Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

:) Redzed ze wszystkich zdjąłeś osłonki? W jakim celu? Nie można zapakować próżniowo w osłonkach? Dlaczego? Wyroby ładniutkie :thumbsup: pozdymiam :)

 

Oczywiście można zapakować w osłonkach, ale są zapleśnione i pleśń się sypie, i zanieczyszcza.  Dojrzewanie zakończone, a folia teraz chroni kiełbasę, osłonki w tej fazie już nic nie służą.. Nie wiem czy zauważyłeś na zdjęciu tej z orzechami, ale istnieje ciemny pierścień który oznacza większe osuszenie na zewnątrz kiełbasy, a mniejsze na wewnątrz.  Poniżej batonik tej samej kiełbasy po trzech tygodniach w zapakowaniu próżniowym.  Wilgotność jest wyrównany i pierścień zginął!  A kiełbasa nabrała więcej smaków.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120803_zps441bc4a4.jpg


 

 

@redzed, a ta opuncją z ostatniego zdjęcia przegryzasz ... ? ;) To żart oczywiscie wygląda Prima -Sort ;)

 

Roger, żaden zart!  Obecnie przebywamy w Arizonie, i zrobiłem kilka fotek kiełbaś pomiędzy kaktusami.  A właśnie akuncje teraz owocują, są slodkie i soczyste i są  wspaniałym komplementem słonych wyrobów surowo dojrzewających.  Poniżej fotki akuncji blisko  domu. :D

 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120802_zps8925127c.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120799_zps3e52235a.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120797_zps2c5e40f2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390590
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Obecnie przebywamy w Arizonie

 

Zabierasz Twoją szafę do dojrzewających wędlin na wojaże ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390591
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zabierasz Twoją szafę do dojrzewających wędlin na wojaże ?
 

 

Chcialbym!  :(  Niestety musiałem cały zakład zamknąć na dwa miesiące.  Ale zabrałem ze sobą dobry zapas wyrobów.  Praca znów ruszy w lutym. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390595
Udostępnij na innych stronach

:) Dzięki Redzed :)

Normalnie aż się lepiej poczułem....

Teraz mam w piwnicy 11/13*C....Wilgotność 70/80%- w miarę to stabilnie od kilku tygodni... :)

Trochę posadzkę wodą polewam i mokra szmata leży...

A kiełbassy wielowątkowe się bumelują na wiszaka.... :)

Tego Ciemnego Pierścienia jeszcze nie umiem przeskoczyć...lecz walczę.

Już Pis wspominał o tym trybie wyrównania wilgotności przekroju...kto mocniejszy ten sztuczki zna :)

Jeszcze raz Serdeczne Dzięki za wskazy i uwagi :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390607
Udostępnij na innych stronach

Trochę posadzkę wodą polewam i mokra szmata leży...

 

Wstaw w piwnicy miednicę  albo dwie z solona wodą.  Pomoże z wilgotnością.

 

Pozdrow.

Krzysiek

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-390889
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Heniek, ładne te twoje wędzarnie, którą wolisz?  Patent zarejestrowałeś?

 

Bazyl, Włoska dla tego ze przyprawiona papryką, fenkułem,  i anyżem.   Lubie trochej ostrzejsze i także dodałem płatki chili.  Kiełbasa dobra parzona na śniadanko a z grilla na obiad.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402417
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazyl, Włoska dla tego ze przyprawiona papryką, fenkułem, i anyżem. Lubie trochej ostrzejsze i także dodałem płatki chili. Kiełbasa dobra parzona na śniadanko a z grilla na obiad.

 

Redzed to podaj przepis też lubię ostre jedzenie, to bym zrobil :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-402630
Udostępnij na innych stronach

 

Bazyl, Włoska dla tego ze przyprawiona papryką, fenkułem, i anyżem. Lubie trochej ostrzejsze i także dodałem płatki chili. Kiełbasa dobra parzona na śniadanko a z grilla na obiad.

 

Redzed to podaj przepis też lubię ostre jedzenie, to bym zrobil :)

 

 

Wloska biała

 

Przepis na 1 kg surowca

 

Surowiec:  Łopatka albo co jest.  Ja lubię 25-30% tłuszczu.  Powyżej 50/50 dzik i wieprzowina.

 

Mielimy dziesiątką

 

Przyprawy

Sól 15g

Papryka słodka 3g

Czosnek 1-2 ząbki

Koper rzymski (fenkuł), prażony i mielony 3-4g

Kolendra 1g

Chili w płatkach 6g

100 ml wody (można zastąpić winem)

 

Osłonki wieprzowe 32-40.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403700
Udostępnij na innych stronach

Redzed , czy ma znaczenie jakiego wina użyjemy do tej białej włoskiej ( wytrawne , pólwytrawne  etc, biale czy czerwone ) .Drugie pytanie mam opory co do robienia kielbasy na samej soli , czy zastosowanie peklosoli w miejsce soli moze wpłynąc na smak lub zastosowane przyprawy ?.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403752
Udostępnij na innych stronach

Witaj Wojtek,

 

Jest to mała porcja wina, możesz dodawać jakie lubisz.  Ja przeważnie dodaję czerwone wytrawne, bo takie robię i lubię.  Nie dodaje azotynu do surowych kiełbas.  Oczywiście smak inny jak robimy kiełbasę tylko z sola.  We włoskiej ta sama różnica jak w polskiej białej.  To że kiełbasa szara a nie różowa wcale mi nie przeszkadza. :)

 

Pozdrow.

 

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403911
Udostępnij na innych stronach

Krzysztofie dziekuje za odpowiedz , zrobię jak napisałeś , ale zamienie sól na peklosól  , już tak mam , mnie nie smakuje  kiełbasa na soli .Pozdrawiam Wojtek

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403914
Udostępnij na innych stronach

Normalny ha

 

Krzysztofie czy "grabie " jakie widac na zdjeciu to sprzet do wedzenia czy narzedzie do pracy np.przy trybowaniu mięsa ? .Pozdrawiam 

 

Przecież to normalny hak do boczku!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-403929
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zrobiłem dwa odmiany chorizo hiszpańskie, Pamploma i Riojano.  Fermentowałem 48h.  Teraz do dojrzewalni na 45-60 dni.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130124_zpsuj9ta5em.jpg

Pamplona w kolagenowych, Riojano w wieprzowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-407471
Udostępnij na innych stronach

Stworzyłem coś na podstawie Kindziuka.  Surowiec Kl. I szynka, Kl. I polędwica, i Kl. II łopatka.  Wszystko przepuściłem przez sitko 20mm.  25g/kg peklosoli,  pieprz grubo mielony, czosnek i majeranek. Zaszczepiłem kulturą startową wolno działającą Bitec LM-1 i fermentowałem 48h.  Teraz kilka dni wędzenia zimnym dymem, a następnie kilka miesięcy w dojrzewalni.  Waga 2,3kg.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130129_zpsgwvprgnu.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/12/#findComment-407496
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.