gens Opublikowano 8 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Października 2012 pomijając powody dla których wędzonki powiesiłem na haku tak jak widać (jakby to powiedzieć-działanie osoby zieloniutkiej jak trawa na wiosnę w kwestiach mięsno-masarskich ) jak powinny być powieszone te szynki żeby nie powodowały ogólnego poruszenia?rozumiem że w grę wchodzi sznurek i moje pytanie:1)ten sznurek powiedzmy w miejscach gdzie mam haki powinien być przewleczony przez mięso czy2) pętelka powinna być zawiązana za osłonkę? pozdrawiam lekcja na dziś:granica między wędzonkami ładnymi a bylejakością jest cienka jak wędzarniczy sznurek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Października 2012 Jeśli haki nie służą do wieszania wędzonek, to do czego służą ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Października 2012 No cóż mamy odmienne zdaniemamy,nie ze wszystkim się zgadzam do końca p.s.wyłączam się z wszelakich gierek,manipulacji jakie są stosowane, jak mi powiecie słone to powiem słone jak słodkie to słodkie i tyle. ale tak złośliwie o brudnych z reguły haczykach nie będę się wypowiadałDziadek kolega Gens użył zapewniam czystych haków przed wędzeniem,a po obróbce wędzenia jakie mają być jak nie z nagarem dymu wędzarniczego :idea: toć sznurek,przędza czy porwóz także zmienią kolor po wędzeniu. haki są niektóre wręcz czarne dlaczego....zachodzące prawa fizyki w komorze robią swoje ,dlatego haki,sondy termometrów zawsze będą z nalotem nagaru dymu wędzarniczego po zakończonym wędzeniu. A tak między nami to nie chce mi sie wierzyć że to Ty tak piszesz MARKU.dlaczego ja....dlaczego nie Ty? nie wiem....są to moje osobiste spostrzeżenia,które opisuję nic więcej... W całej mojej pracy w tym przemyśle w zakładach których pracowałem nie spotkałem się z hakami do wieszania wędzonekobecnie haki używa się do wieszania boczków we wszystkich dużych koncernach. w wędlinach domowych Gens możesz używać haków do zawieszenia szynki w siatce za hak,nie przebijając mięśnia,zrobisz to szybko wykorzystując obecne haki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Października 2012 :grin: haki używam jak szynki przeznaczam na dojrzewanie lub jak są np. duże szynki ,nie dzielona polędwica... W trakcie wędzenia żeby równo się wędziły to przekręcam o 180 stopni i wtedy łatwo przemienić na drugą stronę (hak przebijam z drugiej strony i wieszam) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 9 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Października 2012 kuku poniżej fota polędwicy z sobotniego wędzenia, przekrój (fota takasobie bo z lampą-zrobione 5 min temu...i moje rozmyślania/pytanie czy -pod względem zdrowotnym, bakteriologicznym czy jak to jeszcze nazwać. próbowałem ją, jest bardzo smaczna, tak coś w deseń łososiowej ze sklepu. i pytanie-czy mogę ją bez obaw spożywać w tej formie? chodzi mi o to czy trzeba ją zaparzyć czy nie przejmować się niczym i pałaszować tak jak jest http://imageshack.us/a/img829/5915/p1080337l.jpg ps. wracając do tematu haków-oczywiście haki czysciuteńkie i dokładnie myte po wędzeniu i przed kolejnym następnym i dodam że chyba mi te haki są wygodniejsze niż sznurki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Października 2012 Możesz na surowo tylko wędzoną i możesz sparzyć.Ja preferuję tą pierwszą.Tylko filet z indyka należy sparzyć do 72C o ile nie robisz tego z własnej hodowli indyków i nie masz pewności co do ptasiej grypy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Października 2012 takiecoś http://img41.imageshack.us/edit_preview.php?l=img41/7923/p1080351k.jpg&action=rotate ..nie samym chlebem.. http://imageshack.us/a/img31/3812/p1080348i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Października 2012 takiecoś :clap: :clap: gens.. kolacja pięknie przygotowana. :thumbsup: A te kieszonki to co to?? :shock: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Października 2012 A te kieszonki to co to?? :shock:wedle mnie to cipachinki - takie regionalne naleśniki rodem z Dalekiego Wschodu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Października 2012 Inari - smażone kieszonki tofuo dokładnie te. w środku ryż + posypane prażonym sezamemhttp://www.paleczkami.pl/product-pol-201-Inari-smazone-kieszonki-tofu-240g.html dla amatorów takiej kuchni polecam ten sklep internetowy-cenowo sensowniej to wychodzi niż np kupowanie w marketach... wczoraj było "turlanie" ze znajomymi-fajna opcja by sobie pośmiać się, poczytać ze znajomymi...od tego czytania głowa dziś bolała do południa, a woda nigdy tak nie smakowała jak dziś a ponieważ tak mi smakowało wczoraj że postanowiłem zrobić powtórkę, w pomniejszonym już gronie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Października 2012 Inari - smażone kieszonki tofu Wstyd się przyznać ale takich nowości jeszcze nie jadłam.. :blush: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Października 2012 gens rozumiem , że to co w linku to są "gotowce" a to co na Twoim stole to sam robiłeś?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Października 2012 to co w linku to są same kieszonki z tofu. takie zamarynowane w słodkiej zalewie chyba z tempurą. w opakowaniu jest 12 takich kieszonek, powiedzmy 5x7cm (wymiary z pamięci, nie chce mi się spojrzeć do lodówki) i płaskie gdzieś na 3 mm.takie kieszonki wypełnia się ryżem i zjada z radością pozostałe "uturlane" to moja twórczośc własnoręczna... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Października 2012 No to :clap: :clap: i :thumbsup: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 29 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Października 2012 zupa-krem z brokułów i brukselki z nutą szaleństwa-jogurt naturalny :P jedyny sposób by nie umrzeć z głodu i przyjąć jakieś pożywienie-po dzisiejszym dentyście nie czuje połowy twarzy i całkiem przypadkowo gryząc cokolwiek mógłbym sobie np...odgryśc język i tego nie poczuć i ma jeszcze jedną zaletę-ciepłaaaaa http://img109.imageshack.us/img109/8094/p1080355o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Listopada 2012 sobotnie dreptanie http://imageshack.us/a/img59/8798/p1080400u.jpg http://imageshack.us/a/img826/1491/p1080392v.jpg i bonus pierwsza w życiu kiełbasa..jak zauważyła EAnna-skład jak żywiecka. Najwidoczniej miała rację-bratowa po skosztowaniu powiedziała zdanie które mnie rozbawiło, mianowicie "smakuje jak żywiecka" rano po nadzianiu http://imageshack.us/a/img521/2281/p1080359l.jpg jeszce ciepła po wędzeniu wieczorkiem http://imageshack.us/a/img210/4549/p1080377x.jpg następnego dnia rano http://imageshack.us/a/img690/3589/p1080379m.jpg przekrój http://imageshack.us/a/img855/9274/p1080387my.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Listopada 2012 Tylko przyklasnąć na widok takich wyrobów.Idź tą drogą :grin: :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Listopada 2012 :grin: kiełbasa OK :grin: A sery to na pewno nie z samego mleka :grin: przy takiej temperaturze to muszą się rozpłynąć :shock: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Listopada 2012 el G sery tradycyjnie-dobroci z lidla, pilosy typu włoskiego. no jeśli chodzi o wyroby z mleka-ja raczej odpadam, z wielu powodów edit w piecu chlebowym powstało też między innymi to http://imageshack.us/a/img849/2853/p1080411o.jpg (piszę między innymi, ponieważ powstał też pieczony kurczak, 2 pizze produkcji żonki...jedynie zdjęcia nie powstały w tym całym zamieszaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Grudnia 2012 sobotnie streszczenie: boczku było 10 kilo-dla rodzinki i znajomych + moja prywata: kilo boczku, 2 kilogramowe szyneczki i schab?polędwica? jak zwał tak zwał do tego pilosy: 23 dla rodzinki/znajomych + 5 moich prywata w skrócie-bez relacji całości-jakoś mi się nie chciało z wszystkim pozować... polędwica w przekroju http://imageshack.us/a/img138/2103/p1080450o.jpg szynka w chwili pisania tego postu parzy się na kuchence http://imageshack.us/a/img90/5483/p1080444c.jpg http://imageshack.us/a/img593/886/p1080442h.jpg moje osobiste prywatne pilosy http://imageshack.us/a/img689/8530/p1080438i.jpg http://imageshack.us/a/img32/2578/p1080427y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-253851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Grudnia 2012 w chwili gdy ja zadymiałem żonka w piecu chlebowym kombajnu wędzarniczego zrobiła pizzorkę jedna z nich z wędzonym pilosem http://imageshack.us/a/img705/3348/p1080435p.jpg http://imageshack.us/a/img248/6033/p1080426.jpg http://imageshack.us/a/img189/5420/p1080422r.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-253996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Maja 2013 dawno nic nie umieszczałem...nie że nic nie robię, bardziej jakoś do umieszczania zdjęć nie po drodze kilka razy już kiełbaskę robiłem, a ta piątkowa należy do serii: the best!! najsmaczniejsza jak dotychczas... przed parzeniem http://imageshack.us/a/img29/8105/p1090255g.jpg http://imageshack.us/a/img825/8966/p1090254a.jpg następnego dnia już w lodówce, po parzeniu http://imageshack.us/a/img42/3931/p1090261i.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-283578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Maja 2013 przed parzeniem to jest to na co teraz mam ochotę :grin: ładniutka :thumbsup: :clap: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-283587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 6 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 6 Maja 2013 Gens - mozesz podeslac przepis? Bylbym baardzo wdzieczny. Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-283703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Maja 2013 proszę bardzood razu mówię że nie jest to przepis z klasyfikacją mięsa itp, pisze jak byłonajpierw zakupy mięsne- tylna noga ze świnki coś koło 12 kilo ważyła cała- 3 kilo boczkuod nogi powycinane kości, tłuste elementy nadmiar poszedł na przetopienie i na smalec. mięsko zostawione raczej chude, pokrojone w kostkę która sie mieści do maszynki tak samo boczek pokrojony w podobne kostkiPEKLOWANIEwyszło mięska jakoś 9 kilo + boczek czyli razem około 12 kilo.peklowane w mieszance peklosól pomieszana z solą 50%/50%, w ilości 16 gr mieszanki na kilogram mięska. zasypujesz miesko takim czymś, wymieszasz i do lodówki na dzień,dwa (tu akurat dwa siedzialo bo mnie nie było)potem z rańca pomielone wszystko sitkiem 10 i przyprawypieprz mielony 3gr/kgczosnek 3gr/kgmajeranek 1gr/kgwymieszane, dodałem około szklanke wodypotem do flakaw miedzyczasie wygrzalem wedzarke, narobilem ciepla i żaruosuszanie kielby żarem bez dymu przy uchylonych drzwiczkach potrwało z pół godzinkiwędziłem ze 3 godzinki w temp 50-55Cparzony 20 min w temp wody kolo 75C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-283803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.