AdamJas Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2012 Jako, że pytań o moją golonkę z kociołka jest sporo, zamieszczam opis: (fotki stare, bo nowych nie mam) Składniki : - golonka ( ja dałem 3 szt ponieważ były duże ) - liście kapusty - marchewka - cebula - kapusta kiszona – 1 kg - piwo (można dać, lub nie - jak kto lubi) - majeranek - liść laurowy, ziele angielskie, kminek - pieprz - papryka słodka mielona - skóry od boczku lub boczek, a najlepiej słonina, bądź smalec (do wytopienia by nie przywarło nic na dole) Golonki około godziny wcześniej przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem Kociołek wykładamy liśćmi kapusty i układamy skórki/słoninę. Następnie trochę kapusty kiszonej z zielem i liściem laurowym.Na to goloneczki, ściśle w raz z kminkiem. Następnie kapusta kiszona z marcheweczką pokrojoną z w plastry. Zakryć liściem kapusty. I teraz 2 metody - dobra i lepsza: 1 - DOBRA, wlać piwo i 0,5l wody, zakręcić i trzymać około 2,5 - 3h w małym ogniu 2 - LEPSZA, wlać 1 - 1,5l wody, zakręcić i trzymać około 2,5 - 3h w małym ogniu - PIWO WYPIĆ PODCZAS PILNOWANIA OGNIA (preferowana przeze mnie) . Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Października 2012 No wygląda pięknie. Jak czas pozwoli to w sobotę przetrenuję Twój przepis w wersji lepszej :grin: . Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2012 Tak sobie myślę, na teraz do wersji LEPSZEJ, bardziej się nadaje Wiśniowa Soplica - zimniej już się zrobiło. Piwko tak fajnie nie smakuje na chłodzie, jak w upale. Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Października 2012 Trunek wiśniowy - niewykluczone, Soplica - wykluczone - ponieważ staram się unikać wyrobów by Polmos. Ja do tej goloneczki wyfasuję ziemniaczki tłuczone i musztardkę. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2012 staram się unikać wyrobów by PolmosI słusznie. :clap: Pochwalam. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2012 Trunek wiśniowy - niewykluczone, Soplica - wykluczone - ponieważ staram się unikać wyrobów by Polmos. Ja do tej goloneczki wyfasuję ziemniaczki tłuczone i musztardkę. Ale unikaj wkładania ziemniaków do kociołka, naciągają sokiem z kapusty kiszonej i średnio smakują na kwaśno :shock: Co do Polmosu - ja też bym wolał robić własne napitki, ale silną mam wolę, tak silną, że robi ze mną co chce. A to do alkoholizmu pierwszy krok, jak bym miał nieograniczony dostęp. :lol: Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2012 Adam... :thumbsup: ... Ja do takiej goloneczki , to chrzan , musztarda i chlebek ... i jak wyżej...Piwko...albo... :grin: ... :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2012 Zgadza się. Mnie też z chlebkiem podchodzi. Ale były frytki, bo to obiad był sobotni i Junior się uparł, że chce fryty. :grin: Z piwka to Koźlak najlepszy :thumbsup: Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Października 2012 A o soli zapomniałeś napisać czy nie dajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-246206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 27 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Października 2012 Tak jak w przepisie - SOLI BRAK, sól od golonki trzymać z daleka proszę, bo będzie twarda i gumowata! Chyba, że na talerzu, podczas jedzenia - ale w przypadku gotowania w kociołku, golonka "pociągnie" smak z kapusty i naprawdę będzie pierwsza klasa. Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-246226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2012 sól od golonki trzymać z daleka proszę, bo będzie twarda i gumowata!To jakaś nowość :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-246537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Października 2012 Panie i Panowie, dziś zapeklowałem na szybko małego łososia (4kg). Tak więc jutro pierwsze wędzenie w mojej wędzarni. Proszę - trzymajcie kciuki, bo aż mam tremę (Schabik, żeberko i boczuś szykują się na sobotę). https://lh5.googleusercontent.com/-yBH1XbXNBc4/UJFsQV0mwMI/AAAAAAAAC4I/eldE-7aDyWM/s778/31.10.2012+-+1 https://lh6.googleusercontent.com/-ttdMtQwSZYw/UJFsQaNLO8I/AAAAAAAAC4U/L_BmTwWuYZg/s778/31.10.2012+-+2 Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Października 2012 Proszę - trzymajcie kciuki, bo aż mam tremę Będę trzymał . :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Października 2012 Tak więc jutro pierwsze wędzenie w mojej wędzarni. Zimne czy gorące?.Bo jak zimne to w płatach a jak na gorąco to ja też wędzę w płatach tylko pokrojonych na mniejsze kawałki i na kratach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Października 2012 Na ciepło w dzwonkach będę robił. Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Października 2012 Ja w płatach pociętych na mniejsze kawałki.Nie muszę się z ościami bawić. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Października 2012 AdamJas, powodzenia Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Października 2012 Ja w płatach pociętych na mniejsze kawałki.Nie muszę się z ościami bawić. :grin: No na pierwszy raz nie czułem się na siłach, by się brać za filetowanie (w końcu za rybkę kupa kasy poszła ale mam nadzieję że warto) Dzięki Wszystkim za dobre słowo :smile: Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Października 2012 Wspomnianą przeze mnie golonkę, wobec trudnych warunków atmosferycznych, zmuszony byłem zrobić w naczyniu żaroodpornym. Pykało to sobie 3 godzinki z okładem. Bardzo, bardzo ... smaczne. Goloneczki przed włożeniem do kapustki były przyprawione (sól, pieprz, czerwona papryka, maryjanek, tymianek, cebula i czosnek) i obsmażone na patelni na złotobrązowy kolor. Potem zaprawę, w której się marynowały dolałem do kapustki. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Października 2012 A gdzie fotki :devil: na gębę..... to się krem daje :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Października 2012 dobroduszny, Co się odwlecze, to nie uciecze. :clap: :clap: :clap: Będzie pogoda, będą i golonki w kociołku! Ja czekam na możliwość odpalenia kociołka i zrobienia zrazów, well rolad ... oj ... znowu się robię głodny :thumbsup: wosiu, No tego nie słyszałem :lol: :lol: :lol: - racja! Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Października 2012 Wojtek, Tomaszu (niewierny) wielu nie widziało a uwierzyło. Był tylko mały błąd, Agnieszka zamiast łapek tylnich wzięła przednie. Ale i tak ekstra. Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJas Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Listopada 2012 Rybka miała prawie 4 kg, więc: 4 litry wody szklanka soli niejodowanej szklanka cukru (taka nie pełna) liści laurowych, tak połowa paczki około 5 łyżeczek po zagotowaniu i wstępnym ostudzeniu, dodałem małą cebulę i główkę czosnku Wszystko umieściłem po wystudzeniu w kamionce i zostawiłem na balkonie przykryte na 15 godzin. Potem opłukałem, i rozłożyłem na siatce z piekarnika do wyschnięcia. Podczas rozgrzewania wędzarni, na rybkę "puściłem" wentylator. Następnie przy niedomkniętych drzwiach ze 30 minut, potem pełne 3 godziny wędzenia (do 40*C), aż na koniec 30 minut przy 50 -55*C Po tym wszystkim, zaniosłem do domu i .... pozostało wspomnienie Powiem tylko tyle, ani nad morzem, ani w żadnym sklepie, nigdzie nie jadłem takiego dobrego wędzonego łososia (wiem, brzmi jak przechwałki, ale ja sam w szoku jestem, że wyszło tak wspaniale) https://lh3.googleusercontent.com/-SwnGteK3Ndo/UJLrHtQBx3I/AAAAAAAAC68/ER4Ge2K95K8/s850/01.11.2012+-+1 https://lh6.googleusercontent.com/-eQXoAhsHM4U/UJLrHhroWRI/AAAAAAAAC74/dAP4qqWXaGA/s850/01.11.2012+-+6 Tu już pierwsze oznaki kosztowania :blush: https://lh4.googleusercontent.com/-QhJaPhgTDAw/UJLrHuQWhlI/AAAAAAAAC7g/LnEC0cJKO1c/s850/01.11.2012+-+4 Cytuj Wędzarnicza gastro-faza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Listopada 2012 Powiem tylko tyle, ani nad morzem, ani w żadnym sklepie, nigdzie nie jadłem takiego dobrego wędzonego łososia (wiem, brzmi jak przechwałki, ale ja sam w szoku jestem, że wyszło tak wspaniale)To nie są przechwałki.. możesz być dumny z pierwszego i udanego wędzenia ryby.. :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Listopada 2012 Nie mam jeszcze wędzarni [zbieram materiały] ale nie wytrzymam chyba zrobię coś z beczki bo jak przeglądam te zdjęcia to mam ślinotok :clap: :clap: :clap: i jeszcze raz :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.