karolszymczak Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 20 Lutego 2013 m., kupiony u kolegi Mira w sklepie ten prostokątny z dwoma sprężynami Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-269572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 20 Lutego 2013 No to z szynkowarem wszystko jasne :smile: . ANNAM, piekłam z troszkę innym składem mąki, było wiecej niż poprzednio mąki pszennej, przez co ciasto było zwięźlejsze i tym razem nacinało się bez problemu. Właśnie dotarły do mnie koszyki do wyrastania chleba, następny będzie pszenny, zobaczymy jak mi pojdzie składanie... Wczoraj na kolację zrobiłam hiszpański omlet ziemniaczany, czyli jest to tortilla espanola de patatas. http://img40.imageshack.us/img40/8751/dsc09376l.jpg http://img46.imageshack.us/img46/7901/dsc09377u.jpg http://img51.imageshack.us/img51/8159/dsc09378d.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-269585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 20 Lutego 2013 Poprosimy przepisik :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-269609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 20 Lutego 2013 Proszę:Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na malutkim ogniu do miękkości. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, można też delikatnie podlać wodą. Osobno szklimy cebulę. W misce rozkłócamy jaja, dodając sól, pieprz, można tez paprykę, najlepiej wędzoną. Ziemniaki i cebulę przekładamy do miska z jajkami, mieszamy delikatnie i całą masę wylewamy na rozgarzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na średnim ogniu, poruszając patelnią sprawdzamy czy omlet nam odchodzi od dna. No i teraz najważniejszy moment: przewrotka ! Patelnię przykrywamy czymś co ma średnicę troszkę większą do patelni, talerzem lub przykrywką, ale bez rowków czy zagłebień. Patelnie nakrywamy, szybciutko odwracamy i potem z talerza lub pokrywki delikatnie zsuwamy omlet na patelnię i smażymy z drugiej strony.Co do ilości składników, wszystko zależy od patelni. Ja obieram ziemniaki, kroję w plasterki i wrzucam na zimną patelnię, żeby "przymierzyć" ile ziemniaków potrzeba :smile: . Na 5-6 ziemniaków daję jedną cebulę. Jajka musza porządnie przykryć ziemniaki. Tortilla leciutko urośnie, trzeba brać to pod uwagę przy wyborze patelni.Smakuje wspaniale na ciepło jak i na zimno. Hiszpanie jadają ją samą albo w kanapce. To jest wersja klasyczna, do tortilli można dodać chorizo, paprykę, chili, świeże pomidory, w sumie co kto lubi :smile:W hiszpańskich barach podają tortillę "en su punto", tzn. w środku jajko nie jest do końca ścięte. Trudno uchwycić ten moment..., nie mam na to żadnego patentu. Moze ktoś podpowie ? :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-269616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 20 Lutego 2013 tortilla espanola de patatasOLE! uwielbiam to danie, nie pamiętam kiedy jadłem ostatni raz.. wygląda przesmakowicie wielki szacunek za te wszystkie sery! kiedy ja się odważę.. :grin: W hiszpańskich barach podają tortillę "en su punto", tzn. w środku jajko nie jest do końca ścięte. Trudno uchwycić ten moment..., nie mam na to żadnego patentu. Moze ktoś podpowie ?widziałem kiedyś jak kolega robił taką.. na obiad dla pracowników dokładnie nie wiem co i jak, ale patelnia była na dużym ogniu a on odliczał pod nosem.. więc chyba trzeba praktyki - grubość x czas smażenia z każdej strony.. na logikę miałoby to sens.. duży ogień - przysmażona skórka a w środku lekko surowe, na tej zasadzie co befsztyk aha po zdjęciu na talerz i przed włożeniem na patelnię drugą stroną, wlał oliwę na patelnię i poczekał aż się solidnie rozgrzeje.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-269622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 20 Lutego 2013 Tak, tak, koniecznie po przewróceniu tortilli należy rozgrzać oliwę na patelni !I zapomniałam jeszcze: czosnek :thumbsup: . Tak sobie myślę, że kwestia tego odpowiedniego momentu ścięcia się tortilli to gatunek ziemniaków, rodzaj patelni i odpowiednia "moc" ognia. A do ilu kolega odliczał ? :lol: A co serków, to dzięki za dobre słowo, ale jeszcze baaaardzo długa droga przede mną... Nigdy pewnie nie będę fachowcem, ale na własne potrzeby i smaki coś wymodzę :wink: . W sobotę robię kolejne podejście: kto nie ryzykuje ten nie jedzie :grin: . Tym razem nie zostawiam mleka na śmietanę, tylko od razu pasteryzuję. Tak uradziliśmy z p. Mirkiem z Agrovisu. :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-269633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 20 Lutego 2013 Dzięki gatita :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-269649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 4 Marca 2013 W sobotę była degustacja chorizo zrobionego 20 stycznia. Nie wytrzyałam, bo tak po prawdzie chorizo powinno dojrzewać 3 miesiące. Smak boski, niczym nie odbiegający od oryginału, gorzej z wyglądem :devil:. Przy krojeniu kruszy się i kolorek nie ten, mimo, że dałam Pimenton de la Vera... http://img687.imageshack.us/img687/307/dsc09428s.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 4 Marca 2013 A z jakich przepisów korzystaliście , że tak bardzo,przynajmniej optycznie, różnią się te Wasze chorizo ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 4 Marca 2013 No właśnie nie wiem, liczyłam na Ciebie :grin:.Bardzo możliwe, że wędzenie wpłynęło korzystnie na Twoje chorizo, ale oryginalne chotizo nie jest wędzone, tylko suszone.Robiłam według hiszpańskiego przepisu, na 1 kg wieprzowiny dałam 350 gr sloniny. A Ty robiłes według tego z głównej strony? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 4 Marca 2013 No właśnie nie wiemMoim zdaniem nie odpowiednie warunki osuszania[temp.i wilgotność]. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 4 Marca 2013 Kostek, rozwiń proszę Twoją myśl :smile:. Za sucho, za ciepło ? Temperatura w pomieszczeniu była ok. 6 stopni. W sobotę było małe dymienie. http://img507.imageshack.us/img507/7053/dsc09447l.jpg Wątrobianka wyszla boooskaaaa !!! Test przed wędzeniem... http://img803.imageshack.us/img803/9662/dsc09423.jpg Odpukać jelita przetrwały wędzenie, wątrobianka tuż po wyjęciu z beczki. http://img546.imageshack.us/img546/120/dsc09435r.jpg Żywiecka. Część zostawię do podszuszenia. http://img96.imageshack.us/img96/5838/dsc09436x.jpg Koryciński. Jako, że z moim mlekiem jednak jest coś nie tak, próba fermentacyjna wyszła kiepsko, zrobiłam na szybko a la Korycińskiego. Wyszedł jak tako :???: , więc postanowiłam go podwędzić. Robiłam to pierwszy raz i jestem sama z siebie bardzo zadowolona :grin:. Wyszedł b. smaczny. http://img594.imageshack.us/img594/6652/dsc09434o.jpg http://img15.imageshack.us/img15/2839/dsc09449q.jpg A do takich pyszności niezbędny jest chlebuś :grin: http://img255.imageshack.us/img255/8307/dsc09427l.jpg http://img541.imageshack.us/img541/6826/dsc09431l.jpg http://img152.imageshack.us/img152/2342/dsc09440x.jpg [ Dodano: Pon 04 Mar, 2013 14:00 ]Moja kiełbasa paprykowa, wędzona, suszona 6 tygodni ObrazekŁadniutka :thumbsup:. I nie taka wysuszona jak moja... W jakiej temperaturze podsuszałeś ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 4 Marca 2013 Suszyła się w temp. ok. 10 - 15 st. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 4 Marca 2013 Gatita tylko mnie denerwujesz ,takie pysznosci mi pokazywac w srodku nocy.A powaznie glodna side zrobilam, nine mowiac juz o chlebku ,widac wprawy nabralas. Chetnie uskubalabym skorke ztego chleba. :clap: takie pysznosci :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 4 Marca 2013 Kostek, rozwiń proszę Twoją myślZe zdjęcia wnioskuję że kiełbasa jest za mocno przesuszona a i wilgotność suszenia była za niska.Napisz proszę jakie warunki osuszania były podane w przepisie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 4 Marca 2013 Aniu... upsss... no faktycznie u Ciebie środek nocy, zapomniałam, poprawię się :grin:. Kostek, przesuszona, czyli za sucho, a co z temperaturą ? W przepisie, dokładnie nie pamiętam, bo nie mam go teraz przed sobą, podana była dosyć wysoka temperatura ok. lub ponad 20 stopni, bo to hiszpański przepis. Boję się wysokiej temperatury po lekturze wątku o polędwicy a la parmeńskiej, może tu był błąd... Co do wilgotności to w ogóle nic nie było napisane. Kazali suszyć na wolnym powietrzu i nie w słońcu... Pepe, czyli u mnie było za zimno... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 4 Marca 2013 Jeszcze raz przejrzałam hiszpańskie przepisy. W tym z którego ja robiłam jest napisane dokładnie suszyć w chodnym i suchym miejscu. Czyli zrobiłam ok, tylko co to oznacza dla Hiszpana chłodne miejsce ? :lol:W innych przepisach polecają trzymać przez 48 godzin w temp. 22-26 stopni, a później suszyć w temp. 18-24 stopni... Wilgotność 65 %.W przepisie na stronie głównej nie ma podanej ani temperatury ani wilgotności, jest tylko info, żeby powiesić w przewiewnym i suchym miejscu...I teraz pytanie: co oznacza "suche miejsce" i jak się ma do tego wilgotność 65% ?Chyba trzeba wypróbować metodą prób i błędów :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 4 Marca 2013 Agata.... ale dałaś czadu... :shock: :grin: :clap: Prezentacja Twoich smakołyków wygląda bardzo smakowicie :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 4 Marca 2013 Halusia, takie pochwały z Twoich ust :smile: :blush: Dzięki ! Jestem podbudowana reakcją sklepu http://swojskiwyrob.pl/ na problem z jelitami. Uznali mi reklamację na podstawie zdjęć i jutro wysyłają mi nowa paczkę jelit. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 4 Marca 2013 Halusia, takie pochwały z Twoich ust :smile: :blush: Dzięki ! :blush: :wink: Jestem podbudowana reakcją sklepu http://swojskiwyrob.pl/ na problem z jelitami. Uznali mi reklamację na podstawie zdjęć i jutro wysyłają mi nowa paczkę jelit.Czyli '' wilk syty i owca cała'' :wink: ... masz rację Agato, trzeba walczyć o swoje. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 4 Marca 2013 gatita, piękny chlebuś upiekłaś i pozostałe wyroby smacznie wyglądają :clap: :clap: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-272801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 8 Marca 2013 Kolejny chlebek na tapecie, tym razem chleb razowy na zakwasie. http://img152.imageshack.us/img152/9715/dsc09453n.jpg http://img138.imageshack.us/img138/3824/dsc09454o.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-273452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 9 Marca 2013 gatita, jakież piękne to pierwsze zdjęcie! mogłoby iść na okładkę książki o wypieku chleba :clap: :clap: :clap: smakowitości Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-273622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 9 Marca 2013 Kolejny chlebek na tapecieFajnie, a zdjęcie naprawdę super... jakiś fajny aparat musisz mieć ? A może fotografia to drugie twoje hobby ??? Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-273635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 10 Marca 2013 Dzięki :smile:. Mam lustrzankę Sony Alfa 57. Lubię robić fotki i robię ich sporo, nie tylko w kuchni, ale jako totalny laik, czyli na tzw. małpę :grin:. Wiele razy przymierzałam się do przestudiowana przysłon, czasów, etc. ale nic mi nie zostaje w głowie :blush:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/10/#findComment-273862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.