osid Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Listopada 2012 czy na pewno można używać tyrtytek plastikowych do parzenia ?? zaciekawiło mnie to bo tyrtyta to narzędzie wszechstronne i u mnie występuje w różnych kolorach i rozmiarach a takie wiązanie grubych batonów by ułatwiła tylko czy się nie rozpuści ?? wiem że niby kosmicznych temperatur nie ma przy parzeniu ale to jednak plastik, czy nie puści czegoś do wody ?? przy osłonkach barierowych czy poliamidowych to nie powinno mieć znaczenia bo zdaje się nie przepuszczają do środka ale przy innych osłonkach jak sprawa wygląda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Listopada 2012 tylko czy się nie rozpuści ?? Ale Ty żartujesz teraz czy poważnie pytasz ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Listopada 2012 tyrtytek plastikowychKto to wymyślił ? :grin: Masz na myśli opaski plastikowe , zwane też zaciskami , lub u mnie w branży zwane raksami. Bałbym się zaciskać tym wędliny nie ze względu na to że to plastik i nie jest odporny na temp. , ale tym tak nie "zawiążesz " jak sznurkiem. Zsunie się z osłonki i będziesz miał albo zupę , albo wędzarnia zapaskudzona. http://decomariage.pl/image.php/thumb.jpg?width=220&height=240&image=/zaciski.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Listopada 2012 Haha.. nie denerwujcie się na mnie, pod koniec pierwszej strony tego tematu jest tam mowa o opaskach więc ja tylko odświerzam temat, do tej pory wiązałem szpagacikiem i nic mi nigdy nie wyciekało, nie wiem !! teraz robią różne plastiki, odporne na kwasy, temperatury i inne, chociaż wątpię żeby trytyty były produkowane w jakiejś "kosmicznej" technologi, a w którymś temacie ktoś proponował np. uszczelnić termometr z sondą opaską termokurczliwą z klejem co by się woda do bagnetu nie lała i taki term. potem używać do parzenia ?! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Listopada 2012 Witam,pamiętam, że kulkę bosmańską robiliśmy nie z piłeczką pingpongową ale z kulką ołowianą. Takie mniejscowe nunczako.Wracając do zawiązywania wyrobów, to dalej preferuję wyblinke. Żadnych sencacji. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Listopada 2012 arkadiusz, Ty wiązesz węzeł zwykły cumowniczy z półsztykami , czyli wykorzystujesz takze wezeł zeglarski . Tak poprawdzie to poradzisz sobie sam z batonem majac do dyspozycji klamke lub wbity hak w sciane , wyblinki nie zawiaze sie samemu na koncówce batonu :grin: [ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 19:21 ]dyzio, gałkę bosmanska trzeba raczej wykorzystac do" wymuszania wędzonek lub też przejmowania wędzarni "jęsli taka zachodzi konieczność w ostatecznosci , jako breloczek do kluczy , :grin: :wink: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Listopada 2012 Używam takiej metody: Robię oczko: Zakładam na koniec osłonki i dwa końce zaciągam na maxa do tyłu, sznurek praktycznie już sam się zakleszczy: Jeden z końców dalej trzymam w dłoni a drugi przewijam do okoła osłonki. Potem ten drugi w przewijam w przeciwną stronę: Im więcej razy przewinę na przemian końce sznurka tym mocniejsze wiązanie. Na koniec podwójny supeł i związanie końcówek aby powstała pętelka do zawieszenia osłonki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-252990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Ile czasu po nawiązaniu pętelek na osłoneki białkowe (wiązane po namoczeniu) mogę je przetrzymać w lodówce? Czy jak dziś nawiążę i namoczone zostawię do jutra to będzie problem.? Czy lepiej wiązać przed nadziewaniem? Edytowane 28 Września 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Września 2018 Zawsze zostawiam do jutra w lodówce, rano osadzam, potem wędzenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Września 2018 Ile czasu po nawiązaniu pętelek na osłoneki białkowe (wiązane po namoczeniu) mogę je przetrzymać w lodówce? Czy jak dziś nawiążę i namoczone zostawię do jutra to będzie problem.? Czy lepiej wiązać przed nadziewaniem? Moczenie w roztworze soli jest po to, żeby "oczyścić" osłonkę z ewentualnych drobnoustroji i powinno być robione przed nadziewaniem.Jeśli chcesz to zrobić wcześniej wieczorem, to zawiązane pozostaw w niewielkiej ilości solanki i trzymaj w lodówce do rana. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Wcale nie musisz tych osłonek wiązać na mokro. Możesz również na sucho.U mnie w kąciku masz taki sposób później moczysz już zapętelkowane 15 min przed nabiciem. Edytowane 28 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Września 2018 Ok.Dzięki Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Września 2018 Ja też osłonki białkowe wiążę na sucho a przed nadziewaniem moczę z 15 min ... zresztą nie patrzę na zegarek po dotyku wiadomo kiedy są gotowe do nadziewania . Kilka szt. tak zrobiłem i nigdy nie było problemu z rozwiązaniem ... pęknięciem osłonki . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Września 2018 Dziękuję jeszcze raz - Arkadiusz nawiązałem Twoim sposobem . Dzięki temu można sobie trochę robotę na raty rozłożyć - przy kilku sztukach no problem , ale przy kilkudziesięciu to wiadomo. Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7306-wi%C4%85zanie-os%C5%82onek/page/2/#findComment-607910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.