Skocz do zawartości

Kiełbasa grillowa - prośba o przepis


Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, ja mam w sobie coś z Macierewicza, we wszystkim czuję glutaminian - w mieszankach przypraw, sosach, konserwach, chińskich zupkach, gorących kubkach, garmażerce, wędlinach. Poczytaj sobie skład tego co kupujesz. Wszędzie jest wzmacniacz smaku i zapachu, to jest eufemizm określający właśnie glutaminian. Zjadamy tego ogromne ilości. Wszystkie stołówki i bary, cały catering, bazują na glutaminianie, bo to najłatwiejszy sposób aby uzyskać jakiś smak.

Yogi palisz może papierosy?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12028
Udostępnij na innych stronach

Trochę o substancjach wspomagająych Do poczytania. Pozdrawiam

http://www.resmedica.pl/zdart10997.html

http://www.swiatkonsumenta.pl/testy.php?action=showtest&category=27&id=&topicid=417

Do poczytania. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12036
Udostępnij na innych stronach

Każdy z nas ma swoje upodobania i niech tak zostanie.

A z ziołami też robię (wędzonki) i powiem że na taki produkt trzeba osoby która lubi coś takiego, ale w większości jest więcej zwolenników magii i wegety niż ziół i cebuli lub czosnku.

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12134
Udostępnij na innych stronach

... co z tą peklosolą na grilla ?

do mięs przeznaczonych na ruszt nie wolno stosować peklosoli (lub saletra) ponieważ w temperaturze jaka panuje nad węglami, substancje te zamieniają się w szkodliwe związki

No właśnie. Powiedzcie mi jak to się ma do norm i przepisów UE. Będąc wczoraj po zaopatrzenie mięsne w zaprzyjaźnionej masarni zauważyłem żeberka peklowane na grila, jak i podobną karkówkę. Na moje pytanie w czym są peklowane Pani odpowiedziała, że w peklosoli. Jak jej powiedziałem, że mięsa przeznaczonego do grilowania nie pekluje się w peklosoli ( błysnąłem bo wiedziałem z forum oczywiście i z filmu od Pani technolog :grin: ) to ta zrobiła wielkie oczy :shock: .

Podobnie mnóstwo innych wyrobów typu kiełbasa grilowa czy ogniskowa są peklowane w peklosoli (różowy kolor). Od dziecka jedliśmy kiełbasę pieczoną na patyku nad ogniskiem - też peklowaną. W różnych punktach gastronomicznych kiełbasy z grila - też peklowane, podobnie jak grilowane golonki (różowiutkie aż miło popatrzyć). Będąc w Niemczech jadłem specjalną kiełbasę grilową i ta była szara tak z wyglądu jak i w smaku :grin: . Ale już sławetne "Berlinki" (też z grila oczywiście) są różowe i sprzedawane w centrum Berlina.

 

Reasumując, wydaje mi się, że cała sprawa jest trochę "dęta".

Minimalne ilości peklosoli w kiełbasce ( 50/50 % peklosól i sól) nie są aż tak szkodliwe, czego jesteśmy żywym przykładem http://www.cosgan.de/images/smilie/sportlich/a035.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12140
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że post za postem, ale pisząc o szkodliwości grilowanych wyrobów peklowanych zapomniałem zapytać. Skład na dzisiejszą kiełbasę grilową:

 

wp I 2kg,

wp IIA 1,5 kg,

wp IIB 1,5 kg,

podgardle 2,3 kg,

wołowe II 1,4 kg.

 

Czy wyjdzie z tego kiełbasa ? A jeśli wyjdzie to czy będzie jadalna ? Czy nie za tłusta? Nadmieniam, że nie będzie wędzona tylko sparzona i pieczona na grilu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12142
Udostępnij na innych stronach

masz skład 50/50 mięsa chudego i tłustego na grila myślę że ok jak chcesz chudszej to zdejmij IIB na poczet IIA lub 1kg zamień na IIA i daj resztę na poczet podgardla

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12145
Udostępnij na innych stronach

Zemat dzięki za podpowiedź. Proszę również innych o rady chociaż nie wiem czy już nie za poźno.

Kiełbaska, a właściwie farsz zrobiony, za chwilę popędzi w jelita, a potem do gara (parzenia).

I tu kolejne pytanko. Czy można wędzić sparzoną wcześniej kiełbasę. Pytam dlatego, że jutro mam do wędzenia "szynkową Szczepana" , a tej dzisiejszej - białej będzie dość sporo i nie wiem czy ją podzielić na dwie części z której jedną sparzyć (na białą), a drugą uwędzić dopiero jutro, czy też wędzić już sparzoną. Temperatura jest dość wysoka i mam obawy, że jak nie sparzę to do jutra surowa może "brzydko pachnieć" :sad: Kiełbasy szynkowej Szczepana mam ok. 4 kg i szkoda mi robić w wędzarni puste przebiegi (jednorazowo wchodzi ok. 12 kg).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12167
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa zostanie tylko owędzona zewnetrznie, gdyz dym nie przeniknie do jej wnetrza. Białko zarówno jelita jak i farszu jest już ścięte i nie przyjmuje dymu. Ale smak się poprawi. :wink:

Tak samo się podwędza np. pasztetową, albo kiełbasy bezosłonkowe.

Smacznego

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12168
Udostępnij na innych stronach

O kurczakach to wiem bo praktykowałem. Smakują bardzo mojej mamie, która jeszcze wprawdzie nie jest prababcią, ale jest rówieśniczką mojej przedmówczyni. Z tą prababcią to nigdy nic nie wiadomo, bo córka liczy sobie wiosen 20, więc muszę być czujny :grin:

Dzięki za podpowiedzi, kiełbaska została podzielona i 1/3 (ok. 4 kg) pójdzie jednak do wędzenia, a reszta za chwilę do gara, tylko się woda zagrzeje.

Ps.

Po wędzeniu obszerna fotorelacja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12176
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zemt ; podajesz przepis na wędliny domowe a nie na przemysł

Mąka ryżowa? Mąka ziemniaczana dla domowych wyrobów ?

Osobiście uważam, że to jest kompletna bzdura dodam jeszcze, że bardzo zły dobór przypraw

Dla amatorów podawaj ilość soli Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12178
Udostępnij na innych stronach

Szczepciu przecież to ogólnodostępne produkty nie robiłeś tak?

Przemysł mąkę dodaje do czego innego (chyba wiesz po co)

Spróbuj a sam zobaczysz co z tego wyjdzie ;)

z przyprawami to jest tak samo jak z kobietami

Jednemu Kaśka innemu Maryśka

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12269
Udostępnij na innych stronach

Zemat kiedyś jak pracowałem to dodawałem takie przyprawy i wcale nie jestem z tego dumny a wręcz przeciwnie jest mi wstyd, ale musiałem, bo byłem pracownikiem, który musiał wykonywać polecenia Szefa

Ale na chwile obecną robie na własnym rozrachunku baz takich chorych przypraw itp

Moja praca daje mi przyjemność i pełną satysfakcje a także środki do życia i powtarzalność produkcji, co jest najważniejsze

Kolego Zemat robienie na obecnych środkach (chemii) nie jest żadną sztuką i nie zgodzę

Się, że te wędliny są trwałe.Sztuką jest robienie kiełbas na zwykłych przyprawach i dobrze zrobiona kiełbasa JEST BARDZO TRWAŁA Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12287
Udostępnij na innych stronach

Zaintrygował mnie temat grillowania czy pieczenia wyrobów peklowanych i wpływ tej obróbki na nasze zdrowie.

Choć zawsze myślałem ze grillowanie jest zdrowe ( bo tak mówiono i pisano) to po przeczytaniu tego artykułu dochodzę do wniosku że należałoby wogóle przestać jeść i pić.

 

Zwariować można w tym świecie i nie wiadomo już komu wierzyć bo raz kawa szkodzi a za parę lat okazuje się że wręcz przeciwnie jest zdrowa.

Ja pozostanę jednak przy grillowaniu i na pewno nie zrezygnuje z kiełbasy pieczonej na ognisku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12299
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Mirku że nie należy dać sie zwariować, ale skoro wiemy i mamy wybór to dlaczego z niego nie skorzystać?

więc skoro mięsa peklowane, pieczone na grillu uwalniają więcej szkodliwych substancji a bez problemu można je wyeliminować to ja tak też staram się czynić :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12303
Udostępnij na innych stronach

Zemat kiedyś jak pracowałem to dodawałem takie przyprawy i wcale nie jestem z tego dumny a wręcz przeciwnie jest mi wstyd, ale musiałem, bo byłem pracownikiem, który musiał wykonywać polecenia Szefa

Ale na chwile obecną robie na własnym rozrachunku baz takich chorych przypraw itp

Moja praca daje mi przyjemność i pełną satysfakcje a także środki do życia i powtarzalność produkcji, co jest najważniejsze

Kolego Zemat robienie na obecnych środkach (chemii) nie jest żadną sztuką i nie zgodzę

Się, że te wędliny są trwałe.Sztuką jest robienie kiełbas na zwykłych przyprawach i dobrze zrobiona kiełbasa JEST BARDZO TRWAŁA Pozdrawiam

Szczepciu mąka tylko wiąże i nadaje tz zbitość kiełbasy.

Zawsze tak robię jak pracuje na tłustym surowcu, i nie pcham chemii.

Co do chemii to zgoda całkowita, ale nie zgadzam się z twierdzeniem że mąka to chemia.

Zrób sobie kiełbasę z mąką kukurydzaną zobaczysz jaki ciekawy posmaczek :wink:

Mąka nie poprawia trwałości tylko konsystencję.

 

Sztuką jest robienie kiełbas na zwykłych przyprawach i dobrze zrobiona kiełbasa JEST BARDZO TRWAŁA Pozdrawiam
no tego nie mogę powiedzieć kiełbasach o tłustym wsadzie jaką jest grillowa (chyba że na dobrym wsadzie, ale ten tłuszczyk na grillu nie zostanie)

Generalnie to jest kiełbasa szybkiego spożycia ;) i to na grillu najlepiej smakuje (taka podświadomość ludzka)

Kiedyś na początku (miałem 19lat i na poligonie w Orzyszu) zrobiłem grillówkę z tłustym wsadzie i wszytko było ok, ale na grillu okazało się że wsad zrobił się do smarowania a nie do gryzienia i od tej pory dodaje mąki.

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12308
Udostępnij na innych stronach

Zemat czytam twoją recepturę i zastanawia mnie, dlaczego każesz studzić pieczoną kiełbasę w zimnej wodzie ???????????

Wędzisz w ciepłym dymie czas parzenia 40mm, po co tak długi czas parzenia???

Piszesz, że robisz tłuste kiełbasy a z przepisu wynika coś innego 3.5Kg dwójki wieprzowej, jakiej 50% czy 70% a może 80% w przepisach stosuje się 20% masy kleistej a Ty dodajesz 35%

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/731-kie%C5%82basa-grillowa-pro%C5%9Bba-o-przepis/page/2/#findComment-12363
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.