Skocz do zawartości

gens i jedzenie


Rekomendowane odpowiedzi

pomijając powody dla których wędzonki powiesiłem na haku tak jak widać (jakby to powiedzieć-działanie osoby zieloniutkiej jak trawa na wiosnę w kwestiach mięsno-masarskich )

 

jak powinny być powieszone te szynki żeby nie powodowały ogólnego poruszenia?

rozumiem że w grę wchodzi sznurek i moje pytanie:

1)ten sznurek powiedzmy w miejscach gdzie mam haki powinien być przewleczony przez mięso czy

2) pętelka powinna być zawiązana za osłonkę?

 

pozdrawiam

 

lekcja na dziś:

granica między wędzonkami ładnymi a bylejakością jest cienka jak wędzarniczy sznurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242252
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jeśli haki nie służą do wieszania wędzonek, to do czego służą ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242266
Udostępnij na innych stronach

No cóż mamy odmienne zdanie

mamy,nie ze wszystkim się zgadzam do końca

p.s.wyłączam się z wszelakich gierek,manipulacji jakie są stosowane,

jak mi powiecie słone to powiem słone jak słodkie to słodkie i tyle.

 

ale tak złośliwie o brudnych z reguły haczykach nie będę się wypowiadał

Dziadek kolega Gens użył zapewniam czystych haków przed wędzeniem,a

po obróbce wędzenia jakie mają być jak nie z nagarem dymu wędzarniczego :idea:

toć sznurek,przędza czy porwóz także zmienią kolor po wędzeniu.

haki są niektóre wręcz czarne dlaczego....zachodzące prawa fizyki w komorze

robią swoje ,dlatego haki,sondy termometrów zawsze będą z nalotem nagaru dymu

wędzarniczego po zakończonym wędzeniu.

 

A tak między nami to nie chce mi sie wierzyć że to Ty tak piszesz MARKU.

dlaczego ja....dlaczego nie Ty? nie wiem....są to moje osobiste spostrzeżenia,które

opisuję nic więcej...

 

W całej mojej pracy w tym przemyśle w zakładach których pracowałem nie spotkałem się z hakami do wieszania wędzonek

obecnie haki używa się do wieszania boczków we wszystkich dużych koncernach.

 

w wędlinach domowych Gens możesz używać haków do zawieszenia szynki w siatce

za hak,nie przebijając mięśnia,zrobisz to szybko wykorzystując obecne haki

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242282
Udostępnij na innych stronach

:grin: haki używam jak szynki przeznaczam na dojrzewanie lub jak są np. duże szynki ,nie dzielona polędwica...

 

W trakcie wędzenia żeby równo się wędziły to przekręcam o 180 stopni i wtedy łatwo przemienić na drugą stronę (hak przebijam z drugiej strony i wieszam) :grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242300
Udostępnij na innych stronach

kuku

poniżej fota polędwicy z sobotniego wędzenia, przekrój (fota takasobie bo z lampą-zrobione 5 min temu...i moje rozmyślania/pytanie

czy -pod względem zdrowotnym, bakteriologicznym czy jak to jeszcze nazwać.

próbowałem ją, jest bardzo smaczna, tak coś w deseń łososiowej ze sklepu.

 

i pytanie-czy mogę ją bez obaw spożywać w tej formie? chodzi mi o to czy trzeba ją zaparzyć czy nie przejmować się niczym i pałaszować tak jak jest

 

http://imageshack.us/a/img829/5915/p1080337l.jpg

 

ps. wracając do tematu haków-oczywiście haki czysciuteńkie i dokładnie myte po wędzeniu i przed kolejnym następnym

i dodam że chyba mi te haki są wygodniejsze niż sznurki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242525
Udostępnij na innych stronach

Możesz na surowo tylko wędzoną i możesz sparzyć.Ja preferuję tą pierwszą.Tylko filet z indyka należy sparzyć do 72C o ile nie robisz tego z własnej hodowli indyków i nie masz pewności co do ptasiej grypy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-242526
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

takiecoś

:clap: :clap: gens.. kolacja pięknie przygotowana. :thumbsup:

A te kieszonki to co to?? :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246490
Udostępnij na innych stronach

Inari - smażone kieszonki tofu

o dokładnie te. w środku ryż + posypane prażonym sezamem

http://www.paleczkami.pl/product-pol-201-Inari-smazone-kieszonki-tofu-240g.html

 

dla amatorów takiej kuchni polecam ten sklep internetowy-cenowo sensowniej to wychodzi niż np kupowanie w marketach...

 

wczoraj było "turlanie" ze znajomymi-fajna opcja by sobie pośmiać się, poczytać ze znajomymi...od tego czytania głowa dziś bolała do południa, a woda nigdy tak nie smakowała jak dziś :)

 

a ponieważ tak mi smakowało wczoraj że postanowiłem zrobić powtórkę, w pomniejszonym już gronie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246496
Udostępnij na innych stronach

Inari - smażone kieszonki tofu

Wstyd się przyznać ale takich nowości jeszcze nie jadłam.. :blush: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246499
Udostępnij na innych stronach

gens rozumiem , że to co w linku to są "gotowce" a to co na Twoim stole to sam robiłeś??

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246511
Udostępnij na innych stronach

to co w linku to są same kieszonki z tofu. takie zamarynowane w słodkiej zalewie chyba z tempurą. w opakowaniu jest 12 takich kieszonek, powiedzmy 5x7cm (wymiary z pamięci, nie chce mi się spojrzeć do lodówki) i płaskie gdzieś na 3 mm.

takie kieszonki wypełnia się ryżem i zjada z radością :)

 

pozostałe "uturlane" to moja twórczośc własnoręczna...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246514
Udostępnij na innych stronach

No to :clap: :clap: i :thumbsup:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246517
Udostępnij na innych stronach

zupa-krem z brokułów i brukselki z nutą szaleństwa-jogurt naturalny :P

 

jedyny sposób by nie umrzeć z głodu i przyjąć jakieś pożywienie-po dzisiejszym dentyście nie czuje połowy twarzy i całkiem przypadkowo gryząc cokolwiek mógłbym sobie np...odgryśc język i tego nie poczuć :)

 

i ma jeszcze jedną zaletę-ciepłaaaaa :)

 

http://img109.imageshack.us/img109/8094/p1080355o.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-246735
Udostępnij na innych stronach

sobotnie dreptanie

 

http://imageshack.us/a/img59/8798/p1080400u.jpg

 

http://imageshack.us/a/img826/1491/p1080392v.jpg

 

i bonus

pierwsza w życiu kiełbasa..jak zauważyła EAnna-skład jak żywiecka. Najwidoczniej miała rację-bratowa po skosztowaniu powiedziała zdanie które mnie rozbawiło, mianowicie "smakuje jak żywiecka" :)

 

rano po nadzianiu

http://imageshack.us/a/img521/2281/p1080359l.jpg

jeszce ciepła po wędzeniu wieczorkiem

http://imageshack.us/a/img210/4549/p1080377x.jpg

następnego dnia rano

http://imageshack.us/a/img690/3589/p1080379m.jpg

przekrój

http://imageshack.us/a/img855/9274/p1080387my.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247856
Udostępnij na innych stronach

Tylko przyklasnąć na widok takich wyrobów.Idź tą drogą :grin: :clap: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247861
Udostępnij na innych stronach

:grin: kiełbasa OK :grin:

 

A sery to na pewno nie z samego mleka :grin: przy takiej temperaturze to muszą się rozpłynąć :shock: :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247863
Udostępnij na innych stronach

el G

sery tradycyjnie-dobroci z lidla, pilosy typu włoskiego.

no jeśli chodzi o wyroby z mleka-ja raczej odpadam, z wielu powodów

 

edit

w piecu chlebowym powstało też między innymi to

http://imageshack.us/a/img849/2853/p1080411o.jpg

 

(piszę między innymi, ponieważ powstał też pieczony kurczak, 2 pizze produkcji żonki...jedynie zdjęcia nie powstały w tym całym zamieszaniu)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-247865
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

sobotnie streszczenie:

boczku było 10 kilo-dla rodzinki i znajomych

+ moja prywata: kilo boczku, 2 kilogramowe szyneczki i schab?polędwica? jak zwał tak zwał

 

do tego pilosy:

23 dla rodzinki/znajomych

+ 5 moich prywata

 

w skrócie-bez relacji całości-jakoś mi się nie chciało z wszystkim pozować...

 

polędwica w przekroju

http://imageshack.us/a/img138/2103/p1080450o.jpg

szynka w chwili pisania tego postu parzy się na kuchence

http://imageshack.us/a/img90/5483/p1080444c.jpg

http://imageshack.us/a/img593/886/p1080442h.jpg

moje osobiste prywatne pilosy

http://imageshack.us/a/img689/8530/p1080438i.jpg

http://imageshack.us/a/img32/2578/p1080427y.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-253851
Udostępnij na innych stronach

w chwili gdy ja zadymiałem żonka w piecu chlebowym kombajnu wędzarniczego zrobiła pizzorkę

jedna z nich z wędzonym pilosem :)

http://imageshack.us/a/img705/3348/p1080435p.jpg

http://imageshack.us/a/img248/6033/p1080426.jpg

http://imageshack.us/a/img189/5420/p1080422r.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-253996
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

dawno nic nie umieszczałem...nie że nic nie robię, bardziej jakoś do umieszczania zdjęć nie po drodze :)

kilka razy już kiełbaskę robiłem, a ta piątkowa należy do serii: the best!!

najsmaczniejsza jak dotychczas...

przed parzeniem

http://imageshack.us/a/img29/8105/p1090255g.jpg

 

http://imageshack.us/a/img825/8966/p1090254a.jpg

 

następnego dnia już w lodówce, po parzeniu

http://imageshack.us/a/img42/3931/p1090261i.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-283578
Udostępnij na innych stronach

Gens - mozesz podeslac przepis? Bylbym baardzo wdzieczny.
If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-283703
Udostępnij na innych stronach

proszę bardzo

od razu mówię że nie jest to przepis z klasyfikacją mięsa itp, pisze jak było

najpierw zakupy mięsne

- tylna noga ze świnki coś koło 12 kilo ważyła cała

- 3 kilo boczku

od nogi powycinane kości, tłuste elementy nadmiar poszedł na przetopienie i na smalec. mięsko zostawione raczej chude, pokrojone w kostkę która sie mieści do maszynki

tak samo boczek pokrojony w podobne kostki

PEKLOWANIE

wyszło mięska jakoś 9 kilo + boczek czyli razem około 12 kilo.

peklowane w mieszance peklosól pomieszana z solą 50%/50%, w ilości 16 gr mieszanki na kilogram mięska. zasypujesz miesko takim czymś, wymieszasz i do lodówki na dzień,dwa (tu akurat dwa siedzialo bo mnie nie było)

potem z rańca pomielone wszystko sitkiem 10 i przyprawy

pieprz mielony 3gr/kg

czosnek 3gr/kg

majeranek 1gr/kg

wymieszane, dodałem około szklanke wody

potem do flaka

w miedzyczasie wygrzalem wedzarke, narobilem ciepla i żaru

osuszanie kielby żarem bez dymu przy uchylonych drzwiczkach potrwało z pół godzinki

wędziłem ze 3 godzinki w temp 50-55C

parzony 20 min w temp wody kolo 75C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7349-gens-i-jedzenie/page/2/#findComment-283803
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.