agus Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2012 Witam mąż wczoraj zrobił kilka kiełbas na samej peklosoli i mam kilka pytań1. czy kiełbasy podpiekane w wędzarni do 72 st wewnątrz(kiełbasy) mogę podsuszać? Jeśli tak to w jakich warunkach ( jaka temperatura) i jak długo? 2. Czy kiełbasa ze składem 50 % peklosoli i 50 % soli też można podsuszać i czy w takich samych warunkach.Niestety warunki mamy ograniczone ( mieszkanie w bloku) dlatego te wątpliwości, czy kiełbasy do podsuszenia trzymać w kuchni obok kaloryfera czy może w pokoju przy otwartym oknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Listopada 2012 W bloku przy kaloryferze jak najbardziej, szybko i efektownie :lol: czasami nawet podsuszam sklepowe wynalazki jak palcówka, po kilku dniach kiełbaska jest idealna. Więc bez obawy że coś się stanie do 2 tyg. można śmiało trzymać w kuchni. Ilość peklosoli nie ma tutaj raczej znaczenia. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Listopada 2012 Widzę kochanie że jesteś zawzięta i chcesz koniecznie podsuszyć część kiełbasek Ja kiełbaski daję a Ty się dowiedz co i jak z tym podsuszaniem Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Listopada 2012 wczoraj zrobił kilka kiełbas na samej peklosoli i mam kilka pytańMyślę, że dodatek mięsa byłby wskazany a nawet niezbędny. Jeśli chodzi o podsuszanie kiełbasy czy innych wyrobów, to sąsiedztwo kaloryfera wydaje się nieporozumieniem. Aby dobrze podsuszyć wyrób należy umieścić go wprzewiewnym pomieszczeniu max. 7oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2012 kofikan jestem początkującą użytkowniczką forum oraz "pomocnikiem" przy naszych domowych wyrobach, ale orientuję się już na tyle że do wyrobu kiełbas wskazany a nawet niezbędny (jak Ty to napisałeś) jest dodatek mięsa!!!! Oto kiełbasy które mąż uwędził w sobotę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7743&postdays=0&postorder=asc&start=285 Będę wdzięczna za odpowiedź w jakich warunkach ją podsuszyć. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2012 Jeśli macie lodówkę "No Frost" to jest idealna do podsuszania.Można również użyć piekarnika. Temp. minimalna jaką się da ustawić + wentylator.Codziennie 2h i pozostawiam w piekarniku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2012 :grin: najlepiej kiełbasa jak wisi w kuchni ( jest trochę wilgoci od zlewu,gotowanie) zawsze się jakieś miejsce znajdzie na kilka pętek (wieszam na drzwiczkach od szafek) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2012 Wujutom - radzę jak podsuszać.Przy dojrzewaniu potrzebna jest wilgoć.Nie jestem zwolennikiem łamania zębów na kiełbasce suszonej w ciepłym miejscu.Ja w chłodnym, suchym, przewiewnym, miejscu suszę miń. tydzień max. dwa.Miro dobrze podpowiada lodówkę "No Frost". Ja mam spiżarnię.Radzę wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2012 Daj mi czas na pomiar.Muszę zainstalować higromert ale jest to pomieszczenie "suche".Cały czas z wymianą powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2021 A czy na przewiewnym struchu można, suszyć i czy to dobre miejsce w obecnych temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2021 A jaka jest temperatura na strychu ?..Bo to, że na zewnątrz jest zimno to wcale nie świadczy o tym że na strychu jest też chłodno. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Arkadiusz myślę że ok 9st. A w kuchni na oknie wewnątrz jak jest 20 st nie może wisieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Arkadiusz myślę że ok 9st. Lepiej by było ok.12C ,ale jak się nie ma co się lubi ...............Lepsze to niż 20 C w kuchni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Marca 2021 Kochani powiedzcie jak podsuszać kiełbasy w lodówce?Nigdy tego nie robiłem w lodówce.Czy one muszą wisieć jak na drążkach czy mogą być układane "jedne na drugie, w stos". Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2021 Czy one muszą wisieć jak na drążkach czy mogą być układane "jedne na drugie, w stos". Jak położysz jedne na drugie to prędzej spleśnieją niż wyschną w miejscu styku.Powieszone i przez przypadek "zetknięte" dwie - po 5 dniach jeszcze nie zaczęło się nowe życie, ale wysychania na styku praktycznie nie było.Teraz podsuszałem na działce w domku - temperatura wewnątrz oscylowała 5-10 stopni - wyszło elegancko.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Marca 2021 Ja co prawda jeszcze nie robię wędlin (ale kupuję takie domowe) i jak położę je w lodówce i zapomnę o nich, to po kilku dniach są lekko podsuszone (lodówka bez no frost) Warunek żeby nie była w jakieś torebce foliowej bo się zepsuje. Ja wędlinki trzymam lekko zawinięte w szary papier i jak były dobrze zrobione to zawsze są podsuszane. Każda lodówka działa jak osuszacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Ja co prawda jeszcze nie robię wędlin (ale kupuję takie domowe) i jak położę je w lodówce i zapomnę o nich, to po kilku dniach są lekko podsuszone (lodówka bez no frost) Warunek żeby nie była w jakieś torebce foliowej bo się zepsuje. Ja wędlinki trzymam lekko zawinięte w szary papier i jak były dobrze zrobione to zawsze są podsuszane. Każda lodówka działa jak osuszaczKolego dzięki za pomoc ale ja mam na myśli podsuszać jednorazowo paręnaście kilo a nie przechowywać zrobiony wyrób Ale dziękuję. Jak położysz jedne na drugie to prędzej spleśnieją niż wyschną w miejscu styku. Powieszone i przez przypadek "zetknięte" dwie - po 5 dniach jeszcze nie zaczęło się nowe życie, ale wysychania na styku praktycznie nie było. Teraz podsuszałem na działce w domku - temperatura wewnątrz oscylowała 5-10 stopni - wyszło elegancko.Dzięki Romii czyli wiem co robić (a właściwie do-robić ).Muszę pomyśleć o jakichś rusztach.Coś takiego https://allegro.pl/oferta/polka-kratka-do-lodowki-elektrolux-41-5x37-9507552651Lub z nierdzewki https://allegro.pl/oferta/ruszt-kratka-do-piekarnika-amica-42-8-x-37-3-cm-10136016487i haczyki.Dorobiłem się dwóch nowych (znaczy u mnie nowych ) chłodziarek i starą lodówkę chcę przeznaczyć właśnie na "suszarnię wędlin" Edytowane 30 Marca 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Marca 2021 Kochani powiedzcie jak podsuszać kiełbasy w lodówce? W lodówce No Frost to nie jest problem , kładziesz kiełbasę na jakieś płaskie naczynie ( talerz, półmisek ) luźno i zapominasz. Jak zapomnisz na bardzo długi czas to wtedy możesz ją rąbać siekierą. Podstawową sprawą jest samo odpowiednie wykonanie wyrobu ( zabezpieczenie mikrobiologiczne) , wtedy nie będzie problemu ale jeżeli ktoś zrobi np kiełbasę 50/50 sól/sól peklowa to bym nie próbował takiej kiełbasy podsuszać w lodówce, lepiej jest ją posuszyć w wędzarni lub piekarniku ewentualnie zjeść albo zamrozić. Podobnie sprawa się ma w lodówkach bez No Frosta, tylko trzeba kontrolować wyrób co jakiś czas i przekładać pętka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Marca 2021 jeżeli ktoś zrobi np kiełbasę 50/50 sól/sól peklowa to bym nie próbował takiej kiełbasy podsuszać w lodówce, Wyleczyłem się z tego jakieś 2 lata temu - 100% peklosól Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Marca 2021 Wyleczyłem się z tego jakieś 2 lata temu - 100% peklosól Tylko tak nie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2021 Jak chcesz obsuszać regularnie większe ilości, to może pomyśl o komorze do suszenia na bazie jakiejś klimatyzacji - będzie i temperatura i przewiew. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.