redzed Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Redzed ze wszystkich zdjąłeś osłonki? W jakim celu? Nie można zapakować próżniowo w osłonkach? Dlaczego? Wyroby ładniutkie pozdymiam Oczywiście można zapakować w osłonkach, ale są zapleśnione i pleśń się sypie, i zanieczyszcza. Dojrzewanie zakończone, a folia teraz chroni kiełbasę, osłonki w tej fazie już nic nie służą.. Nie wiem czy zauważyłeś na zdjęciu tej z orzechami, ale istnieje ciemny pierścień który oznacza większe osuszenie na zewnątrz kiełbasy, a mniejsze na wewnątrz. Poniżej batonik tej samej kiełbasy po trzech tygodniach w zapakowaniu próżniowym. Wilgotność jest wyrównany i pierścień zginął! A kiełbasa nabrała więcej smaków. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120803_zps441bc4a4.jpg @redzed, a ta opuncją z ostatniego zdjęcia przegryzasz ... ? To żart oczywiscie wygląda Prima -Sort Roger, żaden zart! Obecnie przebywamy w Arizonie, i zrobiłem kilka fotek kiełbaś pomiędzy kaktusami. A właśnie akuncje teraz owocują, są slodkie i soczyste i są wspaniałym komplementem słonych wyrobów surowo dojrzewających. Poniżej fotki akuncji blisko domu. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120802_zps8925127c.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120799_zps3e52235a.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120797_zps2c5e40f2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Obecnie przebywamy w Arizonie Zabierasz Twoją szafę do dojrzewających wędlin na wojaże ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zabierasz Twoją szafę do dojrzewających wędlin na wojaże ? Chcialbym! Niestety musiałem cały zakład zamknąć na dwa miesiące. Ale zabrałem ze sobą dobry zapas wyrobów. Praca znów ruszy w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dzięki Redzed Normalnie aż się lepiej poczułem....Teraz mam w piwnicy 11/13*C....Wilgotność 70/80%- w miarę to stabilnie od kilku tygodni... Trochę posadzkę wodą polewam i mokra szmata leży...A kiełbassy wielowątkowe się bumelują na wiszaka.... Tego Ciemnego Pierścienia jeszcze nie umiem przeskoczyć...lecz walczę.Już Pis wspominał o tym trybie wyrównania wilgotności przekroju...kto mocniejszy ten sztuczki zna Jeszcze raz Serdeczne Dzięki za wskazy i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Trochę posadzkę wodą polewam i mokra szmata leży... Wstaw w piwnicy miednicę albo dwie z solona wodą. Pomoże z wilgotnością. Pozdrow.Krzysiek Edytowane 17 Grudnia 2014 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 4 Lutego 2015 Włoska biała, z dzika i wieprzowiny.http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130079_zpsrpanhtir.jpg Parzona z dzika, wieprzowiny i wołowinyhttp://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130088_zps7utcumob.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 4 Lutego 2015 Jak zwykle , jest na co popatrzec :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 4 Lutego 2015 Włoska biała, z dzika i wieprzowiny. Wloska dlatego że z dzika ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) A wędzarnią to się kolega nie pochwali http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/post-51770-0-58591100-1416497448_zps88e8ab43.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/post-42975-0-29319100-1416178851_zpsaa09c5e5.jpg Edytowane 4 Lutego 2015 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 4 Lutego 2015 Heniek, ładne te twoje wędzarnie, którą wolisz? Patent zarejestrowałeś? Bazyl, Włoska dla tego ze przyprawiona papryką, fenkułem, i anyżem. Lubie trochej ostrzejsze i także dodałem płatki chili. Kiełbasa dobra parzona na śniadanko a z grilla na obiad. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 5 Lutego 2015 Bazyl, Włoska dla tego ze przyprawiona papryką, fenkułem, i anyżem. Lubie trochej ostrzejsze i także dodałem płatki chili. Kiełbasa dobra parzona na śniadanko a z grilla na obiad. Redzed to podaj przepis też lubię ostre jedzenie, to bym zrobil Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 9 Lutego 2015 Bazyl, Włoska dla tego ze przyprawiona papryką, fenkułem, i anyżem. Lubie trochej ostrzejsze i także dodałem płatki chili. Kiełbasa dobra parzona na śniadanko a z grilla na obiad. Redzed to podaj przepis też lubię ostre jedzenie, to bym zrobil Wloska biała Przepis na 1 kg surowca Surowiec: Łopatka albo co jest. Ja lubię 25-30% tłuszczu. Powyżej 50/50 dzik i wieprzowina. Mielimy dziesiątką PrzyprawySól 15gPapryka słodka 3gCzosnek 1-2 ząbkiKoper rzymski (fenkuł), prażony i mielony 3-4gKolendra 1gChili w płatkach 6g100 ml wody (można zastąpić winem) Osłonki wieprzowe 32-40. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 9 Lutego 2015 Dzięki za przepis Koper rzymski (fenkuł), prażony i mielony 3-4g Jak dlugo prażyć ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 9 Lutego 2015 Na Dzięki za przepis Koper rzymski (fenkuł), prażony i mielony 3-4g Jak dlugo prażyć ?Na patelni lekko zarumienić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 9 Lutego 2015 Redzed , czy ma znaczenie jakiego wina użyjemy do tej białej włoskiej ( wytrawne , pólwytrawne etc, biale czy czerwone ) .Drugie pytanie mam opory co do robienia kielbasy na samej soli , czy zastosowanie peklosoli w miejsce soli moze wpłynąc na smak lub zastosowane przyprawy ?.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 9 Lutego 2015 Witaj Wojtek, Jest to mała porcja wina, możesz dodawać jakie lubisz. Ja przeważnie dodaję czerwone wytrawne, bo takie robię i lubię. Nie dodaje azotynu do surowych kiełbas. Oczywiście smak inny jak robimy kiełbasę tylko z sola. We włoskiej ta sama różnica jak w polskiej białej. To że kiełbasa szara a nie różowa wcale mi nie przeszkadza. Pozdrow. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 9 Lutego 2015 Krzysztofie dziekuje za odpowiedz , zrobię jak napisałeś , ale zamienie sól na peklosól , już tak mam , mnie nie smakuje kiełbasa na soli .Pozdrawiam Wojtek Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 9 Lutego 2015 Wczorajsze wyniki http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130098_zpsrv33ttkk.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130102_zpsvofmwqib.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 10 Lutego 2015 Ty Qurna gościu kozak jesteś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 10 Lutego 2015 Krzysztofie czy "grabie " jakie widac na zdjeciu to sprzet do wedzenia czy narzedzie do pracy np.przy trybowaniu mięsa ? .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 10 Lutego 2015 Normalny ha Krzysztofie czy "grabie " jakie widac na zdjeciu to sprzet do wedzenia czy narzedzie do pracy np.przy trybowaniu mięsa ? .Pozdrawiam Przecież to normalny hak do boczku! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 10 Lutego 2015 Normalny to może on tam u Ciebie jest u Nas takich normalności brak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zrobiłem dwa odmiany chorizo hiszpańskie, Pamploma i Riojano. Fermentowałem 48h. Teraz do dojrzewalni na 45-60 dni. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130124_zpsuj9ta5em.jpgPamplona w kolagenowych, Riojano w wieprzowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-407471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 26 Lutego 2015 Stworzyłem coś na podstawie Kindziuka. Surowiec Kl. I szynka, Kl. I polędwica, i Kl. II łopatka. Wszystko przepuściłem przez sitko 20mm. 25g/kg peklosoli, pieprz grubo mielony, czosnek i majeranek. Zaszczepiłem kulturą startową wolno działającą Bitec LM-1 i fermentowałem 48h. Teraz kilka dni wędzenia zimnym dymem, a następnie kilka miesięcy w dojrzewalni. Waga 2,3kg. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130129_zpsgwvprgnu.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-407496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 5 Marca 2015 Super panie;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-409573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.