Skocz do zawartości

Gastro faza Adama.


Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że pytań o moją golonkę z kociołka jest sporo, zamieszczam opis:

(fotki stare, bo nowych nie mam)

 

Składniki :

 

- golonka ( ja dałem 3 szt ponieważ były duże )

- liście kapusty

- marchewka

- cebula

- kapusta kiszona – 1 kg

- piwo (można dać, lub nie - jak kto lubi)

- majeranek

- liść laurowy, ziele angielskie, kminek

- pieprz

- papryka słodka mielona

- skóry od boczku lub boczek, a najlepiej słonina, bądź smalec (do wytopienia by nie przywarło nic na dole)

 

Golonki około godziny wcześniej przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem

 

Kociołek wykładamy liśćmi kapusty i układamy skórki/słoninę. Następnie trochę kapusty kiszonej z zielem i liściem laurowym.Na to goloneczki, ściśle w raz z kminkiem. Następnie kapusta kiszona z marcheweczką pokrojoną z w plastry. Zakryć liściem kapusty. I teraz 2 metody - dobra i lepsza:

 

1 - DOBRA, wlać piwo i 0,5l wody, zakręcić i trzymać około 2,5 - 3h w małym ogniu

 

2 - LEPSZA, wlać 1 - 1,5l wody, zakręcić i trzymać około 2,5 - 3h w małym ogniu - PIWO WYPIĆ PODCZAS PILNOWANIA OGNIA (preferowana przeze mnie) .

 

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/
Udostępnij na innych stronach

No wygląda pięknie. Jak czas pozwoli to w sobotę przetrenuję Twój przepis w wersji lepszej :grin: .
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245876
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie myślę, na teraz do wersji LEPSZEJ, bardziej się nadaje Wiśniowa Soplica - zimniej już się zrobiło. Piwko tak fajnie nie smakuje na chłodzie, jak w upale.
Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245882
Udostępnij na innych stronach

Trunek wiśniowy - niewykluczone, Soplica - wykluczone - ponieważ staram się unikać wyrobów by Polmos. Ja do tej goloneczki wyfasuję ziemniaczki tłuczone i musztardkę.
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245883
Udostępnij na innych stronach

staram się unikać wyrobów by Polmos

I słusznie. :clap: Pochwalam. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245884
Udostępnij na innych stronach

Trunek wiśniowy - niewykluczone, Soplica - wykluczone - ponieważ staram się unikać wyrobów by Polmos. Ja do tej goloneczki wyfasuję ziemniaczki tłuczone i musztardkę.

Ale unikaj wkładania ziemniaków do kociołka, naciągają sokiem z kapusty kiszonej i średnio smakują na kwaśno :shock:

 

 

 

Co do Polmosu - ja też bym wolał robić własne napitki, ale silną mam wolę, tak silną, że robi ze mną co chce. A to do alkoholizmu pierwszy krok, jak bym miał nieograniczony dostęp. :lol:

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245888
Udostępnij na innych stronach

Adam... :thumbsup: ... Ja do takiej goloneczki , to chrzan , musztarda i chlebek ... i jak wyżej...Piwko...albo... :grin: ... :clap:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245889
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się. Mnie też z chlebkiem podchodzi. Ale były frytki, bo to obiad był sobotni i Junior się uparł, że chce fryty. :grin:

 

Z piwka to Koźlak najlepszy :thumbsup:

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-245890
Udostępnij na innych stronach

Tak jak w przepisie - SOLI BRAK, sól od golonki trzymać z daleka proszę, bo będzie twarda i gumowata! Chyba, że na talerzu, podczas jedzenia - ale w przypadku gotowania w kociołku, golonka "pociągnie" smak z kapusty i naprawdę będzie pierwsza klasa.
Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-246226
Udostępnij na innych stronach

sól od golonki trzymać z daleka proszę, bo będzie twarda i gumowata!

To jakaś nowość :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-246537
Udostępnij na innych stronach

Panie i Panowie, dziś zapeklowałem na szybko małego łososia (4kg). Tak więc jutro pierwsze wędzenie w mojej wędzarni.

 

Proszę - trzymajcie kciuki, bo aż mam tremę :D

 

(Schabik, żeberko i boczuś szykują się na sobotę).

 

https://lh5.googleusercontent.com/-yBH1XbXNBc4/UJFsQV0mwMI/AAAAAAAAC4I/eldE-7aDyWM/s778/31.10.2012+-+1

 

https://lh6.googleusercontent.com/-ttdMtQwSZYw/UJFsQaNLO8I/AAAAAAAAC4U/L_BmTwWuYZg/s778/31.10.2012+-+2

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247063
Udostępnij na innych stronach

Proszę - trzymajcie kciuki, bo aż mam tremę :D

 

Będę trzymał . :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247065
Udostępnij na innych stronach

Tak więc jutro pierwsze wędzenie w mojej wędzarni.

Zimne czy gorące?.Bo jak zimne to w płatach a jak na gorąco to ja też wędzę w płatach tylko pokrojonych na mniejsze kawałki i na kratach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247066
Udostępnij na innych stronach

Ja w płatach pociętych na mniejsze kawałki.Nie muszę się z ościami bawić. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247073
Udostępnij na innych stronach

Ja w płatach pociętych na mniejsze kawałki.Nie muszę się z ościami bawić. :grin:

No na pierwszy raz nie czułem się na siłach, by się brać za filetowanie (w końcu za rybkę kupa kasy poszła :( ale mam nadzieję że warto)

 

 

Dzięki Wszystkim za dobre słowo :smile:

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247077
Udostępnij na innych stronach

Wspomnianą przeze mnie golonkę, wobec trudnych warunków atmosferycznych, zmuszony byłem zrobić w naczyniu żaroodpornym. Pykało to sobie 3 godzinki z okładem. Bardzo, bardzo ... smaczne. Goloneczki przed włożeniem do kapustki były przyprawione (sól, pieprz, czerwona papryka, maryjanek, tymianek, cebula i czosnek) i obsmażone na patelni na złotobrązowy kolor. Potem zaprawę, w której się marynowały dolałem do kapustki.
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247082
Udostępnij na innych stronach

dobroduszny,

 

Co się odwlecze, to nie uciecze. :clap: :clap: :clap:

 

Będzie pogoda, będą i golonki w kociołku! Ja czekam na możliwość odpalenia kociołka i zrobienia zrazów, well rolad ... oj ... znowu się robię głodny :thumbsup:

 

wosiu,

 

No tego nie słyszałem :lol: :lol: :lol: - racja!

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247086
Udostępnij na innych stronach

Wojtek, Tomaszu (niewierny) wielu nie widziało a uwierzyło. Był tylko mały błąd, Agnieszka zamiast łapek tylnich wzięła przednie. Ale i tak ekstra.
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247090
Udostępnij na innych stronach

Rybka miała prawie 4 kg, więc:

 

4 litry wody

szklanka soli niejodowanej

szklanka cukru (taka nie pełna)

liści laurowych, tak połowa paczki

około 5 łyżeczek

 

po zagotowaniu i wstępnym ostudzeniu, dodałem małą cebulę i główkę czosnku

 

Wszystko umieściłem po wystudzeniu w kamionce i zostawiłem na balkonie przykryte na 15 godzin. Potem opłukałem, i rozłożyłem na siatce z piekarnika do wyschnięcia.

Podczas rozgrzewania wędzarni, na rybkę "puściłem" wentylator.

 

 

 

Następnie przy niedomkniętych drzwiach ze 30 minut, potem pełne 3 godziny wędzenia (do 40*C), aż na koniec 30 minut przy 50 -55*C

 

Po tym wszystkim, zaniosłem do domu i .... pozostało wspomnienie

 

Powiem tylko tyle, ani nad morzem, ani w żadnym sklepie, nigdzie nie jadłem takiego dobrego wędzonego łososia (wiem, brzmi jak przechwałki, ale ja sam w szoku jestem, że wyszło tak wspaniale)

 

https://lh3.googleusercontent.com/-SwnGteK3Ndo/UJLrHtQBx3I/AAAAAAAAC68/ER4Ge2K95K8/s850/01.11.2012+-+1

 

https://lh6.googleusercontent.com/-eQXoAhsHM4U/UJLrHhroWRI/AAAAAAAAC74/dAP4qqWXaGA/s850/01.11.2012+-+6

 

Tu już pierwsze oznaki kosztowania :blush:

 

 

https://lh4.googleusercontent.com/-QhJaPhgTDAw/UJLrHuQWhlI/AAAAAAAAC7g/LnEC0cJKO1c/s850/01.11.2012+-+4

Wędzarnicza gastro-faza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247283
Udostępnij na innych stronach

Powiem tylko tyle, ani nad morzem, ani w żadnym sklepie, nigdzie nie jadłem takiego dobrego wędzonego łososia (wiem, brzmi jak przechwałki, ale ja sam w szoku jestem, że wyszło tak wspaniale)

To nie są przechwałki.. możesz być dumny z pierwszego i udanego wędzenia ryby.. :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247285
Udostępnij na innych stronach

Nie mam jeszcze wędzarni [zbieram materiały] ale nie wytrzymam chyba zrobię coś z beczki bo jak przeglądam te zdjęcia to mam ślinotok

 

:clap: :clap: :clap: i jeszcze raz :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7401-gastro-faza-adama/#findComment-247286
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.