Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Halusia, dziś im dogodziłam jeszcze :grin: :

Aga jestem pod wielkim wrażeniem że tak szybko nadrabiasz zaległości... :clap:

Kobieta '' pracuś'' :lol:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-255172
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chciałam tylko jeszcze wnieść małą korektę do przepisu na sernik z ricotty. Piekłam go wczoraj po raz kolejny przy okazji robienia serków. Wydawało mi się, że jednak jest trochę suchy i tym razem dodałam do niego mały kubek śmietany 30% i 1/4 kostkę rozpuszczonego masła, a jajka ubiłam na puch z cukremi. Zdecydowanie ta wersja nam bardziej smakuje.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-255307
Udostępnij na innych stronach

Gatita ale smakowitości Dzieki tobie wiem co dziś ugotować na obiad zupa węgierska i zamiast pierogów bedą naleśniki z fetą i świeżym szpinakiem polane sosem serowym Byłas dziś moim natchnieniem

Pozdrawiam serdecznie

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-255309
Udostępnij na innych stronach

Gatita czy mogłabyś się podzielić przepisem na węgierską zupę gulaszową? Zwłaszcza przepisem na kluseczki do niej. Jadłem jakiś czas temu w jednej restauracji podobną, bardzo mi smakowała, ale jak dotąd nie udało mi się smakowo do niej zbliżyć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-255315
Udostępnij na innych stronach

Lux, proszę bardzo :smile:

 

Zupa gulaszowa

Na początek zasmażam na patelni olej pół na pół ze smalcem, ze słodką papryką, po chwili wrzucam wołowinę pokrojoną na małe kawałki, później cebulę. Jak wszystko się ładnie przyrumieni wrzucam do większego garnka i zalewam gorąca wodą. Dosypuję węgierską przyprawę gulaszową i gotuję na małym ogniu, aż mięso lekko zmięknie. Wtedy wrzucam pokrojone w kostkę pietruszkę, seler i marchew, po chwili ziemniaki. Jak ziemniaki będą prawie dobre dorzucam kluseczki, gdy są już gotowe zupę zaprawiam śmietaną, przyprawiam sola, pieprzem, wędzoną papryką do smaku. Na wierzch posiekana natka .

Niestety nie miałam świeżej papryki, zawsze też ją dodaję pokrojoną w paseczki.

Wczoraj jako ciasto na kluseczki wykorzystałam to pierogowe :grin:. Zrobiłam cieniutkie wałeczki, a potem rwałam małe kluseczki wprost do garnka.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-255321
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza wędlina w osłonie barierowej, na razie bez szynkowara, robiona wg. przepisu Siary. Niestety wkradło się powietrze......

 

http://img705.imageshack.us/img705/858/dsc07528y.jpg

 

Do wędliny chlebek ze słonecznikiem na zakwasie:

 

http://img845.imageshack.us/img845/1091/dsc07512m.jpg

 

http://img255.imageshack.us/img255/7519/dsc07513h.jpg

 

Wraz z konserwowym ogórkiem własnej roboty :thumbsup:.

 

http://img248.imageshack.us/img248/4775/dsc07515x.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-256597
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza wędlina w osłonie barierowej, na razie bez szynkowara, robiona wg. przepisu Siary. Niestety wkradło się powietrze......

Aga tym się nie przejmuj.. ważne że smakuje a wygląd mówi sam za siebie. :clap:

Jeszcze ta kanapka.. ech.. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-256599
Udostępnij na innych stronach

Halusia, smakowało nam bardzo, ale nastepnym razem mocniej przyprawię.

 

A teraz relacja z sobotniego wędzenia... Nie było łatwo, oj nie było :???:

Lekki mrozek, straszny wiatr, śnieg, deszcz ze śniegiem :???:

Mieliśmy do wędzenia kiełbasę chłopską wg. Szczepana i schab, szynki i żeberka.

 

http://img829.imageshack.us/img829/4888/dsc07521q.jpg

 

http://img715.imageshack.us/img715/6772/dsc07523m.jpg

 

Problemy zaczęły się przy próbie osiągnięcia temperatury 60 stopni do osuszania, najwyższa temperatura jaka uzyskaliśmy przy odkrytej beczce to było 35 stopni. :devil:. I zaczęły się schody: kiełbasa pokryła się kropelkami, wytarłam ją, ale nic to chyba nie pomogło, bo po uwędzeniu jest lekko gorzkawa.

Temperatura przy wędzeniu niby była stabilna, ale w którymś momencie chyba musiała skoczyć, bo osmaliła nam trochę dół szynki i schabu, kiełbasa też momentami jest bardziej przypieczona...

 

Po wytarciu kropelek kiełbasę opuściliśmy trochę niżej na sznurkach. Wydawało się nam, że tak jak na zdjęciu jest za wysoko... Czy może tak być ?

 

http://img812.imageshack.us/img812/1851/dsc07525o.jpg

 

 

http://img13.imageshack.us/img13/9229/dsc07531vd.jpg

 

http://img100.imageshack.us/img100/3425/dsc07532y.jpg

 

 

Na razie rozkroiliśmy schab, jest pyszny !

 

http://img13.imageshack.us/img13/8075/dsc07534nf.jpg

 

http://img19.imageshack.us/img19/870/dsc07535r.jpg

 

A kiełbasa wygląda tak:

 

http://img21.imageshack.us/img21/4487/dsc07533a.jpg

 

http://img221.imageshack.us/img221/7626/dsc07543g.jpg

 

I moje uwagi i pytania: mieliliśmy ją zgodnie z przepisem na 8-ce, kiełbaśnice były nadzeiwane maszynką elektryczną ze stabilizatorem, ale i tak wyszła bardziej miałka. Pytanie, czy w takim układzie może lepiej mielić 10-tką ? Poza tym jak widać na zdjęciu kiełbasa ma takie małe dziureczki ? :shock:. Od razu dodam, że była zapeklowana trochę dłużej niż 12 godzin i osadzana też dłużej... czy to może mieć jakiś wpływ ? Osadzana była w temp. ok 4-6 stopni, może powinna być osadzana w cieplejszym miejscu ?

Proszę o uwagi o komentarze :grin:. Wędzenie w beczce dla nowicjuszy przy takiej pogodzie to wyzwanie :grin:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-256964
Udostępnij na innych stronach

Problemy zaczęły się przy próbie osiągnięcia temperatury 60 stopni do osuszania

Problemu, by nie było gdyby osuzanie odbyło się w pokoju przy grzejniczku. :cool:

 

czy w takim układzie może lepiej mielić 10-tką

Pewnie i lepiej. Wygląda na mocno napowietrzoną. :cool:

 

Osadzana była w temp. ok 4-6 stopni, może powinna być osadzana w cieplejszym miejscu ?

I jeśli z tej temperatury poszła do wędzarni - kicha gwarantowana. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-256971
Udostępnij na innych stronach

Na tym Zelmerku to 1 dynka tylko na sitku 13 mm. i na szarpaku (nerce). Inaczej będzie taka miazga jaką właśnie otrzymałaś. Boczek czy podgardle na 10 lub 8 ce. Ten wałek ma taka konstrukcję że miażdży mięso i trzeba zachować większe parametry sitek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-256973
Udostępnij na innych stronach

Nawet psiak był smutny

on chyba nie smutny,tylko patrzy zafascynowany na kiełbaski :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-256981
Udostępnij na innych stronach

nemo, potem dostał żeberka, bardzo mu smakowały :smile:

 

pis, tak czułam, że gdzieś dałam ciała :grin:. Czyli przy takich temperaturach na zewnątrz lepiej osuszać w domu ? Kurcze, może piekarnik ?

 

sverige, jak nam pękło jelito to widziałam, że to mięso jakby bardziej przemielone :???:, czyli to wina wałka.

 

andrzej, psiak był smutny a mąż wk....urzony, bo czekał bardzo na tę pierwszą własną kiełbasę.

 

No dobrze, dzięki za porady, jestem bogatsza o kolejne doświadczenia :smile:. Wprawdzie mój Ślubny trochę się obraził na wędzenie :grin:, ale już dziś przebąkuje, że w tej beczce to się mało mieści :lol:

 

Na pocieszenie zrobiłam leniwe pierożki.

 

http://img507.imageshack.us/img507/2759/dsc07542i.jpg

 

I troszkę pierniczków. Ozdabiać będziemy tuż przed Świętami.

 

http://img811.imageshack.us/img811/8328/dsc07536e.jpg

 

http://img213.imageshack.us/img213/9313/dsc07539i.jpg

 

http://img843.imageshack.us/img843/3209/dsc07540x.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-256982
Udostępnij na innych stronach

gatita, piękny temacik ^^ miło się ogląda kolejną beczkę przy pracy hehe kolorki wędlin przepiękne :P a piesek smutny bo pełen rozterek... złapać tą kiełbasę czy nie złapać :grin:

Zobaczyłem rano na facebooku te foteczki :P fajny początek dnia :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257176
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczku, dzięki za miłe słowa :smile:. Psiur już do kiełbasy się przymierzył, w ostatniej chwili mąż mu zabrał :grin:

 

Mam jeszcze pytanko do fachowców odnośnie osuszania i mojego problemu z weekendu z nieosuszoną kiełbasą: jak długo mogę osuszać w temperaturze pokojowej ? Czy jak je powieszę wieczorem, a wędzić będę ok. południa to nie za długo ? Czy raczej powiesić rano... ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257195
Udostępnij na innych stronach

Czy jak je powieszę wieczorem, a wędzić będę ok. południa to nie za długo ? Czy raczej powiesić rano... ?

Raczej powiesić rano - 3-5 godzin powinno wystarczyć. :cool:

 

kolorki wędlin przepiękne

PanieBoczku - uwierzyła? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257197
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na szybko zrobiłam ciasetczka owsiane. Najprostsze ciasteczka na świecie :smile:. Muszą być na moim swiątecznym stole.

 

http://img221.imageshack.us/img221/5059/dsc07546q.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/1037/dsc07547v.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/8063/dsc07551r.jpg

 

Chciałam tylko jeszcze dodać, że nasza kiełbasa bardzo ładnie się podsuszyła w chłodnym miejscu, zniknęła lekka goryczka i w sumie jest smaczna. :grin:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257559
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają apetycznie :thumbsup:
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257562
Udostępnij na innych stronach

I moje uwagi i pytania: mieliliśmy ją zgodnie z przepisem na 8-ce, kiełbaśnice były nadzeiwane maszynką elektryczną ze stabilizatorem, ale i tak wyszła bardziej miałka.

Kup nadziewarkę, na początek może być najtańsza Chińszczyzna, zobaczysz efekt.

Maszynka elektryczna nadaje się do mielenia , ale nie do nadziewania kiełbas.

Ja teraz osadzam kiełbasy 3 h w temp pokojowej, a potem jadą do wędzarni.

Tam się osuszają w wędzarni w temp 40-50C, jak są suche dostają dym.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257567
Udostępnij na innych stronach

I moje uwagi i pytania: mieliliśmy ją zgodnie z przepisem na 8-ce, kiełbaśnice były nadzeiwane maszynką elektryczną ze stabilizatorem, ale i tak wyszła bardziej miałka.

:devil:

 

Kup nadziewarkę, na początek może być najtańsza Chińszczyzna, zobaczysz efekt.

.

Ja bym nie doradzała kupna chińszczyzny :rolleyes: . Mam taką właśnie "początkową" alternatywę pomiędzy Zelmerem a porządną nadziewarką. Dzisiaj nadziewałam kiełbasy a nadziewarka ślizgała się po całym stole.. W efekcie proces nadziewania trwał co najmniej 2 razy dłużej :devil: ..nie mówię już o jelitach ,które się rwały. :???:

Gatita...lepiej poczekać,odłożyć pieniądze i kupić coś porządnego .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257571
Udostępnij na innych stronach

Wielu z Nas zaczynało od poziomej nadziewkarki/szynkowarki, potem się przesiedliśmy na Lepszy sprzęt. Początki we wszystkim są ciężkie.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257572
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na szybko zrobiłam ciasetczka owsiane. Najprostsze ciasteczka na świecie :smile:

Aga.. ale na te ciasteczka poproszę przepis... takich jeszcze nie piekłam.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/5/#findComment-257656
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.