Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra Kostek61 podaj numer konta - wysyłam ci Twój procent ze sprzedaży jako wynagrodzenie za prawa autorskie :D hihihi

 

Kiełbaska smakował wszystkim i jest tylko jeden problem ... już złożyli nowe zamówienia. A jak budowałem wędzarnie to stali obok, cmokali i grymasili "po co ci to ??? przecież nie umiesz a w ogóle to kto tyle zje jak zrobisz ...."  

 

A tak przy okazji się spytam. Na razie to nie mój problem ale w przyszłości może i będzie. Jak przechowujecie nadwyżkę tej kiełbaski ? Można ją zamrozić ?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-411978
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można ją zamrozić ?  
Oczywiście jak najbardziej :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-412038
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja też zrobiłem krakowską według podanego przepisu ,może trochę mniej kawałków mięsa dałem, suszyłem 6 dni ale nie wiem czemu powstają puste przestrzenie  chyba za mało wyrabiane tak myślę. 

post-45364-0-99767100-1428060155_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-417959
Udostępnij na innych stronach

 

 

czemu powstają puste
Powstają w trakcie napełniania osłonek a także przy nieumiejętnym wyrabianiu farszu.Kiełbasa wyglada poprawnie  :thumbsup: ,napisz czym napełniasz osłonki ?. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-418019
Udostępnij na innych stronach

 

czemu powstają puste
Powstają w trakcie napełniania osłonek a także przy nieumiejętnym wyrabianiu farszu.Kiełbasa wyglada poprawnie  :thumbsup: ,napisz czym napełniasz osłonki ?. 

 

Jest to nadziewarka hendi,pewnie za krotko wyrabiałem farsz.

post-45364-0-78652400-1428077858.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-418037
Udostępnij na innych stronach

 

 

pewnie za krotko wyrabiałem farsz.
Raczej za bardzo się napowietrzył i do nadziewarki trzeba umiejętnie nakładać,żeby nie było powietrza. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-418902
Udostępnij na innych stronach

Rób kule i wrzucaj do nadziewarki, i problem powinien zniknąć. Mi wcześniej też powietrze się pojawiało, jak zacząłem robić kule i wrzucać do nadziewarki problem się skończył.

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419015
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, 

mam pytanie czy do tej kiełbasy nie dodajecie wcale soli lub peklosoli własnie jestem w trakcie produkcji i jestem w kropce proszę o możliwie szybką odpowiedź 

 

Oki sorki chyba taki podekscytowany jestem kiełbaską proszę o usunięcie postu

Edytowane przez bogo0305
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419956
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, 

mam pytanie czy do tej kiełbasy nie dodajecie wcale soli lub peklosoli własnie jestem w trakcie produkcji i jestem w kropce proszę o możliwie szybką odpowiedź 

Czytałeś recepturę na pierwszej stronie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419957
Udostępnij na innych stronach

Powoli zabieram się do zrobienia tej kiełbaski w/g tego przepisu [do tej pory robiłam z przepisu Miro i zawsze ją parzyłam i nigdy nie suszyłam]

Ponieważ chciałabym spróbować ją w wersji suszonej mam pytanie-czy lepiej ją po uwędzeniu sparzyć ,a potem odstawić do suszenia ,czy pokusić się o to podpiekanie ?chociaż ilekroć podpiekałam -może nie umiejętnie to po tym zabiegu wyroby wydawały mi się trochę surowe...,a my   takich  nie bardzo lubimy i musiałam je doparzać]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419975
Udostępnij na innych stronach

chociaż ilekroć podpiekałam -może nie umiejętnie to po tym zabiegu wyroby wydawały mi się trochę surowe

Termometr jest przydatny, poza tym możesz dopiekać w piekarniku jak w wędzarni trudno.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419980
Udostępnij na innych stronach

No -może i nie trudno w tej wędzarni,ale tak jak pisałam -robiłam to na czas i temp. bez wbijania  termometru w wędlinę.

Pytałam generalnie ,która finalnie jest lepsza?-parzona i suszona ,czy podpiekana i suszona.?

Acha  i jak wygląda to podpiekanie w piekarniku?-{temp i czas]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420008
Udostępnij na innych stronach

 

 

,która finalnie jest lepsza?-parzona i suszona ,czy podpiekana i suszona.?
Jak dla mnie ,to podpiekana i podsuszana.

 

Acha  i jak wygląda to podpiekanie w piekarniku?-{temp i czas]
Tak samo jak w wędzarni,po uwędzeniu do pożądanego czasu i koloru,jeszcze ciepła do piekarnika ,podpiekanie w temp. 85 st do uzyskania w środku 68 st,nigdy nie robię podpiekania na czas ,tylko z termometrem. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420036
Udostępnij na innych stronach

Ja w koncu doczekalam sie i podsuszyllam, (do tej pory robilam  parzona). Kostek, ta podsuszana to poezja. Niesety nie zrobilam zdjec.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420038
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kostek, ta podsuszana to poezja
Też tak twierdzę :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420055
Udostępnij na innych stronach

Acha  i jak wygląda to podpiekanie w piekarniku?-{temp i czas]
Tak samo jak w wędzarni,po uwędzeniu do pożądanego czasu i koloru,jeszcze ciepła do piekarnika ,podpiekanie w temp. 85 st do uzyskania w środku 68 st,nigdy nie robię podpiekania na czas ,tylko z termometrem. 

I z termoobiegiem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420106
Udostępnij na innych stronach

To może spróbuje z tym podpiekaniem w piekarniku,na ruszcie bo mojemu synkowi się coś ostatnio porobiło,że wszystko za bardzo mu "śmierdzi " wędzeniem [ tak to jest gdy się ma za dużo w d...e]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420187
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Krakowska z ostatniej produkcji,podsuszona.

 

post-41979-0-20741700-1435340233_thumb.jpg

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432793
Udostępnij na innych stronach

KO)stek, ja ciebie podam pod sad kolezenski, zobaczysz, takie rzeczy ludziom pokazywac, jak oko otworzahttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,011_Wv_orig.gif

 A na powazne,  wiem, przypominasz tylko zeby cos tak smacznego znowu zrobic http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432837
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krakowska z ostatniej produkcji,podsuszona.

 

 

Moim zdaniem kiełbaska wzorcowa . :thumbsup::clap:   Szkoda że muszę się domyślać jaki ma smak . :tongue::D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432859
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, andrzeju k nie pozostaje Ci nic innego tylko samemu zrobić wg receptury by poznać smak tej kiełbasy. Jest naprawdę bardzo dobra,pozdrawiam Grzegorz

 

 

 Zrobię to bliżej zimy . Będzie więcej czasu :D  Teraz to wędzarnię mam pojemną . :D :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432920
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Właśnie zrobiłem dziś krakowską wg Kostka. Dawałem pieprzu 2g/kg mięsa i wydaje się dosyć ostra.. . Mam nadzieję, że po ułożeniu, wędzeniu ów pieprz sie jakoś 'rozejdzie'... - czy coś zrobiłem nie tak? hmm.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-445577
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie zrobiłem dziś
Wszysto zależy od tego jakie pierne lubisz,może Ci podejdzie a jak nie to następnym razem dawkę pieprzu zmienisz :) , odczuwalność pieprzu jest też związana z gradacją jego zmielenia, czym bardziej drobniej zmielony,tym bardziej jest odczuwalna jego ostrość,o gatunku nie wspomnę.Wstaw foto jak Ci wyszła :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-445601
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.