Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy na pewno można używać tyrtytek plastikowych do parzenia ?? zaciekawiło mnie to bo tyrtyta to narzędzie wszechstronne i u mnie występuje w różnych kolorach i rozmiarach a takie wiązanie grubych batonów by ułatwiła tylko czy się nie rozpuści ??

wiem że niby kosmicznych temperatur nie ma przy parzeniu ale to jednak plastik, czy nie puści czegoś do wody ?? przy osłonkach barierowych czy poliamidowych to nie powinno mieć znaczenia bo zdaje się nie przepuszczają do środka ale przy innych osłonkach jak sprawa wygląda ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252911
Udostępnij na innych stronach

tylko czy się nie rozpuści ??

Ale Ty żartujesz teraz czy poważnie pytasz ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252921
Udostępnij na innych stronach

tyrtytek plastikowych

Kto to wymyślił ? :grin:

Masz na myśli opaski plastikowe , zwane też zaciskami , lub u mnie w branży zwane raksami.

Bałbym się zaciskać tym wędliny nie ze względu na to że to plastik i nie jest odporny na temp. , ale tym tak nie "zawiążesz " jak sznurkiem. Zsunie się z osłonki i będziesz miał albo zupę , albo wędzarnia zapaskudzona.

 

http://decomariage.pl/image.php/thumb.jpg?width=220&height=240&image=/zaciski.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252923
Udostępnij na innych stronach

Haha.. :) nie denerwujcie się na mnie, pod koniec pierwszej strony tego tematu jest tam mowa o opaskach więc ja tylko odświerzam temat, do tej pory wiązałem szpagacikiem i nic mi nigdy nie wyciekało, nie wiem !! teraz robią różne plastiki, odporne na kwasy, temperatury i inne, chociaż wątpię żeby trytyty były produkowane w jakiejś "kosmicznej" technologi, a w którymś temacie ktoś proponował np. uszczelnić termometr z sondą opaską termokurczliwą z klejem co by się woda do bagnetu nie lała i taki term. potem używać do parzenia ?!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252936
Udostępnij na innych stronach

Witam,

pamiętam, że kulkę bosmańską robiliśmy nie z piłeczką pingpongową ale z kulką ołowianą. Takie mniejscowe nunczako.

Wracając do zawiązywania wyrobów, to dalej preferuję wyblinke. Żadnych sencacji.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252945
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Ty wiązesz węzeł zwykły cumowniczy z półsztykami , czyli wykorzystujesz takze wezeł zeglarski . Tak poprawdzie to poradzisz sobie sam z batonem majac do dyspozycji klamke lub wbity hak w sciane , wyblinki nie zawiaze sie samemu na koncówce batonu :grin:

 

[ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 19:21 ]

dyzio, gałkę bosmanska trzeba raczej wykorzystac do" wymuszania wędzonek lub też przejmowania wędzarni "jęsli taka zachodzi konieczność w ostatecznosci , jako breloczek do kluczy , :grin: :wink:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252969
Udostępnij na innych stronach

Używam takiej metody:

 

Robię oczko:

 

 

Zakładam na koniec osłonki i dwa końce zaciągam na maxa do tyłu, sznurek praktycznie już sam się zakleszczy:

 

 

Jeden z końców dalej trzymam w dłoni a drugi przewijam do okoła osłonki.

Potem ten drugi w przewijam w przeciwną stronę:

 

 

Im więcej razy przewinę na przemian końce sznurka tym mocniejsze wiązanie.

Na koniec podwójny supeł i związanie końcówek aby powstała pętelka do zawieszenia osłonki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252990
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
Ile czasu po nawiązaniu pętelek na osłoneki białkowe (wiązane po namoczeniu) mogę je przetrzymać w lodówce? Czy jak dziś nawiążę i namoczone zostawię do jutra to będzie problem.? Czy lepiej wiązać przed nadziewaniem? Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607884
Udostępnij na innych stronach

Zawsze zostawiam do jutra w lodówce, rano osadzam, potem wędzenie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607885
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu po nawiązaniu pętelek na osłoneki białkowe (wiązane po namoczeniu) mogę je przetrzymać w lodówce? Czy jak dziś nawiążę i namoczone zostawię do jutra to będzie problem.? Czy lepiej wiązać przed nadziewaniem?

 

Moczenie w roztworze soli jest po to, żeby "oczyścić" osłonkę z ewentualnych drobnoustroji i powinno być robione przed nadziewaniem.

Jeśli chcesz to zrobić wcześniej wieczorem, to zawiązane pozostaw w niewielkiej ilości solanki i trzymaj w lodówce do rana.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607887
Udostępnij na innych stronach

Wcale nie musisz tych osłonek wiązać na mokro. Możesz również na sucho.U mnie w kąciku masz taki sposób później moczysz już zapętelkowane 15 min przed nabiciem. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607890
Udostępnij na innych stronach

Ja też osłonki białkowe wiążę na sucho a przed nadziewaniem moczę z 15 min ... zresztą nie patrzę na zegarek po dotyku wiadomo kiedy są gotowe do nadziewania .  Kilka szt. :facepalm::)  tak zrobiłem i nigdy nie było problemu z rozwiązaniem ... pęknięciem osłonki . 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607897
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję jeszcze raz - Arkadiusz nawiązałem Twoim sposobem . Dzięki temu można sobie trochę  robotę na raty rozłożyć - przy kilku sztukach no problem , ale przy kilkudziesięciu to wiadomo. Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607910
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.