Jacakam Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 13 Marca 2015 Dobra Kostek61 podaj numer konta - wysyłam ci Twój procent ze sprzedaży jako wynagrodzenie za prawa autorskie hihihi Kiełbaska smakował wszystkim i jest tylko jeden problem ... już złożyli nowe zamówienia. A jak budowałem wędzarnie to stali obok, cmokali i grymasili "po co ci to ??? przecież nie umiesz a w ogóle to kto tyle zje jak zrobisz ...." A tak przy okazji się spytam. Na razie to nie mój problem ale w przyszłości może i będzie. Jak przechowujecie nadwyżkę tej kiełbaski ? Można ją zamrozić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-411978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 13 Marca 2015 Można ją zamrozić ? Oczywiście jak najbardziej Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-412038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ja też zrobiłem krakowską według podanego przepisu ,może trochę mniej kawałków mięsa dałem, suszyłem 6 dni ale nie wiem czemu powstają puste przestrzenie chyba za mało wyrabiane tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-417959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 czemu powstają puste Powstają w trakcie napełniania osłonek a także przy nieumiejętnym wyrabianiu farszu.Kiełbasa wyglada poprawnie ,napisz czym napełniasz osłonki ?. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-418019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 czemu powstają pustePowstają w trakcie napełniania osłonek a także przy nieumiejętnym wyrabianiu farszu.Kiełbasa wyglada poprawnie ,napisz czym napełniasz osłonki ?. Jest to nadziewarka hendi,pewnie za krotko wyrabiałem farsz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-418037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 pewnie za krotko wyrabiałem farsz. Raczej za bardzo się napowietrzył i do nadziewarki trzeba umiejętnie nakładać,żeby nie było powietrza. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-418902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Rób kule i wrzucaj do nadziewarki, i problem powinien zniknąć. Mi wcześniej też powietrze się pojawiało, jak zacząłem robić kule i wrzucać do nadziewarki problem się skończył. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogo0305 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Witajcie, mam pytanie czy do tej kiełbasy nie dodajecie wcale soli lub peklosoli własnie jestem w trakcie produkcji i jestem w kropce proszę o możliwie szybką odpowiedź Oki sorki chyba taki podekscytowany jestem kiełbaską proszę o usunięcie postu Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez bogo0305 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Witajcie, mam pytanie czy do tej kiełbasy nie dodajecie wcale soli lub peklosoli własnie jestem w trakcie produkcji i jestem w kropce proszę o możliwie szybką odpowiedź Czytałeś recepturę na pierwszej stronie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Powoli zabieram się do zrobienia tej kiełbaski w/g tego przepisu [do tej pory robiłam z przepisu Miro i zawsze ją parzyłam i nigdy nie suszyłam]Ponieważ chciałabym spróbować ją w wersji suszonej mam pytanie-czy lepiej ją po uwędzeniu sparzyć ,a potem odstawić do suszenia ,czy pokusić się o to podpiekanie ?chociaż ilekroć podpiekałam -może nie umiejętnie to po tym zabiegu wyroby wydawały mi się trochę surowe...,a my takich nie bardzo lubimy i musiałam je doparzać] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 chociaż ilekroć podpiekałam -może nie umiejętnie to po tym zabiegu wyroby wydawały mi się trochę suroweTermometr jest przydatny, poza tym możesz dopiekać w piekarniku jak w wędzarni trudno. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-419980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 No -może i nie trudno w tej wędzarni,ale tak jak pisałam -robiłam to na czas i temp. bez wbijania termometru w wędlinę.Pytałam generalnie ,która finalnie jest lepsza?-parzona i suszona ,czy podpiekana i suszona.?Acha i jak wygląda to podpiekanie w piekarniku?-{temp i czas] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 ,która finalnie jest lepsza?-parzona i suszona ,czy podpiekana i suszona.? Jak dla mnie ,to podpiekana i podsuszana. Acha i jak wygląda to podpiekanie w piekarniku?-{temp i czas] Tak samo jak w wędzarni,po uwędzeniu do pożądanego czasu i koloru,jeszcze ciepła do piekarnika ,podpiekanie w temp. 85 st do uzyskania w środku 68 st,nigdy nie robię podpiekania na czas ,tylko z termometrem. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ja w koncu doczekalam sie i podsuszyllam, (do tej pory robilam parzona). Kostek, ta podsuszana to poezja. Niesety nie zrobilam zdjec. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kostek, ta podsuszana to poezja Też tak twierdzę Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Acha i jak wygląda to podpiekanie w piekarniku?-{temp i czas]Tak samo jak w wędzarni,po uwędzeniu do pożądanego czasu i koloru,jeszcze ciepła do piekarnika ,podpiekanie w temp. 85 st do uzyskania w środku 68 st,nigdy nie robię podpiekania na czas ,tylko z termometrem. I z termoobiegiem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 To może spróbuje z tym podpiekaniem w piekarniku,na ruszcie bo mojemu synkowi się coś ostatnio porobiło,że wszystko za bardzo mu "śmierdzi " wędzeniem [ tak to jest gdy się ma za dużo w d...e] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-420187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Krakowska z ostatniej produkcji,podsuszona. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 26 Czerwca 2015 I to jest to. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 26 Czerwca 2015 KO)stek, ja ciebie podam pod sad kolezenski, zobaczysz, takie rzeczy ludziom pokazywac, jak oko otworzahttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,011_Wv_orig.gif A na powazne, wiem, przypominasz tylko zeby cos tak smacznego znowu zrobic http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Krakowska z ostatniej produkcji,podsuszona. Moim zdaniem kiełbaska wzorcowa . Szkoda że muszę się domyślać jaki ma smak . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Witam, andrzeju k nie pozostaje Ci nic innego tylko samemu zrobić wg receptury by poznać smak tej kiełbasy.Jest naprawdę bardzo dobra,pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Witam, andrzeju k nie pozostaje Ci nic innego tylko samemu zrobić wg receptury by poznać smak tej kiełbasy. Jest naprawdę bardzo dobra,pozdrawiam Grzegorz Zrobię to bliżej zimy . Będzie więcej czasu Teraz to wędzarnię mam pojemną . :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-432920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 19 Września 2015 Właśnie zrobiłem dziś krakowską wg Kostka. Dawałem pieprzu 2g/kg mięsa i wydaje się dosyć ostra.. . Mam nadzieję, że po ułożeniu, wędzeniu ów pieprz sie jakoś 'rozejdzie'... - czy coś zrobiłem nie tak? hmm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-445577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 19 Września 2015 Właśnie zrobiłem dziś Wszysto zależy od tego jakie pierne lubisz,może Ci podejdzie a jak nie to następnym razem dawkę pieprzu zmienisz , odczuwalność pieprzu jest też związana z gradacją jego zmielenia, czym bardziej drobniej zmielony,tym bardziej jest odczuwalna jego ostrość,o gatunku nie wspomnę.Wstaw foto jak Ci wyszła Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/7/#findComment-445601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.