Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu, można zapomnieć o smalczyku a kielbasa tylko chuda. Nie to żebym był wybredny i nie lubił chudej kielbasy jednak chcialbym aby miała ona trochę tluszczyku. Teraz zamierzam robic kiełbasę jalowcową i kiełbasę grilową. Obszedłem wszystkie sklepy w poszukiwaniu tłuszczu i jedyne co nalazlem to smalec w kostkach i słoninę prasowaną soloną.

 

Czy będzie dobrym pomysłem jeśli do kiełbasy dodam smalcu albo takiej słoniny?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

No co ty, poszukaj rzeźnika... smalcu raczej do kiełbasy nie dawaj, jak cos to słoninę pokrój drobno, z tym, ze solona, musisz wziąć poprawkę na to...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254457
Udostępnij na innych stronach

musisz zapytac u butchera czy ma boczek z tej swinki co rozebral.

Szukaj podgardla - najlepiej...

Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu :grin:

Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254463
Udostępnij na innych stronach

Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku.

 

Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254482
Udostępnij na innych stronach

Szmulik dokładnie jest tak jak piszesz półtusze w UK są bez słoninowe jak ja to nazywam z boczku nie ma co odebrać bo na nich też zawiele nie ma tłuszczyku Najczęsciej z boczku robię rolade bo wtedy jest co ukroić Ale napewno jest wsprzedaży schab i zwróc uwagę że ten schab ma więcej słoniny ja właśnie tą słoninę ze schabu używam do kiełbas i czasem uda mi sie troszkę smalcu zrobić .Zapytaj swojego rzeżnika czy ma w sprzedaży świnki nie z UK te z poza mają więcej tłuszczu W Londynie jest nocny mięsny market okało 40 stoisk i tam kupisz wszystko czego dusza zapragnie prócz słoniny , może i uciebie w Birningha też jest

pod tym linkiem możemy się powymieniac informacjami gdzie i co kupic w uk zapraszam do odwiedzenia jego

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5889

 

[ Dodano: Czw 06 Gru, 2012 09:29 ]

Tak wygląda półtusza w UK jest to jedna z tłuściejszych jakie kupiłam a zarazem moja pierwsza którą rozbierałam 4 godziny

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254487
Udostępnij na innych stronach

Właśnie jak brałem schab od butchera to faktycznie miał kupę słoniny teraz biorę z hurtowni bo jest o wiele taniej i zawsze świeży ale tym tłuszczem różnie bywa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254662
Udostępnij na innych stronach

Gonzo,

Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu

U mnie na wyspie półtusza np, jest pozbawiona podgardla, głowa jest obcięta , że tak powiem na wprost, czyli podgardle zostaje z głową.....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254668
Udostępnij na innych stronach

renesi, z grzbietu to da się zdjąć ok 1 - 1.5 kg słoninki , a i z podgardla też trochę...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254673
Udostępnij na innych stronach

Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku.

 

Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju.

Trochę sie wytopi . Ja robie tak topie tłuszcz pozwalam mu wystygnąc i go blęduję (blending) wtedy robi mi się taka popka do której dodaję cebulę czosnek itp. i ponownie to stawiam na gaz i mam smalszyk Trudno go się smaruje na chleb Czasem zostawiam skwareczki i jak chcę naprzykład polać nimi pierogi to dolewam olej .

półtusz nie kupuję bo nie bardzo mi się opłaci.

PÓŁTUSZA 2.2 KG

SCHAB B/K I B/S 3.3 KG

SZYNKA Z NOGA I GOLONKĄ 1.9KG

KARCZEK B/K 3.4

BOCZEK 2.7KG

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254680
Udostępnij na innych stronach

Na tej połowce jest sporo tłuszczyku. Moze problem tkwi w nie precyzyjnym rozbiorze? Moze zostawiasz troche tłuszczu na elementach tj. chab,karczek,szynka, lopatka?Z sadla tez sie troche wytopi.

Niech żywność będzie Twoim lekarstwem,

a lekarstwo Twoją żywnością.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254691
Udostępnij na innych stronach

Pawel299, podgardla tam tyle co na lekarstwo, trochę tłuszczu z karku, od schabu cienizna, delikatnie będzie na łopatce, i na "dupce" :)wiadomo, że może sobie dwójeczkę z boczku do kiełbaski dobrać ... ale tak , aby smalcu natopić to ni chu, chu.... nie da rady zbytnio.... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254694
Udostępnij na innych stronach

Ok, znalazlam strone ,gdzie sa dystrybutorzy miesa i sprzedaja tez slonine. Ci co saw Angli nie patrzcie na to ze oni reklamuja sie ,jako dystrybutorzy dla firm,ale napiszcie do nich . czasem mozna z takimi ludzi sie dogadac warto sprobowac ;oto link:

http://www.alibaba.com/countrysearch/UK/pork-fat-for-sale.html

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254701
Udostępnij na innych stronach

a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas???
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254830
Udostępnij na innych stronach

Pamiętamy ale jak się nie ma co innego

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254839
Udostępnij na innych stronach

a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas???

abratku... a kiełbasa "palcówka" ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254844
Udostępnij na innych stronach

użycie słoniny niesie ryzyko jej wytopienia... co innego kiełbasy surowe/suszone
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254847
Udostępnij na innych stronach

użycie słoniny niesie ryzyko jej wytopienia... co innego kiełbasy surowe/suszone

To ryzyko podjęliśmy w Gąsiorowie na ostatnim zlocie i jak pisze abratek popłynęło. :cool:

 

Ale słoninka w salami czy metce dobrze się sprawuje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254850
Udostępnij na innych stronach

jestes w temacie, moze napiszesz cos wiecej

Mirku, specem od kiełbas to ja nie jestem... ot raczkującym samoukiem... ale jak abratek napisał, co innego użyć słoniny do kiełbas wędzonych na gorąco, podpiekanych, parzonych, a co innego do kiełbas surowych, lekko zadymianych zimnym-ciepłym dymem ale krótko i dalej podsuszanych, dojrzewających...

Palcówkę robiłem juz kilka razy zawsze z dodatkiem słoniny krojonej w kostkę czy paski... i... wychodzi poezja...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254851
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.