na zakwasie. I po wykonaniu którego nasunęły mi się spostrzeżenia: 1- temperatura podana w przepisie na "chleb żytni" w moim przypadku była zbyt wysoka - chlebek trochę zabardzo się spiekł, twarda skórka 2- chlebek zbyt ciężki - trzeba było dodać trochę mąki pszennej 3- pomimo tych niedoskonałości chlebek zjadliwy - nawet młodsza część rodziny jadła :lol: i wręcz nie marudziła jak jest to przy innych okazjach, natomiast moja druga lepsza połowa nie jadła pieczywa sklepowego :grin: Poniżej przedstawiam kilka fotek :wink: http://images21.fotosik.pl/24/d504e92ad9fd235dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 25 Lutego 2007 WitamJeżli chcecie mieć chleb bardziej ouszysty to zamiast wody należy dodać samo mleko. Ilość płynów zależy od klasy mąki. Jeśli dodaje się otręby, śrutę należy zwiększyć zawartość płynu. Generalnie im cięższa mąka tym więcej płynu.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 25 Lutego 2007 Ale w granicach proporcji, żeby nie przedobrzyć, bo może się okazać, że jak damy za dużo substancji mokrych to będziemy mieli zakalec. :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 28 Lutego 2007 WitajcieCzy zakwas na mące żytniej razowej musi długo stoć? (piąty dzień) i nic się nie rusza?Chyba coś popitoliłam :blush: :blush: Kwaśny jest.Dosypię mąki pszennej, to może jeszcze coś wyjdzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 28 Lutego 2007 Jak jest kwaśny to ok , ma pachnieć jak na barszcz biały i mieć takie bąbelki , ja robiłam w sobotę z całej porcji , ale dodałam trochę pszennej mąki wg rady jarka zielonej pietruszki po dodaniu zakwasu do mąki ruszyło bardzo, ale wg mnie w przepisie jest ciu za mało soli może to i zdrowo , aha chleb jest lepszy następnego dnia , w tym samym jest troche gliniasty , ale może tylko mój bo miałam mąkę z otrębami od soboty zostały resztki z dwóch i teraz dopiero fajnie się kroi i pięknie pachnie zakwasem cud nad cudy. :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 28 Lutego 2007 Witam Zakwas nie może pachnieć octem gdy ma taki zapach to trzeba wyrzucić. Zakwas musi kisić się w temperaturze powyżej 25 st.C bo wtedy następuje fermentacja kwasu mlekowego. Następny etap to fermentacja kwasu octowego i to trwa w teperaturze 30 st.C. Dokładny schemat produkcji zakwasu podam w późniejszym terminie. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaph-ja Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 28 Lutego 2007 konsystencja ciasta na zakwas powinna byc taka jak na ciasto naleśnikowe.Przemo , ja wkładam chleb do piekarnika 220 st na 10-15 minut,po tym czasie zmniejszam temp.do 180-200 st i piekę już do końca w tej temp. Ostatnio zapomniałam zmniejszyc i też spiekł mi się jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Lutego 2007 Właśnie nastawiłam zakwas w drugim słoiku ale z mąki żytniej nie razowej jak poprzednio. Ustawiłam w kuchni wysoko na szafce. Ten nieudany tez :blush: . Stoją obydwa. Jutro podejrzę co sie będzie działo :shock: Myślę, że tym razem ruszy i nie będę się palić ze wstydu :blush: :blush: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grubosz Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Lutego 2007 Polecam adres www.chleb.info.pl . Jest też cały proces uzyskiwania zakwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 28 Lutego 2007 dzięki grubosz, właśnie też znalazłam tę stronkę i wczytuję się "do zatracenia" :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaph-ja Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 2 Marca 2007 Miłośnicy domowego chleba zajrzyjcie na stronkę www.domowe.forumer.pl Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 9 Marca 2007 Ja dziś zrobiłem chleb wg przepisu Tiera i jest super, tylko nie dawałem żadnych dodatków, bo nie wiedziałem jak to smakuje, ale teraz wiem i chyba poeksperymentuje:)Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 11 Marca 2007 Witajcie Moja przygoda z wypiekiem chleba zaczęła się dosyć niefortunnie :blush: Pierwszy zakwas mi nie wyszedł - skwaśniał :blush: :blush: Postawiłam drugi raz i zrobił się okej. Do tej pory sporadycznie upiekłam chleb, jeśli już to z gotowych mieszanek. Tak więc tak naprawdę był to mój pierwszy raz :lol: :lol: Korzystałam z przepisu z „Exspressu Ilustrowanego” na chleb razowy żytni. Zrobiłam tylko małą modyfikację i odsypałam szklankę mąki z kg mąki razowej żytniej a w zamian dodałam mąki pszennej zwykłej 550. Według przepisu powinnam użyć 2 szklanki wody. Tak też zastosowałam ale było to za mało, ciasto nawet nie chciało się skleić. No to dolewałam tej wody jeszcze i jeszcze, nie mając pojęcia jakiej konsystencji powinno być ciasto z mąki razowej :rolleyes: :rolleyes: . No i tak ulepiłam mniej więcej na oko :grin: . Bałam się, że jak za gęste to będzie chlebek twardy a jak za rzadkie to z kolei zakalec. No ale uczymy się na błędach. Moje spostrzeżenia. Powinnam dodać jeszcze trochę wody, chleby po upieczeniu troszkę popękały. Smak chleba zupełnie inny od kupowanego w sklepie. Czuje się lekko zakwasek – ale chyba to dobrze. Następnym razem spróbuję innego przepisu dla porównania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-9700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 17 Marca 2007 Chleb powinien popekac, a jak bedzie za duzo wody, to bedzie za bardzo kleisty. @tier - Ty chybas nigdy karmelu nie jadl ;] jak twierdzisz, ze nie zmienia smaku chleba. Jest stosowany w piekarniach do podrobienia koloru wypieku z razowej maki z pelnego przemialu - pisza potem, ze chleb razowy, "szpanuja" kolorkiem, a to badziewie jakich malo! Chleb z karmelem ma slodki i przypalony posmak, wlasnie karmelu. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-10172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 17 Marca 2007 Wybacz pracowalem pare lat w piekarni i wiem jak smakuje karmel ;] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-10182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 30 Października 2008 Wadą automatów do chleba jest brak chrupiącej skórki. Grzałki są od spodu formy, więc wierzch zostaje blady i miękki.Niestety nie zgadzam sie z tym.Pisalam juz o tym w innym temacie na tej stronce.Przykladem sa moje chlebki na moim blogu(wpisy z maja 2008).Wydaje mi sie ze to zalezy poprostu od maszyny.I chce tu zaznaczyc ze grzalke tez mam nisko jak chyba wiekszosc maszyn. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-44508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Listopada 2008 Tier .napisałes w przepisie 1/3 paczki drożdży..ale jakich ? W proszku? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-46416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Listopada 2008 Nie wiem czy była mowa już o garnkach rzymskich do pieczenia chleba, ja nie znalazłem.Ale proponuje spróbować, to kolejny krok, po własnym zakwasie itd. celem otrzymania jeszcze lepszego smaku chleba, a za smakiem i jakości. A taki garnek nadaje się również do pieczenia mięs, ryb lazani itd. więc nie jest to zakup jednorazowy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-46452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Listopada 2008 Nie wiem czy była mowa już o garnkach rzymskich do pieczenia chleba, ja nie znalazłem. Ale proponuje spróbować, to kolejny krok, po własnym zakwasie itd. celem otrzymania jeszcze lepszego smaku chleba, a za smakiem i jakości. A taki garnek nadaje się również do pieczenia mięs, ryb lazani itd. więc nie jest to zakup jednorazowy.Popieram! A kamien to tez fajna sprawa.Ja mam taki: http://img403.imageshack.us/img403/4919/p1050689gk2.jpg Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-46477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 26 Listopada 2008 Chciałby podzielić się z Wami taką małą poprawką w maszynie do pieczenia chleba. Od pewnego czasu stosuję taką małą kuwetkę zrobioną z folii aluminiowej, do której wlewam wodę. Poprawiła ona moim zdaniem smak chleba. Skórka jest grubsza i smaczniejsza, a i sam chleb mniej się kruszy i jest wilgotniejszy. A to już sam chlebek, skład: Kubek kwasu Filiżanka mieszanki jak na fotkach (zestaw zgniecionych zbóż, suszone winogrona, rodzynki, orzeszki – po prostu to co inni zalewają mlekiem i jedzą na śniadanie) Filiżanka mąki pszennej Filiżanka mąki żytniej lub słonecznikowej Garść pokrojonego serka wędzonego a la oscypek np. – lecz nie koniecznie wg własnego uznania 2 łyżki oliwy 8 g drożdzy Cukirer 2 kostki Sól – ale nie zawsze! Kolejność: Kwas + mieszanka + cukier + drożdże + ser jeżeli ktoś chce 10 minut mieszania żeby płatki/mieszanka dobrze naciągał wilgoć Restartuje program od początku i dodaje mąkę. I sól, ale nie zawsze, jak mam ochotę, jeżeli się jej nie doda to wychodzi coś w rodzaju drożdżówki chlebowej – na słodko, Oliwa DOPIERO jak się dobrze wszystko wymiesza! Pieczenie na Normal, Langer i Dark Nie zapomnieć nalać wody do kuwetki około 70 - 100 ml Po upieczeniu wyciągnąć foremkę z maszyny, postawić na czymś żaroodpornym i poczekać 5 – 10 min aż chleb się odparzy od foremki wtedy bardzo łatwo wychodzi. Smacznego Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-47185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 26 Listopada 2008 Chlebus wyglada smacznie.A co miales na mysli piszac kwas? czy chodzi o zakwas?bo to jednak nie to samo.A jesli tak,to czy chleb nie jest zbyt kwasny? Bo ja na 500-600 g maki dodaje 1/2 kubka i czuje srednia kwasnosc.A Ty dajesz 1 kubek na duzo mniejsza ilosc maki.Pytam tak z ciekawosci. A co do rynienki to w mojej maszynie niestety nie da sie takich cudow zrobic.Maszyna ma jedno mieszadlo na srodku i chleb wychodzi bardziej wysoki niz szeroki.Ale nie narzekam na kruszenie, chlebki nie sa suche i ladnie sie przypiekaja np ten: http://img505.imageshack.us/img505/5614/p1070063dp4.jpg http://img505.imageshack.us/img505/1854/p1070078vy0.jpg Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/5/#findComment-47202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.